pontosnews.gr
Δευτέρα, 15/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να θέσει στην Τουρκία θέμα αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων

19/05/2016 - 4:45μμ
Νόμος Κατσέλη: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των εκκρεμών υποθέσεων
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Από την ομιλία του υφυπουργού Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας Γιάννη Αμανατίδη ενώπιον της ειδικής συνεδρίασης της Βουλής, βγαίνει η είδηση για το Ποντιακό Ζήτημα, ανήμερα της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Στο πλαίσιο της θεσμικής υποχρέωσης της Βουλής των Ελλήνων να πραγματοποιήσει ειδική συνεδρίαση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τοποθετήθηκε αρχικά ο προεδρεύων στη συνεδρίαση Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην απόφαση αναγνώρισης τονίζοντας ότι «η ουσία τέτοιων αποφάσεων έγκειται στο να δικαιωθεί η μνήμη των θυμάτων και να μη χαθεί η ιστορική μνήμη». Επεσήμανε όμως ότι είναι επίσης «σημαντικό, να πιεστεί η Τουρκική Δημοκρατία να αναγνωρίσει κρατικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη διαδικασία της γέννησής της από τα συντρίμμια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας». Επισήμως εκ μέρους της κυβέρνησης εκφώνησε ομιλία ο Γ. Αμανατίδης και εκτός προγράμματος ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.


Στα θεωρεία εκπρόσωποι του ποντιακού ελληνισμού

Μιλώντας και σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο, καθώς είναι και ο ίδιος Πόντιος, ο Γ. Αμανατίδης απέτισε φόρο τιμής, «ευλαβικό κερί στα θύματα της επαίσχυντης πράξης» της Γενοκτονίας, μίλησε για τα μαρτύριά τους αλλά και για το ρόλο των προσφύγων Ποντίων στην ανάπτυξη και την πρόοδο της Ελλάδας όπου, κυρίως, κατέληξαν μετά το βίαιο εκτοπισμό τους από την πατρώα γη. Αποκάλυψε όμως στην ομιλία του και το σκεπτικό της κυβέρνησης έναντι του αιτήματος των Ποντίων όπου γης, να κάνει η ελληνική πολιτεία δική της την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας και την αξίωση να παραδεχτεί η Τουρκία το έγκλημα που συντελέστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως προέκυψε από την ομιλία του Γ. Αμανατίδη, θεωρεί ότι η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας θα έρθει μέσα από διάλογο μεταξύ κοινωνιών.

Είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Αμανατίδης: «Το δύσκολο έργο του τερματισμού της μη αποδοχής της ιστορικής αλήθειας από τη γείτονα χώρα, η οποία θα πρέπει αναμφισβήτητα να συμπορευτεί με τη συγχώρεση, θα πρέπει να αναλάβουν οι ίδιες οι κοινωνίες σε απευθείας γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο, ώστε μια τέτοια ειλικρινής προσέγγιση να αποκλείσει το ενδεχόμενο να επαναληφθούν παρόμοιες αποτρόπαιες πράξεις, οπουδήποτε στον κόσμο. Ο διάλογος αυτός, σε συνδυασμό με την αναγνώριση και εξάλειψη του ταμπού για την ποντιακή γενοκτονία, θα οδηγήσει στην αυγή μιας νέας εποχής». Ούτε στο προαναφερθέν απόσπασμα, ούτε πουθενά στην ομιλία του, ο υφυπουργός κάνει αναφορά στην Τουρκία, πλην του σημείου όπου αναφέρεται στη «γείτονα χώρα».

Η λέξη «Τουρκία» δεν υπάρχει, όπως δεν καταγράφεται πουθενά ούτε και ο αυτουργός του εγκλήματος της Γενοκτονίας.

Η… ελπίδα έρχεται από την ακροτελεύτια πρόταση της ομιλίας του όπου αναφέρει «[…] οφείλουμε, περισσότερο από ποτέ, τόσο στα θύματα της γενοκτονίας και τους συγγενείς τους όσο και στους σύγχρονους Ποντίους, να διαφυλάξουμε στη μνήμη μας το ιστορικό αυτό γεγονός στις πραγματικές του διαστάσεις και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν στη δικαίωση των αιτημάτων των Ποντίων και στην ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία των λαών».

Ποιες προϋποθέσεις άραγε και με ποιον ακριβώς τρόπο;

  • Μπορείτε να διαβάσετε όλη την ομιλία του υφυπουργού Εξωτερικών στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών εδώ. 
  • Διαβάστε περισσότερα για τη Γενοκτονία των Ποντίων και συγκλονιστικές Μαρτυρίες στις σχετικές ενότητες του pontos-news.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Το ΠΑΣΟΚ θέτει εκτός κόμματος τον συλληφθέντα στην Κρήτη

12/12/2025 - 6:29μμ
Από τη χθεσινή κατάθεση του Γιώργου Ξυλούρη στην Εξεταστική (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Ξυλούρης: Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για τη στάση του χθες στην Εξεταστική – Ύποπτος για απείθεια, για την απουσία του την πρώτη φορά

12/12/2025 - 5:00μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Αθήνα Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.:  ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης προς αγρότες: «Σας περιμένω τη Δευτέρα» – 3,8 δισ. ευρώ στον πρωτογενή τομέα

12/12/2025 - 1:27μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προϋπολογισμός 2026: Αρχίζει η πενθήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής

12/12/2025 - 8:33πμ
(Φωτ.: Pool Photo/Ευρωπαϊκή Ένωση/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι πρώτες δηλώσεις Πιερρακάκη: «Ως πρόεδρος του Eurogroup, θα εργαστώ για να διατηρήσω ένα σώμα ενότητας και κοινού σκοπού»

11/12/2025 - 10:36μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτ.: glomex)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Μητσοτάκη για την εκλογή Πιερρακάκη στην προεδρία του Eurogroup: «Ημέρα υπερηφάνειας για τη χώρα»

11/12/2025 - 9:13μμ
Ο Αθανάσιος Καββαδάς, σήμερα, στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την αίτηση άρσης ασυλίας του αλλά και της συναδέλφου του Ζέττας Μακρή (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Boυλή: Άρση ασυλίας για τον βουλευτή της ΝΔ Αθανάσιο Καββαδά – Ο ίδιος αρνείται όλα όσα τον κατηγορούν

11/12/2025 - 5:25μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Το δικαίωμα σιωπής επικαλέστηκε ο μάρτυρας Γιώργος Ξυλούρης στην εξεταστική επιτροπή – Στον εισαγγελέα τον στέλνει η ΝΔ

11/12/2025 - 1:24μμ
Στιγμιότυπο από την ομιλία του Κώστα Καραμανλή στη Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καραμανλής από Ξάνθη: Να είμαστε ευαίσθητοι και δεκτικοί απέναντι σε αγρότες και κτηνοτρόφους

7/12/2025 - 1:46μμ
Μπλόκο αγροτών με τρακτέρ και μηχανήματα στον κόμβο της Εθνικής Οδού στη Νίκαια Λάρισας. Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2025  (φωτ.: EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για αγροτικές κινητοποιήσεις: Μήνυμα αποκλιμάκωσης και διαβεβαιώσεις για τις πληρωμές

7/12/2025 - 10:57πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Χαλκιδική: Στον ανακριτή τρεις αστυνομικοί που συνελήφθησαν για χρηματισμό, με επίκεντρο τροχονομικές παραβάσεις

30 λεπτά πριν
Η Ελληνοαυστραλή επιστήμονας Αντριάνα Τσούνις (φωτ.: greekherald.com.au)

Αντριάνα Τσούνις: Η Ελληνοαυστραλή που διαμορφώνει τη θέση της Αυστραλίας στο διάστημα

58 λεπτά πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Μετρό: Τρεις σταθμοί της Γραμμής 2 κλείνουν νωρίτερα λόγω εργασιών

1 ώρα πριν

«Το ελευθέρας τη Κάκονος» – Ένα …αριστοφανικό ποντιακό ανέκδοτο από τον Γεώργιο Κωνσταντινίδη

2 ώρες πριν
Αποκατεστημένο αντίγραφο μικρογραφίας από χειρόγραφο ψαλτήρι του 11ου αι. (πηγή: Wikipedia)

Βασίλειος Β’: Ο αυτοκράτορας που αναμόρφωσε τον Εύξεινο Πόντο και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Λάρισα: Παραμένουν οι αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας – Κλειστή η ΕΟ Αθηνών-Θεσσαλονίκης

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign