pontosnews.gr
Δευτέρα, 7/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ό,τι αναζητούμε στην Ευρώπη είναι εδώ

19/06/2017 - 9:09πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το να θυσιαζόταν κανείς για μια ιδέα σε άλλες εποχές θεωρούνταν ανδρεία και σοφία. Τώρα σοφία είναι να κερδίζεις από τους αγώνες άλλων. Ν’ ανεβαίνεις στο βάθρο του νικητή δίχως να έχεις ιδρώσει στη ζωή σου. Να αγωνίζονται άλλοι για την πάρτη σου κι εσύ να ωφελείσαι από τους κόπους τους. Να γεύεσαι καρπούς από δέντρα που δεν φύτεψες και δεν πότισες, όπως συμβαίνει στην πολιτική ζωή του τόπου.

Νά γιατί κόμματα, κινήματα, σύλλογοι και σωματεία στελεχώνονται στη μεγάλη τους πλειοψηφία από ανθρώπους που ρέπουν προς την εξουσία – και που για χάρη της κάνουν το είναι τους εύπλαστο.

Δεν ξέρω ποια πολιτική θα βγάλει την πατρίδα από την καταστροφή. Δεν ξέρω ποιοι θα δώσουν το φιλί της ζωής στην Ελλάδα. Ξέρω μόνο ότι κάποιοι αντιστάθηκαν στον δυνάστη Σόιμπλε κι έδωσαν στους μικροσυνταξιούχους κοινωνικό βοήθημα. Αυτό που καταψήφισαν κάποιοι άλλοι για να φανούν αρεστοί του.

Δεν με ενδιαφέρει ποιος πολιτικός μιλά καλά και ποιος όχι. Ποιος σηκώνει κουρνιαχτό και ποιος ωρύεται στα κανάλια. Αυτό που με νοιάζει είναι τι έκαναν και τι κάνουν για την πατρίδα. Ποιοι, πού, πόσο και σε τι φταίνε, εδώ που φθάσαμε. Αν τα «άρπαξε» κανείς από φαρμακοβιομηχανίες, αν έβαλε χέρι σε δημόσια ταμεία, αν ρήμαξε τα νοσοκομεία ή αν τα «πήρε» από αγορές όπλων.

Κι αν τα έκανε αυτά, είναι ένοχος σε όποιο κόμμα και αν ανήκει. Κανείς δεν είναι υπεράνω των νόμων και της ηθικής.

Αναρωτιέμαι αν υπάρχει μία χώρα ευρωπαϊκή όπου ο αρχηγός κόμματος χρωστάει 700.000 για δάνειο, δίχως να έχει πληρώσει ένα ευρώ, έντεκα χρόνια ως τώρα, ώσπου να ανακαλυφθεί! Αναρωτιέμαι αν στην Ευρώπη συμμετέχουν σε εκλογές κόμματα που χρωστάνε εκατομμύρια σε θαλασσοδάνεια. Σκέφτομαι, τέλος, αν μπορεί κάποιος να βάλει σε οικονομική τάξη την πατρίδα, όταν δεν μπορεί να βάλει τάξη στα δικά του χρέη. Όπως ο κάθε πολίτης που θέλει να ξεκινήσει μια επιχείρηση οφείλει να προσκομίσει φορολογική ενημερότητα, το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει και για κάθε κόμμα. Πού το είδαμε να βάζουν τα κόμματα εγγύηση τα ποσοστά τους για να δανείζονται χρήματα από τις τράπεζες; Ποιος τις ανακεφαλαιώνει μετά; Ποιος πληρώνει το μάρμαρο, αν όχι ο λαός;

Αυτός που επαληθεύεται στις μέρες μετά από πολλούς αιώνες είναι ο Αναξιμένης. Ο φιλόσοφος που αναζήτησε την αρχή του κόσμου στον αέρα, πράγμα που το επιβεβαιώνουν σήμερα όλα τα αεριτζίδικα πνεύματα. Δάνεια με αντιπαροχή αέρα, όπως το επιβεβαίωσε πρόσφατα ένας γνωστός εκδότης: «Δίναμε αέρα και παίρναμε δάνεια» είπε.

Ο Έλληνας γενικά θέλει να ανήκει στη Δύση. Καύχημα και χαρά του είναι να τον λένε Ευρωπαίο. Πόσο όμως Ευρωπαίος μπορεί να γίνει και τι προτίθεται να θυσιάσει γι’ αυτό;

Στην Ευρώπη π.χ. δεν σταματάς στη μέση του δρόμου με αναμμένα τα αλάρμ. Δεν παίρνεις κανενός τη σειρά πουθενά. Δεν καπνίζεις όπου δεν επιτρέπεται. Στην Ευρώπη δεν κάνουν πρωινή προσευχή στα σχολεία. Η εικόνα του Χριστού δεν υπάρχει στα δικαστήρια. Ούτε εικόνες αγίων στα νοσοκομεία. Στην Ευρώπη δεν έχουν τα κόμματα πολιτικά γραφεία. Ούτε οι βουλευτές έχουν κάποια προνόμια που υπάρχουν εδώ. Ακόμη και σήμερα που ο λαός μας ζει στη φτώχεια, οι ευρωβουλευτές μας είναι οι δεύτεροι καλύτεροι σε αμοιβή στην Ευρώπη!

Η δημοκρατία των Αθηνών είχε ως αρχή τη ρήση «έδοξε τη βουλή και τω δήμω». Ελεύθερη πόλη σύμφωνα με τον Θουκυδίδη είναι η αυτόνομη, η αυτόδικη και η αυτοτελής. Σήμερα τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Δεν έχουμε καν νόμισμα δικό μας.

Το πρώτο, επομένως, που πρέπει να κάνει ο Έλληνας, είναι να βρει τον χαμένο εαυτό του. Να σκάψει στα κοιτάσματα της μνήμης του και ξεθάψει αξίες που τον λάμπρυναν παλιά. Αξίες που βάφτισαν επιστήμες, τίμησαν Μαραθώνες κι έχτισαν Παρθενώνες. Αξίες που δεν επέτρεψαν στη φωνή της Αντιγόνης να σιγήσει, που κράτησαν τη φωνή του «Επιταφίου» του Περικλή ισχυρή. Φίλοι μου, ό,τι ψάχνουμε τώρα στην Ευρώπη προϋπήρξε εδώ, και μάλιστα στην αυθεντική του έκφραση. Αρκεί να πάμε πίσω για να το δούμε.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πανό με την ισραηλινή σημαία στο κτήριο που έπεσε ιρανικός βαλιστικός πύραυλος στις 15 Ιουνίου. Στο πανό γράφει «Το Μπατ Γιάμ είναι δυνατό. Το Ισραήλ κερδίζει!» (πηγή:
EPA/Abir Sultan)
ΓΝΩΜΕΣ

Το Ισραήλ κάνει «ταμείο» (2)

6/07/2025 - 3:26μμ
Yδρόγειος σφαίρα (φωτ.: Pixabay / Mark Robinson)
ΓΝΩΜΕΣ

Πώς επανασχεδιάζεται ο χάρτης της Μέσης Ανατολής

5/07/2025 - 9:25πμ
Ισραηλινή σημαία τοποθετημένη πάνω σε αυτοκίνητο που βρισκόταν στην πόλη Ραμάτ Γκαν της μητροπολιτικής περιοχής του Τελ Αβίβ, η οποία χτυπήθηκε από ιρανικό βαλλιστικό πύραυλο (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΓΝΩΜΕΣ

Το Ισραήλ κάνει «ταμείο»

4/07/2025 - 4:00μμ
Έργο του Schnorr von Carolsfeld (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ισαάκ όταν ευλόγησε τον Ιακώβ (Μέρος Β’)

1/07/2025 - 9:10πμ
Ντόναλντ Τραμπ και  Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (εικ.: EPA/MICHAEL REYNOLDS/ EPA/ RAMON VAN FLYMEN)
ΓΝΩΜΕΣ

Τραμπ, Ερντογάν και Μητσοτάκης

29/06/2025 - 3:40μμ
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάκης Βορίδης στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΓΝΩΜΕΣ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Η πέτρα του σκανδάλου είναι ο κ. Μητσοτάκης

28/06/2025 - 9:49πμ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στη Χάγη, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί σχέσεων Τραμπ-Ερντογάν

27/06/2025 - 4:10μμ
«Η παρουσίαση του Ιακώβ στον Ισαάκ», έργο του Luca Giordano (πηγή: Museo Nacional de Bellas Artes & Wikimedia Argentina / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ισαάκ όταν ευλόγησε τον Ιακώβ (Μέρος Α’)

24/06/2025 - 9:42πμ
Εικόνα από το σημείο όπου έπεσε ιρανικός πύραυλος, στη Ness Ziona, στο νότιο τμήμα του Τελ Αβίβ (φωτ.: EPA/ATEF SAFADI)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο πραγματικός στόχος του Ισραήλ στο Ιράν

22/06/2025 - 5:06μμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Θα τους ακουμπούσε κανείς εάν δεν υπήρχε η Ευρώπη;

21/06/2025 - 9:38πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ολυμπιονίκης Εμμανουήλ Καραλής πανηγυρίζει μετά το επιτυχημένη προσπάθεια στο άλμα επί κοντώ στο 5.93 κατά τη διάρκεια του μίτινγκ «Fly Athens» στο Παναθηναϊκό Στάδιο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές)

Πρώτος ο Καραλής στο «Fly Athens 2025» – «Πέταξε» στα 6 μέτρα και έκανε νέο ρεκόρ αγώνων

7 ώρες πριν
Το υπό σημαία Λιβερίας, ελληνικών συμφερόντων πλοίο μεταφοράς Magic Seas (φωτ.: marinetraffic.com)

Ερυθρά Θάλασσα: Βυθίζεται το ελληνικών συμφερόντων πλοίο MV MAGIC SEAS που δέχθηκε επίθεση από Χούθι

7 ώρες πριν

Με ποντιακή συμμετοχή το 7ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Θεράπνεια 2025»

8 ώρες πριν
Η νέα γενιά του Πόντου στις ΗΠΑ συνεχίζει ακάθεκτη την παράδοση (φωτ.: Brotherhood Pontion Toronto «Panagia Soumela»)

Οι «Ακρίτες» της Φιλαδέλφειας… έβγαλαν στη φόρα τα παρασκήνια του 16ου Φεστιβάλ Νεολαίας ΗΠΑ-Καναδά

9 ώρες πριν
(Εικ.: pontosnews.gr)

Υποβρύχιο: Το ρετρό γλύκισμα από τη Θεσσαλονίκη κατακτά τη Γερμανία

9 ώρες πριν
Ο Ηλίας Ιορδανίδης (φωτ.: facebook / Δήμος Καβάλας)

Ηλίας Ιορδανίδης: Η Αργυρούπολη και όλος ο Πόντος τον αποχαιρετούν τη Δευτέρα με βαθιά θλίψη

10 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign