Συνολικά 11 ποντιακοί σύλλογοι από όλες τις γωνιές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης συγκεντρώθηκαν στον ποντιακό οικισμό του Θρυλορίου του νομού Ροδόπης, προκειμένου να πάρουν μέρος στο 1ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας που διοργανώθηκε από τον τοπικό σύλλογο «Η Κερασούντα και το Γαρς». Η εκδήλωση, που είχε τίτλο «Είμαστε αυτό που τρώμε», πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος.
Η Χρύσα Μαυρίδου, πρόεδρος του συλλόγου «Η Κερασούντα και το Γαρς», επισήμανε ότι το φαγητό είναι κομμάτι της ταυτότητας των Ποντίων.
«Κρατάμε μέχρι και σήμερα την κουζίνα μας. Ο φόβος μας δεν είναι αν θα μας λείψει η ποντιακή διατροφή. Μεγαλύτερος φόβος μας είναι να μην χάσουμε τη διάλεκτό μας» ανέφερε η Χρ. Μαυρίδου.
Η πρόεδρος του συλλόγου, Χρύσα Μαυρίδου
Ο γενικός γραμματέας της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, Θοδωρής Κουρατζόγλου, τόνισε ότι τα ποντιακά φαγητά θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται σε μενού μεγάλων εστιατορίων, υπογραμμίζοντας ότι «δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα μενού των μεγάλων εστιατορίων του εξωτερικού».
«Κρίναμε με επαγγελματικά κριτήρια, αν και ήταν ερασιτεχνική η διαδικασία», ανέφερε για το διαγωνιστικό κομμάτι του προγράμματος.
Βίντεο από τη διαδικασία του διαγωνισμού
«Ήταν μια πιλοτική κίνηση η οποία μου φαίνεται πως θα εξελιχτεί σε κάτι πολύ σημαντικό και αυτή η περιοχή θα αναδειχθεί πολύ σύντομα για όλα αυτά που κάνει», κατέληξε ο Θ. Κουρατζόγλου.