pontosnews.gr
Κυριακή, 10/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πολιτική χωρίς όρια

15/05/2017 - 9:06πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Είναι γνωστό σε όσους ασχολήθηκαν με την πολιτική ότι τα πνευματικά τέκνα του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ, Χαρίλαου Φλωράκη, ήταν δύο: ο Μίμης Ανδρουλάκης και η Μαρία Δαμανάκη. Μύστης της πολιτικής σκέψης, άριστος μάστορας της θεωρίας ο πρώτος, εκφωνήτρια του ραδιοφωνικού πομπού του Πολυτεχνείου και όχι μόνο η δεύτερη. Σήμερα κανείς τους δεν βρίσκεται στο ΚΚΕ, το οποίο κάποτε και εκπροσώπησαν ως βουλευτές.

Αναζήτησαν αμφότεροι άλλους δρόμους στην πολιτική ζωή του τόπου, κι αφήνοντας πίσω τους την κατακόκκινη στέγη του ΚΚΕ έχτισαν μαζί με άλλους μια νέα, ποικιλόχρωμη, με το όνομα «Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου».

Σήμερα κανείς τους δεν βρίσκεται ούτε κάτω από τη στέγη αυτή. Την άφησαν κι ακολούθησαν το δρόμο του «εκσυγχρονισμού» πιστοί στην ηρακλείτεια αρχή ότι «τα πάντα ρει». Μετακόμισαν και συστεγάσθηκαν κάτω από τη στέγη του πάλαι ποτέ Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Όπως το σουπερμάρκετ έχει εξαφανίσει το μπακάλικο της γειτονιάς, έτσι και το μεγάλο κόμμα έχει συρρικνώσει το μικρό, καθώς αποχωρούν από αυτό οι βουλευτές του, βλέποντας ότι η επανεκλογή τους είναι αδύνατη.

Το να συνδυάζει ένας πολιτικός τις ιδεολογικές του αρχές με τις προσωπικές του προσμονές και να μετακινείται ανάλογα, είναι σύνηθες φαινόμενο στην πολιτική σκηνή του τόπου. Ειδικά όταν η προσχώρηση γίνεται ομαδικά και τα ποσοστά της αντιπαροχής είναι υπουργοποιήσιμα. Νά γιατί κάποιοι φτιάχνουν «ομάδες» και «κινήσεις», νά γιατί εντάσσονται στα μεγάλα σχήματα συνολικά. Αλλιώς ουδέποτε θα έβλεπαν κυβερνητικό θώκο.

Το μικρό κόμμα είναι όπως και το μικρό ποτάμι. Όσο καθαρό και να είναι το νερό του, όσο και να είναι πιστό στον προορισμό του, αν δεν ξεδιψά κανέναν, το όφελός του είναι σχεδόν ανύπαρκτο.

Κάθε νέο κόμμα που ιδρύεται, εκτός από την αξία για κάτι το καινούριο που πρεσβεύει, κουβαλά μαζί του κι ένα παρελθόν, όταν τα πρόσωπα που το στελεχώνουν είναι στην πολιτική παλιά. Νέα σοδειά με παλιό σπόρο δεν γίνεται…

Είναι επίσης γνωστό πως ένα μικρό κόμμα δύσκολα μπορεί να σταθεί ανταγωνιστικά δίπλα σε ένα μεγάλο, και ιδίως όταν είναι με αυτό ιδεολογικά συγγενικό. Γι’ αυτό κι ένα σχετικά μικρό κόμμα από «ποτάμι» που είναι, μπορεί να γίνει ξεροπόταμος. Είπαμε: Άλλο το σουπερμάρκετ με την πληθώρα των προϊόντων του κι άλλο το μίνι-μάρκετ. Τη νίκη διαχρονικά την δίνουν οι πολλοί, αλλά την διαχειρίζονται οι λίγοι στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία.

Ακόμη και το δίκαιο είναι έννοια μαθηματική και όχι ιδεολογική. Το δίκιο για τους λίγους θεωρείται άδικο για τους πολλούς. Η δικαιοσύνη όσο και η δημοκρατία εκφράζονται διαχρονικά αριθμητικά. Αν για παράδειγμα σε μια πενταμελή σύνθεση δικαστηρίου το δίκιο το έχουν οι δύο, η άποψη που ισχύει είναι η πλειοψηφική των τριών. Επομένως και η δικαιοσύνη λειτουργεί με βάση την πλειοψηφία

Ο Ζαν-Πολ Σαρτρ έλεγε ότι το πρόβατο άλλοι το θέλουν για το κρέας του, άλλοι για το γάλα του και άλλοι για το μαλλί του. Λίγοι νοιάζονται για το ίδιο το πρόβατο. Το ίδιο ισχύει και για τα κόμματα. Ο κάθε πολίτης ή πολιτικός τα θέλει για τον δικό του λόγο. Και στο χρηματιστήριο παίζουν πολλοί, αλλά ο καθένας νοιάζεται για τη δική του μετοχή. Αρκεί να κερδίζει κι ας καταστραφεί η εταιρεία στην οποία επενδύει.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την πατρίδα: Ο παρτάκιας επικράτησε του πατριώτη. Τα αγαθά, πλέον, κόλποις κι όχι κόποις κτώνται.

Το να ταξιδεύει κανείς στην εποχή της ταχύτητας με το πιο γρήγορο μεταφορικό μέσο δεν είναι λάθος. Το λάθος είναι να χάσει τον προορισμό του. Να ξεκινά για αλλού και να καταλήγει αλλού. Και μάλιστα με σύγχρονα συστήματα πλοήγησης και με κρατικά τσίλικα αμάξια, την ώρα που όσοι τάχθηκαν να υπερασπίζονται την πατρίδα μεταφέρονται με ελικόπτερα κατασκευασμένα από την εποχή του πολέμου του Βιετνάμ!

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τουρίστες μπροστά από την Αγια-Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι νεοφώτιστοι της Τουρκίας και το δύσκολο ερώτημα της ρωμαίικης συνέχειας

9/05/2026 - 9:57πμ
Ο Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός σε τοιχογραφία της Μονής Αράκου, στη Λαγουδέρα της Κύπρου (φωτ.: 
Sonia Halliday)
ΓΝΩΜΕΣ

Κοντάκιο Αναστάσιμο (Μέρος Α’)

5/05/2026 - 9:35πμ
Από την πρόσφατη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα (φωτ.: INTIME / Νίκος Χαλκιόπουλος / EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Τεκτονικές μετατοπίσεις

1/05/2026 - 4:00μμ
Λεπτομέρεια από εικονογράφηση χειρογράφου (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Του Αποστόλου Θωμά (Μέρος Γ’)

28/04/2026 - 9:32πμ
Φωτογραφία που προβλήθηκε στην εκδήλωση που έγινε στο Ωδείο Αθηνών, για τα 111 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Κυριακή 26 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΓΝΩΜΕΣ

Όταν οι γενοκτόνοι απολογηθούν

26/04/2026 - 4:16μμ
Η Λάουρα Κοβέσι στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, Πέμπτη 23 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΓΝΩΜΕΣ

 Η διαφθορά ως κανονικότητα και η ιδιωτικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής

25/04/2026 - 9:48πμ
Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Τομ Μπάρακ (φωτ. αρχείου: EPA / Wael Hamzeh)
ΓΝΩΜΕΣ

Περίεργα μηνύματα

24/04/2026 - 4:03μμ
(Ψηφιδωτό από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, Βενετία)
ΓΝΩΜΕΣ

Του Αποστόλου Θωμά (Μέρος Β’)

21/04/2026 - 9:46πμ
Εκτοπισμένοι κάτοικοι της Βηρυτού επιστρέφουν στα σπίτια τους, μετά την έναρξη της εκεχειρίας (φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)
ΓΝΩΜΕΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ανάπαυλα ή αρχή μιας νέας διαπραγμάτευσης;

18/04/2026 - 9:46πμ
Η ψηλάφηση του άπιστου Θωμά διά χειρός Caravaggio (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Του Αποστόλου Θωμά (Μέρος Α’)

14/04/2026 - 9:21πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από την αφίσα του έργου

«Η Κουτούνα ο υπουργός εμουν»: Θεατρική παράσταση στην Καλλιθέα από τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Ποντίων Αθηνών

21 λεπτά πριν
Δύο από τους επιβάτες του MV Hondius λαμβάνουν οδηγίες από στελέχη της Μονάδας Εκτάκτων Αναγκών και της Υπηρεσίας Υγειονομικού Ελέγχου στο λιμάνι της Γραναδίγια ντε Αμπόνα, στην Τενερίφη, 10 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Miguel Barreto)

Στην Ελλάδα ο Έλληνας επιβάτης του MV Hondius – Σε καραντίνα 45 ημερών στο «Αττικόν»

23 λεπτά πριν
Ρωσικές και αμερικανικές σημαίες στο κτήριο της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα, 12 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Sergei Ilnitsky)

Κινητικότητα στο Ουκρανικό: Στη Μόσχα σύντομα Γουίτκοφ και Κούσνερ – «Πλησιάζουμε στο τέλος του πολέμου» λέει ο Τραμπ

45 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από τη συναυλία των Metallica στο ΟΑΚΑ, Σάββατο 9 Μαΐου 2026 (φωτ.: Toklik / EUROKINISSI / Δήμητρα Κούτρα)

Όταν οι Metallica… γράφουν «σεισμούς»: Το Αστεροσκοπείο κατέγραψε τις δονήσεις της συναυλίας στο ΟΑΚΑ

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση μνήμης στην Πεντάβρυσο Καστοριάς. Στο βήμα η Έφης Κατσόγιαννου-Τριανταφύλλου. Σάββατο 9 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Στάθης Μάραντος Αμαραντίδης)

Πεντάβρυσος Καστοριάς: Η μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων πέρασε από γενιά σε γενιά

2 ώρες πριν
Ο οικισμός Ψαράδων στις εκβολές του Λουδία, από ψηλά (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)

Θρίλερ με δολοφονία στα Μάλγαρα – Αναζητούν σορό στον Λουδία, δύο συλλήψεις

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign