pontosnews.gr
Τρίτη, 26/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τι πραγματικά ζητά ο Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λοζάνης; – Κοινές δηλώσεις με Τσίπρα

7/12/2017 - 5:32μμ
Τι πραγματικά ζητά ο Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λοζάνης; – Κοινές δηλώσεις με Τσίπρα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τα βασικά θέματα της τουρκικής ατζέντας, τα οποία… ξεδίπλωσε και ενώπιον του Προκόπη Παυλόπουλου προκαλώντας σεισμό στο Προεδρικό Μέγαρο, επανέλαβε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών. «Η Συνθήκη της Λοζάνης είναι θεμέλιος λίθος για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, και πρόσθεσε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας μπορούν να ενισχυθούν στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της συνθήκης, αλλά και στη βάση του αλληλοσεβασμού.

Στη δική του τοποθέτηση ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στη Συνθήκη της Λοζάνης είπε ότι υπεγράφη από 11 χώρες, ακόμα και από την Ιαπωνία. «Υπάρχουν προβλέψεις μόνο για το Αιγαίο; Δεν υπάρχει τίποτε για το καθεστώς που διέπει τις δύο μειονότητες; Στη δυτική Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα και πιστεύουμε πως στο θέμα αυτό μπορούν να γίνουν νέες σκέψεις», υποστήριξε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εκμεταλλευόμενος την ερώτηση που έγινε από δημοσιογράφο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, έσπευσε να ρίξει τους τόνους σχετικά με τα όσα ειπώθηκαν στο Προεδρικό: «Με τις δηλώσεις του εδώ συνειδητοποιώ ότι όλο το προηγούμενο διάστημα μάλλον δεν έγινε κατανοητό τι ζητά με τη Συνθήκη της Λοζάνης». Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, εκείνος καταλαβαίνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν ζητά την αναθεώρηση («θα έπρεπε να βρούμε την Ιαπωνία και τις άλλες χώρες», είπε σκωπτικά), και ότι δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση σχετικά με τα σύνορα που ορίζει η συνθήκη. «Είμαι λίγο μπερδεμένος με το αν θέτει στο τραπέζι την επικαιροποίηση, τον εκσυγχρονισμό ή την ορθή τήρηση», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα θέματα που ήταν στην ατζέντα της συνάντησης, η Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός, συμφώνησε να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αλλά και οι διερευνητικές συνομιλίες για την υφαλοκρηπίδα. Για τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα επανέλαβε ότι δεν αποτελούν ζήτημα διαπραγμάτευσης με άλλη χώρα, αλλά κάτι που αφορά την κυβέρνηση και τους Έλληνες πολίτες. «Το ζήτημα του αρχιμουφτή, αν είναι εκλεγμένος ή διορισμένος, είναι “πληγή” και είμαι σίγουρος ότι ο αξιότιμος πρωθυπουργός θα μεριμνήσει. Είναι σαφές ότι πρόκειται για ένα εσωτερικό θέμα της χώρας, αλλά, αν μας δίνεται η άδεια, μπορούμε να διατυπώσουμε την παράκλησή μας», έσπευσε να υπογραμμίσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ερντογάν: Δεν εποφθαλμιούμε την εδαφική ακεραιότητα καμίας χώρας, και καμίας γειτονικής χώρας. Δεν έχουμε πρόβλημα με θέματα ελευθερίας της πίστης. Υπάρχουν όμως θέματα στην δυτική Θράκη.

Σχετικά με το Κυπριακό ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την ελληνική θέση για μια επανενωμένη, ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε, φίλε μου, ότι το θέμα είναι ανοιχτό γιατί πριν από 43 χρόνια υπήρξε εισβολή στο βόρειο τμήμα της Κύπρου», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Από τη μεριά του ο Τούρκος πρόεδρος φρόντισε να τονίσει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αποχώρησε από τις πρόσφατες συνομιλίες στην Ελβετία, και σχολίασε: «Ο κ. Τσίπρας, λόγω και του νεαρού της ηλικίας του, εξανίσταται για τη διάρκεια της εκκρεμότητας για το Κυπριακό. Και οι δύο πλευρές έχουν στρατούς στο νησί. Αν είχε επιλεγεί η λύση Ανάν δεν θα υπήρχε αυτό».


Στιγμιότυπο της υποδοχής του Ερντογάν από τον Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Σχετικά με τους Τούρκους πολίτες που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο από την Ελλάδα («πραξικοπηματίες» τους αποκαλεί ο πρόεδρος της Τουρκίας), τονίστηκε στον Αλέξη Τσίπρα ότι μπορούν να επιστραφούν στη χώρα του που έχει καταργήσει τη θανατική ποινή και δεν κάνει βασανιστήρια. «Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν μπορούν παρά να στηρίζουν τις δημοκρατικές διαδικασίες. Ως κράτος δικαίου μπορώ να διαβεβαιώσω ότι οι Τούρκοι πραξικοπηματίες που έχουν προσφύγει στην Ελλάδα θα έχουν μια δίκαιη δίκη», ήταν η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος επανέλαβε ότι στην Ελλάδα η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.:  (ΥΕΘΑ / EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Νέα Φιλαδέλφεια: Εντυπωσιακές εικόνες από την τοποθέτηση πεζογέφυρας από το ΓΕΕΘΑ

24/05/2026 - 1:40μμ
Ο αδικοχαμένος αεροπόρος Κώστας Ηλιάκης που χάθηκε πάνω από το Αιγαίο (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ/ΑΠΕ/ Γιώργος Λαμπράκης)
ΑΜΥΝΑ

Κώστας Ηλιάκης: 20 χρόνια στο πάνθεον των ηρώων της Πολεμικής Αεροπορίας

23/05/2026 - 12:14μμ
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στην τελετή εγκαινίων του συγκροτήματος νέων Στρατιωτικών Οικημάτων Αξιωματικών (ΣΟΑ) στο Αγαθονήσι (φωτ.: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας / Ευάγγελος Καραΐσκος / EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Νίκος Δένδιας: Αναμένω εξηγήσεις από τον Ουκρανό ΥΠΑΜ για το drone – Μήνυμα και προς την Άγκυρα

14/05/2026 - 8:11μμ
Αλιευτικό σκάφος (φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)
ΑΜΥΝΑ

Άνδρος: Ψάρευαν ανοιχτά του νησιού και «έπιασαν» υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού!

14/05/2026 - 12:32μμ
Αεροπορική επίδειξη στην παραλία του Φλοίσβου για τη συμπλήρωση 95 χρόνων από τη συγκρότηση της Πολεμικής Αεροπορίας ως ανεξάρτητου Κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων (φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/ EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Η Πολεμική Αεροπορία γιόρτασε 95 χρόνια δόξας με ένα μοναδικό airshow στον Φλοίσβο

10/05/2026 - 11:40μμ
Στα αποκαλυπτήρια της προτομής του ηρωϊκού καταδρομέα της ΕΛΔΥΚ, Μανώλη Μπικάκη, στον Αμύγδαλο του Ηρακλείου Κρήτης (φωτ.: Στέφανος Ραπάνης/ EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Μανώλης Μπικάκης: Αποκαλυπτήρια προτομής για τον «ξεχασμένο ήρωα» καταδρομέα της Κρήτης που σταμάτησε τον Αττίλα

10/05/2026 - 10:44μμ
(Πηγή: Γρ. Τύπου Απ. Τζιτζικώστα)
ΑΜΥΝΑ

Ο Έβρος ως «ασπίδα» της Ευρώπης: Επίσκεψη του Επιτρόπου Απόστολου Τζιτζικώστα στον φράχτη

10/05/2026 - 5:31μμ
Το ουκρανικής κατασκευής drone που εντοπίστηκε στη Λευκάδα (φωτ.: ΕΡΤ)
ΑΜΥΝΑ

Συναγερμός για το ουκρανικό drone στη Λευκάδα – Στο μικροσκόπιο των Ενόπλων Δυνάμεων το σκάφος με τα 100 κιλά εκρηκτικά

10/05/2026 - 1:02μμ
Ο Νίκος Δένδιας στο 6ο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.  Σάββατο 9 Μαΐου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)
ΑΜΥΝΑ

Δένδιας για το drone στη Λευκάδα: «Ξέρουμε ποιοι είναι και τι περιέχει» – Πολιτικό μήνυμα για άμυνα και νέες απειλές

9/05/2026 - 4:16μμ
Στιγμιότυπο από ένα από τα ερασιτεχνικά βίντεο με το ουκρανικής κατασκευής θαλάσσιο drone
ΑΜΥΝΑ

Θρίλερ με το θαλάσσιο drone στη Λευκάδα: «Έτοιμο για επίθεση καμικάζι» λένε οι πρώτες εκτιμήσεις

8/05/2026 - 6:04μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/EUROKINISSI)

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κρήτη: Στο μικροσκόπιο αντιδήμαρχος και λογιστές μετά τις αποκαλύψεις για παράνομες επιδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ

23 λεπτά πριν
(Φωτ.: orthodoxtimes.gr)

Η Λήμνος τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας με συγκίνηση και ποντιακούς χορούς

51 λεπτά πριν
Η προτομή του Θεοδοσίου Ρεβελιώτη στην Μπαλακλάβα (πηγή: Σύλλογος Ελλήνων Μόσχας)

Θεοδόσιος Ρεβελιώτης: Ο Έλληνας που έσωσε τη Σεβαστούπολη και έκανε ηρωική απόβαση στην Τραπεζούντα το 1810

1 ώρα πριν
«Η Ανάστασις» διά χειρός π. Σταμάτη Σκλήρη, στον Ι.Ν. Προφήτη Ηλία Καστέλλας (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Κοντάκιο Αναστάσιμο (Μέρος Γ’)

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)

Χολαργός: Οι απειλές πριν από το μακελειό – Τι αποκαλύπτεται για το ζευγάρι μετά την τραγωδία

2 ώρες πριν
Το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας (φωτ.: google.com/
maps/contrib/Panicos Panicos)

Κύπρος: Πώς διαμορφώνεται η νέα Βουλή – Οι 56 που παίρνουν έδρα και οι ανατροπές της κάλπης

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign