pontosnews.gr
Σάββατο, 25/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ενεργειακή διένεξη Σερβίας – Κοσόβου αφήνει έξι λεπτά πίσω τα ρολόγια στην Ευρώπη

7/03/2018 - 11:38μμ
Αλλαγή σε χειμερινή ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αν ζείτε στην Ευρώπη και το πρόγραμμά σας βρίσκεται έξι λεπτά πίσω, το πρόβλημά σας ίσως πηγάζει…. από τη Σερβία και το Κόσοβο. Το ευρωπαϊκό δίκτυο διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΕΔΔΣΜ-ηλ) κάλεσε τη Σερβία και το Κόσοβο να λύσουν επειγόντως μια διένεξη αναφορικά με το ενεργειακό τους δίκτυο, η οποία έχει επηρεάσει το ευρύτερο ευρωπαϊκό δίκτυο, προκαλώντας κάποια ψηφιακά ρολόγια στην ήπειρο να αποσυντονιστούν και να χάσουν χρόνο.

Το δίκτυο που μοιράζονται η Σερβία και η πρώην επαρχία της, το Κόσοβο, συνδέεται με το συγχρονισμένο ηλεκτρικό δίκτυο υψηλής τάσης της Ευρώπης.

Η ΕΔΔΣΜ, εκπρόσωπος των ευρωπαϊκών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε ότι το ευρωπαϊκό δίκτυο έχει χάσει 113 γιγαβάτ-ώρα (GWh) από τα μέσα Ιανουαρίου, επειδή το Κόσοβο καταναλώνει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ό,τι παράγει. Η Σερβία που είναι υπεύθυνη για την ισορροπία του δικτύου του Κοσόβου, έχει αποτύχει να διατηρήσει την ισορροπία αυτή, τόνισε η ΕΔΔΣΜ. Η απώλεια της ενέργειας σημαίνει ότι ηλεκτρικά ρολόγια που κινούνται από τη συχνότητα του ηλεκτρικού δικτύου, και όχι χαλαζία κρυστάλλου, να μένουν πίσω έξι λεπτά, σύμφωνα με την ΕΔΔΣΜ.

Πολλά ψηφιακά ρολόγια, όπως αυτά σε ξυπνητήρια, σε φούρνους ή φούρνους μικροκυμάτων, χρησιμοποιούν τη συχνότητα του ηλεκτρικού δικτύου για να κρατούν την ώρα. Το πρόβλημα προέκυψε όταν η συχνότητα έπεσε για σημαντικό χρονικό διάστημα. Το Ευρωπαϊκό δίκτυο διαχειριστών υπογράμμισε πως η συχνότητα του ευρωπαϊκού δικτύου παρέκλινε από το επίπεδο των 50 Χερτζ (Hz) σε 49.996 Χερτζ από τα μέσα Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα την απώλεια ενέργειας 113 γιγαβάτ-ώρα (GWh), αν και κατά τα φαινόμενα, επέστρεφε σε κανονικά επίπεδα χθες Τρίτη.

«Η παρέκκλιση σταμάτησε χθες αφού το Κόσοβο προέβη σε κάποια βήματα, αλλά θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για την ομαλοποίηση του συστήματος», δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς η εκπρόσωπος του ΕΔΔΣΜ Σουζάν Νις. Πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος μπορεί να παραμείνει αν δεν υπάρξει πολιτική λύση στο πρόβλημα.

Το επίκεντρο της πολιτικής διαμάχης βρίσκεται κατά κύριο λόγο επί ρυθµιστικών θεµάτων και μια διένεξη μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου σχετικά με τη λειτουργία του δικτύου, με την κατάσταση να περιπλέκεται περαιτέρω από το γεγονός ότι το Βελιγράδι δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο. «Θα προσπαθήσουμε να επιδιορθώσουμε τις τεχνικές λεπτομέρειες έως το τέλος αυτής της εβδομάδας, αλλά το ερώτημα ποιος θα αποζημιώσει για αυτή την απώλεια, θα πρέπει να απαντηθεί», πρόσθεσε η Νις.

Η ΕΔΔΣΜ ζήτησε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δράσουν γρήγορα και να ασκήσουν πίεση στο Κόσοβο και τη Σερβία να λύσουν το ζήτημα.

Ο πάροχος δικτύου ηλεκτροδότησης της Σερβίας EMS ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι έχει δεσμεύσει όλες τις πηγές της για την επίλυση αυτού του ζητήματος «με ένα γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο». Ο πάροχος του Κοσόβου KOSTT δεν ήταν διαθέσιμος για κάποιο σχόλιο.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ertnews.gr)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Δύο χρονών αγοράκι ξάπλωσε στο χαλί του Οβάλ Γραφείου την ώρα που μιλούσε ο Τραμπ

24/04/2026 - 11:16μμ
Μερακλήδικο πιάτο με πατσά σε ιστορικό εστιατόριο της Αθήνας 
(φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Πατσάς: Αναβιώνει η πέτρα του σκανδάλου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας – Στο φόντο η UNESCO και η Πολιτιστική Κληρονομιά

17/04/2026 - 7:19μμ
(Φωτ.: Gianni Scognamiglio / commons.wikimedia.org)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Γάμος και υγεία: Τι δείχνει μεγάλη αμερικανική μελέτη για τον κίνδυνο καρκίνου

16/04/2026 - 9:18μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Μαρία Σιδέρη)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Vintage Toys: Το «κυνήγι του χαμένου θησαυρού» στις αναμνήσεις των 70s, 80s και 90s

12/04/2026 - 12:10μμ
(Φωτ. αρχείου: picryl.com)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Γαλλία: Ρεμί, ο γάτος που παραλίγο θα κόστιζε στην ιδιοκτήτριά του πάνω από 1.000€ σε πρόστιμα

7/04/2026 - 9:47μμ
(Πηγή: e-gerakis.gr)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Θραύση κάνει η λαμπάδα ChatGPT – Στο εξωτερικό ζητούν ποντιακή λύρα, κλαρίνο και σουβλάκι

7/03/2026 - 11:10πμ
(Φωτ. αρχείου: pixabay.com)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ιταλία: Πέταξε στα σκουπίδια ράβδους χρυσού αξίας 120.000 ευρώ

12/02/2026 - 8:43μμ
(Φωτ.: facebook / eftihis.koukoutsakis)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Κρήτη: Ποιοι είναι οι Journeymen που επισκέφτηκαν τον Αζωγυρέ – Μια παράδοση με ρίζες στον ύστερο Μεσαίωνα

29/01/2026 - 2:20μμ
Ο Χρήστος Παρασίδης ποζάρει ως Τζέιμς Μποντ (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τζέιμς Μποντ: Ζει στο Ρετζίκι και τον λένε Παρασίδη – Χρήστο Παρασίδη

24/01/2026 - 9:34πμ
Η αυτοκρατορική οικογένεια της Ιαπωνίας στην καθιερωμένη τελετή της Πρωτοχρονιάς (φωτ.: EPA / Kiyoshi Ota)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ιαπωνία: Νεαρός γδύθηκε μπροστά στον αυτοκράτορα την ώρα που χαιρετούσε το πλήθος

2/01/2026 - 10:42μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η γαλανόλευκη κυματίζει δίπλα στην αστερόεσσα, στο Μπόουλινγκ Γκριν του Μανχάταν (φωτ.: facebook / Christos Diamantopoulos)

Νέα Υόρκη: Όλα έτοιμα για τη μεγάλη παρέλαση στην 5η Λεωφόρο – Η έπαρση της ελληνικής σημαίας στη Wall Street

10 λεπτά πριν
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ [δεξιά] σε διμερή συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί στο Ισλαμαμπάντ, 25 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Pakistan Prime Minister Office)

ΗΠΑ-Ιράν: Στον «αέρα» οι συνομιλίες – Φεύγει ο Αραγτσί, φτάνουν οι Αμερικανοί στο Πακιστάν

35 λεπτά πριν
Ο Εμανουέλ Μακρόν στο Ελληνογαλλικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Σάββατο 25 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Μακρόν: Η Ελλάδα αποτελεί υπόδειγμα οικονομικής προόδου – Μήνυμα για επενδύσεις και ευρωπαϊκή αυτονομία

59 λεπτά πριν
(Εικ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Έλληνες μαθητές «αποκωδικοποίησαν» σπάνιες γλώσσες του Περού και του Σουδάν

1 ώρα πριν
Επισκέπτες στην αίθουσα ελέγχου του 4ου αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία, 23 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Sergey Dolzhenko).

40 χρόνια μετά το Τσερνόμπιλ: Η πυρηνική ενέργεια επιστρέφει στο προσκήνιο

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Λαύριο: «Δίνω αίμα για το αίμα που χάθηκε» – Ποντιακή αιμοδοσία μνήμης και ζωής

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign