Η Καταλονία επιμένει ότι θα διεξαχθεί κανονικά την 1η Οκτωβρίου το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίησή της από την Ισπανία, γεγονός που έχει πυροδοτήσει νέο γύρο πολιτικής και δικαστικής σύγκρουσης με τη Μαδρίτη. Ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Καταλονίας Κάρλες Πουιγδεμόντ δήλωσε ότι το ερώτημα στο δημοψήφισμα, που προκηρύχθηκε μονομερώς, θα είναι απλό: «Θέλετε να είναι η Καταλονία μια ανεξάρτητη χώρα με τη μορφή μιας δημοκρατίας;».
Οι Καταλανοί εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι η (πλούσια) βορειοανατολική περιοχή έχει πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό δικαίωμα στην αυτοδιάθεση.
Στον αντίποδα, ωστόσο, η ισπανική κυβέρνηση, που έχει εμποδίσει στο παρελθόν ανάλογες προσπάθειες καταθέτοντας προσφυγές στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, είναι αναφανδόν κατά της απόσχισης και τονίζει ότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έχει δεσμευθεί να χρησιμοποιήσει όλα τα δυνατά μέσα για να σταματήσει το δημοψήφισμα. «Αυτό το δημοψήφισμα δεν θα λάβει χώρα διότι είναι παράνομο», δήλωσε λιτά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ίνιγο Μέντεζ και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για ένα ακόμα στρατηγικό βήμα που δεν οδηγεί πουθενά». Ο Πουιγδεμόντ, από την άλλη, δήλωσε ότι η Μαδρίτη άφησε την κυβέρνησή του χωρίς άλλη επιλογή από το να προκηρύξει το δημοψήφισμα.
Ο Κάρλες Πουιγδεμόντ (φωτ.: catalangovernment.eu)
Θα γίνει ή όχι τελικά το πολυαναμενόμενο και άκρως αμφισβητούμενο δημοψήφισμα; Η ερώτηση δείχνει ικανή να διχάσει τη χώρα, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι μια τέτοια ψηφοφορία είναι αντισυνταγματική και δίνει στην κυβέρνηση της Μαδρίτης το δικαίωμα να αναστείλει την περιφερειακή αυτονομία και να κατεβάσει τον στρατό στους δρόμους της Βαρκελώνης. Να θυμίσουμε ότι πριν από τρία χρόνια, σε ένα συμβολικό, μη δεσμευτικό δημοψήφισμα που διενεργήθηκε, περισσότεροι από το 80% των συμμετεχόντων (ψήφισαν ωστόσο μόνο 2,3 από τους 5,4 εκατομμύρια Καταλανούς) τάχθηκαν υπέρ της ανεξαρτησίας. Αυτήν τη φορά όμως η κυβέρνηση της Βαρκελώνης επιμένει ότι τα αποτελέσματα θα είναι νομικά δεσμευτικά.