pontosnews.gr
Πέμπτη, 15/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Τ’ Αελουτροπί, τ’ Αγιαννί’» από το Σύλλογο Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί»

27/06/2016 - 4:04μμ
«Τ’ Αελουτροπί, τ’ Αγιαννί’» από το Σύλλογο Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί»
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Τ’ Αελουτροπί’, τ’ Αγιαννί» στον Άγιο Γεώργιο Καπανδριτίου. Από το πρωί του Σαββάτου ξεκίνησε η προσέλευση του κόσμου από διάφορες περιοχές της Αττικής αλλά και της Αιτωλοακαρνανίας. Διοργανωτές ήταν ο Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» και ο Δήμος Ωρωπού (αντιδήμαρχος Μίμης Βελτανιώτης). Την εκδήλωση στήριξε ο Δήμος Καλλιθέας, ο Σύλλογος Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας «Δημήτρης Ψαθάς» και ο Σύλλογος Αιτωλοακαρνανιτών εκ Πόντου «Αξέχαστες Πατρίδες».

Όλα ξεκίνησαν όταν οι πρόσφυγες άφησαν την πατρίδα τους την Κερασούντα, και ειδικά την Κεπέκλησα και το Τσαγράκ, και εγκαταστάθηκαν σε διάφορες περιοχές της μητέρας Ελλάδας.

Από το 1922 μέχρι σήμερα πολλές από αυτές τις οικογένειες χωρίστηκαν και έχασαν κάθε επικοινωνία μεταξύ τους· κάποιοι βρέθηκαν στο νομό Αιτωλοακαρνανίας και άλλοι στην Αττική και στο Καπανδρίτι.


Ο ιερέας που τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση με ντόπιους νέους που δεν είναι Πόντιοι αλλά φέρουν την ποντιακή φορεσιά και χορεύουν

Η Κεπέκλησα ή Κεπέκλησε ή Κεπέκλησια είναι ένα κεφαλοχώρι πάνω στον ποταμό Γιαγλίτερε. Ο δρόμος ακολουθεί το ποτάμι μέχρι το Τσαγράκ’ που βρίσκεται νοτιότερα της Κεπέκλησας. Από τις 300 οικογένειες του χωριού Γόζμπικιν κατάφεραν να ξεφύγουν από τις σφαγές των Τούρκων μόνο τριάντα και από τις 285 οικογένειες του χωριού Αρμενοχώρ’ μόνον οκτώ!

Τα χωριά της Κεπέκλησσιας: Αρμενοχώρ’, Γαράκινιν, Γόζμπικιν, Εμλετίνον, Λειβάδια, Μοναστήρ’, Παλχάν, Πελετούχ, Ρακάν. Τα χωριά περί το Τσαγράκ: Αρεατζίκ, Γενίκιοϊ, Μεξέν, Τσάρσουρεν.

Κάποτε γεννήθηκε η ιδέα της επανασύνδεσης αυτών των οικογενειών· οικογένειες Κανακίδη, Υφαντίδη, Καστανίδη, Καζαρίδη κ.ά. Ο τόπος θα ήταν το Καπανδρίτι, και ειδικότερα ο προαύλιος χώρος της πετρόκτιστης εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, την οποία σχεδίασε και έκτισε το 1966 ο πρωτομάστορας εκ Πόντου, Χαράλαμπος Υφαντίδης. Χρησιμοποίησε μάλιστα πέτρα ίδια με εκείνη της πατρίδας στον Πόντο.


Το γλέντι στο Καπανδρίτι (βίντεο: Κων. Παυλίδης)

Η εκδήλωση του Σαββάτου ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση, για τις ψυχές των προγόνων που κατάφεραν να ριζώσουν στη μεγάλη πατρίδα, την Ελλάδα, καθώς και στους συντοπίτες, που τους αποδέχθηκαν και τους έδειξαν τη συμπαράστασή τους, για να σταθούν στα πόδια τους. Μνημονεύτηκαν και αυτοί που εργάστηκαν στο ναό του Αγίου Γεωργίου (Πανίκας Αμανατίδης, Κωστίκας Κουρταλίδης, Ευάγγελος Ντάσης) και ο Κεπεξώτης πρωτομάστορας Χαράλαμπος Υφαντίδης.

Ακολούθησε χαιρετισμός και ιστορική αναφορά του προέδρου των «Αργοναυτών-Κομνηνών» Θεόφιλου Καστανίδη, ενώ έγινε και ανταλλαγή δώρων ανάμεσα στους παρευρισκόμενους προέδρους σωματείων.

Οι καλλιτέχνες Ηλίας Αβραμίδης, Ανέστης Ιωακειμίδης, Γιάννης Σαλωμίδης, Αλέξανδρος Κοπαλάς, Γιώργος Παπαδόπουλος, Κυριάκος Τσάτσος, Παντελής Νικολαΐδης, Άκης Κοπαλάς, Νικόλας Μουστάκας και Γιώργος Παγώνης δημιούργησαν μοναδική ατμόσφαιρα, και το κέφι εκτινάχθηκε στα ύψη.

Τα μουσικά όργανα άλλαζαν και οι χοροί δεν σταμάτησαν μέχρι τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου. Ευχόμαστε και ευελπιστούμε αυτή η εκδήλωση να καθιερωθεί και από τις δύο περιοχές, και να πραγματοποιείται κάθε χρόνο.

Με την παρουσία τους μας τίμησαν και τα αδελφά σωματεία από την Αττική, των οποίων τους προέδρους συγχαίρουμε και ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή τους.

Κωνσταντίνος Γ. Παυλίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο, Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2026 (πηγή: thriassio.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Ασπρόπυργος: Κινητοποίηση για το στεγαστικό των Ποντίων

14/01/2026 - 9:43μμ
Ο Νίκος Ζουρνατζίδης στην εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο της Σκύδρας, Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.:  Εδεσσαϊκή)
ΠΟΝΤΟΣ

Παρουσιάστηκε στη Σκύδρα το έργο του Νίκου Ζουρνατζίδη: Η έρευνα που χαρτογραφεί τον χορευτικό Πόντο

14/01/2026 - 8:04μμ
(Πηγή: facebook.com/PontioiGlyfadas)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πόντιοι, Μικρασιάτες και Κρήτες στη Γλυφάδα έκοψαν βασιλόπιτα με χορό και τραγούδια – Η συνεργασία στα καλύτερά της

14/01/2026 - 6:06μμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθαίνω ποντιακά: Το ρήμα νεράσκουμαι και μια …αρχαία παρεξήγηση

14/01/2026 - 12:35μμ
Στιγμιότυπο από τη βράβευση (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών βράβευσε τον Δ. Τομπουλίδη – «Θα συνεχίσω να προσφέρω σε ό,τι προωθεί τον πολιτισμό των προγόνων μου»

14/01/2026 - 10:52πμ
Ο Κόλιας - Νικόλας Ιωαννίδης πρωταγωνιστής της ιστορίας της «Καρφίτσας από την Αργυρούπολη» (εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Η καρφίτσα από την Αργυρούπολη» της Αλεξίας Ιωαννίδου στο Μουσείο «Κεντώντας τη Μνήμη» της Μέριμνας Ποντίων Κυρίων

13/01/2026 - 9:20μμ
Ευθύμιος Ζήλων και Γερμανός Καραβαγγέλης (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ευθύμιος Αγριτέλης προς Γερμανό Καραβαγγέλη: «Η Κερασούς πνέει τα λοίσθια υπό της πτέρνας του κακούργου»

13/01/2026 - 5:16μμ
Δύο από τα κειμήλια: εικόνα του Αγίου Νικολάου από τη Λαχαρηνή Ματσούκας και μέρη γυναικείας ποντιακής φορεσιάς (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΝΤΟΣ

«Αναστορώ και Αροθυμώ»: Ένα ταξίδι μνήμης στον ιστορικό Πόντο μέσα από εικόνες και κειμήλια

13/01/2026 - 3:39μμ
Οικογενειακή φωτογραφία στο πλαίσιο της πρώτης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για το 2026 (φωτ.: ΠΟΕ)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οργανωτική εκκίνηση για την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, στη Δράμα

13/01/2026 - 2:51μμ
Ο Ιάκωβος Ρίζος-Νερουλός (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Ιάκωβος Ρίζος-Νερουλός: Ο Φαναριώτης που στάθηκε στο πλευρό του Καποδίστρια

13/01/2026 - 9:59πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Pixabay)

«ΔΕΟΣ»: Νέοι «ράμπο» με ανακριτικές υπερεξουσίες και στόχο φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Κύπελλο Ελλάδας: Πέρασαν ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός και ΟΦΗ, Λεβαδειακός στα ημιτελικά

6 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την προσαγωγή των δύο 22χρονων στον εισαγγελέα Καλαμάτας (φωτ.: EUROKINISSI /Νικήτας Κώτσιαρης)

Υπόθεση Φοινικούντας: Νέα απολογία του 22χρονου για τη διπλή δολοφονία – «Ανασκεύασα για λόγους ηθικής τάξης»

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Περίπατος στο Βελιγράδι για τον Ολυμπιακό

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

EuroCup: Νέα κακή εμφάνιση και ήττα για τον Άρη από τη Χάποελ Ιερουσαλήμ

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Έλενα Βασταρδή)

FIBA Europe Cup: Βαριά ήττα από την Πετκίμσπορ για το Περιστέρι

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign