pontosnews.gr
Κυριακή, 14/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μια επίσκεψη με ιδιαίτερο νόημα

27/05/2016 - 2:20μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το προηγούμενο σαββατοκύριακο έγινε κάτι στο οποίο πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή. Ο διοικητής του αμερικανικού στρατηγείου CENTCOM, στρατηγός Joseph Votel, πραγματοποίησε μια επίσκεψη στη βόρεια Συρία και συγκεκριμένα στην πόλη Κομπάνι. Η επίσκεψη κρατήθηκε μυστική και διήρκεσε συνολικά 11 ώρες. Δεν αποκαλύφθηκε από ποια χώρα και ποιο δρομολόγιο ακολούθησε ο τετράστερος Αμερικανός στρατηγός, ο οποίος, μετά την επίσκεψη και αφού συναντήθηκε και συσκέφθηκε με στελέχη του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) και τους διοικητές των Δυνάμεων Λαϊκής Άμυνας (YPG), δήλωσε τα εξής:

«Έμεινα ευχαριστημένος από την τροπή που έχουν λάβει μέχρι στιγμής οι επιχειρήσεις στον πόλεμο που διεξάγουν εναντίον του ΙΚ.

»Το επίπεδο και η αποτελεσματικότητά τους, μετά την παροχή εκπαίδευσης και οπλισμού από πλευράς μας, αποδεικνύει την ορθότητα της πράξης μας αυτής. Αποδείχτηκε για άλλη μια φορά η ορθότητα της στρατηγικής που ακολουθούμε στο ζήτημα της συνεργασία μας με τις ντόπιες δυνάμεις».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαρκ Τόνερ, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Εργαζόμαστε από κοινού με αρκετές ομάδες. Κυρίως με τις δυνάμεις των Κούρδων και το YPG. Το δηλώνω ξεκάθαρα ότι οι δυνάμεις αυτές είναι αποτελεσματικοί σύμμαχοί μας και θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην εκκαθάριση αρκετών περιοχών της Συρίας από τους τζιχαντιστές του ΙΚ».

Να σημειώσουμε ότι η επίσκεψη αλλά και οι δηλώσεις των δυο ανώτατων αξιωματούχων των ΗΠΑ, θα πρέπει να αξιολογηθούν ΚΑΙ με βάση τα εξής:

Πρώτον, ότι οι ΗΠΑ, πιστεύοντας στα… παχιά λόγια των Τούρκων, ξόδεψαν πολλές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για να εκπαιδεύσουν από κοινού με τους Τούρκους αξιωματικούς, Τουρκομάνους και Σύρους αντικαθεστωτικούς. Όλες οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες και η υπόθεση αυτή κατέληξε σε φιάσκο, αφού καμία από τις ομάδες αυτές δεν κέρδισε ούτε μάχη με τους τζιχαντιστές, ενώ οι Κούρδοι που εξοπλίστηκαν από τους Αμερικανούς δεν έχασαν ούτε μία μάχη από τους τζιχαντιστές. Εκτός αυτού, οι συμμορίες που εκπαίδευσαν και εξόπλισαν Τούρκοι και Αμερικανοί, πούλησαν και τα όπλα τους στους τρομοκράτες του ΙΚ και της Αλ Κάιντα, που δρουν στη Συρία.

Δεύτερον, τα στελέχη του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) και οι μαχητές των Δυνάμεων Λαϊκής Άμυνας (YPG), με τα οποία συναντήθηκε ο τετράστερος στρατηγός των ΗΠΑ, χαρακτηρίζονται με πείσμα από τον Ερντογάν αλλά και από όλους τους αξιωματούχους του τουρκικού κράτους ως… τρομοκράτες.

Για κακή τύχη της Τουρκίας, που ανησυχεί σφόδρα από την αναβάθμιση των σχέσεων ΗΠΑ-Κούρδων της Συρίας, στην επιχείρηση απελευθέρωσης της πόλης Ράκκα, που θεωρείται η πρωτεύουσα του ΙΚ, η οποία άρχισε την Τετάρτη 25 Μαΐου 2016 και ώρα 14:00, και την οποία σχεδίασαν από κοινού Κούρδοι και Αμερικανοί, οι Κούρδοι, μαζί με συμμάχους τους Ασσύριους, Άραβες και Τουρκομάνους, προελαύνουν και καταγάγουν νίκες εναντίον των τζιχαντιστών, επαληθεύοντας τις δηλώσεις αλλά και τις προσδοκίες του στρατηγού Βότελ και του εκπροσώπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Μαρκ Τόνερ.

Φυσικά, σημαντικό ρόλο στην επιτυχή προέλασή τους παίζουν και οι βομβαρδισμοί των μαχητικών αεροσκαφών των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, που δρουν από κοινού στην επιχείρηση αυτή.

Περιττεύει να πούμε ότι τα γεγονότα που προαναφέραμε είναι εξαιρετικής σημασίας για την Κύπρο και την Ελλάδα, αφού συνιστούν σημαντική ανατροπή της πολιτικής που ακολουθούσε επί δεκαετίες η Ουάσινγκτον απέναντι στο Κουρδικό γενικά, και ειδικά απέναντι στο απελευθερωτικό κίνημα που δρα στην Τουρκία, άτυπο σκέλος του οποίου αποτελούν οι πολιτικές και στρατιωτικές δομές που έχουν σχηματιστεί στη βόρεια Συρία ή αλλιώς Ροζάβα, όπως αποκαλούν οι Κούρδοι το νέο υπό δημιουργία αυτόνομο κουρδικό κράτος εκεί.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι πραγματικά αποτελούν ειρωνεία της τύχης οι εξελίξεις αυτές, γιατί ανεξαρτήτως ορατών τε και αοράτων δεσμών των Κούρδων της Συρίας με τους Κούρδους της Τουρκίας και το ΡΚΚ, όλοι γνωρίζουν ότι όσοι πολεμούν σήμερα κυριολεκτικά ώμο με ώμο με τους Αμερικανούς, διαπνέονται από το πνεύμα του Άπο, τον οποίον έστειλαν στη φυλακή οι επιτελείς της Ουάσινγκτον, εκείνες τις σκληρές μέρες και νύχτες στο Ναϊρόμπι της Κένυας, τον Φλεβάρη του 1999.

Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί, που λέει και το σχετικό άσμα…

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Olivier Hoslet)
ΓΝΩΜΕΣ

Πολιτισμικός πόλεμος Ευρώπης-Αμερικής

13/12/2025 - 9:46πμ
Ο Λάζαρος στην πύλη του πλουσίου, διά χειρός Heinrich Aldegrever (πηγή: Metropolitan Museum of Art / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον πλούσιο και στον Λάζαρο (Μέρος Α’)

9/12/2025 - 9:36πμ
(Φωτ.: EPA / Erdem Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Νέα Οθωμανία;

7/12/2025 - 3:38μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/dji-agras-12491421/)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο νέος φεουδάρχης

6/12/2025 - 9:45πμ
(Πηγή: imgflip.com/memetemplate/390114597/Clown-Erdogan)
ΓΝΩΜΕΣ

Πού οδηγούνται οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας;

5/12/2025 - 4:22μμ
Η παραβολή των παρθένων από τους Pieter Brueghel (πρεσβ.) / Philip Galle / Hieronymus Cock (πηγή: Metropolitan Museum of Art / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους (Μέρος Ε’)

2/12/2025 - 9:47πμ
Αντιμέτωπο με νέα διλήμματα το κυβερνητικό δίδυμο Μπαχτσελί-Ερντογάν (φωτ. αρχείου: EPA / Γραφείο Τύπου Τουρκικής Προεδρίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε κρίσιμη καμπή το Κουρδικό

30/11/2025 - 5:27μμ
Ο Πάπας Λέων ΙΔ' και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Νίκαια της Βιθυνίας, στο χώρο των ερειπίων της βασιλικής του Αγίου Νεοφύτου, Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Alessandro di Meo)
ΓΝΩΜΕΣ

Τα μηνύματα από την επίσκεψη του Πάπα στη Νίκαια

29/11/2025 - 10:03πμ
Στιγμιότυπο μετά την υπογραφή για την οριοθέτηση ΑΟΖ, μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου, 26 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / Νίκος Χριστοδουλίδης - Nikos Christodoulides)
ΓΝΩΜΕΣ

Μεγάλη επιτυχία της Κύπρου

28/11/2025 - 3:54μμ
Την ώρα που συζειτείται το σχέδιο Τραμπ, οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίζονται (φωτ.: EPA / Maxym Marusenko)
ΓΝΩΜΕΣ

Το Σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία και η πολιτική της Αθήνας

22/11/2025 - 10:04πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Καλαμαριάς «Οι Μίθριοι»)

Χριστουγεννιάτικη γιορτή από τους «Μίθριους» της Καλαμαριάς

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA/FRANCIS CHUNG / POOL

Αιματηρό χτύπημα στη Συρία και απειλές για αντίποινα από τον Λευκό Οίκο

6 ώρες πριν
Οι χορευτές του ΣΠΟΣ Θεσσαλονίκης (πηγή:. livemedia.gr)

19ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ: Η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού χτύπησε δυνατά στην Καρδίτσα

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Greek Basketball League: Άνετη νίκη του Παναθηναϊκού – Ο Άρης φρέναρε τον Ηρακλή

7 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook Σωματείο «Παναγία Σουμελά Θέρμης»)

Το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» δήμου Θέρμης σε χριστουγεννιάτικο μπαζάρ προσφοράς

7 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΤΑ Press/greeknewsusa.com)

58η χοροεσπερίδα Αμοργιανών Νέας Υόρκης

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign