pontosnews.gr
Τετάρτη, 26/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΕΝΦΙΑ 2017: Πώς να μειώσετε τον φετινό φόρο

25/07/2017 - 12:31μμ
Νέος ΕΝΦΙΑ και αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Εντός Αυγούστου αναμένεται να αναρτηθούν στο taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων, η πληρωμή του οποίου θα γίνει σε τέσσερις ή πέντε δόσεις αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο. Υπάρχουν, όμως, 10 συνηθισμένα λάθη που γίνονται στο Ε9 και τα οποία πολλές φορές φουσκώνουν το λογαριασμό.

Περισσότεροι από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 3 δισ. ευρώ.

Έτσι, λοιπόν, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην… πέσει βαρύς ο λογαριασμός, μιας και μαζί θα πρέπει να πληρωθεί και ο φόρος εισοδήματος:

  1. Τα ποσοστά συνιδιοκτησίας όταν δεν αναγράφονται, ή όταν είναι λάθος, λαμβάνεται υπόψη ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.
  2. Λάθη στην επιφάνεια και στην ηλικία του ακινήτου (ως έτος κατασκευής δηλώνεται το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας) μπορεί να φουσκώσουν τον ΕΝΦΙΑ.
  3. Αν το έτος γέννησης του επικαρπωτή έχει συμπληρωθεί με διψήφιο αριθμό τότε αυτός θεωρείται ως η ηλικία του επικαρπωτή, ενώ για μη αναγραφή ή αναγραφή λανθασμένου έτους γέννησης λαμβάνεται υπόψη το δυσμενέστερο για το φορολογούμενο έτος. Σημειώνεται ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του επικαρπωτή τόσο μεγαλύτερο μέρος του φόρου του ακινήτου χρεώνεται στον ψιλό κύριο.
  4. Τυχόν λανθασμένη δήλωση βοηθητικών χώρων έχει σαν αποτέλεσμα να χάνεται η κατά 90% μείωση σε σχέση με το φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Ένα συνηθισμένο λάθος είναι να δηλώνεται ως κύριος χώρος η υπόγεια επιφάνεια ακινήτου, ή το πατάρι που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα με τον κύριο χώρο ενός καταστήματος.
  5. Όταν στην οριζόντια ιδιοκτησία υπάρχουν χώροι που εμφανίζονται ως αποθήκη είναι λάθος να δηλώνονται ως επαγγελματικοί χώροι, ακόμα και αν χρησιμοποιούνται ως τέτοιοι.
  6. Εάν δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός του ορόφου, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. Στις περιπτώσεις που το ακίνητο είναι μεζονέτα ως όροφος δηλώνεται ο υψηλότερος της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας.
  7. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο φορολογούμενο.
  8. Λάθος στον προσδιορισμό της απόστασης αγροτεμαχίων από τη θάλασσα ανεβάζει κατακόρυφα το φόρο. Σε περίπτωση που η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από το νομό λαμβάνεται υπόψη η μεγαλύτερη Αρχική Βασική Αξία του νομού για τον κύριο φόρο και κατά περίπτωση η μεγαλύτερη αξία για το συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων.
  9. Σε περίπτωση που δεν έχουν συμπληρωθεί τα στοιχεία πρόσοψης του αγροτεμαχίου, ή έχουν συμπληρωθεί λανθασμένα, θεωρείται ότι το γήπεδο έχει πρόσοψη σε εθνική ή επαρχιακή οδό.
  10. Αν έχει συμπληρωθεί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο αλλά δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου τότε θεωρείται ότι επί του αγροτεμαχίου βρίσκεται κατοικία, που χρεώνεται με διπλάσιο φόρο.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Απόδειξη μετά την ανάληψη μετρητών (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δευτέρα και Παρασκευή οι πληρωμές: Ενισχύσεις έως 800 ευρώ σε 2,4 εκατ. πολίτες

23/11/2025 - 3:13μμ
Το κτήριο Berlaymont, ή αλλιώς η έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες (φωτ.: European Union / Lukasz Kobus)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχρεωτική ασφάλιση στα Επαγγελματικά Ταμεία θέλει η Κομισιόν

23/11/2025 - 2:10μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 2,75 δισ. ευρώ θα μοιράσουν e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 28 Νοεμβρίου

21/11/2025 - 8:23μμ
Υπουργείο Οικονομικών (φωτ.: Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημόσιο: Αυξημένος ο δανεισμός για το 2026 – Στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού

21/11/2025 - 9:23πμ
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Θάνος Πετραλιάς δίνουν στον πρόεδρο της Βουλής το στικάκι με τον προϋπολογισμό, Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI /  Μιχάλης Καραγιάννης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2026: Τι προβλέπει για ανάπτυξη – Οι αλλαγές σε φόρους, μισθούς, συντάξεις

20/11/2025 - 3:56μμ
(Φωτ. αρχείου: MotionTeam / Βασίλης Βερβερίδης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσσαλονίκη: Ανοιχτά τα μαγαζιά την Κυριακή 30 Νοεμβρίου – Το προτεινόμενο ωράριο

18/11/2025 - 12:05μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/geralt-9301/)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφιακό ευρώ: Το 2027 οι πρώτες πιλοτικές συναλλαγές

17/11/2025 - 11:54μμ
Γέμισμα της δεξαμενής με πετρέλαιο θέρμανσης σε πολυκατοικία στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι παγίδες και τα λάθη στις αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης

17/11/2025 - 10:36πμ
(Φωτ.: freepik/Δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει για τα μικροδέματα από e-shops τρίτων χωρών από τις αρχές του 2026 – Αυξήσεις τιμών και καθυστερήσεις στα τελωνεία

16/11/2025 - 9:45πμ
Στιγμιότυπο από την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας (φωτ.: ΔΕΘ-Helexpo)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΘ-Helexpo: Σε τουριστική έκθεση στη Σμύρνη θα «ταξιδέψει» τον Δεκέμβριο η Philoxenia

15/11/2025 - 10:44μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μία από τις εισόδους του Λούβρου, κλειστή για το κοινό, μετά τη ληστεία των κοσμημάτων (φωτ. αρχείου: EPA/Mohammed Badra)

Παρίσι: Άλλες τέσσερις συλλήψεις για την κλοπή στο Λούβρο

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Euroleague: Ισοπέδωσε την Παρτιζάν ο Παναθηναϊκός

8 ώρες πριν
Η άτυχη οικογένεια σε παλιότερες, ευτυχισμένες στιγμές (φωτ.: glomex)

Από τοξικό εντομοκτόνο πέθανε η τουρκογερμανική οικογένεια στην Κωνσταντινούπολη

8 ώρες πριν
Από αριστερά, ο Στιβ Γουίτκοφ με τον Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο Σεπτέμβριο (φωτ.: EPA/Sarah Yenesel)

Ο Τραμπ στέλνει τον Γουίτκοφ να συναντήσει τον Πούτιν και τον Ντρίσκολ στους Ουκρανούς

9 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Σερρών)

Αντίστροφη μέτρηση για το γλέντι του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Σερρών

9 ώρες πριν
Ουκρανοί διασώστες επιχειρούν σε εννιαώροφη οικοδομή στο Κίεβο όπου χτύπησε ρωσικός πύραυλος το βράδυ της Δευτέρας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες (φωτ.: EPA/Maxym Marusenko)

Ντ. Τραμπ: Πολύ κοντά η επίτευξη συμφωνίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία – Φον ντερ Λάιεν: Θα αυξηθεί η πίεση στη Ρωσία

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign