pontosnews.gr
Τετάρτη, 16/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ταραμοσαλάτα, σκορδαλιά, μέλι και δημητριακά «εκτοπίζουν» το γύρο και κατακτούν την Αμερική

10/10/2017 - 2:45μμ
Ταραμοσαλάτα, σκορδαλιά, μέλι και δημητριακά «εκτοπίζουν» το γύρο και κατακτούν την Αμερική
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αν μέχρι πριν από λίγα χρόνια η ελληνική κουζίνα για τον Αμερικανό καταναλωτή ήταν κυρίως «δεμένη» με τη φέτα και το ελαιόλαδο, πλέον τα πράγματα τείνουν να πάρουν… ακόμα περισσότερη γεύση: Η αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς των Αμερικανών, που αναζητούν ολοένα μεγαλύτερη επαφή με τις κοινωνικές προεκτάσεις του φαγητού, φέρνει σταδιακά στο τραπέζι τους και τις μέχρι πρότινος… σιωπηλές –στις ξένες αγορές– δυνάμεις της ελληνικής γαστρονομίας, όπως η ταραμοσαλάτα και η σκορδαλιά, τα δημητριακά και οι ξηροί καρποί της ελληνικής γης, ή το ελληνικό μέλι, τόσο μόνο του όσο και ως βασικό συστατικό για άλλα προϊόντα, όπως π.χ., οι ενεργειακές μπάρες.

«Οι ευκαιρίες για το ελληνικό τρόφιμο και τη μεταποίηση στον κλάδο είναι τεράστιες, γιατί όλοι είναι ερωτευμένοι με τη μεσογειακή διατροφή.»

Παράλληλα, η δημιουργία στις μεγάλες αμερικανικές πόλεις ολοένα περισσότερων εξελιγμένων ελληνικών εστιατορίων, με σεφ αξιώσεων που έχουν κερδίσει τον σεβασμό των Αμερικανών καταναλωτών και μαγείρων, διαμορφώνει ακόμη πιο γόνιμο έδαφος για τα ελληνικά τρόφιμα στην αγορά των ΗΠΑ. Άλλωστε, το ελληνικό φαγητό σπανίως έρχεται μόνο του στο τραπέζι, αφού συνήθως συνοδεύεται από την εμπειρία –ή την προσδοκία– ενός ταξιδιού στην Ελλάδα, όπου ο ουρανίσκος ευφραίνεται γευόμενος τα εδέσματα πάνω στο ίδιο το έδαφος που τα γεννά.

Η συζήτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ με τον Ελληνοαμερικανό Φιλ Καφαράκη (Phil Kafarakis), πρόεδρο της «Speciality Food Association» (SFA), υπό την ομπρέλα της οποίας εντάσσονται ως μέλη περίπου 3.500 αμερικανικές επιχειρήσεις τροφίμων, από πολύ μικρές μέχρι μεγάλες με τζίρο της τάξης του 1 δισ. δολ., ήταν αν μη τι άλλο… γεμάτη γεύσεις. Η ιδρυθείσα το 1952 SFA θεωρείται σήμερα ως βασική πηγή πληροφοριών σε σχέση με την αγορά των «μη κλασικών» τροφίμων, η αξία της οποίας υπολογίζεται σε 120 δισ. δολάρια.


Φιλ Καφαράκης

Πώς θα περιγράφατε την προοπτική για τα ελληνικά τρόφιμα και το ελληνικό φαγητό στις ΗΠΑ;
Θεωρώ πως οι ευκαιρίες για το ελληνικό τρόφιμο και τη μεταποίηση στον κλάδο είναι τεράστιες, γιατί όλοι είναι ερωτευμένοι με τη μεσογειακή διατροφή. Στη διάρκεια των ετών, η κατανόηση του ελληνικού φαγητού ως κάτι πέρα από τη φέτα και τα χιλιάδες εκπληκτικά ελαιόλαδα, είναι κάτι που αναδύεται στις ΗΠΑ. Αυτό αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία και για άλλες κατηγορίες τροφίμων (πέρα από τις παραδοσιακές): γλυκίσματα, φρούτα και λαχανικά, μαρμελάδες και ζελέ, δημητριακά και ξηρούς καρπούς, σάλτσες και ζυμαρικά.

Στο παρελθόν τα «κακά» ελληνικά εστιατόρια στο εξωτερικό, αλλά και εντός των συνόρων της Ελλάδας, έκαναν πολλή ζημιά στη φήμη της ελληνικής κουζίνας και των ελληνικών τροφίμων. Έχει αλλάξει αυτό σήμερα;
Η εξέλιξη των ελληνικών εστιατορίων έχει προχωρήσει πολύ. Στην αρχή ήταν τα μικρά ανεξάρτητα εστιατόρια, μετά είχαμε τα λεγόμενα «diners», όπου έτρωγες εξαιρετικό φαγητό πολύ γρήγορα, αλλά ήταν ένα διαφορετικό είδος φαγητού, μετά ήταν η σειρά των σουβλατζίδικων, γύρος, γύρος, γύρος παντού, «τζάιρο έβριγουερ».

Όλα αυτά παραμένουν μεν μέρος του οικοδομήματος, αλλά υπάρχουν πλέον μερικά φανταστικά ελληνικά εστιατόρια και σεφ, μαγειρικά αναγνωρισμένα και γαστρονομικά σεβαστά.

Κι αυτά τα εστιατόρια δεν τα βρίσκεις πλέον μόνον στη Νέα Υόρκη, έχουν επεκταθεί σε πολλές μεγάλες πόλεις, μπορείς να τα βρεις στο Όστιν του Τέξας, όπου μπορεί να υπάρχει ένα εξαιρετικό εστιατόριο με έναν καταπληκτικό σεφ, που εξερευνά διαφορετικές πλευρές της ελληνικής κουζίνας, ή στο Τσάρλστον στη Νότια Καρολίνα, μπορεί να τα βρεις στο Πόρτλαντ στο Όρεγκον ή στη Βόρεια Καλιφόρνια. Η ελληνική σκηνή εξελίσσεται πέρα από το εστιατόριο «κάποιου στο Σικάγο, που μπορεί να το έχεις δει στην τηλεόραση» ή ένα εστιατόριο στη Νέα Υόρκη.


(Φωτ.: terrapapers.com)

Και η αμερικανική αγορά έχει αλλάξει. Οι καταναλωτές καταναλώνουν πλέον ένα προϊόν και θέλουν να καταλαβαίνουν και να μαθαίνουν από πού προέρχεται και ποια είναι η ιστορία του. Για παράδειγμα, οι ελιές Καλαμάτας. Τώρα βάζουν την Καλαμάτα στον χάρτη για τους Αμερικανούς! Οι ευκαιρίες είναι ατελείωτες, καθώς προχωράμε μπροστά.

Αναφέρατε ότι έχουμε προχωρήσει πέρα από τη φέτα και τα ελαιόλαδο. Σε ποιες άλλες κατηγορίες θα λέγατε ότι υπάρχει θετική προοπτική για το ελληνικό τρόφιμο στις ΗΠΑ;
Υπάρχει για παράδειγμα απόλυτη αναγνώριση [στην αμερικανική αγορά] για τις κρεμώδεις σαλάτες, ολόκληρη κατηγορία τύπου «χούμους». Η σκορδαλιά, η ταραμοσαλάτα, βρίσκουν το δρόμο τους στην αμερικανική διατροφή. Οι άνθρωποι αρχίζουν να καταλαβαίνουν τι είναι ταραμοσαλάτα. Πέρα από τη φέτα και το ελαιόλαδο, αρχίζουν και καταλαβαίνουν και τη θαυμάσια φύση των ελληνικών μαρμελάδων και ζελέ. Επίσης, η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο εξαιρετικά μέλια στον κόσμο, όχι μόνο ως αυτοτελές προϊόν, αλλά και σε power bar ή σε σνακ, ως επέκταση πολλών διαφορετικών προϊόντων, αλλά και για τους ξηρούς καρπούς και σπόρους και τα δημητριακά.

Θετική, λοιπόν, η προοπτική για το ελληνικό τρόφιμο στις ΗΠΑ…
Είμαι πολύ ενθουσιασμένος. Κάθε έρευνα που γίνεται δείχνει ότι ο Αμερικανός καταναλωτής αλλάζει και θέλει να είναι πιο συνδεδεμένος με το προϊόν κοινωνικά, πέρα από τα οφέλη του για την υγεία και την ευζωία.

Η εμπειρία που έρχεται με το ελληνικό φαγητό μπορεί να συνδεθεί με τη ζωή του, γιατί θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, να έχουν την εμπειρία κατανάλωσης του φαγητού στην πατρίδα του.

Τον Ιανουάριο υπογράφετε και μια σημαντική συμφωνία με τη ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ…
Ως SFA έχουμε εκθέσεις τροφίμων μεγάλες, 65 χρόνων, φημισμένες σε όλον τον κόσμο, 68-69 κράτη φέρνουν σε αυτές τις εταιρείες τους. Έχουμε ήδη αναπτύξει συνεργασία με τον Enterprise Greece, για τη Fancy Food, αλλά και με το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα και υπάρχουν κι άλλοι φορείς εδώ στην Ελλάδα, με τους οποίους θέλουμε να συνεργαστούμε. Η ΔΕΘ-Helexpo μας προσφέρει μια πρωτοφανή ευκαιρία να επεκτείνουμε το αποτύπωμά μας και να αποκτήσουμε τη δυνατότητα να έρθουμε στην πύλη της ανατολικής Ευρώπης και να προσφέρουμε στα μέλη μας από όλον τον κόσμο την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε σημαντικά γεγονότα σχετικά με τα τρόφιμα…

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλεξάνδρα Γούτα.

____
Υπενθυμίζεται ότι όπως γνωστοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Κυριάκος Ποζρικίδης, με την ευκαιρία του 2ου Thessaloniki Summit, η SFA και η ΔΕΘ-Helexpo AE αναμένεται να υπογράψουν μνημόνιο αλληλοκατανόησης στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Fancy Food, τον Ιανουάριο στο Σαν Φρανσίσκο. Τα οφέλη της συνεργασίας αυτής, επισήμανε, αναμένεται να αποτυπωθούν τόσο στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο του 2018, με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ, όσο και στην κλαδική έκθεση τροφίμων DETROP του 2019, στην οποία η Fancy Food θα μετέχει με ολόκληρο περίπτερο αφιερωμένο στην τεχνολογία του κλάδου των τροφίμων.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Έλληνες εξωτερικού: Από τις 14 Ιουλίου οι αιτήσεις για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

13/07/2025 - 2:40μμ
(Φωτ.: Jim Claven)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Μακεδονικών Σπουδών τίμησε τη μνήμη του Παναγιώτη Ιασωνίδη

13/07/2025 - 12:06μμ
Στιγμιότυπο από το Ελληνικό Καλοκαιρινό Φεστιβάλ 2025 (φωτ.: Facebook / Greek Community Of Toronto)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Ελληνική Κοινότητα Τορόντο ενωμένη, ζωντανή και πάντα περήφανη

10/07/2025 - 8:11μμ
Η νέα γενιά του Πόντου στις ΗΠΑ συνεχίζει ακάθεκτη την παράδοση (φωτ.: Brotherhood Pontion Toronto «Panagia Soumela»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι «Ακρίτες» της Φιλαδέλφειας… έβγαλαν στη φόρα τα παρασκήνια του 16ου Φεστιβάλ Νεολαίας ΗΠΑ-Καναδά

6/07/2025 - 10:28μμ
Έλληνες και Τούρκοι μαθητές σε αναμνηστική φωτογραφία με τους καθηγητές τους (φωτ.: Δορυφόρος Μονάχου)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνικό Λύκειο Μονάχου: Έλληνες και Τούρκοι μαθητές ένωσαν δυνάμεις για το μέλλον του πλανήτη

6/07/2025 - 12:24μμ
Οι κυρίες της ενορίας και τα ολόφρεσκα ελαιόψωμα που ζύμωσαν για καλό σκοπό (φωτ.: facebook/Greek Orthodox Parish and Community of Kogarah)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Μύρισε ελαιόψωμο στη Νέα Νότια Ουαλία

6/07/2025 - 10:58πμ
Οι καρτ ποστάλ  απεικόνιζαν το έθιμο των Μωμόγερων στην κεντρική πλατεία της παλιάς πόλης του Waiblingen και την κατάδυση του Σταυρού στην Τραπεζούντα (φωτ.: facebook/Argo WN)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Οι «Αργοναύτες» του Waiblingen έκαναν το καλό κι ενίσχυσαν το Ορφανοτροφείο «Η Μέλισσα»

6/07/2025 - 9:46πμ
Ο Βασίλης Μπατζογιάννης με τα παραδοσιακά γλυκά του
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Βασίλης Μπατζογιάννης: Ο Bill Batz, ο Κατερινιώτης ζαχαροπλάστης που γλύκανε γενιές ομογενών, έφυγε από τη ζωή στα 76

3/07/2025 - 7:41μμ
Αναμνηστική φωτογραφία με τους συντελεστές της παράστασης (φωτ.: The Pan-Macedonian Association of Melbourne and Victoria)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Το ταξίδι του Μεγάλου Αλεξάνδρου με ελληνικές, ποντιακές, αρμενικές και ασσυριακές αφηγήσεις

2/07/2025 - 9:44πμ
(Φωτ.: greeks.am)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ένωση Ελληνικών Κοινοτήτων Αρμενίας: Εικόνες από την 6η κατασκήνωση παιδιών ελληνικής καταγωγής

2/07/2025 - 9:10πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ: Το μαφιόζικο τηλεφώνημα του «Φραπέ» – Έβγαλα 500.000, αν την σκότωνα θα ήμουν έξω

5 ώρες πριν
O Φρανσουά Μπαϊρού ανακοινώνει τα μέτρα για τη διάσωση της γαλλικής οικονομίας (φωτ.: X / 
François Bayrou)

Γαλλία: Μέτρα-σοκ για τη μείωση του ελλείμματος – Περικοπές, μείωση του Δημοσίου, κατάργηση αργιών

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Τρομερή κίνηση των Ελλήνων διεθνών – Δίνουν μέρος του πριμ στην οικογένεια του Μπάλντοκ

6 ώρες πριν
Το αγόρι με την ποντιακή λύρα που κοιτάζει ψηλά αποτελεί μέρος της σύνθεσης που δημιούργησε ο Γιώργος Κικώτης, στο μνημείο της Λαμίας για τη Γενοκτονία των Ποντίων (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Φθιώτιδας)

«Πόντος, έν’ άστρον φωτεινόν» στο Δημοτικό Θέατρο Καρπάθου

6 ώρες πριν
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ανταλλάσσει χειραψία με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού της Αρμενίας)

Ο Πούτιν φίλιωσε δύο ορκισμένους εχθρούς – Πώς η Ρωσία «χάνει» τον Νότιο Καύκασο

7 ώρες πριν
Ο ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου σε εκδήλωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Ζάππειο, 22 Δεκεμβρίου 2023 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Γενοκτονία των Αρμενίων: Απάντηση του Ν. Παπανδρέου και ευρωβουλευτών στον Τούρκο πρέσβη

7 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign