pontosnews.gr
Τετάρτη, 12/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Der Spiegel: Πώς θα διεκδικήσει η Ελλάδα τις πολεμικές αποζημιώσεις

12/08/2016 - 3:50μμ
Der Spiegel: Πώς θα διεκδικήσει η Ελλάδα τις πολεμικές αποζημιώσεις
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Εντός του πρώτου δεκαημέρου του Σεπτεμβρίου αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση και έγκριση από την εθνική αντιπροσωπεία το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν μάλλον βιαστικά στις 27 Ιουλίου. Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το οποίο ισχυρίζεται ότι έλαβε γνώση του 77σέλιδου πορίσματος, έγραψε στην ιστοσελίδα του ότι –εκτός από το ποσό διεκδίκησης, που ανέρχεται σε 269 δισ. ευρώ– στην έκθεση περιγράφεται ο τρόπος επίτευξης του στόχου.

Όπως χαρακτηριστικά αποκαλύπτει, «οι συντάκτες προτείνουν σε πρώτη φάση τη διπλωματική οδό, χωρίς όμως να αποκλείουν, αν αυτό καταστεί αναγκαίο, την προσφυγή στα δικαστήρια».

Τα μέλη του Κοινοβουλίου που επεξεργάστηκαν το κείμενο καλούν την κυβέρνηση να διεκδικήσει «δυναμικά» τις αποζημιώσεις, αποκαλώντας τη διαδικασία «νομική και ηθική υποχρέωση». Η έκθεση περιλαμβάνει και έναν οδικό χάρτη για τη διεκδίκηση των επανορθώσεων, αρχικά μέσω της διπλωματικής και στη συνέχεια της δικαστικής οδού.

Η καταληκτική συνεδρίαση της Επιτροπής δεν διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες. Από τη συζήτηση που έγινε καταδείχθηκε ότι το σχετικό κείμενο ουσιαστικά το συνέταξαν δύο άτομα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τρ. Μηταφίδης και Χαρ. Τζαμακλής (η Επιτροπή είναι 21μελής), διαπιστώθηκαν σοβαρές επιφυλάξεις εκ μέρους της Ν.Δ. και του ΚΚΕ, ενώ από τις εργασίες συνολικότερα αναδείχθηκαν οι σοβαρές παθογένειες του πολιτικού συστήματος.


Απεικόνιση οθόνης από το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού (spiegel.de)

Χαρακτηριστικά αναφέρονται:

  1. Η έλλειψη χρόνου για τη συζήτηση του συγκεκριμένου εξαιρετικά σημαντικού ζητήματος, με τη γνωστή αιτιολογία ότι υπήρξαν πιεστικές υποχρεώσεις με φόντο το μνημόνιο
  2. Η επιλογή –σε ένα τέτοιο ζήτημα και εν μέσω επικλήσεων για εθνική συνεννόηση και κοινό βηματισμό– βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να επιτεθούν στα δύο κόμματα που κατέγραψαν ενστάσεις
  3. Η απροθυμία πολλών βουλευτών, τουλάχιστον στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, να συμμετέχουν στη συζήτηση επί της Εκθέσεως.

Ως προς το θέμα των χρονικών περιορισμών, ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Μηταφίδης χαρακτηριστικά έκανε λόγο για «διάστημα των ασφυκτικών βουλευτικών διαδικασιών και ενώ έτρεχε μια σκληρή διαπραγμάτευση». Στο πολύ περιορισμένο του χρόνου, αναφέρθηκε και η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου. Ως προς τη στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: Η επιλογή της Ν.Δ. και του ΚΚΕ, για διαφορετικούς λόγους, να εκφράσουν διαφορετική προσέγγιση ως προς το σχέδιο Εκθεσης, προκάλεσε αρνητικά και αιχμηρά σχόλια. Ο κ. Χρ. Μπγιάλας μίλησε για «ατόπημα» της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Δεν ξεχνούν τις ρίζες τους και δεν μπορούν να ξεφύγουν από αυτό που έχουν στο μυαλό τους και η ιστορία τους ακολουθεί», πρόσθεσε. Επικριτικοί για τη στάση της Ν.Δ. εμφανίστηκαν επίσης οι Ευαγγελία Βαγιωνάκη, Ν. Θηβαίος, Γ. Τσόγκας, καθώς και ο κ. Μηταφίδης.

Υπέρ της εισήγησης ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων. Η Χρυσή Αυγή δήλωσε «παρών».

Η Ν.Δ.
«Απογοητευθήκαμε, όμως, όχι μόνο γιατί η Επιτροπή δεν προχώρησε σε καμία από τις δράσεις που είχαν προταθεί, αλλά γιατί αναλώθηκε σε συνεδριάσεις και δραστηριότητες που ανακύκλωσαν γνωστά και τετριμμένα θέματα, με σκοπό την επικοινωνιακή αξιοποίηση και όχι την ουσιαστική μελέτη και προώθηση μιας τόσο σπουδαίας εθνικής υπόθεσης», σημείωσε εκ μέρους της Ν.Δ. ο κ. Δημ. Κυριαζίδης και μεταξύ άλλων πρόσθεσε: «Επίσης υπήρξε και μια δεύτερη απογοήτευση, καθότι η κυβέρνηση παρέκαμψε έντεχνα τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, μη συνεργασθείσα με την Επιτροπή, καθόσον οι αρμόδιοι κληθέντες υπουργοί της (Εξωτερικών, Οικονομικών, Πολιτισμού) απέφυγαν να ανταποκριθούν στο αίτημα της Επιτροπής για συνδρομή».

Το ΚΚΕ
Εκ μέρους του ΚΚΕ η κ. Μανωλάκου, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω, επειδή κάποιοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, ότι έχουμε δώσει τις παρατηρήσεις μας και προφορικά και γραπτά και δεν έχουν παρθεί υπ’ όψιν. Εμείς, ζητούσαμε ένα πόρισμα που να έχει πολιτικό περιεχόμενο, αφού στο τεχνικό κομμάτι, δηλαδή και στο οικονομικό και στο νομικό πλαίσιο, υπάρχουν τα πορίσματα που είπα πριν και έχουν γίνει απ’ όλους αποδεκτά. Συνεπώς, αυτό που πρέπει να ειπωθεί με απόλυτο τρόπο είναι οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων επί 71 χρόνια».

  • Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Καθημερινή
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ενημέρωση των συντακτών άμυνας από τον Νίκο Δένδια, για τις αποφάσεις μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Πέμπτη 23 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΑΜΥΝΑ

Δένδιας: Αποκτάμε τις ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας

26/07/2026 - 3:54μμ
(Πηγή: geetha.mil.gr/teleti-anachorisis-ellinikis-dynamis-saoydikis-aravias/)
ΑΜΥΝΑ

Σαουδική Αραβία: Ελληνική πυροβολαρχία Patriot κατέρριψε δύο πυραύλους των Χούθι

25/07/2026 - 11:29πμ
(Πηγή: geetha.mil.gr)
ΑΜΥΝΑ

Η Εθνοφρουρά της Φλόριντα στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

24/07/2026 - 9:32μμ
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας μιλά για τις αποφάσεις μετά τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

«Ασπίδα του Αχιλλέα» και νέα εξοπλιστικά: Το ΚΥΣΕΑ άναψε το «πράσινο φως» για την «Ατζέντα 2030»

23/07/2026 - 2:00μμ
Το ισραηλινό αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς SPYDER AiO της Rafael (πηγή: rafael.co.il)
ΑΜΥΝΑ

«Ασπίδα του Αχιλλέα»: Στο ΚΥΣΕΑ ο ελληνικός αντιαεροπορικός θόλος των 3 δισ. ευρώ

21/07/2026 - 9:32μμ
Τυλιγμένο με την ελληνική σημαία το φέρετρο με τη σορό του άτυχου ανθυποσμηναγού (ένθετη φωτ.) στη διάρκεια της κηδείας του (φωτ. αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)
ΑΜΥΝΑ

Τρία χρόνια από τον θάνατο του πιλότου Περικλή Στεφανίδη – Μνημόσυνο στο Παλαιό Αγιονέρι Κιλκίς

16/07/2026 - 10:15πμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΑΜΥΝΑ

Νέα αίτηση στον Άρειο Πάγο για τις υποκλοπές μετά από δικαστικό έγγραφο για τον Ταλ Ντίλιαν

14/07/2026 - 3:06μμ
Στέλεχος του Ελληνικού Στρατού εκπαιδεύεται στο χειρισμό Συστημάτων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών στο Κέντρο Επιχειρήσεων Προσομοίωσης (ΚΠΕ) «ΙΑΝΟΣ», στην Αλεξανδρούπολη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)
ΑΜΥΝΑ

Πώς εκπαιδεύει ο Ελληνικός Στρατός τους νέους χειριστές drones – Από τον εξομοιωτή στο πεδίο επιχειρήσεων

11/07/2026 - 12:41μμ
Αεροσκάφος F16 σε ακροβατικούς ελιγμούς (φωτ. αρχείου: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας)
ΑΜΥΝΑ

F-16 έκανε αναγκαστική προσγείωση στη Ζάκυνθο λόγω μηχανικής βλάβης

9/07/2026 - 3:02μμ
Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής της Νέας Υόρκης Μάικ Λόλερ (φωτ.: facebook.com/ lawler4ny)
ΑΜΥΝΑ

F-35: Επιστολή Ρεπουμπλικάνου βουλευτή στον Ντόναλντ Τραμπ για να μπλοκαριστεί η πώληση των μαχητικών στην Τουρκία

2/07/2026 - 9:54πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ζώρας Μελισσανίδης, στο Αρχονταρίκι του περίβλεπτου κτηρίου που ανεγέρθη στη μνήμη του από τους γιους Δημήτρη και Ιάκωβο Μελισσανίδη, στην Παναγία Σουμελά (φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)

Μελισσανίδειον Μέλαθρον: Ένα σύγχρονο κτήριο στην Παναγία Σουμελά, σημείο αναφοράς για τον ποντιακό ελληνισμό

11 λεπτά πριν
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς  στην αίθουσα ενημέρωσης του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον (φωτ.: EPA/JIM LO SCALZO)

Financial Times: Ο Τζέι ντι Βανς ζήτησε από την Ουκρανία να σταματήσει τις επιθέσεις με drone στον Εύξεινο Πόντο

37 λεπτά πριν
Σκίτσο που απεικονίζει τα όμορφα σπίτια της Ίμερας (εικ.: «Τραπεζούς, στα Ίχνη των Μεγάλων Κομνηνών τομ. Β΄, Μίλητος»)

Οι οκτώ Πόντιοι και οι εννέα φωτιές: Χαριτωμένο ανέκδοτο για τους Ιμεραίους

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Μαρίλια Βασιλακοπούλου / EUROKINISSI)

Μίλτος Τεντόγλου: Ξέχασα το χρυσό μετάλλιο! – Απολαυστικός ο Γρεβενιώτης πρωταθλητής

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από το περσινό, 2ο Ποντιακό Πανοΰρ (φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Λαυρίου «Ο Μιθριδάτης»)

«Μιθριδάτης» Λαυρίου: 3ο Ποντιακό Πανοΰρ και εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με το πάτριο ημερολόγιο

2 ώρες πριν
Άνθρωποι περπατούν κοντά στα συντρίμμια ενός σπιτιού στη γειτονιά Κοροσίτο της Περέιρα, στην Κολομβία (φωτ.: EPA/CARLOS ORTEGA)

Κολομβία: Διάσωση γυναίκας 30 ώρες μετά τον σεισμό των 7,4 βαθμών

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign