pontosnews.gr
Τετάρτη, 12/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αποκατάσταση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας ζητά ο Χαρακόπουλος από τον Πρόεδρο της Βουλής

18/09/2017 - 7:34μμ
Χαρακόπουλος: Ολική στροφή της Τουρκίας στον άτεγκτο ισλαμισμό
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

«Κατάπληξη και ιδιαιτέρως αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι κατά τη συνεδρίαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου στις 15 Σεπτεμβρίου 2017, η οποία ήταν αφιερωμένη στην “Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας”, εκ μέρους του προεδρεύοντος κ. Δημήτρη Κρεμαστινού απαλείφθηκε ο όρος “Γενοκτονία”, οποίος αντικαταστάθηκε αυθαιρέτως με τον όρο “Καταστροφή”». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος σε επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Ο Μικρασιάτης στην καταγωγή βουλευτής, που καυτηρίασε το γεγονός ως εισηγητής της ΝΔ στη συνεδρίαση της Ολομέλειας, κοινοποιεί την επιστολή στον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τους προέδρους των κομμάτων και τους πρώην προέδρους της Βουλής. Ενημέρωσε επίσης και την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος. 

Ο κ. Χαρακόπουλος στην επιστολή του σημειώνει ότι: «Αρχικώς, θεωρώντας ότι επρόκειτο για ακούσια φραστική αλλοίωση, επισημάναμε στο προεδρείο την αλλαγή του επίσημου όρου. Από την απάντηση που λάβαμε, όμως, αντιληφθήκαμε, μετ’ εκπλήξεως, ότι η απάλειψη του όρου “Γενοκτονία” έγινε κατόπιν συγκεκριμένης στόχευσης και ότι προφανώς είχε προσυμφωνηθεί. Στο συμπέρασμα αυτό συνέτεινε και το ότι η αυθαίρετη αυτή παρέμβαση συμβαίνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Θα ήθελα, επομένως, με την παρούσα επιστολή μου να σας επισημάνω ότι η εν λόγω διαχείριση του ζητήματος από το Προεδρείο της Βουλής κρίνεται το λιγότερο ως απαράδεκτη, καθώς παραβιάζει επίσημες αποφάσεις του Κοινοβουλίου και του ελληνικού κράτους.

»Συγκεκριμένα, η απόφαση που, ομοφώνως, ελήφθη το 1998 από το Ελληνικό Κοινοβούλιο αναφέρει σαφώς τον όρο “Γενοκτονία”: Ν.2645/1998 (ΦΕΚ 234 Α/ 13/10/1998) Καθιέρωση της 14ης Σεπτεμβρίου ως ημέρας εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος. Σε εκτέλεση του παραπάνω νόμου εκδόθηκε το Π.Δ. 304/2001 (ΦΕΚ 207/21/9/2001) για την “Οργάνωση εκδηλώσεων μνήμης της 14ης Σεπτεμβρίου”.


Το πρωτότυπο της επιστολής (κάντε κλικ στη φωτο για μεγέθυνση)

»Όπως, άλλωστε, αναγνώσαμε και κατά τη σχετική συνεδρίαση της Βουλής, η επίσημη πρόσκληση της Περιφέρειας Αττικής και της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) προς τους αρχηγούς των κομμάτων αναφέρεται σε “Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας”.

»Είναι, πιστεύουμε, αδιανόητο το Προεδρείο της Βουλής να προβαίνει σε αυθαίρετες αλλοιώσεις επίσημων αποφάσεων, τις οποίες, μάλιστα, επιδιώκει να επιβάλει δια της πλαγίας οδού, βάσει των ιδεολογικών ή άλλων προθέσεων κάποιας συγκυριακής πλειοψηφίας.

»Ωστόσο, γίνεται σε όλους σαφές ότι τέτοιες πρακτικές που παραβιάζουν τους κανόνες της λειτουργίας του Κοινοβουλίου, δεν μπορεί να μείνουν αναπάντητες, καθώς δημιουργείται αρνητικό προηγούμενο.

»Η απόφαση της Βουλής του 1998 για την αναγνώριση ως “Γενοκτονίας” της οργανωμένης εξόντωσης των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου, όπως και των Αρμενίων και των Ασσυρίων, από το 1914 έως και το 1922, στηρίχθηκε σε πλήθος επιστημονικών συγγραμμάτων αλλά και μαρτυριών, βάσει των οποίων τα γεγονότα αυτά συνάδουν με τον όρο “Γενοκτονία”, όπως αυτός περιγράφηκε και καθιερώθηκε από τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών το 1948.

»Δυστυχώς, ακόμη, η Τουρκία αρνείται πεισματικά να αποδεχθεί τις ευθύνες της για το επαχθές και προσχεδιασμένο έγκλημα της εξάλειψης του χριστιανικού στοιχείου από την τουρκική επικράτεια, με σκοπό την διαμόρφωση ενός θρησκευτικά ομογενοποιημένου κράτους. Μια πιθανή, όμως, δική μας παραίτηση από τη διεκδίκηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας εκ μέρους της Άγκυρας, στο όνομα της προσδοκώμενης βελτίωσης των διμερών σχέσεων, θα έχει πιθανότατα την αντίθετη κατάληξη, όπως άλλωστε μας έχει διδάξει η πρόσφατη ιστορία.

»Σε κάθε περίπτωση, η οικοδόμηση ειλικρινών σχέσεων φιλίας και συνεργασίας δεν μπορεί να θεμελιώνεται στο ψεύδος και στην απόκρυψη της αλήθειας. Τέτοιες σχέσεις αργά η γρήγορα οδηγούνται σε αδιέξοδο και κατάρρευση.

»Ως εκ τούτου, ζητούμε από το Προεδρείο της Βουλής να αποκαταστήσει άμεσα ως οφείλει τον όρο “Γενοκτονία”, στην περιγραφή της Ημερήσιας Διάταξης για την “Ημέρα Εθνικής Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας”, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου από το 1998, και να προβεί στις δέουσες ενέργειες για την προώθηση του αιτήματος αναγνώρισης της Γενοκτονίας από τη διεθνή κοινότητα».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: Pexels)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέος νόμος στην Ελλάδα: Κατοχυρώνεται το δικαίωμα στη λήθη για άτομα με ιστορικό καρκίνου

10/08/2026 - 3:00μμ
Ο Άρειος Πάγος (φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υποκλοπές: Στο αρχείο παραμένει η δικογραφία – Απορρίφθηκαν τα αιτήματα για νέα έρευνα

7/08/2026 - 7:38μμ
Εικόνα από την εξόδιο ακολουθία του Γιάννη Βαρβιτσιώτη (φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στον Γιάννη Βαρβιτσιώτη

4/08/2026 - 6:50μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου.   Πέμπτη 30 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο Politico: Προσωρινή αναστολή αιτήσεων ασύλου σε συνθήκες ακραίας πίεσης

4/08/2026 - 9:44πμ
Παρουσίαση του νέου πολιτικού φορέα από τη Μαρία Καρυστιανού, σε εκδήλωση στο «Ολύμπιον» στη Θεσσαλονίκη. Πέμπτη 21 Μαΐου 2026   (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρία Καρυστιανού: Διέγραψε τον Θανάση Αυγερινό από την «Ελπίδα για τη Δημοκρατία»

2/08/2026 - 9:21μμ
Ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για συναυλία αφιερωμένη στον Μάνο Χατζιδάκι, τον Ιανουάριο του 2007 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ /Κατερίνα Μαυρωτά)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέθανε σε ηλικία 93 ετών ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης

2/08/2026 - 8:57μμ
Συνεδρίαση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη του Υπουργικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου.   Πέμπτη 30 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για πυρκαγιές και κλιματική κρίση: Έχουμε ακόμη μπροστά μας δύσκολες ημέρες

30/07/2026 - 1:15μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Αγαθονήσι, Τετάρτη 29 Ιουλίου 2026   (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από Αγαθονήσι: Θα εμποδίσουμε τα άθλια δίκτυα των διακινητών

29/07/2026 - 12:36μμ
Ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ Δημήτρης Κυριαζίδης στα κοινοβουλευτικά έδρανα, Τρίτη 28 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Στην Επιτροπή Δεοντολογίας ο Κυριαζίδης – Χαρακτήρισε «ευχή» το «κάνε κανένα παιδί»

28/07/2026 - 9:55μμ
(Φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνταγματική αναθεώρηση: 33 διατάξεις εγκρίθηκαν για να προχωρήσει η διαδικασία – Οι συσχετισμοί της επόμενης Βουλής θα κρίνουν τις τελικές αλλαγές

27/07/2026 - 11:14μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η υπογραφή της συμφωνίας για την είσοδο της Meridiam ως πλειοψηφικού μετόχου στον Great Sea Interconnector, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Great Sea Interconnector: Διακομματική παρέμβαση στο αμερικανικό Κογκρέσο – Ζητούν προτεραιότητα για το καλώδιο Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ

8 λεπτά πριν
(Πηγή τεκμηρίου: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ· εικαστική σύνθεση: ΓΒ)

Η αρπαγή των φουντουκιών στον Πόντο: Με απειλή θανάτου πήραν τη σοδειά των Ελλήνων

32 λεπτά πριν
Μέλος σωστικού συνεργείου του κολομβιανού στρατού δίνει οδηγίες σε εθελοντές κατά τη διάρκεια ερευνών σε κτήρια που κατέστρεψε ο σεισμός, στην Περέιρα της Κολομβίας (φωτ.: EPA / Carlos Ortega)

Σεισμός στην Κολομβία: Μάχη με το χρόνο στα ερείπια – Αγωνία για 11χρονη και τους παππούδες της

56 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Mohammed Badra)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα υγρού στίβου: Ασημένιος ο Σίσκος στα 200μ. ύπτιο με πανελλήνιο ρεκόρ

1 ώρα πριν
Στο Παγκρήτιο, πριν από την έναρξη του αγώνα της ΑΕΚ με τον ΟΦΗ, για τον τελικό του Super Cup. Τετάρτη 12 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Super Cup ΑΕΚ-ΟΦΗ: Κρήτη και Μικρά Ασία χόρεψαν πριν από τη σέντρα στο Παγκρήτιο

2 ώρες πριν
Δεκαπενταύγουστος 2025 στη Παναγία Σουμελά του Keilor East, στη Μελβούρνη (φωτ.: Facebook / Pontiaki Estia Melbourne)

Δεκαπενταύγουστος στη Μελβούρνη: Πόντιοι, Κρητικοί και Καλύμνιοι στήνουν μεγάλο ελληνικό πανηγύρι

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign