pontosnews.gr
Τρίτη, 24/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πέθανε σε ηλικία 109 ετών η κόρη του πρώτου Έλληνα μετανάστη στο Raleigh της Β. Καρολίνας

20/12/2017 - 9:22μμ
Πέθανε σε ηλικία 109 ετών η κόρη του πρώτου Έλληνα μετανάστη στο Raleigh της Β. Καρολίνας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Πότα Βουρνάκη Βάλλα (Pota Vurnakes Vallas), η κόρη του πρώτου Έλληνα μετανάστη που εγκαταστάθηκε στο Raleigh της Βόρειας Καρολίνας, έφυγε από τη ζωή στις 12 Δεκεμβρίου, σε ηλικία 109 ετών. Η κηδεία της έγινε τέσσερις ημέρες αργότερα στο κοιμητήριο Montlawn Memorial Park. Η εκλιπούσα, που χαρακτηρίζεται από την newsobserver.com ως μια «πρωτοπόρος επιχειρηματίας», είχε γεννηθεί στα Χρύσαφα, ένα ημιορεινό χωριό της Λακωνίας, το 1908, και ήταν το τελευταίο από τα δέκα παιδιά της οικογένειας.

Ο πατέρας της, ο Γκας Βουρνάκης (Gus Vurnakes), την πήρε μαζί του στις ΗΠΑ το 1924. Ο ίδιος ήταν ο πρώτος Έλληνας μετανάστης στο Raleigh, σύμφωνα και με τη νεκρολογία, και όταν ήρθε η κόρη του στη Βόρεια Καρολίνα, τον βοήθησε στο California Fruit Store στην Fayetteville Street. Η νεαρή κοπέλα τότε δεν μιλούσε αγγλικά. Έφτιαχνε παγωτά και σοκολάτες, τα οποία παρέδιδε, χρησιμοποιώντας ένα κάρο, σε σπίτια και επιχειρήσεις στο Raleigh. Η υπόλοιπη οικογένεια μετανάστευσε στις ΗΠΑ από την Ελλάδα το 1939, λίγο πριν από την αρχή της Κατοχής στην Ελλάδα.

Ο πατέρας της πουλούσε γλυκά, σάντουιτς και κόκα κόλα στο California Fruit Store και πίσω από τον πάγκο του καταστήματός του, δούλευε ένας ψηλός Έλληνας μετανάστης. Ήταν ήδη 30 χρόνων, αλλά αφού η Πότα έκλεισε τα 18 της, της πρότεινε μια μέρα να την πάει βόλτα στο χιόνι. «Τότε μου έκανε πρόταση», είχε πει η ίδια, δείχνοντας τη φωτογραφία του Γιώργου Βάλλα στο σαλόνι της, σε μια συνέντευξή της στο παρελθόν. «Έκανε πρόταση πρώτα σε εμένα. Είπε “φοβάμαι να πάω στον πατέρα σου”».

Το 1927, η Πότα και ο Γιώργος παντρεύτηκαν, ενώ κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Αμερική, οι οικογένειες Βουρνάκη και Βάλλα έχασαν τα σπίτια τους, τις οικονομίες τους και το California Fruit Store.

Η ίδια όμως δεν τα παράτησε. Έκανε αίτηση εργασίας στην Singer Sewing Company το 1931 «και γρήγορα αναδείχθηκε σε μία ταλαντούχα πωλήτρια και μάνατζερ» όπως αναφέρει η νεκρολογία της. Την ίδια περίοδο, η Πότα, ο σύζυγός της και άλλες ελληνικές οικογένειες βοήθησαν να δημιουργηθεί μία μικρή ελληνορθόδοξη εκκλησία στο κέντρο του Raleigh. Επίσης, το ζευγάρι αγόρασε γη και έχτισε σπίτι στο Lead Mine Road.


Η Πότα Βουρνάκη Βάλλα με τις κόρες της (φωτ.: newsobserver.com / Robert Willett)

Καθώς ο ελληνικός πληθυσμός αυξανόταν στο Raleigh, η ομογενής και ο σύζυγός της δώρισαν γη για να κατασκευαστεί ο ιερός ναός Αγίας Τριάδας, που υπάρχει μέχρι σήμερα. Η Πότα Βάλλα ονειρευόταν να ανοίξει τη δική της επιχείρηση και έκανε το όνειρό της πραγματικότητα το 1944, όταν ταξίδεψε στο Σικάγο και αγόρασε το δικαίωμα διανομής για τη National Sewing Machine Company. Από εκεί άρχισε να πουλά σχέδια για φορέματα και υφάσματα για το σπίτι. Στο τέλος δημιούργησε τη δική της εταιρία διακόσμησης, την National Art Interiors, στη Hillsborough Street, που ήταν από τις πρώτες τους είδους στην περιοχή.

Η Πότα Βάλλα εργάστηκε στο National Art Interiors μαζί με τις κόρες της και άλλα μέλη της οικογένειας, μέχρι το 2002, όταν αποσύρθηκε στα 94 χρόνια της. Υπηρέτησε από διάφορα πόστα την ομογενειακή κοινότητα και τιμήθηκε με το βραβείο του Αρχάγγελου Μιχαήλ από την Αρχιεπισκοπή της Αμερικής. Το 2010 έλαβε συγχαρητήρια επιστολή για τα γενέθλιά της από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. «Ο πατέρας μου πάντα μου έλεγε», είχε πει τότε, «ο Θεός ζει εδώ. Εδώ, όχι στην Ελλάδα. Σκάψε μία μικρή τρύπα, φύτεψε τρεις σπόρους και θα πάρεις πέντε λάχανα. Αυτό μου έλεγε».

  • Πηγή: newsobserver.com.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: anamniseis.net/Δημήτρης Τσάκας)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Μις Χίος 2026 κατέκτησε και τον τίτλο «Μις Ελληνική Ανεξαρτησία 2026» σε μια λαμπρή εκδήλωση της ομογένειας

24/03/2026 - 8:58μμ
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακή Εστία Μελβούρνης)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι Πόντιοι της Μελβούρνης τίμησαν με περηφάνια την 25η Μαρτίου

24/03/2026 - 3:16μμ
Παιδιά της ομογένειας που συμμετείχαν στην παρέλαση που έγινε στη Μελβούρνη για την 205η επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση. Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 (φωτ.: SBS Greek)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Χιλιάδες ομογενείς τίμησαν την 25η Μαρτίου με παρέλαση και συγκίνηση

23/03/2026 - 7:59μμ
(Πηγή: «Νόστος» / Χριστίνα Τδαρδίκου)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μπουένος Άιρες: Η ομογένεια άναψε τη φλόγα της Ελευθερίας για την 25η Μαρτίου

23/03/2026 - 10:34πμ
(Φωτ.: greekherald.com.au/Στέφανος Ελευθεριάδης)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Ομογενείς φοιτητές εντρύφησαν στη μαγεία των χορών του Πόντου

22/03/2026 - 10:25μμ
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η έκθεση «Dreaming of Greece» φέρνει την Ελλάδα στο κέντρο του Μανχάταν

22/03/2026 - 2:00μμ
(Φωτ.: anamniseis.net)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Με λαμπρότητα γιόρτασε η ομογένεια στο Μπρούκλιν την 25η Μαρτίου

22/03/2026 - 9:50πμ
Χαρακτηριστική αφίσα της Ελλάδας σε ένα από τα diners των μεταναστών τη δεκαετία του '70 (φωτ.: Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αστόρια: Η ιστορία της ομογένειας μέσα από τα ελληνικά ντάινερς της δεκαετίας του ’70

21/03/2026 - 9:12μμ
O εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Eurovision φέτος, με τον μητροπολίτη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας, Κλεόπα (φωτ.: ogae greece/instagram)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Στο Όσλο ο Akylas για τη Eurovision – H θερμή υποδοχή από την ομογένεια και το βιβλίο αφιερωμένο στην Παναγία Σουμελά

21/03/2026 - 8:44μμ
Τα μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου (φωτ.: facebook/Pontian Brotherhood of SA Inc.)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Νέο διοικητικό συμβούλιο στην Ποντιακή Αδελφότητα Νότιας Αυστραλίας

21/03/2026 - 8:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μέρος των κατασχεθέντων έργων (φωτ.: Υπ. Προστασίας του Πολίτη  / EUROKINISSI)

Γιώργος Τσαγκαράκης: Ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους ο γκαλερίστας

20 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Νίκη… εξάδας για τον Παναθηναϊκό

49 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Henning Bagger)

Δανία: Πρώτη δύναμη η Κεντροαριστερά αλλά χωρίς πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα exit poll

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΕPA / Wael Hamzeh)

Λίβανος: Εκρήξεις σε χριστιανικές κοινότητες – Για «αναχαίτιση ιρανικού πυραύλου» μιλά Λιβανέζος στρατιωτικός

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi /Βασίλης Παπαδόπουλος)

Κομισιόν: Η Ελλάδα πέτυχε τη 2η μεγαλύτερη μείωση θανατηφόρων τροχαίων σε όλη την ΕΕ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: anamniseis.net/Δημήτρης Τσάκας)

Η Μις Χίος 2026 κατέκτησε και τον τίτλο «Μις Ελληνική Ανεξαρτησία 2026» σε μια λαμπρή εκδήλωση της ομογένειας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign