pontosnews.gr
Πέμπτη, 17/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η επιστολή του Ιλίρ Μέτα στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο για την υπηκοότητα

25/12/2017 - 8:45πμ
Στην εντατική ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με επιστολή ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο για την απόφασή του να του χορηγήσει την αλβανική ιθαγένεια, όπως μεταδίδουν τα μμε της γειτονικής χώρας. Στην επιστολή του ο Ιλίρ Μέτα εξαίρει το ήθος και το έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου, τα τελευταία 25 χρόνια.

Το κείμενο της επιστολής του προέδρου της Αλβανίας προς τον Αρχιεπίσκοπο:

Μακαριότατε,

Ο εορτασμός των Χριστουγέννων μου προσφέρει τη μεγάλη χαρά να Σας ευχηθώ από καρδιάς, Εσάς και όλους τους Αλβανούς Ορθόδοξους πιστούς, Χαρούμενα Χριστούγεννα! Εύχομαι η όμορφη αυτή εορτή της Χριστιανοσύνης, η οποία ενσαρκώνει ταυτόχρονα, θείες και ανθρώπινες αξίες, να φέρει περισσότερες ελπίδες, ευτυχία και ηρεμία, αγάπη και πίστη, αρμονία και κατανόηση και να δυναμώσει περισσότερο την ειρήνη στην οικογένεια και την κοινωνία, μεταξύ των ανθρώπων και των λαών, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ευημερία της κοινωνίας και την πρόοδο της ανθρωπότητας.

Την ευλογημένη αυτή ημέρα για τους Ορθόδοξους πιστούς και για όλους τους Αλβανούς, οι ξεχωριστές αξίες τους της πίστης, η κληρονομιά της άριστης διαθρησκευτικής αρμονίας και ανοχής, μας κάνουν πιο ευσυνείδητους και παράλληλα υπερήφανους γι’ αυτό τον πνευματικό και ανθρώπινο πλούτο και την αναφαίρετη και αναντικατάστατη σημασία και διαστάσεις του. Αυτή η αξία και αυτός ο μοναδικός, ιστορικός και εθνικός πλούτος του λαού μας κληρονομήθηκε και διαφυλάχθηκε, καλλιεργήθηκε και μεταβιβάστηκε από γενιά σε γενιά, χάρη στο μόχθο, τις θυσίες, τις προσπάθειες, τη φροντίδα και το υψηλό αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος προς την ισχυρή πνευματική πίστη των ηγετών των θρησκευτικών κοινοτήτων των Αλβανών.

Είμαι ευτυχής να επισημάνω ότι Εσείς Μακαριότατε, ανήκετε σ’ αυτούς ακριβώς τους αξιότιμους ηγέτες των θρησκευτικών κοινοτήτων του αλβανικού λαού. Στη διάρκεια των 25 χρόνων ως Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, συμβάλλοντας με αφοσίωση στην πλήρη πνευματική και κανονική ανόρθωση της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, στην ανέγερση και την αναστήλωση των χώρων λατρείας της ορθόδοξης πίστης, στην αναζωογόνηση, την καλλιέργεια και την διαφύλαξη της αιώνιας παράδοσης της ορθόδοξης πίστεως στην Αλβανία, καθώς και στην οικοδόμηση έργων στους τομείς της παιδείας, της υγείας, της κοινωνικής πρόνοιας, στην ανάπτυξη της υπαίθρου, της κουλτούρας και του περιβάλλοντος στην Αλβανία, έχετε αποδείξει ότι καθοδηγείστε από την πίστη, από την αγάπη, την ειρήνη, την ελπίδα και από τα ιερά διδάγματα και έργα του Κυρίου.


(Φωτ.: himara.gr)

Παρακολουθούσα με προσοχή την ακούραστη διεθνή δραστηριότητά Σας, τις επισκέψεις στο Βατικανό και σε πολλές χώρες του κόσμου, εξυπηρετώντας όχι μόνο τη διεθνή αναγνώριση της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, αλλά ειδικά τη διάδοση, πέρα από τα σύνορα της Αλβανίας, των αξιών και του θησαυρού της αρμονίας, της ανοχής και της διαθρησκευτικής συνύπαρξης του αλβανικού λαού. Η παραδειγματική Σας πνευματική αφοσίωση και η προσφορά σας όλα αυτά τα χρόνια, δικαιολογημένα εκτιμήθηκαν με την απονομή του τίτλου του «Επίτιμου Πολίτη» των Τιράνων, της Κορυτσάς και του Δυρραχίου καθώς και με την υψηλή διάκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας «Γκέργκι Καστριώτη Σκεντέρμπεη» για την πολύτιμη συμβολή στην αναβίωση της πνευματικής πίστεως και την περαιτέρω ενδυνάμωση της διαθρησκευτικής αρμονίας, ανοχής και συνύπαρξης του αλβανικού λαού. Εκτιμώ θετικά και εκφράζω ευγνωμοσύνη, ειδικά για τη βοήθειά Σας και της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας προς τα αδέλφια μας από το Κόσσοβο, στη διάρκεια της σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης του 1999.

Εκτιμώ πολύ τη φροντίδα και την προσοχή που αφιερώσατε για την εκπαίδευση και την κατάρτιση της νέας γενιάς των Αλβανών κληρικών και τη σύσταση νεανικών κέντρων σε πόλεις και χωριά, διαφυλάσσοντας με τον τρόπο αυτό την πολύτιμη αλβανική κληρονομιά αυτής της πίστεως και την ταυτότητά της, μακριά από ξένες επιρροές, τάσεις και επιδράσεις, ανώφελες και επικίνδυνες για την αλβανική ορθόδοξη κοινότητα και για τον ίδιο τον αλβανικό λαό.

Μακαριότατε,

Αυτή την ευλογημένη ημέρα των Χριστουγέννων, είμαι πολύ ευτυχής να Σας ενημερώσω ότι έλαβα την απόφαση, και ως συνέχεια της δικής Σας βούλησης «… για να αποδείξετε τον άρρηκτο δεσμό με τη χώρα που ειλικρινά αγαπάτε και υπηρετείτε με αυτοθυσία….», να Σας χορηγήσω, μέσω του υπ αρ. 10700, της 22ας Δεκεμβρίου 2017 Διατάγματος του Προέδρου της Δημοκρατίας, την αλβανική ιθαγένεια. Εκφράζοντας την πεποίθηση μου ότι η πράξη αυτή, όχι μόνο εκπληρώνει μια θεσμική υποχρέωση, αλλά είναι και έκφραση ευγνωμοσύνης απέναντί Σας και της δικής Σας πνευματικής δραστηριότητας και αφοσίωσης στην Αλβανία, εύχομαι ξανά σε Σας, στους Ορθόδοξους πιστούς, στους χριστιανούς και σε όλους τους Αλβανούς, όμορφα Χριστούγεννα, χαρούμενα και ευτυχισμένα, και οι προσευχές της ιερής αυτής ημέρας να φέρουν περισσότερη ειρήνη, αγάπη, αρμονία και κατανόηση, όχι μόνο ανάμεσά μας, αλλά και μεταξύ όλων των εθνών του κόσμου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Έλληνες εξωτερικού: Από τις 14 Ιουλίου οι αιτήσεις για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

13/07/2025 - 2:40μμ
(Φωτ.: Jim Claven)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Μακεδονικών Σπουδών τίμησε τη μνήμη του Παναγιώτη Ιασωνίδη

13/07/2025 - 12:06μμ
Στιγμιότυπο από το Ελληνικό Καλοκαιρινό Φεστιβάλ 2025 (φωτ.: Facebook / Greek Community Of Toronto)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Ελληνική Κοινότητα Τορόντο ενωμένη, ζωντανή και πάντα περήφανη

10/07/2025 - 8:11μμ
Η νέα γενιά του Πόντου στις ΗΠΑ συνεχίζει ακάθεκτη την παράδοση (φωτ.: Brotherhood Pontion Toronto «Panagia Soumela»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι «Ακρίτες» της Φιλαδέλφειας… έβγαλαν στη φόρα τα παρασκήνια του 16ου Φεστιβάλ Νεολαίας ΗΠΑ-Καναδά

6/07/2025 - 10:28μμ
Έλληνες και Τούρκοι μαθητές σε αναμνηστική φωτογραφία με τους καθηγητές τους (φωτ.: Δορυφόρος Μονάχου)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνικό Λύκειο Μονάχου: Έλληνες και Τούρκοι μαθητές ένωσαν δυνάμεις για το μέλλον του πλανήτη

6/07/2025 - 12:24μμ
Οι κυρίες της ενορίας και τα ολόφρεσκα ελαιόψωμα που ζύμωσαν για καλό σκοπό (φωτ.: facebook/Greek Orthodox Parish and Community of Kogarah)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Μύρισε ελαιόψωμο στη Νέα Νότια Ουαλία

6/07/2025 - 10:58πμ
Οι καρτ ποστάλ  απεικόνιζαν το έθιμο των Μωμόγερων στην κεντρική πλατεία της παλιάς πόλης του Waiblingen και την κατάδυση του Σταυρού στην Τραπεζούντα (φωτ.: facebook/Argo WN)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Οι «Αργοναύτες» του Waiblingen έκαναν το καλό κι ενίσχυσαν το Ορφανοτροφείο «Η Μέλισσα»

6/07/2025 - 9:46πμ
Ο Βασίλης Μπατζογιάννης με τα παραδοσιακά γλυκά του
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Βασίλης Μπατζογιάννης: Ο Bill Batz, ο Κατερινιώτης ζαχαροπλάστης που γλύκανε γενιές ομογενών, έφυγε από τη ζωή στα 76

3/07/2025 - 7:41μμ
Αναμνηστική φωτογραφία με τους συντελεστές της παράστασης (φωτ.: The Pan-Macedonian Association of Melbourne and Victoria)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Το ταξίδι του Μεγάλου Αλεξάνδρου με ελληνικές, ποντιακές, αρμενικές και ασσυριακές αφηγήσεις

2/07/2025 - 9:44πμ
(Φωτ.: greeks.am)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ένωση Ελληνικών Κοινοτήτων Αρμενίας: Εικόνες από την 6η κατασκήνωση παιδιών ελληνικής καταγωγής

2/07/2025 - 9:10πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

H 43χρονη πρώην σύζυγος του Πολωνού καθηγητή οδηγείται στον εισαγγελέα (φωτ.: EUROKINISSI)

Δολοφονία Πολωνού καθηγητή: Η πρώην σύζυγος, ο νυν σύντροφος, οι δύο Αλβανοί και ο Βούλγαρος σε ένα στυγερό έγκλημα

1 λεπτό πριν
«Η νήσος Ικαρία θραύουσα διά του ξίφους της τον μακραίωνα τουρκικόν ζυγό». Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Συλλογή Λαϊκών Εικόνων (πηγή: Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος)

7 Ιουλίου 1912, η Ικαρία κηρύσσει την ανεξαρτησία της – Είχε Σύνταγμα, σημαία, ύμνο, στρατό και γραμματόσημο!

24 λεπτά πριν

Στον αστερισμό του ΤΖΟΚΕΡ η Ελλάδα: Απόψε στις 22:00 η κλήρωση για τα 13 εκατ. ευρώ

49 λεπτά πριν
(Φωτ.: Πολιτιστικός-Μορφωτικός Σύλλογος Παλαγίας «Ο Μέγας Αλεξάνδρος»)

«’Σ σην Παλαΐαν χαράν είχαν» – Το πιστοποιούν 30 φωτογραφικά στιγμιότυπα και ένα βίντεο

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: Pixabay / Marjonhorn)

Γεννήθηκαν στη Βρετανία τα πρώτα μωρά με DNA από 3 ανθρώπους

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Βουλή: Ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή – Εγκρίθηκε το πόρισμα της ΝΔ

2 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign