Κόλαφος είναι η έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τουρκία, η οποία θα δημοσιοποιηθεί επισήμως μετά τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, όμως το πρακτορείο Reuters είδε το προσχέδιο και γνωστοποιεί τα βασικά της σημεία.
Η έκθεση στην ουσία της καταγράφει πολύ σοβαρή υπαναχώρηση στην Τουρκία στο κράτος δικαίου, την ελευθερία της έκφρασης και την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας.
Οι Ευρωπαίοι βλέπουν το κυβερνών κόμμα AKP να ασκεί όλο και μεγαλύτερο έλεγχο σε σειρά τομέων της δημόσιας αλλά και της ιδιωτικής ζωής, «που αντίκειται στα ευρωπαϊκά πρότυπα» αφήνοντας να εννοηθεί ότι επιχειρείται όλο και περισσότερο αυταρχική διακυβέρνηση.
«Η κατάσταση επιδεινώνεται από το 2014», αναφέρεται ειδικά. «Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και ο διαχωρισμός των εξουσιών έχουν σημαντικά υπονομευτεί· δικαστές και εισαγγελείς δέχονται ισχυρές πολιτικές πιέσεις».
Νύξεις και για το ρόλο του Ερντογάν διατυπώνονται στην έκθεση… πλαγίως. Η εμπλοκή του Τούρκου προέδρου σε εύρος θεμάτων της εσωτερικής και της εξωτερικής πολιτικής, αναφέρεται στην έκθεση, γίνεται αντικείμενο επικρίσεων στη χώρα με το επιχείρημα ότι ενεργεί πέραν των συνταγματικών του αρμοδιοτήτων.
Δεν είναι πολιτικοί οι λόγοι που καθυστερούν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης αναφέρουν κύκλοι της ΕΕ τονίζοντας ότι η σχετική απόφαση ανήκει στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Ας μην ξεχνάμε ωστόσο, ότι η ΕΕ επιζητεί διακαώς αυτές τις μέρες τη συνεργασία της Τουρκίας στο θέμα των προσφυγικών ροών.
Και ο ίδιος ο Γιουνκέρ μίλησε με… ρεαλισμό την Τρίτη ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Παρά την ανησυχία για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «είτε μας αρέσει είτε όχι, θα πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία», είπε.
Πηγή που έχει πρόσβαση στο προσχέδιο έκθεσης δήλωσε ότι η εκδοχή που δημοσιοποιείται είναι αυτή που συντάχθηκε πριν την επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη, στις 18 Οκτωβρίου. Και ο νοών νοείτο…