pontosnews.gr
Κυριακή, 13/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αντιστέκομαι

22/05/2017 - 9:06πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Δαίω στα αρχαία ελληνικά σημαίνει μοιράζω, χωρίζω, καίω. Από το ρήμα δαίω έχουμε τη λέξη «δαις» που σημαίνει μερίδα ή μερίδιο. Από τη λέξη «δα» (αρχαιότερος τύπος της λέξης γα=γη), έχουμε τη λέξη δάμος ή αλλιώς δήμος, καθώς και τη σύνθετη λέξη «δημο-κρατία».

Δημοκρατία δηλαδή χωρίς λαό, γη και φαγητό, δεν γίνεται. Πολίτευμα στο οποίο ο λαός υποφέρει, δεν μπορεί να λέγεται πολιτισμένο.

«Η αργία εγέννησε την πενίαν. Η πενία έτεκεν την πείναν. Η πείνα παρήγαγε την όρεξιν. Η όρεξις εγέννησε την αυθαιρεσίαν. Η αυθαιρεσία εγέννησε την ληστείαν. Η ληστεία εγέννησε την πολιτικήν. Ιδού η αυθεντική καταγωγή του τέρατος τούτου» λέει ο Παπαδιαμάντης.

Η σημερινή Ελλάδα υπολείπεται του πάλαι ποτέ ένδοξου πολιτισμού της και της έννοιας δικαίου που καλλιεργήθηκε και προσωποποιήθηκε σε τούτον τον τόπο. Είναι άδικο ο υπάλληλος καθαριότητας σε έναν Δήμο να παίρνει ψίχουλα και ο νεροκουβαλητής της Βουλής να έχει αβρούς και πάνω από 12 μισθούς. Η όποια πολιτική και η όποια κυβέρνηση υπηρετεί τους λίγους και αδικεί τους πολλούς δεν μπορεί να λέγεται δημοκρατική. Οι έννοιες, αν δεν υποστηρίζουν αυτό που δηλώνουν, ψεύδονται. Κι από αληθινές γίνονται απατηλές.

Μαζί με τη φτώχεια που έπεσε πάνω στην πατρίδα, φτώχυναν και τα ιδανικά της. Το ξεπούλημα των αξιών έγινε συνώνυμο με την υποβάθμιση της χώρας. Της μάνας Ελλάδας που δεν μπορεί να κρατήσει κοντά της τα παιδιά της κι αιμορραγεί δημογραφικά. Όλα τα χρόνια που προηγήθηκαν, η επικράτηση της πολιτικής ελίτ πέρασε μέσα από τη διάλυση της κοινωνίας.

Η Ελλάδα έγινε ένα μεγάλο παζάρι, όπου πουλιούνται τα «φυλαχτά» της σε τιμή ευκαιρίας. Ώσπου για να σωθούν οι τραπεζίτες διαλύθηκε η κοινωνία.

Η Ισλανδία ξεπέρασε την κρίση επειδή την αντιμετώπισε με εντελώς διαφορετικό τρόπο: Εκεί αφήσανε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν. Δεν σώσανε τις προβληματικές. Ο πρόεδρος της Ισλανδίας, Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον, μιλώντας πριν από καιρό είπε: «Η χώρα μας στέκεται σήμερα όρθια στα πόδια της, αναπτύσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και η ανεργία μειώνεται».

Στη δική μας πατρίδα έγινε ακριβώς το αντίθετο. Σώθηκαν οι τράπεζες και εξαθλιώθηκε ο λαός. Έσβησε το όνειρο των εξαθλιωμένων. Νέα βάρη προστέθηκαν στα παλιά. Η Ελλάδα γονάτισε. Η ελευθερία παραδόθηκε στους ξένους. Διότι πόσο ελεύθερος μπορεί να θεωρηθεί κανείς όταν δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα του; Πόσο ελεύθερα μπορεί να ζει κάποιος όταν του λείπουν και τα πιο αναγκαία πράγματα της ζωής;

Ο απελπισμένος άνθρωπος έχει χάσει ό,τι καλό και αξιόλογο έχει μέσα του. Ας ελπίσουμε όμως ότι και στην απελπισία υπάρχουν μερικές στιγμές έμπνευσης, όπως υπάρχει στην έρημο «κρυμμένο» νερό. Όπως υπάρχει μια μισοσβησμένη σπίθα στο τζάκι.

Ο φοβισμένος άνθρωπος είναι αυτός που δεν εκδηλώνεται και που εύκολα υποτάσσεται στις νέες καταστάσεις που τον σπρώχνουν. Φοβισμένος είναι κι εκείνος που φοβάται να αρθεί στο ύψος της ελευθερίας του νου του.

Το είπε ο Νίτσε, όταν ήθελε να εξυψώσει τον άνθρωπο σε υπεράνθρωπο για να ξεπεράσει το επίπεδό του και να βρει τον αληθινό του εαυτό. Σε τούτες τις κρίσιμες, κοινωνικές και ατομικές στιγμές, χρειάζεται να βρούμε τον πραγματικό μας εαυτό. Αυτόν που αγνοούμε, γιατί τον θάψαμε μέσα μας.

«Ήρθαν ντυμένοι φίλοι οι εχθροί μου», λέει ο ποιητής. Ήρθαν ντυμένοι «σωτήρες» οι γκρεμιστές του πολιτισμού και της ιστορίας μας. Οι εποχές είναι πονηρές. Γέμισε ο τόπος από προπαγανδιστές. Από αυτούς που κρύβουν την αλήθεια και διαμορφώνουν τα γεγονότα, σύμφωνα με όσα εντέλλονται οι χορηγοί τους.

Αντιστέκομαι, λέει ο Βρεττάκος: «Αντιστέκομαι όπως οι ελιές της πατρίδας μου, οι σκληρές σαν τα κόκαλα τ’ αντρειωμένου, που τους λείπουν οι μαύρες μαντήλες μονάχα για να μοιάζουν με τις μανάδες μας που σφηνωμένες γερά στην απόλυτη πέτρα, αδιαφορούν για τις θύελλες, αναπνέουν τις αστραπές και τις κάνουνε μες στους πικρούς τους χυμούς ειρήνη και φως».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Όπλα του PKK για την πυρά, στη συμβολική εκδήλωση που έγινε στο Βόρειο Ιράκ (φωτ.: Χ / Heme Sûr - KANAL8)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί «καταθέτουν» οι Κούρδοι όπλα;

13/07/2025 - 3:40μμ
(Εικ.: Χ.Κ)
ΓΝΩΜΕΣ

Μεταεθνοκρατικό αφήγημα των ΗΠΑ για την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή

12/07/2025 - 9:35πμ
Ισραηλινό F-35 (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΓΝΩΜΕΣ

Το Ισραήλ λέει «όχι» στην παράδοση των F-35 στην Τουρκία

11/07/2025 - 3:26μμ
Μικρογραφία από εβραϊκό θρησκευτικό κείμενο του 14ου αι. (Haggadah) που φυλάσσεται στη Βρετανική Βιβλιοθήκη (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ισαάκ όταν ευλόγησε τον Ιακώβ (Μέρος Γ’)

8/07/2025 - 9:10πμ
Πανό με την ισραηλινή σημαία στο κτήριο που έπεσε ιρανικός βαλιστικός πύραυλος στις 15 Ιουνίου. Στο πανό γράφει «Το Μπατ Γιάμ είναι δυνατό. Το Ισραήλ κερδίζει!» (πηγή:
EPA/Abir Sultan)
ΓΝΩΜΕΣ

Το Ισραήλ κάνει «ταμείο» (2)

6/07/2025 - 3:26μμ
Yδρόγειος σφαίρα (φωτ.: Pixabay / Mark Robinson)
ΓΝΩΜΕΣ

Πώς επανασχεδιάζεται ο χάρτης της Μέσης Ανατολής

5/07/2025 - 9:25πμ
Ισραηλινή σημαία τοποθετημένη πάνω σε αυτοκίνητο που βρισκόταν στην πόλη Ραμάτ Γκαν της μητροπολιτικής περιοχής του Τελ Αβίβ, η οποία χτυπήθηκε από ιρανικό βαλλιστικό πύραυλο (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΓΝΩΜΕΣ

Το Ισραήλ κάνει «ταμείο»

4/07/2025 - 4:00μμ
Έργο του Schnorr von Carolsfeld (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ισαάκ όταν ευλόγησε τον Ιακώβ (Μέρος Β’)

1/07/2025 - 9:10πμ
Ντόναλντ Τραμπ και  Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (εικ.: EPA/MICHAEL REYNOLDS/ EPA/ RAMON VAN FLYMEN)
ΓΝΩΜΕΣ

Τραμπ, Ερντογάν και Μητσοτάκης

29/06/2025 - 3:40μμ
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάκης Βορίδης στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΓΝΩΜΕΣ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Η πέτρα του σκανδάλου είναι ο κ. Μητσοτάκης

28/06/2025 - 9:49πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αυτοπροσωπογραφία του Φώτη Κόντογλου με τίτλο «Όπως ήμουνα στο Άγιον Όρος» (πηγή: facebook / Fotis Kontoglou Original - Φώτη Κόντογλου Αρχείο)

Φώτης Κόντογλου: «Ο μύθος του χταποδιού ­– Χαμογελαστοί εχθροί»

36 λεπτά πριν
(Φωτ.: pixabay/Mariakray)

Δράμα: Ώρες αγωνίας για τον 18χρονο που ανασύρθηκε από πισίνα και τον επανέφεραν με ΚΑΡΠΑ

1 ώρα πριν
O Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ (φωτ. αρχείου: EPA/CLEMENS BILAN)

Γερμανία: Ο πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ζήτησε την επαναφορά της υποχρεωτικής στράτευσης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Χ.Κ.)

Σαν σήμερα η «Ποντιακή Εστία» αποχαιρετούσε τον ιδρυτή της, Φίλωνα Κτενίδη

2 ώρες πριν
(Πηγή: YouTube/ WorldWeathernews24htvlive)

Αλεξανδρούπολη: Φωτιά σε χώρο εναπόθεσης ανακυκλώσιμων υλικών στην Αμφιτρίτη

3 ώρες πριν
(Φωτ.: FIBA)

EuroBasket U20: Σάρωσε και την Τσεχία η Εθνική

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign