pontosnews.gr
Πέμπτη, 26/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Τ’ Αελουτροπί, τ’ Αγιαννί’» από το Σύλλογο Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί»

27/06/2016 - 4:04μμ
«Τ’ Αελουτροπί, τ’ Αγιαννί’» από το Σύλλογο Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί»
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Τ’ Αελουτροπί’, τ’ Αγιαννί» στον Άγιο Γεώργιο Καπανδριτίου. Από το πρωί του Σαββάτου ξεκίνησε η προσέλευση του κόσμου από διάφορες περιοχές της Αττικής αλλά και της Αιτωλοακαρνανίας. Διοργανωτές ήταν ο Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» και ο Δήμος Ωρωπού (αντιδήμαρχος Μίμης Βελτανιώτης). Την εκδήλωση στήριξε ο Δήμος Καλλιθέας, ο Σύλλογος Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας «Δημήτρης Ψαθάς» και ο Σύλλογος Αιτωλοακαρνανιτών εκ Πόντου «Αξέχαστες Πατρίδες».

Όλα ξεκίνησαν όταν οι πρόσφυγες άφησαν την πατρίδα τους την Κερασούντα, και ειδικά την Κεπέκλησα και το Τσαγράκ, και εγκαταστάθηκαν σε διάφορες περιοχές της μητέρας Ελλάδας.

Από το 1922 μέχρι σήμερα πολλές από αυτές τις οικογένειες χωρίστηκαν και έχασαν κάθε επικοινωνία μεταξύ τους· κάποιοι βρέθηκαν στο νομό Αιτωλοακαρνανίας και άλλοι στην Αττική και στο Καπανδρίτι.


Ο ιερέας που τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση με ντόπιους νέους που δεν είναι Πόντιοι αλλά φέρουν την ποντιακή φορεσιά και χορεύουν

Η Κεπέκλησα ή Κεπέκλησε ή Κεπέκλησια είναι ένα κεφαλοχώρι πάνω στον ποταμό Γιαγλίτερε. Ο δρόμος ακολουθεί το ποτάμι μέχρι το Τσαγράκ’ που βρίσκεται νοτιότερα της Κεπέκλησας. Από τις 300 οικογένειες του χωριού Γόζμπικιν κατάφεραν να ξεφύγουν από τις σφαγές των Τούρκων μόνο τριάντα και από τις 285 οικογένειες του χωριού Αρμενοχώρ’ μόνον οκτώ!

Τα χωριά της Κεπέκλησσιας: Αρμενοχώρ’, Γαράκινιν, Γόζμπικιν, Εμλετίνον, Λειβάδια, Μοναστήρ’, Παλχάν, Πελετούχ, Ρακάν. Τα χωριά περί το Τσαγράκ: Αρεατζίκ, Γενίκιοϊ, Μεξέν, Τσάρσουρεν.

Κάποτε γεννήθηκε η ιδέα της επανασύνδεσης αυτών των οικογενειών· οικογένειες Κανακίδη, Υφαντίδη, Καστανίδη, Καζαρίδη κ.ά. Ο τόπος θα ήταν το Καπανδρίτι, και ειδικότερα ο προαύλιος χώρος της πετρόκτιστης εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, την οποία σχεδίασε και έκτισε το 1966 ο πρωτομάστορας εκ Πόντου, Χαράλαμπος Υφαντίδης. Χρησιμοποίησε μάλιστα πέτρα ίδια με εκείνη της πατρίδας στον Πόντο.


Το γλέντι στο Καπανδρίτι (βίντεο: Κων. Παυλίδης)

Η εκδήλωση του Σαββάτου ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση, για τις ψυχές των προγόνων που κατάφεραν να ριζώσουν στη μεγάλη πατρίδα, την Ελλάδα, καθώς και στους συντοπίτες, που τους αποδέχθηκαν και τους έδειξαν τη συμπαράστασή τους, για να σταθούν στα πόδια τους. Μνημονεύτηκαν και αυτοί που εργάστηκαν στο ναό του Αγίου Γεωργίου (Πανίκας Αμανατίδης, Κωστίκας Κουρταλίδης, Ευάγγελος Ντάσης) και ο Κεπεξώτης πρωτομάστορας Χαράλαμπος Υφαντίδης.

Ακολούθησε χαιρετισμός και ιστορική αναφορά του προέδρου των «Αργοναυτών-Κομνηνών» Θεόφιλου Καστανίδη, ενώ έγινε και ανταλλαγή δώρων ανάμεσα στους παρευρισκόμενους προέδρους σωματείων.

Οι καλλιτέχνες Ηλίας Αβραμίδης, Ανέστης Ιωακειμίδης, Γιάννης Σαλωμίδης, Αλέξανδρος Κοπαλάς, Γιώργος Παπαδόπουλος, Κυριάκος Τσάτσος, Παντελής Νικολαΐδης, Άκης Κοπαλάς, Νικόλας Μουστάκας και Γιώργος Παγώνης δημιούργησαν μοναδική ατμόσφαιρα, και το κέφι εκτινάχθηκε στα ύψη.

Τα μουσικά όργανα άλλαζαν και οι χοροί δεν σταμάτησαν μέχρι τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου. Ευχόμαστε και ευελπιστούμε αυτή η εκδήλωση να καθιερωθεί και από τις δύο περιοχές, και να πραγματοποιείται κάθε χρόνο.

Με την παρουσία τους μας τίμησαν και τα αδελφά σωματεία από την Αττική, των οποίων τους προέδρους συγχαίρουμε και ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή τους.

Κωνσταντίνος Γ. Παυλίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/Ποντιακός Μικρασιατικός Σύλλογος Καρυοχωρίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο διοικητικό συμβούλιο για τον Ποντιακό και Μικρασιατικό Σύλλογο Καρυοχωρίου

26/03/2026 - 9:54μμ
Ο πρώτος Έλληνας κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος, στο Μουσείο Κοσμοναυτικής στη Μόσχα (VDNKh) (πηγή: TASS / ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος: Ο Πόντιος που κατέκτησε το διάστημα

26/03/2026 - 8:33μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Διαβατών «Αλέξανδρος Υψηλάντης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

45 χρόνια ιστορίας και παράδοσης: Το καταδιασκέδασαν οι Πόντιοι στην επετειακή βραδιά του Συλλόγου Διαβατών «Αλέξανδρος Υψηλάντης»

26/03/2026 - 2:59μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Γλυφάδας/Ένωση Ποντίων Περιστερίου/Σύλλογος Ποντίων Κορυδαλλού «Εύξεινος Πόντος»/Σύλλογος Ποντίων Μαγούλας/Σύλλογος Ποντίων Χορευτών «Τραντέλλενες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με περηφάνια και παράδοση παρέλασαν οι Πόντιοι για την 25η Μαρτίου

25/03/2026 - 10:03μμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων «Οι Ακρίτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι «Ακρίτες» του Πολυκάστρου παρέλασαν γεμάτοι περηφάνια για τον Πόντο και την Ελλάδα

25/03/2026 - 7:52μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Λεωνίδας Τζέκας)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Πόντος παρέλασε περήφανα στη Λάρισα

25/03/2026 - 5:35μμ
Ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη (Mort de Marc Botsaris), από την έκδοση του René Puaux Grèce, «Terre aimée des Dieux». Παρίσι, 1932 (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης)
ΠΟΝΤΟΣ

Στη Σάντα η 25η Μαρτίου γινόταν σκηνή μνήμης – Πώς το «Σούλι του Πόντου» τιμούσε το 1821 με θεατρικές παραστάσεις

25/03/2026 - 10:14πμ
(Φωτ.: poe.org.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Το μήνυμα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για την 25η Μαρτίου 1821: Εκείνοι δεν έσκυψαν το κεφάλι – Ασυμβίβαστοι μέχρι τέλους

25/03/2026 - 9:49πμ
Ο Αλέξιος Γ’ Μέγας Κομνηνός με τη σύζυγό του Θεοδώρα σε μικρογραφία του κτητορικού χρυσοβούλου της Μονής Διονυσίου (φωτ.: commons.wikimedia.org)
ΠΟΝΤΟΣ

Αλέξιος Γ’ Μέγας Κομνηνός: Η μακρόχρονη βασιλεία του σημάδεψε την ακμή της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας

24/03/2026 - 3:44μμ
(Πηγή: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη / el.travelogues.gr. Στην γκραβούρα [του 1853], η εσωτερική αυλή του Τεμένους του Σουλτάνου Μπεγιαζίτ Β’ στην Κωνσταντινούπολη)
ΠΟΝΤΟΣ

«Η Ακαδημία της Σιωπής»: Μια όμορφη ιστορία σοφίας από το πρώτο τεύχος των «Ποντιακών Φύλλων»

24/03/2026 - 11:00πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο και τον υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ μετά από υπουργικό συμβούλιο στον Λευκό Οίκο (φωτ.:   EPA/ WILL OLIVER / POOL)

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναβάλλει για 10 μέρες τις επιθέσεις σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής του Ιράν

41 δευτερόλεπτα πριν
(Πηγή: facebook.com/psmAMACEIA)

Αυγομαχίες και φουστουρομαχίες ανήμερα του Πάσχα στο Μανιάκι Φλώρινας

33 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Αμπελόκηποι: Συνελήφθη ο 35χρονος που επιτέθηκε με τσεκούρι σε αστυνομικό

59 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακός Μικρασιατικός Σύλλογος Καρυοχωρίου)

Νέο διοικητικό συμβούλιο για τον Ποντιακό και Μικρασιατικό Σύλλογο Καρυοχωρίου

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Θεσσαλονίκη: Διακοπή κυκλοφορίας στην ΠΑΘΕ λόγω μεγάλης φωτιάς στη Χαλάστρα

2 ώρες πριν
Η φωτογραφία απεικονίζει το δεξαμενόπλοιο μεταφοράς αργού πετρελαίου Altura, το οποίο παλαιότερα ανήκε στον στόλο της Besiktas Maritime με την ονομασία Besiktas Dardanelles (φωτ.: VesselFinder)

Εύξεινος Πόντος: Επίθεση με drones σε δεξαμενόπλοιο τουρκικής διαχείρισης – Συναγερμός στην Άγκυρα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign