pontosnews.gr
Τρίτη, 24/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αγώνας δρόμου για το πανηγύρι της Παναγίας Σουμελά στην Ποντιακή Γη του Νέου Κόσμου

15/08/2017 - 9:29μμ
Αγώνας δρόμου για το πανηγύρι της Παναγίας Σουμελά στην Ποντιακή Γη του Νέου Κόσμου
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι ομογενείς προκειμένου να ολοκληρωθούν στην ώρα τους οι εργασίες ανακαίνισης στην Ποντιακή Γη, στο ιδιόκτητο προσκυνητάρι που απέκτησαν στο Ουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης, για το 34ο ετήσιο προσκύνημα και πανηγύρι προς τιμή της Παναγίας Σουμελά, το τριήμερο 18-20 Αυγούστου.

Όπως δήλωσε στον Εθνικό Κήρυκα ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος Παναγίας Σουμελά Ποντίων Αμερικής και Καναδά, δρ Χαράλαμπος Βασιλειάδης περίπου 30 ομογενείς κάθε ηλικίας δούλευαν πυρετωδώς τα τελευταία σαββατοκύριακα για να είναι όλα έτοιμα για τη μεγάλη γιορτή.

Με την ολοκλήρωση των χωματουργικών εργασιών στο περιβάλλοντα χώρο, θα τοποθετηθεί και τέντα ώστε οι παρευρισκόμενοι να προστατευτούν από τη ζέστη, αλλά και από πιθανή βροχή.

Μέσα στο ναό προστέθηκαν νέες αγιογραφίες, εγκαταστάθηκε νέα πύλη και προχώρησε σε μεγάλο βαθμό και το στρώσιμο του δαπέδου.


(Φωτ.: Εθνικός Κήρυξ / Ιερό Ίδρυμα Παναγίας Σουμελά)

Το κοινοτικό κέντρο έχει αλλάξει όψη, ενώ ο χώρος που τα προηγούμενα χρόνια διοργανωνόταν η γιορτή σχεδόν διπλασιάστηκε.

«Το Ιερό Ίδρυμα αναγεννήθηκε από τις στάχτες. Έντεκα χρόνια μετά την αγορά της Ποντιακής Γης στου Ουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Η καχυποψία η οποία πυροδοτήθηκε από το ναυάγιο των προσπαθειών ανέγερσης στο πρώτο οικόπεδο στην Κομητεία Ορεντζ της Νέας Υόρκης έχει πλέον εκλείψει. Επανήλθε η εμπιστοσύνη και η αυτοπεποίθηση ότι το Ιερό Ίδρυμα Παναγία Σουμελά στο Νέο Κόσμο μπορεί και πρέπει να στεγάσει τα όνειρα και τις ελπίδες τεσσάρων γενεών και ότι μπορεί σε αυτό να «στεγαστούν» και να προφυλαχτούν ως κόρη οφθαλμού οι παραδόσεις, τα ήθη, τα έθιμα του Πόντου», επεσήμανε ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης.

Το Ιερό Ίδρυμα Παναγία Σουμελά Ποντίων Αμερικής και Καναδά βρίσκεται σε κομβικό σημείο έτσι ώστε οι ομογενείς από τις Βορειοανατολικές και Μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ και του Καναδά να μπορούν να φτάσουν με τα δικά τους αυτοκίνητα, καθώς και οργανωμένα με λεωφορεία.

Η λειτουργία του όπως και της Ποντιακής Γης στο Νέο Κόσμο στηρίζεται σε συντριπτικό ποσοστό στη γενναιόδωρη οικονομική ενίσχυση των Ποντίων και όλων των ομογενών σε ΗΠΑ και Καναδά.

Η θέση του δε στους πρόποδες των Απαλάχιων Όρων του προσδίδει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την Σουμελιώτισσα στον Πόντο και έχει καταστεί τα τελευταία χρόνια το αγαπημένο σημείο συνάντησης των Ποντίων της Αμερικής και του Καναδά, ένας ιδανικός τόπος για προσκύνημα στην Παναγία, αλλά και για αξέχαστο ποντιακό γλέντι. 

Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν φέτος την Παρασκευή 18 Αυγούστου, στις 5:00 μ.μ. (τοπική ώρα) και θα ολοκληρωθούν το βράδυ της Κυριακής. Το βράδυ του Σαββάτου θα τελεστεί ο Εσπερινός και η λιτανεία της θαυματουργού εικόνας, ενώ το πρωί της Κυριακής θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Αλέξιος Γ’ Μέγας Κομνηνός με τη σύζυγό του Θεοδώρα σε μικρογραφία του κτητορικού χρυσοβούλου της Μονής Διονυσίου (φωτ.: commons.wikimedia.org)
ΠΟΝΤΟΣ

Αλέξιος Γ’ Μέγας Κομνηνός: Η μακρόχρονη βασιλεία του σημάδεψε την ακμή της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας

24/03/2026 - 3:44μμ
(Πηγή: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη / el.travelogues.gr. Στην γκραβούρα [του 1853], η εσωτερική αυλή του Τεμένους του Σουλτάνου Μπεγιαζίτ Β’ στην Κωνσταντινούπολη)
ΠΟΝΤΟΣ

«Η Ακαδημία της Σιωπής»: Μια όμορφη ιστορία σοφίας από το πρώτο τεύχος των «Ποντιακών Φύλλων»

24/03/2026 - 11:00πμ
Ο Τάκης Βαμβακίδης με τη Σοφία Παπάζογλου μετά την παράσταση (πηγή: facebook.com/sofia.papazoglou27)
ΠΟΝΤΟΣ

Σοφία Παπάζογλου: Όλοι οι Πόντιοι κάθε ηλικίας οφείλουν να κάνουν ένα δώρο στον εαυτό τους και να δουν το «Ροδάφ’νον»

24/03/2026 - 12:46πμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Χορός και γλέντι μέχρι… τελικής πτώσης στον ετήσιο χορό του Συλλόγου Ποντίων Ελευθερίου–Κορδελιού

23/03/2026 - 11:20μμ
Πλήθος πιστών έσπευσε να παρακολουθήσει την ακολουθία των Δ΄ Χαιρετισμών (φωτ.: Σωματείο Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με κατάνυξη οι Δ΄ Χαιρετισμοί στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι

23/03/2026 - 9:46μμ
(Φωτ.: ΜΠΚ)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μέριμνα Ποντίων Κυριών: Με «Τα δάκρυα των αγίων» τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

23/03/2026 - 6:16μμ
(Φωτ.: Facebook/ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ  ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Κέρκυρας έκλεψε τις εντυπώσεις στο 27ο Φολκλορικό Φεστιβάλ «Λαοδάμας»

23/03/2026 - 5:05μμ
Αγρότισσες σε πετρόχτιστο σπίτι στο παρχάρι Χοτζά Μεζαρί, 1904 (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας: Πώς οι Πόντιοι «διάβαζαν» τον καιρό του Μάρτη πριν από την επιστήμη

23/03/2026 - 4:05μμ
Στιγμιότυπο από τα Β' Πελαγίδεια στην Οινόη Καστοριάς, Σάββατο 21 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Οργάνωση Ποντίων Νομού Καστοριάς)
ΠΟΝΤΟΣ

Β’ Πελαγίδεια στην Οινόη Καστοριάς: Μνήμη, ευθύνη και η βαριά παρακαταθήκη του Στάθη Πελαγίδη

23/03/2026 - 12:30μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο «Αττικόν» στην Πάφο για τον Άγιο Γεώργιο Καρσλίδη, Σάββατο 21 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Andreas Kesouris)
ΠΟΝΤΟΣ

Πάφος: Ανεγείρεται ναός του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη με πρωτοβουλία των Ποντίων

22/03/2026 - 11:38μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΕPA / Wael Hamzeh)

Λίβανος: Εκρήξεις σε χριστιανικές κοινότητες – Για «αναχαίτιση ιρανικού πυραύλου» μιλά Λιβανέζος στρατιωτικός

12 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi /Βασίλης Παπαδόπουλος)

Κομισιόν: Η Ελλάδα πέτυχε τη 2η μεγαλύτερη μείωση θανατηφόρων τροχαίων σε όλη την ΕΕ

40 λεπτά πριν
(Φωτ.: anamniseis.net/Δημήτρης Τσάκας)

Η Μις Χίος 2026 κατέκτησε και τον τίτλο «Μις Ελληνική Ανεξαρτησία 2026» σε μια λαμπρή εκδήλωση της ομογένειας

1 ώρα πριν
Η πρώτη στροφή της «Ωδής εις την Ελευθερίαν» του Γ. Λασσάνη, που εικονίζεται δεξιά (εικ.: ΧΚ)

Γεώργιος Λασσάνης: Ο Φιλικός από την Οδησσό – Ένας διανοούμενος επαναστάτης στο πλευρό του Υψηλάντη

2 ώρες πριν
(Εικ.: ΧΚ)

Νέα ηλεκτρονική απάτη: Το e-mail για την κάρτα ΕΦΚΑ – Είναι φανερό ότι είναι ψεύτικο, αλλά πολλοί μπορεί να την πατήσουν

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Roman Pilipey)

Τουρκία: Ο υπουργός Ενέργειας διαψεύδει τη διακοπή ροής φυσικού αερίου από το Ιράν

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign