pontosnews.gr
Πέμπτη, 2/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αρχοντίδου και Φλαμπούρη οι πρώτες Ελληνίδες που πάτησαν την ψηλότερη κορυφή της Β. Αμερικής

19/07/2017 - 8:11μμ
Αρχοντίδου και Φλαμπούρη οι πρώτες Ελληνίδες που ανέβηκαν στο Έβερεστ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Το βουνό δεν θέλει δύναμη, θέλει ψυχή» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Χριστίνα Φλαμπούρη, μία από τις δύο Ελληνίδες που κατέκτησαν για πρώτη φορά την υψηλότερη κορυφή της Αλάσκας, στο όρος Ντενάλι. H Χρ. Φλαμπούρη (μέλος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Αχαρνών) και η Βανέσα Αρχοντίδου (μέλος του Αθηναϊκού Ορειβατικού Συλλόγου) κατάφεραν να καρφώσουν την ελληνική σημαία στις 4 Ιουλίου σε μια από τις επτά υψηλότερες κορυφές του κόσμου, σε ένα από τα δυσκολότερα βουνά παγκοσμίως λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών και των τεχνικών δυσκολιών.

Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η 29χρονη Χριστίνα, την όπλισαν η αγάπη της για τα βουνά, αλλά κυρίως το πείσμα της κι η θέλησή της να ξεπεράσει τους φόβους της, τα ύψη.

«Όσο κι αν ακούγεται περίεργο όλα ξεκίνησαν επειδή φοβόμουν τα ύψη, και σε μια προσπάθειά μου για αναρρίχηση τα είχα πάει χάλια. Τότε αποφάσισα να μην το βάλω κάτω. Εδώ και τρία χρόνια ασχολούμαι με την ορειβασία – και όχι επαγγελματικά. Είμαι ιδιωτική υπάλληλος και παράλληλα σπουδάζω για το δεύτερο πτυχίο μου, στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Χρειάζεται να έχεις επιμονή, να αγαπάς αυτό που κάνεις, να δουλέψεις και να έχεις πειθαρχία για την προετοιμασία. Και βέβαια να κάνεις θυσίες και οικονομίες για να συγκεντρώσεις τα χρήματα».


Η Χριστίνα Φλαμπούρη

Αν και η Χριστίνα λίγους μήνες πριν ξεκινήσει το τολμηρό εγχείρημά της αντιμετώπισε έναν σοβαρό τραυματισμό, δεν σταμάτησε. «Το Ντενάλι (Denali), σε αξιολόγηση των επτά υψηλότερων κορυφών σε κάθε ήπειρο, είναι στην ίδια κατηγορία σε δυσκολία με το Έβερεστ. Είναι το υψηλότερο βουνό στη Β. Αμερική. Δεν είναι τόσο τα 6.200 μέτρα ύψους που δυσκολεύουν τον ορειβάτη, όσο οι τεχνικές δυσκολίες που υπάρχουν. Ο ορειβάτης καλείται να κουβαλήσει τον προσωπικό και τον ομαδικό εξοπλισμό. Εμείς κουβαλούσαμε πάνω από 40 κιλά, κι εγώ είμαι μόνο 55 κιλά. Άρα θεωρώ ότι είναι το πρώτο εμπόδιο για τις γυναίκες να μην πηγαίνουν ή να μην τα καταφέρνουν και να τα παρατούν από την αρχή της προσπάθειας».

Παραδέχθηκε ότι συνάντησε δυσκολίες αλλά δεν σκέφτηκε ούτε στιγμή να τα παρατήσει. Βέβαια υπήρξαν κάποιες «παγίδες», όπως λέει χαρακτηριστικά η ίδια, που έπρεπε να αποφύγει. «Είχαμε έναν οδηγό που μας βοηθούσε να αποφύγουμε πιθανές χιονοστιβάδες, αλλά και τις ρωγμές, δηλαδή κενά, τρύπες που δημιουργούνται μέσα στον παγετώνα», συμπληρώνει. Στη συνέχεια περιγράφει μια πολύ δύσκολη και επικίνδυνη συνάμα σκηνή που διαδραματίστηκε στο βουνό. «Μια φορά μάλιστα περικυκλωθήκαμε από ρωγμές, δεν μπορούσαμε να κάνουμε βήμα, ορισμένοι από την ομάδα έπεσαν στο κενό και τραυματίστηκαν, αλλά ευτυχώς όχι βαριά. Τότε ήταν η μοναδική στιγμή που νόμισα ότι είναι σαν να συμμετέχω σε ταινία και δεν το ζω πραγματικά», αποκάλυψε.

Όσο για τη… γεύση που της αφήνει η πρωτιά, είναι γλυκόπικρη. Από τη μια πλευρά, όπως εξηγεί, είναι ικανοποιημένη και χαρούμενη, κι από την άλλη έχει μια απογοήτευση επειδή «οι γυναίκες δεν τολμούν, δεν προχωρούν, δεν επιλέγουν να κάνουν ένα βήμα παραπάνω. Είμαστε στο 2017, και τώρα δυο Ελληνίδες πάτησαν για πρώτη φορά σε αυτό το βουνό. Λόγω της κρίσης κάποιοι σταματούν να τολμούν. Όμως τα όνειρά μας πρέπει να τα κυνηγάμε».

Το δικό της πάντως όνειρο, όπως αποκαλύπτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι όχι μόνο να συνεχίσει να ανεβαίνει στα βουνά, αλλά «να επισκεφθώ και να σκαρφαλώσω και τις επτά υψηλές κορυφές στον κόσμο. Μέχρι στιγμής έχω ανέβει τις τέσσερις. Το Ελμπρούς, το υψηλότερο όρος του Καυκάσου και το ψηλότερο σημείο της Ευρώπης, το Κιλιμάντζαρο στην Αφρική, τις Άνδεις στην Αργεντινή και το Ντενάλι στην Β. Αμερική. Και μου απομένουν μόνο τρεις: το Έβερεστ, το Βίνσον, το υψηλότερο όρος στην Ανταρκτική, και τέλος το Βίλχελμ στην Παπούα στα βόρεια της Αυστραλίας. Θα χρειαστώ όμως αρκετά χρήματα μέχρι να τα καταφέρω να πάω».

Οι δύο γυναίκες συμμετείχαν σε αποστολή υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας κι Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ). Στην αποστολή συμμετείχαν δύο ακόμη Έλληνες, ο Φώτης Γκούντας (μέλος του ΕΟΣ Αχαρνών) και ο Γιώργος Μαρίνος (μέλος του ΕΟΣ Καλαμάτας).

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κάτια Παπαδοπούλου.
  • Οι φωτογραφίες έχουν παραχωρηθεί από την Χριστίνα Φλαμπούρη.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Βροχή στην Αθήνα, Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2025. (Φωτ.: Eurokinissi/Μιχάλης Παπανικολάου)
ΕΛΛΑΔΑ

Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία – Ένας τραυματίας στο κέντρο της Αθήνας από πτώση δένδρου

2/10/2025 - 5:40μμ
H στιγμή του ρεσάλτου των Ισραηλινών στο ελληνικό σκάφος «Οξυγόνο» (πηγή: Glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

ΥΠΕΞ για την εισβολή των Ισραηλινών στο «Οξυγόνο»: Είναι όλοι καλά στην υγεία τους

2/10/2025 - 2:01μμ
Συνέντευξη τύπου από την Ευρωπαία γενική εισαγγελέα Λάουρα Κοβέσι στο Τελωνείο Πειραιά, Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Η Λάουρα Κοβέσι δεν μάσησε τα λόγια της για Τέμπη-ΟΠΕΚΕΠΕ – «Το άρθρο 86 εμπόδισε την έρευνά μας»

2/10/2025 - 12:46μμ
Η εικόνα του Αγίου Διονυσίου του Αρεποαγίτη στον φερώνυμο ιερό ναό, στο κέντρο της Αθήνας (φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Αθήνα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον εορτασμό του πολιούχου Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη

2/10/2025 - 11:58πμ
Χιόνια στον Όλυμπο (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στη Βόρεια Ελλάδα – Μήνυμα του 112 στη Λακωνία

2/10/2025 - 11:19πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καθυστερημένα πρωτοβρόχια με …άγριες διαθέσεις προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ

2/10/2025 - 8:00πμ
Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)
ΕΛΛΑΔΑ

Βοιωτία: 30 μέρες στη φυλακή η γυναίκα που έθαψε τη μητέρα της στην αυλή του σπιτιού της

1/10/2025 - 9:40μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Άρτα: Έγκυος έχασε τη ζωή της στο νοσοκομείο, μετά από αλλεργικό σοκ

1/10/2025 - 8:44μμ
Ο Πάνος Ρούτσι, πατέρας θύματος στο δυστύχημα των Τεμπών ( φωτ.: Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη
ΕΛΛΑΔΑ

Αναβάλλεται για την ερχόμενη εβδομάδα η εκταφή του γιου του Πάνου Ρούτσι

1/10/2025 - 5:01μμ
Σωστικά συνεργεία επιχειρούν στα κατεστραμμένα βαγόνια τις πρώτες ώρες του δυστυχήματος στα Τέμπη (φωτ.: EUROKINISSI / Λεωνίδας Τζέκας)
ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: «Ναι» στην εκταφή του γιου του Παύλου Ασλανίδη, «όχι» στις τοξικολογικές

1/10/2025 - 3:58μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Στιγμιότυπο από το βίντεο)

«Τσίντσκαρο»: Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης τραγουδά για το ποντιακό χωριό της Τσάλκας και αγγίζει ψυχές

18 λεπτά πριν
(Φωτ.: Συλλόγος Ποντίων Έδεσσας «Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς».

Νέο ΔΣ στον Σύλλογο Ποντίων Έδεσσας «Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς»

49 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από την παράσταση (φωτ.: facebook/Antonis Papadopoulos)

Θεατρικό κάλεσμα από την Ένωση Μαγνησίας Μ. Ασίας και τη Θεατρική Ομάδα «ΣΙΠΥΛΟΝ»

1 ώρα πριν
Δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη μετά το πέρας των εργασιών της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Κοπεγχάγη (φωτ.: Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα: Όχι στο πρόγραμμα SAFE όσο υπάρχει το casus belli και η αμφισβήτηση ελληνικών νησιών

2 ώρες πριν
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ (φωτ.: EPA / Yuri kochetkov)

Προειδοποιεί το Κρεμλίνο: Αν οι ΗΠΑ στείλουν Τόμαχοκ στην Ουκρανία θα έχουμε νέο γύρο επικίνδυνης κλιμάκωσης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης

3 ώρες πριν
Βροχή στην Αθήνα, Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2025. (Φωτ.: Eurokinissi/Μιχάλης Παπανικολάου)

Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία – Ένας τραυματίας στο κέντρο της Αθήνας από πτώση δένδρου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign