pontosnews.gr
Σάββατο, 24/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Δημόσια επιστολή του προέδρου της ΠΟΕ

5/05/2017 - 1:37μμ
Δημόσια επιστολή του προέδρου της ΠΟΕ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ανοιχτή επιστολή προς τα Πρωτοβάθμια Σωματεία Μέλη της ΠΟΕ, κοινοποιούμενη προς όλα τα ΜΜΕ, αποστέλλει ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Διαβάστε αναλυτικά τη μακροσκελή επιστολή του Χρήστου-Δημήτριου Τοπαλίδη:

Αγαπητοί συμπατριώτες Χριστός Ανέστη,
Πάγια προσωπική αρχή, κατά την ενασχόλησή μου με τα κοινά του οργανωμένου ποντιακού χώρου, αποτελούσε το αδιαμφισβήτητο γεγονός πως ο μόνος χώρος επιτρεπτού δημοσίου διαλόγου είναι τα θεσμικά-καταστατικά όργανα, όπως τα Διοικητικά Συμβούλια και οι Γενικές Συνελεύσεις. Δεν συνηθίζω ομοίως να απαντώ σε πάσης φύσεως δημοσιεύματα και δημόσιες αναφορές, πολύ περισσότερο όταν τα παραπάνω είναι κακόβουλα ή εν πάση περιπτώσει υστερόβουλα. Ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα λαμβάνει χώρα μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια τρώσης του κύρους της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και μια μεθοδευμένη επίθεση κατά της ίδιας της υπόστασης αυτής, που καθιστά επιβεβλημένη αυτήν μου την τοποθέτηση.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, γνήσιο τέκνο της ανάγκης δημοκρατικής, ενιαίας και αξιόπιστης έκφρασης των πρωτοβάθμιων ποντιακών σωματείων, ιδρύθηκε κατόπιν παλλαϊκού αιτήματος εκατοντάδων σωματείων και διαβουλεύσεως μεταξύ των ήδη υπαρχουσών εκείνη την εποχή Ποντιακών Ομοσπονδιών. Οι Ομοσπονδίες αυτές, σε εφαρμογή των αποφάσεων του Οργανωτικού συνεδρίου, που εξέφραζε τη βούληση των πρωτοβάθμιων σωματείων μελών τους, έλαβαν την απόφαση να αυτοδιαλυθούν και να συγκροτήσουν την Ομοσπονδία μας. Η δημιουργία της ΠΟΕ αποτελούσε την κυρίαρχη εκπεφρασμένη βούληση των πρωτοβάθμιων σωματείων μελών των υπαρχουσών Ομοσπονδιών για την ενότητα και την εξυγίανση στον Οργανωμένο Ποντιακό χώρο που χρόνια ταλανίζονταν από κακώς κείμενα και οικογενειοκρατία με προεξέχουσα επιταγή τον εκδημοκρατισμό της λειτουργίας του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, και μάλιστα με τον πιο επίσημο τρόπο, διά συντακτικού συνεδρίου.

Και ενώ τα άνω είναι γνωστά και ανήκουν στην ιστορία του οργανωμένου Ποντιακού Κινήματος, εμφανίστηκαν ως διά μαγείας «προσωπικότητες» οι οποίες προπαγανδίζουν την ενότητα στον οργανωμένο ποντιακό χώρο, επιτάσσοντας μάλιστα την διάλυση της Ομοσπονδίας μας. Το λυπηρό στη διαδικασία αυτή είναι ότι επιθυμούν διακαώς να καταστούν ισότιμοι συνομιλητές μιας Ομοσπονδίας, που μόνο στις διεργασίες της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης της μετείχαν περί τα 400 σωματεία, άνθρωποι που δεν εκπροσωπούν τίποτα άλλο παρά μόνο τον ίδιο τους τον εαυτό, στην περίπτωση βέβαια που δεν εξυπηρετούν συμφέροντα τρίτων, όπως θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος. Δυστυχώς με τις πρακτικές που ακολουθούν, την ρητορική που έχουν υιοθετήσει και τον τρόπο που σπεύδουν να επικοινωνήσουν τις θέσεις τους, από τα πάντα πρόθυμα ποντιακά μέσα, δημιουργούν τις προϋποθέσεις διάσπασης του χώρου και όχι της κατ’ επίφασιν ενότητας που επικαλούνται. Σφόδρα πεποίθησή μου είναι το γεγονός πως δεν επιθυμούν καμία ενότητα αλλά μια ομογενοποίηση του χώρου που θα καταστήσει το ποντιακό κίνημα μια δεξαμενή άντλησης πολιτικής ή ενδεχόμενα και οικονομικής επιρροής από τρίτους, που καμία σχέση δεν έχουν με την κυρίαρχη και ελεύθερη βούληση των πρωτοβάθμιων σωματείων. Εκτός και αν υπονοούν πως όλοι εμείς μέλη Πρωτοβάθμιων Σωματείων δεν είμαστε ικανοί να διαφεντέψουμε τις τύχες μας και θα πρέπει να προσδοκούμε τα φώτα αυτόκλητων σωτήρων, οι οποίοι δεν αντλούν καμία νομιμοποίηση από τη βάση των πρωτοβάθμιων σωματείων και ως εκ τούτου δεν λογοδοτούν πουθενά.

Τελευταίο κρούσμα αυτής της «επίθεσης ενότητας» έλαβε χώρα ενόψει των εκδηλώσεων μνήμης της Γενοκτονίας των προγόνων μας.

Η Ομοσπονδία μας απέστειλε πρόσκληση σε συνάντηση τόσο προς την ΠΟΠΣ όσο και προς την ΠΟΣΕΠ προκειμένου να συζητήσουμε το ενδεχόμενο συμμετοχής τους στην εκδήλωση Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου τη 19η Μαΐου στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Αντ’ αυτού η πρόταση που δεχθήκαμε σήμαινε πως για πρώτη φόρα στα χρονικά η κεντρική εκδήλωση της Ομοσπονδίας μας, την οποία έχουν τιμήσει διαχρονικά με την παρουσία τους διακεκριμένοι ομιλητές και αποτελεί μια λαϊκή, διεκδικητική και μαχητική εκδήλωση με έντονα τα στοιχεία του συμβολισμού (βλ. Μνημείο Γενοκτονίας, πορεία προς το Τουρκικό Προξενείο, επίδοση ψηφίσματος προς την Τουρκική Προξενική Αρχή) δεν θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί, καθώς δεν συμβάδιζε με το χρονοδιάγραμμα, και το κέντρο βάρους των εκδηλώσεων να μεταφερθεί από την πλατεία Αγίας Σοφίας στον Λευκό Πύργο, ωσάν να πραγματοποιούσαμε πανηγυρικό για την κατάκτηση κάποιου τίτλου από αθλητική ομάδα της πόλης μας.


19η Μαΐου 2016 (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Είχε βέβαια την καλοσύνη η ΠΟΠΣ να μας επισημάνει στην τελευταία της επιστολή ότι εφόσον ο χρόνος το επιτρέπει δεν θα είχε πρόβλημα να πραγματοποιήσουμε την κεντρική μας εκδήλωση αρκεί να βρισκόμαστε, λόγω αυστηρού στρατιωτικού πρωτοκόλλου για την υποστολή της ελληνικής σημαίας, στον Λευκό Πύργο στις 19:40, δηλαδή ακριβώς την ώρα διεξαγωγής, χρόνια τώρα, της καθιερωμένης κεντρικής εκδήλωσης μνήμης. Θα ήθελα να υπενθυμίσω πως η συγκεκριμένη εκδήλωση στην πλατεία Αγίας Σοφίας ήταν απαίτηση των ποντιακών σωματείων για μια ανοικτή, λαϊκή εκδήλωση μνήμης, και μάλιστα σε πείσμα κάποιων που θεωρούσαν ότι «η Γενοκτονία δεν είναι για τις πλατείες και τα πεζοδρόμια», και πραγματοποιούνταν, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, από την ομάδα πρωτοβουλίας και κατόπιν την ΟΠΣΒΕ, προδρόμους και μετέπειτα μέλη της Ομοσπονδίας μας.

Εγκαλούμαστε λοιπόν εμείς για το γεγονός της μη ύπαρξης ενότητας την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των προγόνων μας, χωρίς να ακούγεται το παραμικρό γι’ αυτούς οι οποίοι, ενώ δεν είχαν καμία παρουσία όλα αυτά τα χρόνια την συγκεκριμένη ημέρα, επέλεξαν μόλις πέρυσι να πραγματοποιήσουν παράλληλη εκδήλωση. Όσον αφορά το χαρακτηρισμό που χρησιμοποίησε η ΠΟΠΣ για όλους εμάς ως «αρνητές της ενότητας» και την έμμεση σύνδεση με την άρνηση της Γενοκτονίας, θεωρώ πως είναι ατυχής και πως πολύ περισσότερο δεν μπορεί να απευθύνεται σε έναν χώρο που έχει καταθέσει και εξακολουθεί να καταθέτει τα διαπιστευτήριά του στον αγώνα για την διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των προγόνων μας.

Δεν θα ήθελα να σχολιάσω καθόλου τις δηλώσεις του επικεφαλής του ανυπόστατου οργάνου Επιτροπή Ενότητας ότι «η κεντρική εκδήλωση θα ξεφτίσει καθώς δεν θα έχει πολύ κόσμο […] ήδη τρεις μεγάλοι σύλλογοι της δυτικής Θεσσαλονίκης ετοιμάζουν κοινή εκδήλωση και πληροφορούμαι ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι» παρά μόνο να του γνωρίσω πως είναι οδηγία της ΠΟΕ προς τα σωματεία μέλη της να πραγματοποιούν τις εκδηλώσεις τους προ της 19ης Μαΐου και ως προπομπούς των δύο κεντρικών εκδηλώσεων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα και πως δεν είναι μόνο οι τρεις σύλλογοι της Δ. Θεσσαλονίκης άλλα το σύνολο των Σωματείων μελών της Ομοσπονδίας μας που θα πραγματοποιήσουν πλήθος εκδηλώσεων για να τιμήσουν την μνήμη της Γενοκτονίας των προγόνων μας. Παράλληλα θα ήθελα να του συστήσω πως η ρητορική του «απαγορεύεται», του «σφίγγει ο κλοιός», του «δεν θα ανεχθεί» δεν αρμόζει στον ποντιακό χώρο που έχει καταφέρει να κερδίσει με τους αγώνες του, τουλάχιστον στο χώρο της Ομοσπονδίας μας, την βαθιά εμπέδωση των δημοκρατικών αξιών, και ότι η ως άνω ρητορική μόνο σε δημοκρατία δεν παραπέμπει.


19η Μαΐου 2016 (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Σεβόμενοι την ιστορία της Ομοσπονδίας μας και του Ποντιακού Κινήματος εξακολουθούμε να πρεσβεύουμε την ενότητα, βασική προϋπόθεση της οποίας είναι η ανάδειξη και επίλυση και όχι το κουκούλωμα των υπαρκτών προβλημάτων, 365 ημέρες το χρόνο και όχι προσχηματικά για μια ημέρα.

Καλώ όλους τους Έλληνες, ποντιακής ή η μη καταγωγής, να κλείσουν τα αυτιά τους στα κελεύσματα απάθειας και μη συμμετοχής και να δώσουν δυναμικό παρών στις δύο εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Προγόνων μας που θα πραγματοποιήσει η Ομοσπονδία μας σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, με ομιλητές τη δρ Ελένη Θεοχάρους (ευρωβουλευτή της Κύπρου και ακτιβίστρια) και τον δρ Andrew Woolford (πρόεδρο της IAGS / Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών) αντίστοιχα, ή σε όποια άλλη εκδήλωση επιθυμούν που θα λάβει χώρα εκείνη την ημέρα.

Με πατριωτικούς και αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Τοπαλίδης Χρήστος-Δημήτριος
Πρόεδρος Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η είσοδος στον Άγιο Γεώργιο Ζαντό στη Μούζενα (φωτ.: Χρήστος Ξενίδης)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ελισάβετ Παπαδοπούλου: Τα ιερά άμφια τα κάψαμε για να μη πέσουν στα χέρια των Τούρκων, γιατί το θεωρούσαμε αμαρτία να τα περιπαίξουν αυτοί

23/01/2026 - 9:25μμ
Εικόνα από το διαφημιστικό για τον νέο κύκλο μαθημάτων ποντιακής διαλέκτου
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέος κύκλος μαθημάτων ποντιακής διαλέκτου για τους ομογενείς σε ΗΠΑ και Καναδά – Εκπαιδεύτρια η Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου

23/01/2026 - 6:00μμ
Στιγμιότυπο από παλαιότερη Γιορτή Γραμμάτων (φωτ.: Σωματείο & Ιερό Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σωματείο & Ιερό Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά»: Στη Νάουσα φέτος η μεγάλη Γιορτή των Γραμμάτων

23/01/2026 - 3:18μμ
Η Αργυρούπολη του Πόντου, όπου βρισκόταν το Μαυραγγέλ', στις αρχές του 20ού αιώνα (πηγή: Grothe, Hugo: Auf türkischer Erde: Reisebilder Und Studien, 1903. Archive: Center for Information and Documentation on Armenia – IDZA, Berlin)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαυραγγέλ’: Το ελληνικό χωριό της Αργυρούπολης στον Πόντο όπου γράφτηκε μια ξεχασμένη σελίδα της Γενοκτονίας των Αρμενίων

22/01/2026 - 10:14μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Γενική Συνέλευση ετοιμάζει ο Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος»

22/01/2026 - 9:18μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση που έγινε στις 19 Μαΐου 2025 στο Παραλίμνι, για τα 106 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων (φωτ.: Facebook / Δήμος Παραλιμνίου-Δερύνειας)
ΠΟΝΤΟΣ

Κύπρος και Πόντος συναντιούνται στο Παραλίμνι: Μνημείο Γενοκτονίας με ορίζοντα τη 19η Μαΐου 2026

22/01/2026 - 3:59μμ
Βελανίδι σε δέντρο 12 ετών που έχει φυτευτεί  σε χώρο που βρίσκεται προς το Σούνιο, περίπου 2 χλμ. από τη θάλασσα (φωτ.: Facebook / Φυτεύουμε βελανιδιές / Pacos Akis)
ΠΟΝΤΟΣ

Δάσος Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων – 353 βελανιδιές στα Μελίσσια

22/01/2026 - 1:36μμ
Ο ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης στη διάρκεια παράστασης (φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος)
ΠΟΝΤΟΣ

Συγκινεί ο Τάκης Βαμβακίδης μιλώντας για τη μάχη ζωής που έδωσε: «Η Παναγία Σουμελά ήταν η δύναμή μου»  

22/01/2026 - 11:30πμ
Στιγμιότυπο από τις πρόβες (φωτ.: Ροζαλία Ελευθεριάδου)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ακριτικός Κύκλος» για πρώτη φορά στην Κέρκυρα: Ήχοι από Πόντο, Καππαδοκία και Κύπρο σε μορφή αρχαίας τραγωδίας

22/01/2026 - 9:50πμ
Από τις συλλογές της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, με τη λεζάντα: «Το χιόν' σο γόνατον!»
ΠΟΝΤΟΣ

Σήμερα το 112, τότε έξι μήνες χιόνια: Πώς αντιμετώπιζαν το χειμώνα στον Πόντο

21/01/2026 - 8:05μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

H κατηγορούμενη Τζέσικα Μορετί, σύζυγος του ιδιοκτήτη του μοιραίου μπαρ αποχωρεί από το γραφείο του εισαγγελέα μαζί με τον δικηγόρο της (φωτ.: EPA/Jean-Christophe Bott)

Κραν Μοντανά: Αποφυλακίστηκαν ο ιδιοκτήτης του μοιραίου μπαρ και η σύζυγός του με εγγύηση 200.000 ελβετικών φράγκων

5 λεπτά πριν
Ισραηλινός κοιτά τον πίνακα των αναχωρήσεων στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ (φωτ. αρχείου: EPA/Abir Sultan)

Αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν τις πτήσεις προς τη Μέση Ανατολή – Φόβοι για σύγκρουση

35 λεπτά πριν
Άποψη της Μεγάλης του Γένους Σχολής (πηγή: facebook.com/filoimgsx)

Ραντεβού για την καθιερωμένη «Φασολάδα» δίνει ο Σύνδεσμος της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής

1 ώρα πριν
Ουκρανός στρατιώτης στην πρώτη γραμμή στην περιοχή του Ντόνετσκ (φωτ.: EPA/Oleg Movchaniuk)

Ουκρανία: Εγγυήσεις ασφαλείας από ΕΕ και ΗΠΑ και χρηματοδότηση 800 δισ. δολ. με αντάλλαγμα το Ντονμπάς

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Adalar Belediyesi / Facebook)

Τίμησαν τη μνήμη του θρυλικού Λεφτέρ στην Πρίγκηπο

2 ώρες πριν
Η είσοδος στον Άγιο Γεώργιο Ζαντό στη Μούζενα (φωτ.: Χρήστος Ξενίδης)

Μαρτυρία Ελισάβετ Παπαδοπούλου: Τα ιερά άμφια τα κάψαμε για να μη πέσουν στα χέρια των Τούρκων, γιατί το θεωρούσαμε αμαρτία να τα περιπαίξουν αυτοί

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign