pontosnews.gr
Τρίτη, 24/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γκλάντις Μπερετζικλιάν: Σας νιώθω γιατί είμαι εγγονή Αρμενίων που επέζησαν της Γενοκτονίας

22/09/2017 - 2:06μμ
Γκλάντις Μπερετζικλιάν: Σας νιώθω γιατί είμαι εγγονή Αρμενίων που επέζησαν της Γενοκτονίας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μια πολύ σημαντική εκδήλωση ανάδειξης και μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου σε αίθουσα του Πολιτειακού Κοινοβουλίου της Νέας Νότιας Ουαλίας. Την εκδήλωση διοργάνωσε η μικτή Επιτροπή που έχει συσταθεί για τις επετειακές εκδηλώσεις από τα σωματεία «Παναγία Σουμελά» και «Ποντοξενιτέας» του Σίδνεϊ και «Διογένης» του Γούλουγκογκ, και πραγματοποιήθηκε παρουσία της της πρωθυπουργού της Νέας Νότιας Ουαλίας Γκλάντις Μπερετζικλιάν (Gladys Berejiklian).

Η παρουσία της πρωθυπουργού είχε ιδιαίτερη σημασία καθώς η ίδια είναι εγγονή Αρμενίων που επέζησαν της Γενοκτονίας και μεγάλωσε με τις ιστορίες των προγόνων της για τα δεινά που τους βρήκαν.

Στην ομιλία της, σχολιάζοντας τι σημαίνει να αρνείται κανείς ότι διεπράχθησαν οι γενοκτονίες, τόνισε πως τέτοιες εκδηλώσεις βοηθούν ώστε η ανθρωπότητα να θυμάται αυτά τα γεγονότα, με απώτερο στόχο την αποτροπή της επαναλάληψής τους. «Άρνηση της γενοκτονίας σημαίνει ότι κανείς από εμάς δεν μπορεί να βάλει τέλος στο δράμα που βίωσε η οικογένειά του. Η άρνηση επιτρέπει σε γενοκτονικά καθεστώτα, σήμερα και στο μέλλον, να συνεχίζουν να κάνουν αυτό που κάνουν, χωρίς να τιμωρούνται. Πρέπει να επαγρυπνούμε και να αγωνιζόμαστε εναντίον τέτοιων καταστάσεων», ανέφερε.


Στην πρώτη θέση από αριστερά η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Γκλάντις Μπερετζικλιάν

Από την πολιτειακή αντιπολίτευση παρέστη η βουλευτής και σκιώδης υπουργός Σοφία Κώτση, υπό την αιγίδα της οποίας τελεί η συγκεκριμένη ετήσια εκδήλωση. Η ομογενής πολιτικός σημείωσε ότι «μνημονεύουμε τη Γενοκτονία των Ποντίων και το πράττουμε σε συνεργασία με άλλες παροικίες που έχουν υποφέρει από την ίδια καταστροφή, με απώτερο στόχο να ενημερωθεί η κοινή γνώμη και ιδίως η νέα γενιά για τα πραγματικά γεγονότα».

Εκ μέρους των ποντιακών φορέων μίλησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, Παναγιώτης Παπουλίδης. Στον χαιρετισμό του ο Π. Παπουλίδης ανέφερε ότι «Το Κοινοβούλιο της Νέας Νότιας Ουαλίας έχει καταστεί η ελπίδα ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα θύματα, να απαλυνθεί ο πόνος και να επουλωθούν έστω και μερικώς οι πληγές που φέρουν ακόμα και σήμερα οι γενιές των Ποντίων».

Την κύρια ομιλία της εκδήλωσης είχε αναλάβει ο δρ Παναγιώτης Διαμάντης, παρουσιάζοντας ιστορικά γεγονότα τα οποία συνέδεσε με προσπάθειες που γίνονταν στην Αυστραλία για την ενίσχυση των θυμάτων των γενοκτονιών.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν βίντεο με αναφορές στην καταστροφή της Σμύρνης και στις επετειακές εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων που έλαβαν χώρα τον Μάιο του 2017. Επίσης ακούστηκαν μαρτυρίες ανθρώπων που οι πρόγονοί τους βίωσαν τη Γενοκτονία.

Παρέστησαν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ δρ Σταύρος Κυρίμης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νέας Νότιας Ουαλίας Χάρης Δανάλης, ο αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Οικονόμου, ομογενειακοί παράγοντες και εκπρόσωποι από τις κοινότητες των Αρμενίων, των Ασσυρίων, των Εβραίων και των Αιγυπτίων Κοπτών.

  • Πηγές: neoskosmos.com, sbs.com.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/Ποντιακή Εστία Μελβούρνης)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι Πόντιοι της Μελβούρνης τίμησαν με περηφάνια την 25η Μαρτίου

24/03/2026 - 3:16μμ
Παιδιά της ομογένειας που συμμετείχαν στην παρέλαση που έγινε στη Μελβούρνη για την 205η επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση. Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 (φωτ.: SBS Greek)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Χιλιάδες ομογενείς τίμησαν την 25η Μαρτίου με παρέλαση και συγκίνηση

23/03/2026 - 7:59μμ
(Πηγή: «Νόστος» / Χριστίνα Τδαρδίκου)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μπουένος Άιρες: Η ομογένεια άναψε τη φλόγα της Ελευθερίας για την 25η Μαρτίου

23/03/2026 - 10:34πμ
(Φωτ.: greekherald.com.au/Στέφανος Ελευθεριάδης)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Ομογενείς φοιτητές εντρύφησαν στη μαγεία των χορών του Πόντου

22/03/2026 - 10:25μμ
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η έκθεση «Dreaming of Greece» φέρνει την Ελλάδα στο κέντρο του Μανχάταν

22/03/2026 - 2:00μμ
(Φωτ.: anamniseis.net)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Με λαμπρότητα γιόρτασε η ομογένεια στο Μπρούκλιν την 25η Μαρτίου

22/03/2026 - 9:50πμ
Χαρακτηριστική αφίσα της Ελλάδας σε ένα από τα diners των μεταναστών τη δεκαετία του '70 (φωτ.: Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αστόρια: Η ιστορία της ομογένειας μέσα από τα ελληνικά ντάινερς της δεκαετίας του ’70

21/03/2026 - 9:12μμ
O εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Eurovision φέτος, με τον μητροπολίτη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας, Κλεόπα (φωτ.: ogae greece/instagram)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Στο Όσλο ο Akylas για τη Eurovision – H θερμή υποδοχή από την ομογένεια και το βιβλίο αφιερωμένο στην Παναγία Σουμελά

21/03/2026 - 8:44μμ
Τα μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου (φωτ.: facebook/Pontian Brotherhood of SA Inc.)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Νέο διοικητικό συμβούλιο στην Ποντιακή Αδελφότητα Νότιας Αυστραλίας

21/03/2026 - 8:16μμ
Τα μέλη της «Παναγίας Σουμελά» δεν άφησαν στιγμή άδεια την πίστα του χορού (φωτ.: facebook/Syndesmos Connecting People and Their Stories)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μια ποντιακή βραδιά που θύμισε πατρίδα, από την «Παναγία Σουμελά» Σίδνεϊ

21/03/2026 - 9:00πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Facebook/Ποντιακή Εστία Μελβούρνης)

Οι Πόντιοι της Μελβούρνης τίμησαν με περηφάνια την 25η Μαρτίου

7 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Super League: Με Ολυμπιακός-ΑΕΚ και ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός η πρεμιέρα των πλέι οφ – Όλο το πρόγραμμα

35 λεπτά πριν
Τα γραφεία του ΕΦΚΑ στο κέντρο της Αθήνας (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)

Βαρύ κατηγορητήριο για το κύκλωμα απάτης στον ΕΦΚΑ

1 ώρα πριν
Τμήμα από την αφίσα της εκδήλωσης (πηγή: facebook.com/enosipontionnikaiaskoridallou)

Ποντιακό παρακάθ’ στου «Ζώρα Μελισσανίδη»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Μετρό Αθήνας: Εργασίες στη Γραμμή 2 στο τμήμα «Ομόνοια – Πανεπιστήμιο» – Ποιοι σταθμοί θα κλείνουν νωρίτερα

2 ώρες πριν
Επιστολὴ του Αλέξανδρου Υψηλάντη προς τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, αμέσως μετὰ την άφιξη του τελευταίου στη Μάνη, με οδηγίες για την προετοιμασία της Επανάστασης στην Πελοπόννησο (φωτ.: https://kolokotronis-archive.org)

Η αρχειακή συλλογή με 1.150 τεκμήρια του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη σε μια ιστοσελίδα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign