pontosnews.gr
Παρασκευή, 20/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Τ’ Αελουτροπί, τ’ Αγιαννί’» από το Σύλλογο Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί»

27/06/2016 - 4:04μμ
«Τ’ Αελουτροπί, τ’ Αγιαννί’» από το Σύλλογο Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί»
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Τ’ Αελουτροπί’, τ’ Αγιαννί» στον Άγιο Γεώργιο Καπανδριτίου. Από το πρωί του Σαββάτου ξεκίνησε η προσέλευση του κόσμου από διάφορες περιοχές της Αττικής αλλά και της Αιτωλοακαρνανίας. Διοργανωτές ήταν ο Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» και ο Δήμος Ωρωπού (αντιδήμαρχος Μίμης Βελτανιώτης). Την εκδήλωση στήριξε ο Δήμος Καλλιθέας, ο Σύλλογος Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας «Δημήτρης Ψαθάς» και ο Σύλλογος Αιτωλοακαρνανιτών εκ Πόντου «Αξέχαστες Πατρίδες».

Όλα ξεκίνησαν όταν οι πρόσφυγες άφησαν την πατρίδα τους την Κερασούντα, και ειδικά την Κεπέκλησα και το Τσαγράκ, και εγκαταστάθηκαν σε διάφορες περιοχές της μητέρας Ελλάδας.

Από το 1922 μέχρι σήμερα πολλές από αυτές τις οικογένειες χωρίστηκαν και έχασαν κάθε επικοινωνία μεταξύ τους· κάποιοι βρέθηκαν στο νομό Αιτωλοακαρνανίας και άλλοι στην Αττική και στο Καπανδρίτι.


Ο ιερέας που τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση με ντόπιους νέους που δεν είναι Πόντιοι αλλά φέρουν την ποντιακή φορεσιά και χορεύουν

Η Κεπέκλησα ή Κεπέκλησε ή Κεπέκλησια είναι ένα κεφαλοχώρι πάνω στον ποταμό Γιαγλίτερε. Ο δρόμος ακολουθεί το ποτάμι μέχρι το Τσαγράκ’ που βρίσκεται νοτιότερα της Κεπέκλησας. Από τις 300 οικογένειες του χωριού Γόζμπικιν κατάφεραν να ξεφύγουν από τις σφαγές των Τούρκων μόνο τριάντα και από τις 285 οικογένειες του χωριού Αρμενοχώρ’ μόνον οκτώ!

Τα χωριά της Κεπέκλησσιας: Αρμενοχώρ’, Γαράκινιν, Γόζμπικιν, Εμλετίνον, Λειβάδια, Μοναστήρ’, Παλχάν, Πελετούχ, Ρακάν. Τα χωριά περί το Τσαγράκ: Αρεατζίκ, Γενίκιοϊ, Μεξέν, Τσάρσουρεν.

Κάποτε γεννήθηκε η ιδέα της επανασύνδεσης αυτών των οικογενειών· οικογένειες Κανακίδη, Υφαντίδη, Καστανίδη, Καζαρίδη κ.ά. Ο τόπος θα ήταν το Καπανδρίτι, και ειδικότερα ο προαύλιος χώρος της πετρόκτιστης εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, την οποία σχεδίασε και έκτισε το 1966 ο πρωτομάστορας εκ Πόντου, Χαράλαμπος Υφαντίδης. Χρησιμοποίησε μάλιστα πέτρα ίδια με εκείνη της πατρίδας στον Πόντο.


Το γλέντι στο Καπανδρίτι (βίντεο: Κων. Παυλίδης)

Η εκδήλωση του Σαββάτου ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση, για τις ψυχές των προγόνων που κατάφεραν να ριζώσουν στη μεγάλη πατρίδα, την Ελλάδα, καθώς και στους συντοπίτες, που τους αποδέχθηκαν και τους έδειξαν τη συμπαράστασή τους, για να σταθούν στα πόδια τους. Μνημονεύτηκαν και αυτοί που εργάστηκαν στο ναό του Αγίου Γεωργίου (Πανίκας Αμανατίδης, Κωστίκας Κουρταλίδης, Ευάγγελος Ντάσης) και ο Κεπεξώτης πρωτομάστορας Χαράλαμπος Υφαντίδης.

Ακολούθησε χαιρετισμός και ιστορική αναφορά του προέδρου των «Αργοναυτών-Κομνηνών» Θεόφιλου Καστανίδη, ενώ έγινε και ανταλλαγή δώρων ανάμεσα στους παρευρισκόμενους προέδρους σωματείων.

Οι καλλιτέχνες Ηλίας Αβραμίδης, Ανέστης Ιωακειμίδης, Γιάννης Σαλωμίδης, Αλέξανδρος Κοπαλάς, Γιώργος Παπαδόπουλος, Κυριάκος Τσάτσος, Παντελής Νικολαΐδης, Άκης Κοπαλάς, Νικόλας Μουστάκας και Γιώργος Παγώνης δημιούργησαν μοναδική ατμόσφαιρα, και το κέφι εκτινάχθηκε στα ύψη.

Τα μουσικά όργανα άλλαζαν και οι χοροί δεν σταμάτησαν μέχρι τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου. Ευχόμαστε και ευελπιστούμε αυτή η εκδήλωση να καθιερωθεί και από τις δύο περιοχές, και να πραγματοποιείται κάθε χρόνο.

Με την παρουσία τους μας τίμησαν και τα αδελφά σωματεία από την Αττική, των οποίων τους προέδρους συγχαίρουμε και ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή τους.

Κωνσταντίνος Γ. Παυλίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πάνω δεξιά η Ακρόπολη της Κερασούντας και από κάτω το αρχοντικό του δημάρχου. Επιστολικό δελτάριο της εποχής
ΠΟΝΤΟΣ

Κερασούντα: Η πόλη του Πόντου με τον «καλύτερο δήμαρχο» – Η μαρτυρία του Καρκαβίτσα

20/03/2026 - 9:36μμ
Τμήμα από το εξώφυλλο του βιβλίου
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο «Καθαρμός» του Σπ. Πετρουλάκη παρουσιάζεται στην Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας

20/03/2026 - 8:23μμ
Το Μνημείο «Αγώνων και θυσιών του ποντιακού ελληνισμού» και μπροστά μέλη του «Φάρου» Αγίας Βαρβάρας, στην εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, 19 Μαΐου 2024 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος)
ΠΟΝΤΟΣ

Αγώνας δρόμου για το Μνημείο Ποντίων στην Αγία Βαρβάρα μετά τη βεβήλωση – Έκλεψαν σύμβολα μνήμης

20/03/2026 - 5:20μμ
Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα της Μονής Βαζελώνα. Η φωτογραφία από την επίσημη ιστοσελίδα του Μητροπολιτικού Δήμου Τραπεζούντας (πηγή: trabzon.bel.tr)
ΠΟΝΤΟΣ

Μονή Βαζελώνα: Από την εγκατάλειψη στο επενδυτικό πρόγραμμα του 2026 – Νέα εξέλιξη για το ιστορικό μοναστήρι των Ποντίων

20/03/2026 - 4:16μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς: Η γαστρονομία ως γέφυρα μνήμης και ταυτότητας για μαθητές Λυκείου

20/03/2026 - 10:00πμ
(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας κρατά ζωντανή τη μνήμη του Πόντου με μια σπουδαία πρωτοβουλία

20/03/2026 - 12:24πμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»: Ζωντανεύουν οι «Μνήμες του Πόντου» σε μία μοναδική έκθεση λαογραφίας

19/03/2026 - 11:18μμ
Αριστερά η Σαπιγιέ, άλλοτε Βαρβάρα, Ελληνίδα που τούρκεψε, με την εγγονή της (φωτ.: «Η Έξοδος», εφ. Καθημερινή, τόμος Γ')
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ευλαμπίας Μουμτζόγλου: Ένας πατριώτης μας, από τη λύπη του που άφησε το χωριό, έριξε τον εαυτό του στη θάλασσα και πνίγηκε

19/03/2026 - 8:57μμ
(Φωτ.: facebook.com/epitropi.meleton.9)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Το νέο ΔΣ της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών

19/03/2026 - 6:00μμ
Ορφανά ελληνικών οικογενειών στο ορφανοτροφείο της Near East Relief στο Κολέγιο Ανατόλια, Μάιος 1919 (φωτ.:  Trustees of Anatolia College / Έφοροι του Κολλεγίου Ανατόλια)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Κολέγιο Ανατόλια: Η φωτογραφία του 1919 που αποκαλύπτει μια άλλη ιστορία

19/03/2026 - 10:20πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Δενδροφύτευση για τα 100 χρόνια του ΠΑΟΚ – 1.926 δέντρα στο περιαστικό δάσος Τούμπας

36 δευτερόλεπτα πριν
Ο Τσακ Νόρις το 2008 σε καμπάνια του Ρεμπουμπλικανού υποψηφίου Μάικ Χάκαμπι (φωτ.: EPA/Justin Lane)

Τσακ Νόρις: Ενσάρκωση του αμερικανικού ονείρου, πρωταθλητής του καράτε, πρωταγωνιστής σε ταινίες, αλλά και ανέκδοτα

35 λεπτά πριν
Πάνω δεξιά η Ακρόπολη της Κερασούντας και από κάτω το αρχοντικό του δημάρχου. Επιστολικό δελτάριο της εποχής

Κερασούντα: Η πόλη του Πόντου με τον «καλύτερο δήμαρχο» – Η μαρτυρία του Καρκαβίτσα

1 ώρα πριν
Ιράνος κρατά πανό που γράφει «Κάτω οι ΗΠΑ» στη διάρκεια κηδείας αξιωματούχου του καθεστώτος στην Τεχεράνη (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)

Ιράν: Μήνυμα Χαμενεΐ για «νίκη επί των εχθρών» – ΗΠΑ: Αποστολή επιπλέον πεζοναυτών στη Μέση Ανατολή

2 ώρες πριν
Τμήμα από το εξώφυλλο του βιβλίου

Ο «Καθαρμός» του Σπ. Πετρουλάκη παρουσιάζεται στην Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας

2 ώρες πριν
Η γκαλερί του Γιώργου Τσαγκαράκη στη Γλυφάδα. Παρασκευή 20 Μαρτίου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

«Ξήλωσαν» γκαλερί γνωστού εμπόρου τέχνης – Πάνω από 300 πλαστοί πίνακες και 200.000 ευρώ

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign