pontosnews.gr
Παρασκευή, 28/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η μεγάλη ποντιακή συναυλία μετά το 5ο Αντάμωμα Ποντιακών Χορών στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης (φωτο)

2/11/2017 - 1:19μμ
Η μεγάλη ποντιακή συναυλία μετά το 5ο Αντάμωμα Ποντιακών Χορών στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης (φωτο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με αίσθημα βαριάς ευθύνης για τη διάσωση και διάδοση του ποντιακού πολιτισμού πραγματοποιήθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις του Ποντιακού-Μορφωτικού Συλλόγου Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου Κοζάνης. Η προσέλευση του κόσμου ήταν συγκινητική και τις δυο ημέρες των εκδηλώσεων, εντυπωσιάζοντας τους διοργανωτές.

Το 5ο Αντάμωμα Ποντιακών Χορών του Συλλόγου έμεινε στην ιστορία με τη συμμετοχή 29 συλλόγων της ευρύτερης περιοχής.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου, με το 5ο Αντάμωμα Ποντιακών Χορών, όπου οι ποντιακοί σύλλογοι παρέδωσαν μαθήματα ήθους και συνεργασίας. Είκοσι εννέα σύλλογοι πλημμύρισαν τη σκηνή του κλειστού γυμναστηρίου Αγίου Δημητρίου Ελλησπόντου, παρουσιάζοντας λατρεμένους χορούς του αλησμόνητου Πόντου. Χορευτές από το Μηλοχώρι, τον Περδίκκα, την Ασβεστόπετρα, τη Μεσσιανή, τον Κλείτο, τα Αλωνάκια, την Πτολεμαΐδα, την Κοζάνη, τη Χαραυγή, το Δρέπανο, τον Βαθύλακκο, την Άδρασσα, την Καστοριά, το Ανατολικό, τον Φιλώτα, τον Πεντάβρυσο κ.α. προσέφεραν ένα μοναδικό θέαμα στους εκατοντάδες θεατές.


Οι Μωμόγεροι επί το έργον

Μοναδική στιγμή του ανταμώματος ήταν η εξαιρετική εμφάνιση των Μωμόγερων του Συλλόγου, που αφιερώθηκε στη μνήμη του εκλιπόντος τέως προέδρου του Συλλόγου Δημήτρη Κοτταρίδη, που έφυγε φέτος από τη ζωή. Για τη ζωή και το έργο του Δ. Κοτταρίδη προβλήθηκε και οπτικοακουστικό υλικό κατά τη διάρκεια του ανταμώματος.

Την επόμενη μέρα των εκδηλώσεων η ποντιακή λύρα πήρε φωτιά σε μια μεγάλη ποντιακή συναυλία που άφησε εποχή. Μέχρι το πρωί ο κόσμος δεν σταματούσε να χορεύει μεγάλες ποντιακές επιτυχίες από καλλιτέχνες που έκαναν τα πάντα προκειμένου όλοι να περάσουν μια αξέχαστη βραδιά. Η συναυλία πλαισιώθηκε από τους: Γιάννη Κουρτίδη, Αλέξη Παρχαρίδη, Γιώργο Ιωαννίδη, Παναγιώτη Θεοδωρίδη, Δημήτρη Κοτσογλανίδη στο τραγούδι, Στάθη Τσαϊρίδη στη λύρα και το τραγούδι, Ηλία Παγκαλίδη στη λύρα, Τάσο Ματσαρίδη και Κυριάκο Παπαδόπουλο στο αγγείο, Παναγιώτη Ξυνόπουλο στα ντραμς και Γιώργο Καζαντζίδη στα πλήκτρα, αλλά και πολλούς καλλιτέχνες του συλλόγου.

  • Φωτογραφίες: Ποντιακός Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τρία μεταλλεύματα – θησαυροί της γης του Πόντου, χαλκός, χρυσός και άργυρος (εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Οικογένεια Τσιπόγλου: Οι διασημότεροι αρχιμεταλλουργοί από την ενορία των Ξοπολάντων (Αλεξοπολάντων) της Μικρής Τσίτης

28/11/2025 - 10:05πμ
Πλοία στο λιμάνι της Κερασούντας. Από βιβλίο του Ζοζέφ Πιτόν ντε Τουρνεφόρ  που εκδόθηκε το 1717 στο Παρίσι (πηγή: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
ΠΟΝΤΟΣ

Έρωτας, πόλεμος και… το τελικό νι – Μια παλιά ιστοριούλα από τον Πόντο, με απαγωγή, πολιορκία και πολύ χιούμορ

27/11/2025 - 8:25μμ
Μέλη του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ποντίων Αθηνών σε αναμνηστική φωτογραφία μετά από εκδήλωση, περ. 1965 (φωτ.: Αρχείο Επιτροπής Ποντιακών Μελετών / Συλλογή Ξανθίππης Τσιλιγκαρίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Το θέατρο κράτησε ζωντανή την ποντιακή φωνή στην Αθήνα – Από τον Θεατρικό Όμιλο στον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Ποντίων

27/11/2025 - 4:10μμ
Η αντιπροσωπεία του Συλλόγου με την αντιπεριφερειάρχη Μαρλια Λιονή (φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων και Φίλων Π.Ε. Ρεθύμνης «Αροθυμία»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ρέθυμνο: O Σύλλογος Ποντίων «Αροθυμία» συνάντησε την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης Μαρία Λιονή

27/11/2025 - 12:56μμ
Άποψη της Ριζούντας, λιμάνι 60 χιλιόμετρα ανατολικά της Τραπεζούντας, πρωτεύουσα της επαρχίας του Λαζιστάν. Φωτογραφία των Αδελφών Κακούλη, δεκαετία 1890 (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο/CC BY 4.0)
ΠΟΝΤΟΣ

Φίλιππος Πάππας: Αναμνήσεις από το προσκύνημα στη Ριζούντα του Πόντου

27/11/2025 - 10:22πμ
Στην Ερμού, οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών. Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κάτι κινείται στον Κεραμεικό: Οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών ετοιμάζονται…

26/11/2025 - 8:50μμ
Από την πρόβα στο Δημοτικό Σχολείο Κοκκινοχώματος (φωτ.: Facebook / Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας - Έτος Ιδρύσεως 1950)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με ψυχή και ρυθμό προς το 19ο Φεστιβάλ της ΠΟΕ: Η Καβάλα ύψωσε τη φωνή της στο Κοκκινόχωμα

26/11/2025 - 5:58μμ
Σαμψούντα. Κάτοικοι με τοπικές ενδυμασίες (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Σαν σήμερα, 26 Νοεμβρίου 1916 – Η ημέρα που καταγράφηκε η πρόθεση εξόντωσης των Ελλήνων του Πόντου

26/11/2025 - 2:27μμ
Σανταίες κατά την περίοδο του θερισμού, φορώντας τσόχες (πηγή: Ψηφιακή Σάντα)
ΠΟΝΤΟΣ

Η σκληρή ζωή της Πόντιας αγρότισσας – Μαρτυρία του βουλευτή Κιλκίς Επαμεινώνδα Σωτηριάδη

25/11/2025 - 8:02μμ
Στιγμιότυπο από το βίντεο που ανέβηκε στο TikTok (@zacharioudaki_stella)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακή… ορκωμοσία: Τι γλέντι έστησαν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης!

25/11/2025 - 6:55μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: gastronomos.gr / Γιώργος Δρακόπουλος)

Διάμεσα – Η ποντιακή «πίτσα» με χόρτα

19 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο μετά την υπογραφή για την οριοθέτηση ΑΟΖ, μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου, 26 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / Νίκος Χριστοδουλίδης - Nikos Christodoulides)

Μεγάλη επιτυχία της Κύπρου

47 λεπτά πριν
Η κακοκαιρία πάνω από την πόλη της Μυτιλήνης (φωτ.: pontosnews.gr)

Σφοδρή επέλαση της κακοκαιρίας Adel – Πλημμύρες, χαλάζι και εκτεταμένα προβλήματα σε όλη τη χώρα

1 ώρα πριν

Ντέρμπι Παναθηναϊκός – ΑΕΚ με άρωμα γυναίκας στο ΟΠΑΠ Game Time

2 ώρες πριν
(Εικ.: ΧΚ)

ΠΟΠΣ: «Το έγκλημα της Γενοκτονίας: Μνήμη, ευθύνη και σύγχρονες προκλήσεις», με αφορμή την 9η Δεκεμβρίου

2 ώρες πριν
Κηδεία του 19χρονου ΕΠΟΠ Ραφαήλ Γαλυφιανάκη, ο οποίος σκοτώθηκε από έκρηξη χειροβομβίδας κατά τη διάρκεια άσκησης στην Αφάντου της Ρόδου, από τον Ιερό Ναό Αγίου Τίτου στο Τυμπάκι Ηρακλείου στην Κρήτη, Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2025. (φωτ.: Στέφανος Ραπάνης/EUROKINISSI)

Βουβός πόνος στο Τυμπάκι για τον 19χρονο Ραφαήλ – Με λευκά τριαντάφυλλα και τη γαλανόλευκη στο τελευταίο του ταξίδι

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign