pontosnews.gr
Πέμπτη, 12/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Άγκυρα-ΡΚΚ: Μπρα ντε φερ ισχύος και εντυπώσεων

9/08/2015 - 3:34μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το έχουμε υπογραμμίσει σε προηγούμενα άρθρα μας ότι η εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία με τον τρόπο που επιχειρείται, μέσω της συμφωνίας που υπογράφηκε πρόσφατα με τις ΗΠΑ, θα προκαλέσει την αντίδραση της Ρωσίας, της Κίνας, της Αιγύπτου (να μην ξεχνάμε ότι η Αίγυπτος με τη Συρία αποτέλεσαν την Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία – ΗΑΔ), του Ιράν, και φυσικά του κουρδικού παράγοντα.

Στον τουρκικό Τύπο (εφημερίδα Sözcü) αναφέρθηκε ότι ήδη η Ρωσία αντέδρασε έντονα για την επικείμενη εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία, ενώ το Ιράν μέσω του τηλεοπτικού σταθμού Press TV, που διευθύνεται από τους περίφημους Φρουρούς της Επανάστασης, πρόβαλε στις 21 Ιουλίου 2015, στο αγγλόφωνο πρόγραμμά του, μια είδηση σύμφωνα με την οποία η κόρη του Ερντογάν Σιουμεγιέ επισκέφθηκε σε νοσοκομείο που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Συρία νοσηλευόμενους τρομοκράτες του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). Ο ίδιος τηλεοπτικός σταθμός εμπλέκει την Τουρκία στον αιματηρό πόλεμο της Υεμένης. Μάλιστα, σύμφωνα με το τουρκικό (κρατικό) Πρακτορείο Anadolu, παρότι η τουρκική κυβέρνηση εξέφρασε με διάφορους μηχανισμούς τη δυσφορία της για τις αντιτουρκικές εκπομπές του συγκεκριμένου σταθμού, αυτές συνεχίζονται!

Η αιγυπτιακή πλευρά δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής, τουλάχιστον επισήμως, όμως ενδιαφέρον έχει να δούμε τι γίνεται με την αντίδραση της κουρδικής πλευράς στις επιθέσεις που δέχεται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και από τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι μεν πρώτες συνεχίζουν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, χωρίς ικανοποιητικά αποτελέσματα – αφού όσοι γνωρίζουν από πολεμικές επιχειρήσεις ξέρουν ότι αεροπορική επιχείρηση που δεν υποστηρίζεται από επιχείρηση του στρατού ξηράς έχει ελάχιστα αποτελέσματα.

Οι δεύτερες συνεχίζουν κατά χιλιάδες τις συλλήψεις ατόμων που βρίσκονται κοντά στο κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα, για να αποδυναμώσουν τους δεσμούς του σκληρού πυρήνα του ΡΚΚ και των ανταρτών με την κοινωνία.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση και το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου περιμένουν κάθε πρωί τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις για να δουν αν τα ποσοστά του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) έχουν πέσει κάτω από το όριο του 10%, για να κανονίσουν την… πορεία τους, που οδηγεί στην αναγόρευση του Ερντογάν σε… πάπα πασών των Τουρκιών!

Η κουρδική πλευρά, το ΡΚΚ συγκεκριμένα, γνωρίζοντας ότι μια έντονη αντίδραση στις επιθέσεις που δέχεται θα οδηγούσε σε αποσυσπείρωση τους πολίτες, μέρος του 13% που τους ψήφισε στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015 αντιδρά έξυπνα και με τρόπους που δεν γίνονται και πολύ αισθητοί στο σύνολο της τουρκικής κοινωνίας. Ενώ γίνονται επιθέσεις μικρής κλίμακος, με 22 νεκρούς, στρατιωτικούς και αστυνομικούς μέχρι στιγμής στο διάστημα του ενός μηνός, ενώ οι αντάρτες διακόπτουν την κυκλοφορία εθνικών οδών και πυρπολούν φορτηγά που συνεργάζονται με το κράτος και εργοτάξια δημόσιων έργων, οι αντάρτες αποφεύγουν να κάνουν επιθέσεις μεγάλης κλίμακος, με δεκάδες νεκρούς, που θα συντάρασσαν την κοινωνία και θα δημιουργούσαν πρόβλημα στους μη κουρδικής καταγωγής ψηφοφόρους τους.

Με άλλα λόγια, κάνουν επίδειξη δύναμης, κάνουν ορισμένες επιθέσεις για να κρατήσουν υψηλά το ηθικό των ανταρτών αλλά και του κουρδικού λαού στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν, αλλά αφήνουν και την πόρτα ανοιχτή για τη συνέχιση των συνομιλιών με το τουρκικό κράτος, όπως το ζήτησε αλλεπάλληλες φορές το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Χαρακτηριστική της στάσης που κρατά η κουρδική πλευρά, είναι η δήλωση του εκ των στρατιωτικών ηγετών του ΡΚΚ Μουράτ Καραγιλάν, συγγραφέα του βιβλίου Η ανατομία του πολέμου στο Κουρδιστάν, που μεταφράσαμε και εκδώσαμε εμείς:

«Αν θέλουν να μας καταστρέψουν με πόλεμο, ας έλθουν, τους περιμένουμε. Οι αεροπορικές επιθέσεις είναι ένα φιάσκο. Εμείς παραμένουμε πιστοί στη συμφωνία του Ντολμάμπαχτσε, θέλουμε ειρηνική λύση.

»Στις 24 Ιουλίου, την ημέρα υπογραφής της Συνθήκης της Λοζάνης, που έθαψε τους Κούρδους, άρχισαν τις αεροπορικές επιθέσεις χωρίς να τους προκαλέσουμε. Το έκαναν για το 13% των εκλογών και λόγω της συνένωσης των καντονιών Τζεζίρε και Κομπάνι. […]

»Το ΙΚ είναι δίδυμο κράτος με την Τουρκία. Δεν πρόκειται να τους επιτεθούν, εμείς είμαστε ο στόχος […].

»Μέχρι στιγμής έχουμε οκτώ νεκρούς από τους βομβαρδισμούς και δύο νεκρούς από νάρκη. Και το κυριότερο, οι μονάδες των ανταρτών μας δεν έχουν βάλει καν το δάχτυλο στη σκανδάλη.

»Αυτό ας το έχουν υπόψη τους όλοι…».

Είπε κι άλλα ο Καραγιλάν, όμως αυτά αρκούν για το άρθρο μας. Τα λοιπά εν καιρώ…

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μαχητικό του Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο (φωτ.: EPA / Atef Safadi)
ΓΝΩΜΕΣ

Ποιος έχει σειρά;

8/03/2026 - 3:53μμ
Αφγανοί διαδηλώνουν εναντίον του Πακιστάν στην Καμπούλ, Παρασκευή 6 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Samiullah Popal)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο πόλεμος ΗΠΑ-Ιράν αποσταθεροποιεί μια ολόκληρη περιοχή

7/03/2026 - 10:45πμ
(Φωτ.: EPA/ Gailan Haji)
ΓΝΩΜΕΣ

«Παιχνίδια» με τους Κούρδους

6/03/2026 - 3:46μμ
«Ο πειρασμός». Ανάγλυφο βασισμένο σε έργο του Ραφαήλ (πηγή: Metropolitan Museum of Art / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη νηστεία (Μέρος Β’)

3/03/2026 - 9:58πμ
Ο πρέσβης ε.τ. Selim Kuneralp (πηγή: YouTube/ Serbestiyet)
ΓΝΩΜΕΣ

Εξ ιδίων τα βέλη

1/03/2026 - 5:35μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/stokpic-692575/)
ΓΝΩΜΕΣ

Η τριγωνομετρία στη γεωπολιτική

28/02/2026 - 5:54μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ίδιο τραπέζι με τον Αντώνη Σαμαρά, στη Μεσσηνία. Παρασκευή 21 Απριλίου 2023 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΓΝΩΜΕΣ

Ποιος έχει δίκιο στη σύγκρουση Σαμαρά-Μητσοτάκη

28/02/2026 - 9:33πμ
Ο Αδάμ και η Εύα στον Παράδεισο (εικόνα ζωγραφισμένη σε κυψέλη. Πηγή: Μελισσοκομικό Μουσείο Radovljic / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη νηστεία (Μέρος Α’)

24/02/2026 - 9:31πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA/ Turkish Defense Ministry)
ΓΝΩΜΕΣ

Τούρκος ξηλώνει τη «Γαλάζια Πατρίδα»

22/02/2026 - 3:47μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ (φωτ.: Facebook / The White House)
ΓΝΩΜΕΣ

Παγκόσμια αμερικανική δικτατορία;

21/02/2026 - 9:25πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: greekorthodox.org.au)

Ο αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος δίπλα στους νέους: «Η απάντηση στη σύγχυση του κόσμου είναι ο Χριστός»

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

CEV Challenge Cup: Ο Παναθηναϊκός πήγε στο τάι-μπρέικ τη «μάχη» με τη Βαλεφόλια κι ο τίτλος θα κριθεί στη Γλυφάδα

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

Basketball Champions League: Νέα ήττα για την Καρδίτσα

4 ώρες πριν
(Φωτ.: FIBA)

Προκριματικά Eurobasket 2027: Νέα ήττα από την Κροατία για την Εθνική Γυναικών

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

ENBL: Με άνεση στους «8» ο Ηρακλής

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Basketball Champions League: Νίκησε στη Sunel Arena την Τόφας η ΑΕΚ για το 5/5

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign