pontosnews.gr
Τρίτη, 10/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σημεία μεταλλαγής του τουρκικού αναθεωρητισμού

8/12/2016 - 9:03πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο μακαρίτης Νεοκλής Σαρρής εξέφραζε την άποψη ότι «η μη επίλυση του «Ανατολικού ζητήματος» και η επ’ αόριστο παράταση του «δόγματος της ακεραιότητας της Οσμανικής Αυτοκρατορίας», έννοιες συνδεόμενες απόλυτα μεταξύ τους, συντελούν ώστε η σύγχρονη Τουρκία να λειτουργεί ως εμβόλιμο κράτος». Τα χαρακτηριστικά της δομής του διεθνούς συστήματος, τα γεωπολιτικά δεδομένα και οι προτεραιότητες των μεγάλων δυνάμεων συντελούν από κοινού ώστε η Τουρκία να επιτελεί διαχρονικά έναν πολύ συγκεκριμένο ρόλο.

Ο εν λόγω ρόλος συνυφαίνεται με τη διαρκή προσπάθεια ανάσχεσης των ρωσικών-σοβιετικών αξιώσεων καθόδου στις «θερμές θάλασσες» είτε ως «εμβόλιμο κράτος» είτε ως «ανάχωμα» είτε ως «κομβικό κράτος». Επί του συγκεκριμένου δεδομένου οικοδομήθηκε τόσο η σχέση της Τουρκίας με την Ρωσία όσο και η σχέση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ ως άμεσα ενδιαφερόμενες για το ρόλο της Μόσχας στην περιφέρεια της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Η ρωσοτουρκική σχέση, δηλαδή, ιστορικά ετεροκαθορίζει τη σημασία και τη θέση της Άγκυρας στο διεθνές και στο περιφερειακό στερέωμα.

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου η Τουρκία ανησύχησε για την παύση της δυνατότητάς της να είναι πολύτιμη για τους Δυτικούς.

Η κατάρρευση της ΕΣΣΔ θα της αφαιρούσε τον ψυχροπολεμικό ρόλο του κράτους εμπροσθοφυλακής (frontier state). Ωστόσο, η εν λόγω εξέλιξη μετετράπη γρήγορα σε πλεονέκτημα, με την Τουρκία να αρχίζει να εκδιπλώνει το ρητορικό αφήγημα του νεοοθωμανισμού στην πράξη όσον αφορά τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο. Βέβαια, στην περίπτωση της Ελλάδας αυτή η εκδίπλωση είχε συντελεστεί επανειλημμένα, με σημαντικότερα παραδείγματα τους διωγμούς των Ελλήνων της Πόλης, τις κρίσεις στο Αιγαίο και, φυσικά, την εισβολή στην Κύπρο.

Τι αλλάζει, λοιπόν, με το πέρασμα του χρόνου; Ίσως η αποδυνάμωση της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, ίσως η αντίστοιχη ισχυροποίηση της Τουρκίας, ίσως η μείωση των απειλών εις βάρος της Τουρκίας, ίσως το ιδεολογικό πλαίσιο άσκησης εξουσίας από πλευράς του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ίσως όλα τα παραπάνω μαζί έχουν καταστήσει την Άγκυρα ένα εκτός ελέγχου φορτηγό, που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Πρώτο στοιχείο μεταλλαγής είναι η αμφισβήτηση των Συνθηκών. Οι τουρκικές αξιώσεις συνδέονταν πάντοτε με την εκούσια ή ακούσια λανθασμένη ερμηνεία των Συνθηκών.

Πλέον ο Ερντογάν μιλά ανοιχτά για διεθνείς Συνθήκες οι οποίες, κατά τον ίδιο, δεν αντικατοπτρίζουν το συσχετισμό ισχύος ή τις ιστορικές μνήμες του. Τα Ίμια, το 1996, αμφισβητούνταν με νομικοφανή επιχειρήματα. Τα Ίμια, το 2016, αμφισβητούνται χωρίς επιχειρήματα αλλά απλά με διακηρύξεις όπως «είναι δικά μας». Δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα, δεν υπάρχει καμία αγωνία διεθνούς νομιμοποίησης, αλλά ούτε και εσωτερικής νομιμοποίησης έναντι μιας αντιπολίτευσης που ζητά περισσότερα, και έναντι μιας κοινής γνώμης που δεν έχει θεσμικό αποκούμπι στη Δικαιοσύνη, στα ΜΜΕ ή ακόμη και στο στρατό.

Δεύτερο στοιχείο μεταλλαγής προκύπτει από τις δηλώσεις του Ερντογάν στις 4 Δεκεμβρίου, προτρέποντας τους Τούρκους «να πουλήσουν τα ευρώ και τα δολάρια που κατέχουν και να αγοράσουν τουρκικές λίρες και χρυσό». Η Τουρκία, δηλαδή, αυτονομείται στρατηγικά επιδιώκοντας την ενίσχυση των εσωτερικών συντελεστών ισχύος της και την υλοποίηση των νεοοθωμανικών αξιώσεων χωρίς απαραίτητα την πρόσδεσή της στο αμερικανικό άρμα. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι εξωτερικοί εχθροί της Τουρκίας δεν κατάφεραν να «την νικήσουν με τεθωρακισμένα», και τώρα επιχειρούν να την αλώσουν με οικονομικά μέσα.

Επί του πρακτέου, στις 5 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ ταξίδευσε στη Ρωσία με εντολή να ενισχύσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις στη βάση της χρήσης τουρκικής λίρας και ρουβλιού.

Ας σημειωθεί εδώ ότι η ενέργεια δεσπόζει στα εμπορευόμενα προϊόντα μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας. Ας υπενθυμιστεί, επίσης, ότι η τελευταία απόφαση του Σαντάμ Χουσεΐν ήταν η απαγκίστρωση του εμπορίου πετρελαιοειδών από το δολάριο, ενώ η πρώτη απόφαση της πρώτης ιρακινής κυβέρνησης μετά την αμερικανική επέμβαση ήταν η επιστροφή στο δολάριο. Δεδομένων των αναλογιών, ας εκτιμηθεί η απόφαση του Ερντογάν όπως επίσης και η χρονική συγκυρία της απροκάλυπτης εκδήλωσης του αναθεωρητισμού του σε μια περίοδο που η εξουσία στις ΗΠΑ είναι σε μετάβαση.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μαχητικό του Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο (φωτ.: EPA / Atef Safadi)
ΓΝΩΜΕΣ

Ποιος έχει σειρά;

8/03/2026 - 3:53μμ
Αφγανοί διαδηλώνουν εναντίον του Πακιστάν στην Καμπούλ, Παρασκευή 6 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Samiullah Popal)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο πόλεμος ΗΠΑ-Ιράν αποσταθεροποιεί μια ολόκληρη περιοχή

7/03/2026 - 10:45πμ
(Φωτ.: EPA/ Gailan Haji)
ΓΝΩΜΕΣ

«Παιχνίδια» με τους Κούρδους

6/03/2026 - 3:46μμ
«Ο πειρασμός». Ανάγλυφο βασισμένο σε έργο του Ραφαήλ (πηγή: Metropolitan Museum of Art / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη νηστεία (Μέρος Β’)

3/03/2026 - 9:58πμ
Ο πρέσβης ε.τ. Selim Kuneralp (πηγή: YouTube/ Serbestiyet)
ΓΝΩΜΕΣ

Εξ ιδίων τα βέλη

1/03/2026 - 5:35μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/stokpic-692575/)
ΓΝΩΜΕΣ

Η τριγωνομετρία στη γεωπολιτική

28/02/2026 - 5:54μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ίδιο τραπέζι με τον Αντώνη Σαμαρά, στη Μεσσηνία. Παρασκευή 21 Απριλίου 2023 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΓΝΩΜΕΣ

Ποιος έχει δίκιο στη σύγκρουση Σαμαρά-Μητσοτάκη

28/02/2026 - 9:33πμ
Ο Αδάμ και η Εύα στον Παράδεισο (εικόνα ζωγραφισμένη σε κυψέλη. Πηγή: Μελισσοκομικό Μουσείο Radovljic / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη νηστεία (Μέρος Α’)

24/02/2026 - 9:31πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA/ Turkish Defense Ministry)
ΓΝΩΜΕΣ

Τούρκος ξηλώνει τη «Γαλάζια Πατρίδα»

22/02/2026 - 3:47μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ (φωτ.: Facebook / The White House)
ΓΝΩΜΕΣ

Παγκόσμια αμερικανική δικτατορία;

21/02/2026 - 9:25πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Athanasios Makrigiorgos)

«Η τύχη της Σταυρούλας στην Αυστραλία»: Η συγκλονιστική ιστορία μιας Ελληνίδας μετανάστριας ζωντανεύει σε σκηνή της Μελβούρνης

15 λεπτά πριν
Το δέντρο της γνώσης, χαραγμένο σε επιτύμβια πλάκα (πηγή: getarchive.net)

Στη νηστεία (Μέρος Γ’)

43 λεπτά πριν
(Φωτ.: The Greek Herald)

Φεστιβάλ Moomba: Ο Ήλιος της Βεργίνας, αιτία αντιπαράθεσης σε φεστιβάλ κοινοτήτων στη Μελβούρνη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook / Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Κέρκυρας)

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Κέρκυρας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Ήπιος ο καιρός σήμερα, με λίγες τοπικές νεφώσεις σε όλη τη χώρα

2 ώρες πριν
Χειραψία Τραμπ-Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Οσάκα της Ιαπωνίας τον Ιούνιο του 2019 (φωτ.: EPA/Russian Press office)

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν για Ιράν, Ουκρανία και παγκόσμιες ενεργειακές αγορές

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign