Τα αγραίγιδα ζούσαν στα βουνά του Πόντου τους προηγούμενους αιώνες, και γι’ αυτά έχουν γραφτεί στίχοι και τραγούδια από τον ανώνυμο λαϊκό καλλιτέχνη.
Ευτυχώς το συγκεκριμένο είδος δεν έχει εξαφανιστεί, όπως συμβαίνει με άλλα, και όπως πληροφορούμαστε συνεχίζει να ζει σε ορισμένες περιοχές, αν και σε μικρούς αριθμούς.
Μερικά αγραίγιδα που ζουν στα ορεινά της Χαλδίας έχασαν το δρόμο τους και κατέβηκαν στο κέντρο της Άρδασσας (Τορούλ). Ένα από αυτά μπερδεύτηκε και τελικά έπεσε στα χέρια των κατοίκων της πόλης, οι οποίοι το παρέδωσαν στην αστυνομία που με τη σειρά της το επέστρεψε στο βουνό.












![Εικόνα από την Κωνσταντινούπολη επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (πηγή: Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη/ Travelogues/ WALSH, Robert/ALLOM, Thomas. Constantinople and the Scenery of the Seven Churches of Asia Minor illustrated. In a Series of Drawings from Nature by Thomas Allom. With an historical account of Constantinople, and descriptions of the plates, by the Rev. Robert Walsh..., Λονδίνο/Παρίσι, Fisher, Son & Co. [1836-38])](https://www.pontosnews.gr/wp-content/uploads/2026/01/Constantinople-Seven-Churches-Mikra-Asia-120x86.jpg)



