pontosnews.gr
Παρασκευή, 20/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Επτά όπλα κατά των ιώσεων του φθινοπώρου

24/09/2017 - 8:16πμ
Επτά όπλα κατά των ιώσεων του φθινοπώρου
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι ιώσεις και η μετάδοσή τους δεν αφορούν μόνο τα παιδιά αλλά και τους μεγάλους που συχνά μεταφέρουν πολλά μικρόβια απ’ τη δουλειά ή τις κοινωνικές επαφές. Γι’ αυτό και οι οδηγίες που ακολουθούν είναι καλό να υιοθετηθούν απ’ όλα τα μέλη της οικογένειας και όλους όσοι έρχονται σε επαφή με τα παιδιά ως ένα αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης για τις ιώσεις του φθινοπώρου.

Είναι πολύ σημαντικό να πλένουμε τα χέρια μας πολλές φορές την ημέρα, αφού τα χέρια είναι ο πρώτος μεταφορέας των ιώσεων του αναπνευστικού.

Ο λόγος είναι απλός. Όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε τα μικρόβια διαδίδονται στον αέρα και… κάθονται πάνω στα ρούχα και τα παιχνίδια, στα περιοδικά, στις λαβές του λεωφορείου και του μετρό, στα χερούλια της πόρτας κ.λπ. Τα κακά νέα είναι πως μπορούν να επιβιώσουν πολλές ώρες έξω απ’ τον οργανισμό, ώστε όταν εμείς τα πιάνουμε και τα μεταφέρουμε στα χέρια μας μπορεί οι ιοί να είναι ακμαιότατοι. Αν είμαστε κάπου έξω και δεν έχουμε νερό και σαπούνι, ένα υγρό μαντηλάκι με οινόπνευμα μπορεί να είναι αντίστοιχα αποτελεσματικό.

Αλλάζουμε συχνά οδοντόβουρτσες
Μια υγρή οδοντόβουρτσα είναι μια πραγματική φωλιά μικροβίων, και κυρίως αφού το μπάνιο μας θερμαίνεται καλά. Μετά το βούρτσισμα ξεπλένουμε καλά την οδοντόβουρτσα και τη στεγνώνουμε με ένα κομμάτι χαρτί. Την αφήνουμε να στεγνώσει στον αέρα και δεν την βάζουμε σε θήκη ή μέσα στο φαρμακείο. Φροντίζουμε ώστε να μην ακουμπούν μεταξύ τους οι οδοντόβουρτσες των μελών της οικογένειας, ειδικά αν κάποιος είναι άρρωστος. Τέλος, βασικό μέτρο πρόληψης κατά της μετάδοσης ενός ιού ή μικροβίου είναι να αλλάζουμε οδοντόβουρτσα μετά από μια αμυγδαλίτιδα φαρυγγίτιδα ή άλλη ίωση του αναπνευστικού.

Προσοχή στη θερμοκρασία του σπιτιού
Η θερμοκρασία δωματίου πρέπει να είναι γύρω στους 19 °C, κυρίως στα υπνοδωμάτια. Πρέπει γενικά να γνωρίζουμε πως η ζέστη ξηραίνει τη βλεννογόνο των αναπνευστικών οδών και μας κάνει πιο ευάλωτους στα μικρόβια και τους ιούς.

Αερίζουμε συχνά
Συνήθως τα παιδιά αρρωσταίνουν το φθινόπωρο που έχει μέτριες θερμοκρασίες και υγρασία, που επιτρέπουν τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να αερίζουμε καθημερινά το σπίτι, για τουλάχιστον 10 λεπτά τη μέρα, με ορθάνοιχτα παράθυρα. Αυτός είναι ο ελάχιστος χρόνος για να ανανεωθεί ο αέρας ενός δωματίου.

Δεν καπνίζουμε στο σπίτι
Το παθητικό κάπνισμα είναι μια από τις αιτίες σοβαρών αναπνευστικών ασθενειών στα μικρά παιδιά. Ο λόγος; Ερεθίζει τις αναπνευστικές οδούς και ευνοεί τις επιπλοκές, μειώνοντας την ικανότητα του αναπνευστικού συστήματος να καθαρίσει μέσω των εκκρίσεων.

Βάζουμε το χέρι μπροστά στο στόμα όταν φτερνιζόμαστε
Όλοι το ξέρουμε, αλλά δεν το κάνουμε πάντα. Τα σταγονίδια που φεύγουν απ’ το στόμα μας μπορεί να φτάσουν και την ταχύτητα των 170 χλμ/ώρα, γι’ αυτό –ακόμη καλύτερα- στρίβουμε απ’ την άλλη πλευρά όταν θέλουμε να βήξουμε ή να φτερνιστούμε ή πηγαίνουμε σ’ ένα ανοιχτό παράθυρο.

Απολυμαίνουμε καθημερινά το τηλέφωνο
Το ακουστικό του τηλεφώνου, όπως και το κινητό μας τηλέφωνο, είναι φορείς μικροβίων. Ένα απλό πέρασμα κάθε μέρα με υγρό μαντηλάκι που περιέχει οινόπνευμα ή μ’ ένα βαμβάκι με καθαρό οινόπνευμα θα μειώσει πολύ τις πιθανότητες να αρρωστήσουμε.

  • Πηγή: capital.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: shebaonline.org)
ΥΓΕΙΑ

Ανοσοκύτταρα CAR-T καταπολεμούν αιματολογικούς καρκίνους απευθείας στο σώμα – Ένα από τα ισχυρά όπλα των ογκολόγων

19/03/2026 - 1:07μμ
(Φωτ.: Pixabay / Vasily Sukovatitsyn)
ΥΓΕΙΑ

Άτμισμα και κάπνισμα στους εφήβους: Γιατί η Ελλάδα ανησυχεί όλο και περισσότερο

15/03/2026 - 5:55μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/alicia_harper-16897639/)
ΥΓΕΙΑ

Γυμναστική και διατροφή όπλα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου

7/03/2026 - 9:27πμ
(Φωτ. αρχείου: Sabine van Erp / Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Τρίτη ηλικία: Περιστατικά κακοποίησης ηλικιωμένων μένουν κρυφά, γιατί τα θύματα φοβούνται

18/02/2026 - 1:22μμ
(Φωτ.: M Ameen / Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Βρέφος έλαβε θεραπεία για όγκο όσο ήταν ακόμη μέσα στη μήτρα – «Σήμερα είναι τριών μηνών και χαρούμενος»

17/02/2026 - 3:25μμ
Εικόνα από τη συσκευασία του προϊόντος «Mushroom Muscimol Gummies»
ΥΓΕΙΑ

ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται ζελεδάκια και παρόμοια γλυκίσματα που περιέχουν μουσκιμόλη

10/02/2026 - 7:01μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/geralt-9301)
ΥΓΕΙΑ

«ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» την παχυσαρκία – Δωρεάν πρόγραμμα σε πανεπιστημιακές κλινικές

10/02/2026 - 12:24μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΥΓΕΙΑ

Υπ. Υγείας: Μέσα στο 2026 η ένταξη των νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά

9/02/2026 - 1:52μμ
(Φωτ.: freepik)
ΥΓΕΙΑ

Διεθνής Ημέρα Κατά του Καρκίνου: Τέσσερις στους δέκα καρκίνους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί – Κυριότερη αιτία το κάπνισμα

4/02/2026 - 10:55πμ
Απεικόνιση της τελικής μορφής του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΥΓΕΙΑ

Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης – Παραδίδεται αρχές του 2027 για άμεση λειτουργία

1/02/2026 - 11:30πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η γκαλερί του Γιώργου Τσαγκαράκη στη Γλυφάδα. Παρασκευή 20 Μαρτίου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

«Ξήλωσαν» γκαλερί γνωστού εμπόρου τέχνης – Πάνω από 300 πλαστοί πίνακες και 200.000 ευρώ

11 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από την 1η Συνάντηση της Τουρκικής Κοινότητας των Βαλκανίων, η οποία φιλοξενήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2025 στα Σκόπια (πηγή:   Humanitarian Relief Foundation)

Η επικίνδυνη στρατηγική της Τουρκίας

35 λεπτά πριν
Τη βαλίτσα την έφεραν μαζί τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, που εγκαταστάθηκαν στην Κίσσαμο. Δωρεά της Μητρόπολης Κισσάμου και Σελίνου στο Μουσείο Μικρασιατικής Μνήμης στα Χανιά (φωτ.: flashnews.gr)

Μαθητές απ’ όλη όλη την Κρήτη για τον μικρασιατικό ελληνισμό – Διαγωνισμός δημιουργικής γραφής

60 λεπτά πριν
Ο Αλέξης Χαρίτσης στο προγραμματικό συνέδριο της Νέας Αριστεράς, Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.:  EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Νέα Αριστερά: Παραιτείται ο Αλέξης Χαρίτσης από την προεδρία

1 ώρα πριν
Ιρανικοί πύραυλοι έπεσαν κοντά στα τείχη της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ και κοντά σε ιερούς τόπους, Παρασκευή 20 Μαρτίου 2026 (φωτ.: X / Yosef Goldberger)

Ιερουσαλήμ: Πύραυλος έπεσε κοντά Ναό της Αναστάσεως – Στο στόχαστρο ιεροί τόποι τριών θρησκειών

2 ώρες πριν
Yποχρεωτικοί ψεκασμοί σε όλα τα οχήματα στο λιμάνι της Μυτιλήνης, Τρίτη 17 Μαρτίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ηλίας Μάρκου)

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος για τον αφθώδη πυρετό – Φόβοι εξάπλωσης στην υπόλοιπη Ελλάδα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign