pontosnews.gr
Δευτέρα, 9/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μαξ Βέμπερ και Καρλ Μαρξ

15/11/2017 - 9:09πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας, η οποία έχει καθιερωθεί από την UNESCO να εορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη, ας ανατρέξουμε στα φιλοσοφικά και πολιτικά κείμενα δύο κορυφαίων διανοητών, κοινωνιολόγων και οικονομολόγων της Νεοτερικότητας: του Μαξ Βέμπερ (1864-1920) και του Καρλ Μαρξ (1818-1883).

Ο Karl Emil Maximilian Weber γεννήθηκε το 1864 στην Πρωσία και ανατράφηκε με την καλβινιστική διδασκαλία της μητέρας του.

Μελέτησε την προτεσταντική χριστιανική θρησκεία και τον ευαγγελικό τρόπο ζωής. Σπούδασε στα πανεπιστήμια της Χαϊδελβέργης και του Βερολίνου και δίδαξε στο Φράιμπουργκ, στη Χαϊδελβέργη, στη Βιέννη, στο Μόναχο κ.α. Ο Βέμπερ συμμετείχε στην Επιτροπή που επεξεργάστηκε το Σύνταγμα της Βαϊμάρης.

Το opus magnum του Βέμπερ είναι το έργο του Οικονομία και κοινωνία, και το πιο δημοφιλές είναι Η προτεσταντική ηθική και το πνεύμα του καπιταλισμού. Σε αυτό υποστηρίζει πως ο προτεσταντισμός (λουθηρανισμός, καλβινισμός, μεθοδισμός, πουριτανισμός) δημιούργησε την καπιταλιστική ανάπτυξη στις χώρες όπου επικράτησε: Ελβετία, Γερμανία, Ολλανδία, Σκωτία, Γαλλία κ.ά. Η ατομική σχέση, χωρίς διαμεσολαβητές, με τον Θεό, η πεποίθηση πως ο εργατικός τρόπος ζωής είναι ένα είδος εγκόσμιου ασκητισμού και η ορθολογική αντιμετώπιση κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας έκανε τους αστούς να αξιοποιήσουν τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής προς όφελός τους.

Ο καλβινισμός έδωσε στις πλατύτερες μάζες των ανθρώπων ένα θετικό ερέθισμα να στραφούν προς την εργασία και τον κοσμικό ασκητισμό. Αυτό με τη σειρά του δημιούργησε την ηθική της καθημερινότητας και την αποταμίευση με στόχο το ατομικό και κοινωνικό όφελος. Η bourgeoisie ωφελήθηκε έτσι διπλά.

Για τον Βέμπερ υπάρχουν τριών ειδών ηγέτες: ο χαρισματικός, ο παραδοσιακός, ο γραφειοκράτης. Η κυριαρχία της γραφειοκρατίας και των άψυχων νόμων οδήγησαν στην απομάγευση των αξιών. Το σύστημα της φεουδαρχίας και της ελέω Θεού απολυταρχίας μεταλλάχθηκε σε εξουσία του χρηματοπιστωτικού και γραφειοκρατικού συστήματος.

Ο Karl Marx γεννήθηκε το 1818 στην πόλη Τρίερ της Γερμανίας. Η φιλοσοφική του σκέψη επηρεάστηκε από τον Χέγκελ και τον γερμανικό ιδεαλισμό.

Ο ίδιος, όμως, ανέπτυξε τις πρωτοποριακές ιδέες του στη φιλοσοφία, την κοινωνιολογία και την πολιτική οικονομία δίνοντας έμφαση στην υλική βάση της κοινωνίας.

Μαζί με τον φιλόσοφο και συνεργάτη του Φρίντριχ Ένγκελς εισήγαγαν τις έννοιες του «ιστορικού υλισμού» και του «διαλεκτικού υλισμού». Επίκεντρο της πολιτικής σκέψης τους είναι η πάλη των τάξεων και η οικονομική βάση της κοινωνίας. Στη βάση αυτήν στηρίζεται όλο το πολιτιστικό εποικοδόμημα: κοινωνικοί και πολιτικοί θεσμοί και πολιτισμός. Βέβαια, το θεσμικό και πολιτιστικό εποικοδόμημα δεν έχει αμελητέο ρόλο στις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις. Υπάρχει διαλεκτική σχέση και αλληλεπίδραση, όμως, σύμφωνα με τους μαρξιστές είναι η υλική βάση που σε τελική ανάλυση έχει τον πρωτεύοντα ρόλο.

Πολύ γνωστά έργα του Μαρξ είναι το Κεφάλαιο και το Κομμουνιστικό μανιφέστο (1848). Ενδιαφέρον έχει το νεανικό του δοκίμιο Οικονομικά και φιλοσοφικά χειρόγραφα (1844). Εκεί αναλύει την αποξένωση του εργάτη από το προϊόν της εργασίας του και από τη διαδικασία παραγωγής. Αυτή η αποξενωμένη δραστηριότητα δημιουργεί την αλλοτρίωση. Η ανθρώπινη αλλοτρίωση είναι μια δύσθυμη κατάσταση που επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία του ατόμου. Μοιραία, επηρεάζονται αρνητικά οι κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων.

Οι μεγάλες αντιθέσεις ανάμεσα στην μπουρζουαζία και στο προλεταριάτο, μεταξύ πλούσιων και φτωχών, μορφωμένων και αγράμματων, δημιουργούν πολλαπλά προβλήματα στην κοινωνία.

Στις μέρες μας η σύγκρουση των θρησκειών, των πολιτισμών και των ιδεολογιών είναι δείγμα αλλοτριωμένων και αποξενωμένων ψυχών.

Σε αντίστιξη με τον Μαξ Βέμπερ που έφερε στο προσκήνιο τη δύναμη της θρησκείας, της ψυχολογίας των μαζών και του δημιουργικού πνεύματος, ο Καρλ Μαρξ έδωσε προτεραιότητα στις υλικές και παραγωγικές σχέσεις σε μια εποχή που η βιομηχανική επανάσταση είχε επικρατήσει στην κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη. Η θρησκεία για τους μαρξιστές ανήκει στο πολιτιστικό εποικοδόμημα και δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια έκφραση των κυρίαρχων αστικών θεσμών.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μαχητικό του Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο (φωτ.: EPA / Atef Safadi)
ΓΝΩΜΕΣ

Ποιος έχει σειρά;

8/03/2026 - 3:53μμ
Αφγανοί διαδηλώνουν εναντίον του Πακιστάν στην Καμπούλ, Παρασκευή 6 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Samiullah Popal)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο πόλεμος ΗΠΑ-Ιράν αποσταθεροποιεί μια ολόκληρη περιοχή

7/03/2026 - 10:45πμ
(Φωτ.: EPA/ Gailan Haji)
ΓΝΩΜΕΣ

«Παιχνίδια» με τους Κούρδους

6/03/2026 - 3:46μμ
«Ο πειρασμός». Ανάγλυφο βασισμένο σε έργο του Ραφαήλ (πηγή: Metropolitan Museum of Art / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη νηστεία (Μέρος Β’)

3/03/2026 - 9:58πμ
Ο πρέσβης ε.τ. Selim Kuneralp (πηγή: YouTube/ Serbestiyet)
ΓΝΩΜΕΣ

Εξ ιδίων τα βέλη

1/03/2026 - 5:35μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/stokpic-692575/)
ΓΝΩΜΕΣ

Η τριγωνομετρία στη γεωπολιτική

28/02/2026 - 5:54μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ίδιο τραπέζι με τον Αντώνη Σαμαρά, στη Μεσσηνία. Παρασκευή 21 Απριλίου 2023 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΓΝΩΜΕΣ

Ποιος έχει δίκιο στη σύγκρουση Σαμαρά-Μητσοτάκη

28/02/2026 - 9:33πμ
Ο Αδάμ και η Εύα στον Παράδεισο (εικόνα ζωγραφισμένη σε κυψέλη. Πηγή: Μελισσοκομικό Μουσείο Radovljic / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη νηστεία (Μέρος Α’)

24/02/2026 - 9:31πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA/ Turkish Defense Ministry)
ΓΝΩΜΕΣ

Τούρκος ξηλώνει τη «Γαλάζια Πατρίδα»

22/02/2026 - 3:47μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ (φωτ.: Facebook / The White House)
ΓΝΩΜΕΣ

Παγκόσμια αμερικανική δικτατορία;

21/02/2026 - 9:25πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από αριστερά ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πάφο (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)

Τριμερής συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν-Χριστοδουλίδη στην Κύπρο – Οι ΗΠΑ αποσύρουν μη απαραίτητο διπλωματικό προσωπικό από τη νότια Τουρκία

5 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος»)

Στη Μεταμόρφωση στήνουν κάθε Παρασκευή χορό – «Γιουβαρλαντούμ, ούλ’ εσ’κώθαν, την καϊτέν ούλ’ αφουκρέθαν»

33 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Martin Divisek)

Αύξηση σχεδόν 30% στην τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου – Σε πανικό οι αγορές

1 ώρα πριν
Ιρανοί θρηνούν στη διάρκεια ομαδικής κηδείας για θύματα των ισραηλινών πληγμάτων στη νότια περιοχή της Τεχεράνης (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Μπαράζ εκρήξεων σε Τεχεράνη και Τελ Αβίβ – Εκατοντάδες νεκροί στον Λίβανο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Εύξεινος Λέσχη Αλμωπίας)

Έτοιμο για δράση το νέο διοικητικό συμβούλιο στην Εύξεινο Λέσχη Αλμωπίας

2 ώρες πριν
Ο Γιάννης Λαγός αντέδρασε έντονα κατά τη διάρκεια της εισαγγελικής αγόρευσης (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Δίκη Χρυσής Αυγής στο Εφετείο: Απόρριψη όλων των ελαφρυντικών εισηγήθηκε η εισαγγελέας – Γ. Λαγός: «Γελοιοποιήστε μέχρι τελευταία μέρα. Καταδικάστε μας και μην πείτε τίποτα»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign