Μία κασέτα που γράφτηκε σε ένα απλό κασετόφωνο τη δεκαετία του 1970 μας πάει πίσω στα Φάρασα, «το σπουδαίο λείψανο της βυζαντινής και μεσαιωνικής Καππαδοκίας» σύμφωνα με τον ιστορικό Παύλο Καρολίδη.
Ο Ιωάννης Πατσάκης γεννημένος στα Φάρασα το 1890, πρόσφυγας πρώτης γενιάς στον Βαθύλακκο Κοζάνης, ψέλνει τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς. Πρόκειται για εγκώμια του Αγίου Βασιλείου στη βυζαντινή γλώσσα.
Η σπάνια ηχογράφηση είναι μέρος του αρχείου του Ανδρέα Κωνσταντινίδη, και στο βίντεο που έφτιαξε ο ίδιος η φωτογραφία δείχνει μια οικογένεια Φαρασιωτών του Βαθυλάκκου πριν από την Ανταλλαγή – είναι μία από τις ελάχιστες φωτογραφίες τραβηγμένη στα Φάρασα την περίοδο των Ρωμιών.





![Από την Έξοδο των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης, τον Οκτώβριο του 1922. Περίπου 160.000 πρόσφυγες διέσχισαν τον Έβρο μεταφέροντας μέρος της κινητής περιουσίας τους (πηγή: Χρήστος Χατζηιωσήφ [επιμ.], «Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα. Ο Μεσοπόλεμος 1922-1940»)](https://www.pontosnews.gr/wp-content/uploads/2025/09/ekkenosi-anatolikis-thrakis-360x180.jpg)









