pontosnews.gr
Τρίτη, 7/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μετά από 115 χρόνια, το ελληνικό Pandeli στην Κωνσταντινούπολη σταμάτησε να σερβίρει

4/11/2016 - 2:12μμ
Μετά από 115 χρόνια, το ελληνικό Pandeli στην Κωνσταντινούπολη σταμάτησε να σερβίρει
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το 1901 ο Παντελής Τσομπάνογλου από τη Νίγδη της Καππαδοκίας ανοίγει στην παλιά ψαραγορά της Κωνσταντινούπολης, στο Ουνκαπανί, ένα εστιατόριο που έμελλε να σημαδέψει τη ζωή της πόλης. Το «Pandeli» γρήγορα θα αποκτήσει φήμη μεταξύ των συγγραφέων, των ποιητών και των πολιτικών· αγαπημένο στέκι του Μουσταφά Κεμάλ, εκεί  θα κάνει τις πρώτες ειρηνευτικές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Ελευθέριο Βενιζέλο.

Παρά τη φήμη του, όμως, το εστιατόριο καταστράφηκε ολοσχερώς κατά τη διάρκεια των Σεπτεμβριανών του 1955.

«Φανερά προσβεβλημένος, και θυμωμένος, ο παππούς μου κλείστηκε στον εαυτό του», λέει σήμερα η Σοφία Τσομπάνογλου. Η εγγονή του ιδρυτή του «Pandeli», μιλώντας στην εφημερίδα Hürriyet, σημειώνει ότι ο πατέρας της εκείνη την εποχή, αν και ετοιμαζόταν να πάει στις ΗΠΑ για να συνεχίσει τις σπουδές του στην ιατρική, μεταπείστηκε από τον κυβερνήτη Κωνσταντινούπολης και έμεινε στην πόλη.

Εκτός από τον κυβερνήτη και άλλοι αξιωματούχοι (ανάμεσά τους οι πρώην πρωθυπουργοί Αντνάν Μεντερές και Τζελάλ Μπαγιάρ) υποστήριξαν την οικογένεια Τσομπάνογλου, και έτσι το εστιατόριο άνοιξε και πάλι στη σημερινή του θέση, μέσα στην Αγορά των Μπαχαρικών (γνωστή και ως Αιγυπτιακή Αγορά), στην περιοχή Εμινονού.


(Φωτ.: Flickr / Freddy Sherman)

Το 1964 το «Pandeli», με τα χαρακτηριστικά τιρκουάζ πλακάκια, γίνεται γνωστό και στο εξωτερικό για τις μοναδικές συνταγές και δημιουργίες του. Με τα χρόνια ανέρχεται σε ένα από τα πλέον γνωστά εμπορικά σήματα της Τουρκίας, το οποίο επισκέπτονται βασιλείς και κινηματογραφικοί σταρ της εποχής.

Ο Παντελής Τσομπάνογλου, σύμφωνα με τα λεγόμενα των απογόνων του, ήταν ένας άνθρωπος δραστήριος, εφευρετικός και με φαντασία, η οποία… γέννησε τους φημισμένους κουραμπιέδες  με αμυγδαλόψιχα αντί για αλεύρι. Ο λόγος;  Η απαγόρευση που υπήρχε στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου να χρησιμοποιούν αλεύρι. Όμως, επειδή οι πελάτες ήθελαν να φάνε τους πολύ νόστιμους κουραμπιέδες του Παντελή, εκείνος σκέφτηκε αντί για αλεύρι να χρησιμοποιήσει κοπανισμένο αμύγδαλο, πρώτης τάξεως βούτυρο και ζάχαρη!

Τα τελευταία χρόνια το «Pandeli» πέρασε σε μια φάση παρακμής. Οι τουριστικοί οδηγοί, αν και το ανέφεραν ως το πιο διάσημο εστιατόριο ολόκληρης της Τουρκίας, το περιέγραφαν ως γερασμένο, με υπερβολικά υψηλές τιμές. Οι εργασίες αποκατάστασης που έχουν ξεκινήσει στην Αγορά των Μπαχαρικών αποτέλεσαν το τελειωτικό χτύπημα. Εδώ και λίγο καιρό κατέβασε ρολά.

Η γνωστή συγγραφέας και αρθρογράφος της Hürriyet Τζίλα Μπενμαγιόρ, σε εκτενές άρθρο της στην τουρκική εφημερίδα, εκφράζει την επιθυμία, αλλά και την αγωνία της, για το εάν και πότε θα ανοίξει ξανά. «Είμαστε από την Κωνσταντινούπολη, γεννηθήκαμε σε έναν από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς του κόσμου. Είναι καθήκον μας να συμβάλλουμε ώστε αυτός ο πολιτισμός να επιβιώσει. Έχοντας αυτό κατά νου, ξεπεράσαμε όλες τις δυσκολίες, ποτέ δεν κάναμε εμπορικές δοσοληψίες, ποτέ δεν θεωρήσαμε σωστό να φύγουμε από την αγορά των Μπαχαρικών για μία άλλη πιο μοντέρνα περιοχή», της λέει η Σοφία Τσομπάνογλου.

Στο όνομα της διατήρησης της ιστορίας, του πολιτισμού και των παραδόσεων, η εγγονή του ιδρυτή απευθύνει έκκληση και εκφράζει την ελπίδα ότι το εστιατόριο να αναγεννηθεί για άλλη μία φορά από τις στάχτες του. 

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στο Μνημείο της Πλατείας Ελευθερίας στην Κατερίνη για τη Γενοκτονία του θρακικού ελληνισμού,  Κυριακή 5 Απριλίου 2026 (φωτ.: Δήμος Κατερίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κατερίνη: Μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις για τον θρακικό ελληνισμό – Ισχυρό μήνυμα μνήμης

6/04/2026 - 9:44μμ
Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία του θρακικού ελληνισμού στο Ναύπλιο την Κυριακή 5 Απριλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ναύπλιο: Εκδηλώσεις μνήμης για τον θρακικό ελληνισμό – Στο επίκεντρο το Μαύρο Πάσχα του 1914

6/04/2026 - 5:59μμ
Στο μνημείο των θυμάτων της Γενοκτονίας των Θρακών στον αύλειο χώρο του ναού της Αγίας Βαρβάρας, στην Κομοτηνή. Κυριακή 5 Απριλίου 2026 (φωτ.: Flickr / ΙΜ Μαρωνείας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κομοτηνή: Επιμνημόσυνη δέηση για τον θρακικό ελληνισμό – «Ημέρα πένθους αλλά και υπερηφάνειας»

6/04/2026 - 4:02μμ
Στο Ηρώο της Καβάλας για τη Γενοκτονία του θρακικού ελληνισμού,  Κυριακή 5 Απριλίου 2026 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Κώστας Σαραϊδάρης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Καβάλα: Εκδηλώσεις μνήμης για τον θρακικό ελληνισμό – Τιμή στους νεκρούς των διωγμών

6/04/2026 - 12:48μμ
Ο εκλιπών Σέρκος Τζανικιάν (πηγή: facebook / Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος αποχαιρετά τον Σέρκο Τζανικιάν – Ένα εξέχον μέλος της αρμενικής κοινότητας

5/04/2026 - 11:54μμ
Στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του θρακικού ελληνισμού. Δοξάτο Δράμας, Κυριακή 29 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Δήμος Δοξάτου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Δοξάτο Δράμας: Τιμή στα θύματα της Γενοκτονίας των Θρακών – «Η μνήμη δεν σβήνει»

5/04/2026 - 9:52πμ
(Πηγή: facebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Ηράκλειας «Η Πέρινθος»)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Γενοκτονία του θρακικού ελληνισμού: Η προσφυγική Νέα Ηράκλεια τίμησε τη μνήμη των θυμάτων

4/04/2026 - 2:57μμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον υφυπουργό Παιδείας Ν. Παπαϊωάννου (φωτ.: facebook/Nikos Papaioannou)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο υφυπουργός Παιδείας Ν. Παπαϊωάννου

28/03/2026 - 7:51μμ
(Φωτ.: Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Επίσκεψη του Χρήστου Νικολόπουλου στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού

28/03/2026 - 4:50μμ
Το άγαλμα του αγγέλου, το οποίο η Τουρκία επέστρεψε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο (φωτ.: Anadolu Ajansi)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Η Τουρκία επέστρεψε άγαλμα αγγέλου που είχε κλαπεί από τη μονή Αγίου Γεωργίου του Κρημνού στη Χάλκη

28/03/2026 - 4:19μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ντόναλντ Τραμπ απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον πόλεμο εναντίον του Ιράν, στον Λευκό Οίκο. Μεγάλη Δευτέρα 6 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo

«Ένας πολιτισμός θα πεθάνει απόψε»: Η σοκαριστική απειλή Τραμπ ενώ κλιμακώνονται τα πλήγματα στο Ιράν

22 λεπτά πριν
Αγροτική κινητοποίηση στον Ε-65, στο ύψος του κόμβου της Καρδίτσας. Μεγάλη Τρίτη 7 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Λεωνίδας Τζέκας)

Καρδίτσα: Ξανά στο δρόμο με τρακτέρ οι αγρότες – Μπλόκο στον Ε-65

46 λεπτά πριν
Άποψη από το όμορφο και φιλόξενο χωριό Βασιλίτσι Μεσσηνίας. Οι κάτοικοί του κρατάνε έως σήμερα τα ίδια ήθη και τις ίδιες αξίες με τους προγόνους τους που περιέθαλψαν και φιλοξένησαν Ποντίους πρόσφυγες μετά τον ξεριζωμό (φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Βασιλιτσιωτών «Η Φανερωμένη»)

Βασιλίτσι Μεσσηνίας: Ένα ταξίδι – φόρος τιμής στους προγόνους των Ποντοηρακλειωτών και στους Μεσσήνιους ευεργέτες τους

1 ώρα πριν
Καπνός υψώνεται από πλήγμα αμερικανοϊσραηλινό πλήγμα στην Τεχεράνη, 7 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Στο «κόκκινο» η Μέση Ανατολή: Χτυπήματα σε κρίσιμες υποδομές και φόβοι για το επόμενο βήμα

1 ώρα πριν
Στο θολό σημείο ένας από τους υπόπτους, νεκρός από πυρά Τούρκων αστυνομικών κοντά στο προξενείο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη. Μ. Τρίτη 7 Απριλίου 2026 (πηγή: X / Visegrád 24)

Κωνσταντινούπολη: Υψηλή επιφυλακή μετά την επίθεση κοντά στο ισραηλινό προξενείο – Νέα στοιχεία για τους δράστες

2 ώρες πριν
Κυριακή των Βαΐων στο Θρυλόριο Ροδόπης. 5 Απριλίου  2026 (φωτ.: paratiritis-news.gr)

Θρυλόριο: Τα παιδιά «ζωντάνεψαν» τα ποντιακά κάλαντα των Βαΐων – Μια παράδοση που αντέχει στο χρόνο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign