pontosnews.gr
Πέμπτη, 11/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τι ακριβώς συμβαίνει με το PKK στον Πόντο

7/08/2015 - 3:28μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Επειδή τις τελευταίες μέρες ειπώθηκαν και γράφτηκαν πολλά για επιθέσεις των ανταρτών του ΡΚΚ στην περιοχή του Πόντου, θεωρούμε ότι είναι χρήσιμο να πούμε κι εμείς την άποψή μας, για να έχουν οι αναγνώστες μας μια σφαιρική άποψη για το τι γίνεται στην περιοχή – εκτός των άλλων ενόψει της λειτουργίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Παναγία Σουμελά, στη Ματσούκα Τραπεζούντας, στις 15 Αυγούστου 2015.

Αποτελεί στρατηγική στόχευση του ΡΚΚ να αποκτήσει λαϊκά ερείσματα στην περιοχή του Πόντου. Αυτό γίνεται για πολλούς λόγους, τους οποίους καλόν είναι να μην τους αναφέρουμε εδώ. Όμως η πραγματοποίηση του στόχου αυτού είναι εξαιρετικά δύσκολη, γιατί οι κάτοικοι του Πόντου, ακόμα κι εκείνοι που έχουν αίσθηση της μακρινής ελληνικής, της λαζικής και της αρμενικής καταγωγής τους, είναι προσανατολισμένοι σταθερά στην υποστήριξη του κράτους και των συστημικών κομμάτων, μεταξύ άλλων και για λόγους επιβίωσης. Βλέπετε, η ιστορία τούς έχει διδάξει.

Απόδειξη αποτελεί η αποτυχία του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στις εκλογές της 7ης Ιουνίου να αποσπάσει ικανοποιητικά ποσοστά στους νομούς του Πόντου. Σε ελάχιστες περιοχές, όπως για παράδειγμα στο Άρτβιν, που συνορεύει με τη Γεωργία, οι αριστεροί και ορισμένοι Λαζοί ψήφισαν το HDP, το οποίο έλαβε το 3% των ψήφων, ενώ στους άλλους νομούς τα ποσοστά κυμάνθηκαν γύρω στο 1,5%.

Στο παρελθόν, στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ένα αριστερό κόμμα με ιδιαίτερα στενές σχέσεις με το ΡΚΚ αποπειράθηκε να διεισδύσει και να αποκτήσει επιρροή στον Πόντο –και ειδικά στις περιοχές της Τραπεζούντας όπου κατοικούν ελληνόφωνοι–, χωρίς επιτυχία.

Έκτοτε, οι προσπάθειες του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος περιορίζονται στην εγκατάσταση ομάδων ανταρτών στις ορεινές περιοχές του Πόντου, οι οποίες χρησιμοποιούν ως επιχειρησιακή βάση και ως βάση ανεφοδιασμού την περιοχή του Ντερσίμ και υποστηρίζονται σε τοπικό επίπεδο κυρίως από οικογένειες αριστερών και από κοινότητες αλεβιτών που υπάρχουν στην περιοχή.

Πριν από την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός από τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν, τον Μάρτιο του 2013, το ΡΚΚ είχε κατορθώσει να εδραιώσει την παρουσία του στον Πόντο, όπου δρούσαν μικρές ομάδες ανταρτών, με συνολικό αριθμό ενόπλων που δεν ξεπερνούσαν τα τριάντα άτομα. Να σημειώσουμε εδώ ότι η παρουσία των ανταρτών έχει καθαρά συμβολικό, κυρίως πολιτικό χαρακτήρα, αφού τριάντα άνθρωποι δεν μπορούν να αποτελούν στρατιωτικού χαρακτήρα απειλή για την περιοχή. Όμως, και μόνο το γεγονός ότι ο τοπικός λαός ξέρει ότι στο βουνό υπάρχουν αντάρτες, αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία και μπορεί να δρομολογήσει καταστάσεις εξαιρετικά δυσάρεστες για την Τουρκία.

Με την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός και την έκκληση του Οτζαλάν να εγκαταλείψουν οι αντάρτες του ΡΚΚ το έδαφος της τουρκικής επικράτειας, ο ομάδες των ανταρτών που έδρευαν στον Πόντο και δραστηριοποιούνταν στους νομούς Αργυρούπολης (Γκιουμουσχανέ), Κερασούντος, Κοτυώρων (Ορντού), Αμάσειας, Αμισού και Ευδοκιάδος (Τοκάτης), άρχισαν σταδιακά να αποχωρούν, με αποτέλεσμα το ΡΚΚ να μην έχει ένοπλη παρουσία στην περιοχή.

Μετά την έναρξη των βομβαρδισμών από πλευράς της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας των στρατοπέδων του ΡΚΚ στο όρος Κανδήλι και σε άλλες περιοχές του Νοτίου Κουρδιστάν (Β. Ιράκ), πριν από περίπου δέκα ημέρες, προφανώς το ΡΚΚ αποφάσισε να ξαναστείλει ομάδες ανταρτών στον Πόντο, γιατί οι εξελίξεις μάλλον οδηγούν σε κλιμάκωση του πολέμου μεταξύ Τουρκίας και ΡΚΚ. Και σε μια τέτοια περίπτωση, έχει τη δική του σημασία να είναι ανοιχτό και το μέτωπο του Πόντου, έστω και με λίγες και μικρές ομάδες ενόπλων ανταρτών! Όπως και να το κάνεις, είναι ένα επιπλέον μέτωπο.

Τις μέρες αυτές, λοιπόν, έχει σημάνει συναγερμός στις μονάδες της στρατοχωροφυλακής της περιοχής του Πόντου, κυρίως τους νομούς Κερασούντας και Αργυρούπολης, όπου σημειώθηκε μια σύγκρουση μικρής κλίμακας μεταξύ δύναμης της στρατοχωροφυλακής Κερασούντος και ομάδας ανταρτών, χωρίς θύματα. Στόχος των δυνάμεων ασφαλείας είναι να αποτρέψουν τη διείσδυση και την εγκατάσταση των ανταρτών στην περιοχή. Φυσικά έχουν προηγηθεί συλλήψεις πολιτών, οι οποίοι, με βάση τις αρχές ασφαλείας, είναι πιθανόν να αποτελέσουν τις ομάδες υποστήριξης των ανταρτών σε θέματα πληροφοριών, διοικητικής μέριμνας και επιμελητείας.

Έτσι έχει η κατάσταση στον Πόντο, και καλό είναι –αν αγαπάμε την περιοχή και τους ανθρώπους που κατοικούν εκεί– να κρατάμε χαμηλούς τόνους και να μην κάνουμε την τρίχα τριχιά. Μέρες που ’ναι…

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Λάζαρος στην πύλη του πλουσίου, διά χειρός Heinrich Aldegrever (πηγή: Metropolitan Museum of Art / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον πλούσιο και στον Λάζαρο (Μέρος Α’)

9/12/2025 - 9:36πμ
(Φωτ.: EPA / Erdem Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Νέα Οθωμανία;

7/12/2025 - 3:38μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/dji-agras-12491421/)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο νέος φεουδάρχης

6/12/2025 - 9:45πμ
(Πηγή: imgflip.com/memetemplate/390114597/Clown-Erdogan)
ΓΝΩΜΕΣ

Πού οδηγούνται οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας;

5/12/2025 - 4:22μμ
Η παραβολή των παρθένων από τους Pieter Brueghel (πρεσβ.) / Philip Galle / Hieronymus Cock (πηγή: Metropolitan Museum of Art / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους (Μέρος Ε’)

2/12/2025 - 9:47πμ
Αντιμέτωπο με νέα διλήμματα το κυβερνητικό δίδυμο Μπαχτσελί-Ερντογάν (φωτ. αρχείου: EPA / Γραφείο Τύπου Τουρκικής Προεδρίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε κρίσιμη καμπή το Κουρδικό

30/11/2025 - 5:27μμ
Ο Πάπας Λέων ΙΔ' και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Νίκαια της Βιθυνίας, στο χώρο των ερειπίων της βασιλικής του Αγίου Νεοφύτου, Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Alessandro di Meo)
ΓΝΩΜΕΣ

Τα μηνύματα από την επίσκεψη του Πάπα στη Νίκαια

29/11/2025 - 10:03πμ
Στιγμιότυπο μετά την υπογραφή για την οριοθέτηση ΑΟΖ, μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου, 26 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / Νίκος Χριστοδουλίδης - Nikos Christodoulides)
ΓΝΩΜΕΣ

Μεγάλη επιτυχία της Κύπρου

28/11/2025 - 3:54μμ
Την ώρα που συζειτείται το σχέδιο Τραμπ, οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίζονται (φωτ.: EPA / Maxym Marusenko)
ΓΝΩΜΕΣ

Το Σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία και η πολιτική της Αθήνας

22/11/2025 - 10:04πμ
Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης από ψηλά (αεροφωτ.: Βασίλης Βερβερίδης/MotionTeam)
ΓΝΩΜΕΣ

Αγοραπωλησίες γης και εθνική ασφάλεια

21/11/2025 - 4:45μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΟΠΑΠ)

«Τρίποντα» και από τα Ευχοστολίδια στον αγώνα Παναθηναϊκός AKTOR – Πανιώνιος Cosmorama

24 λεπτά πριν
Η εμβληματική φωτογραφία του αρμενικού ξεριζωμού (Armenian National Institute / Armin T. Wegner. Επεξεργασία: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Η αρμενική και η ποντιακή νεολαία ενώνουν τις φωνές τους για μια βραδιά μνήμης για τις Γενοκτονίες των λαών

51 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Δολοφονία στη Φοινικούντα: Στην Ευελπίδων οι δύο συλληφθέντες

1 ώρα πριν
Το κτήριο του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας (φωτ.: Τζ.Ρ.)

Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας: Με αίσθημα βαθιάς απώλειας αποχαιρετούμε την κυρία Ρίτα μας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μαριάνθη Τσομπανοπούλου)

Χριστούγεννα 2025: Πρεμιέρα για το εορταστικό ωράριο – Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

2 ώρες πριν
Εικόνα από το 17ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ (φωτ.: poe.org.gr)

19ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ: Οι μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις δεν θα εμποδίσουν τη διεξαγωγή του κορυφαίου ποντιακού πολιτιστικού γεγονότος

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign