pontosnews.gr
Πέμπτη, 31/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τα παθήματα που δεν έγιναν μαθήματα

10/07/2015 - 3:28μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ολόκληρο το πεντάμηνο της διακυβέρνησης του κυβερνητικού συνασπισμού, και ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες, έχει αποδειχθεί ένα πράγμα. Ότι το σύστημα άσκησης εξουσίας στην Ελλάδα πρέπει επειγόντως να μεταρρυθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί, για αποκτήσει δικλείδες ασφαλείας.

Γιατί, όπως αποδείχτηκε, η τύχη μιας ολόκληρης χώρας και ενός ολόκληρου έθνους, υπό συνθήκες υποτιθέμενης δημοκρατίας, εξαρτάται ή στην κυριολεξία κρέμεται στα χέρια ενός και μόνο ατόμου, του πρωθυπουργού.

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν είναι ακόμα γνωστό αν η Ελλάδα θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ ή αν θα συνεχίσει τον 21ο αιώνα ως μια αποσυνάγωγος χώρα από την –παρά τα πολλά προβλήματά της– πιο δημοκρατική και πιο προοδευτική ένωση κρατών στον κόσμο.

Κανείς δεν υποστηρίζει ότι η Ευρώπη είναι ένας επίγειος παράδεισος, όπου όλα δουλεύουν ρολόι και καταπώς θέλουν οι λαοί που την απαρτίζουν. Όμως είναι μια ένωση κρατών και λαών όπου προστατεύονται τα ανθρώπινα και τα ατομικά δικαιώματα, εφαρμόζονται σε γενικές γραμμές οι αρχές του κράτους δικαίου, και τα κράτη μεταξύ τους διατηρούν τέτοιες σχέσεις, που έχουν αποκλείσει τον πόλεμο στο εσωτερικό της ένωσης.

Από την άλλη, η υπερβολική βαρύτητα που δόθηκε στον οικονομικό παράγοντα, με αποκορύφωμα την ισχύ του ενιαίου νομίσματος, χωρίς προηγουμένως να έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα για την πολιτική ενοποίηση, έβαλαν το κάρο μπροστά από το άλογο, που λέει ο λαός μας, με αποτέλεσμα από τη μια πλευρά να εμφανίζονται σοβαρά οικονομικά προβλήματα σαν κι αυτό της Ελλάδας, και από την άλλη να υπάρχει αδυναμία αντιμετώπισής τους.

Επίσης, ενώ βασική αρχή της ένωσης είναι η πολιτική ισοτιμία, ακριβώς λόγω του ότι προηγείται κατά πολύ η οικονομική της πολιτικής ενοποίησης, ο οικονομικός παράγοντας έχει καταστεί καθοριστικός στο πεδίο των ισορροπιών στο εσωτερικό της  ΕΕ και στην πράξη έχει ανατρέψει την αρχή της πολιτικής ισοτιμίας, με αποτέλεσμα οικονομικά ισχυρές χώρες, όπως η Γερμανία, να κυριαρχούν και να αλλοιώνουν τα αρχικά χαρακτηριστικά της ΕΟΚ-ΕΕ.

Όμως παρά τα όποια προβλήματα, παρά τα εγκληματικά λάθη στην αρχιτεκτονική της οικονομικής ενοποίησης (Μάαστριχτ, ισοτιμίες ευρώ), παρά τα λάθη που έγιναν από τις ελληνικές κυβερνήσεις αλλά και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ετέρους όλα αυτά τα χρόνια που η Ελλάδα είναι πλήρες μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, τα στρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδας και του ελληνισμού εξυπηρετούνται με τη συμμετοχή της χώρας μας και πλήττονται ανεπανόρθωτα με ενδεχόμενη έξοδο ή αποβολή της από αυτήν.

Και επειδή όλη αυτήν την περίοδο που δοκιμάζεται η αξιοπιστία της ΕΕ και η εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών σ’ αυτήν έχουμε ακούσει και διαβάσει διάφορες απόψεις, ακόμα και στην περίπτωση που εμείς οι Έλληνες πρέπει να επανακαθορίσουμε τη στάση μας σε σχέση με τη συμμετοχή μας στην ΕΕ ακόμα και τον γεωπολιτικό μας προσανατολισμό, αυτό δεν πρέπει να γίνει με τον τρόπο που έγινε στις 5 Ιουλίου, η οποία ήταν μια διαδικασία που μάλλον είχε τα χαρακτηριστικά δημοψηφισμάτων που γίνονται σε ολοκληρωτικά καθεστώτα παρά σε μια δημοκρατία.

Σε κάθε περίπτωση, για να επιστρέψουμε στην αρχή του σημειώματός μας, η Ελλάδα με αποφάσεις –σκόπιμες ή μη, είναι ένα θέμα που απαιτεί διερεύνηση ίσως από κάποιον θεσμό του ελληνικού κράτους, μιας μικρής ομάδας της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού– όλους αυτούς τους πέντε μήνες οδηγήθηκε στο χείλος του γκρεμού και κινδύνεψε να αποβληθεί από την ΕΕ, με συνέπειες που μόνο με πυρηνικό βομβαρδισμό της χώρας μπορούν να συγκριθούν.

Και φυσικά, όλα αυτά ερήμην των πολιτών και σε πολύ μεγάλο βαθμό εκτός των θεσμών που υποτίθεται ότι υπάρχουν για την προστασία των συμφερόντων του έθνους και της πατρίδας. Ίσα-ίσα, οι θεσμοί χρησιμοποιήθηκαν με έναν σατανικό τρόπο –μένει αν ήταν μέρος ενός σχεδίου ή αποτέλεσμα πολιτικής ανικανότητας– για να οδηγηθεί η χώρα στον γκρεμό. Η μεθόδευση του λεγόμενου δημοψηφίσματος θα μείνει στην ιστορία στις σχολές Πολιτικής Επιστήμης ως κάτι τέτοιο, αφού αφενός μεγάλωσε τον κίνδυνο αποβολής της χώρας από την ΕΕ, αφετέρου οδήγησε στην καταστροφή του τραπεζικού συστήματος (για την εξυγίανση του οποίου δαπανήθηκαν δισεκατομμύρια ευρώ) και έφερε στο προσκήνιο μια συμφωνία που με βάση τα δημοσιεύματα είναι κατά πολύ χειρότερη από εκείνη πουν κληθήκαμε να υπογράψουμε προ της εξαγγελίας του δημοψηφίσματος.

Άρα, αν είναι σωστός ο συλλογισμός μας, μια μικρή ομάδα και ο πρωθυπουργός, αν το θέλουν και αν τους κυριεύσουν οι ιδεολογικές τους εμμονές και το ταξικό μίσος, μπορούν άνετα να καταστρέψουν τη χώρα χωρίς κανείς να είναι σε θέση να τους αποτρέψει.

Ας ψάξει οποιοσδήποτε από μας και ας βρει έστω και μία χώρα του κόσμου με δημοκρατικό καθεστώς που να έχει τέτοιο θεσμικό κενό και να κρέμεται η τύχη της από τα χέρια και τη βούληση ενός ατόμου.

Πραγματικά είναι από τις περιπτώσεις που δεν δικαιούσαι να πεις το «φύλακες γρηγορείτε».

Μεταρρύθμιση τώρα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τρέλα γενική [Διάβολος με αγγελικό πρόσωπο]. Γκόγια υ Λουθιέντες Φρανθίσκο [1864], οξυγραφία και ακουατίντα σε χαρτί (φωτ.: Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε αυτόν που είχε λεγεώνα δαιμόνων (Μέρος B’)

29/07/2025 - 10:10πμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, Παρασκευή 25 Ιουλίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο κλοιός στενεύει

26/07/2025 - 9:38πμ
Ο Ιησούς εξορκίζει δαιμονισμένο Γερασηνό. Έργο του Spencer Alexander McDaniel, 2020 (πηγή: Katolophyromai / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε αυτόν που είχε λεγεώνα δαιμόνων (Μέρος Α’)

22/07/2025 - 9:23πμ
Τούρκοι διαδηλωτές κρατούν τη σημαία της χώρας τους (φωτ.: EPA / Sedat Suna)
ΓΝΩΜΕΣ

Κοινοπολιτεία Μουσουλμάνων η Τουρκία;

20/07/2025 - 3:42μμ
Οι σημαίες της Τουρκίας και του Ισραήλ (πηγή: Canva)
ΓΝΩΜΕΣ

Άρχισε ο ψυχρός πόλεμος Ισραήλ-Τουρκίας

19/07/2025 - 9:10πμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. αρχείου: Χ / Recep Tayyip Erdoğan)
ΓΝΩΜΕΣ

Μετά τους Δρούζους, τι;

18/07/2025 - 4:49μμ
Όπλα του PKK για την πυρά, στη συμβολική εκδήλωση που έγινε στο Βόρειο Ιράκ (φωτ.: Χ / Heme Sûr - KANAL8)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί «καταθέτουν» οι Κούρδοι όπλα;

13/07/2025 - 3:40μμ
(Εικ.: Χ.Κ)
ΓΝΩΜΕΣ

Μεταεθνοκρατικό αφήγημα των ΗΠΑ για την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή

12/07/2025 - 9:35πμ
Ισραηλινό F-35 (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΓΝΩΜΕΣ

Το Ισραήλ λέει «όχι» στην παράδοση των F-35 στην Τουρκία

11/07/2025 - 3:26μμ
Μικρογραφία από εβραϊκό θρησκευτικό κείμενο του 14ου αι. (Haggadah) που φυλάσσεται στη Βρετανική Βιβλιοθήκη (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ισαάκ όταν ευλόγησε τον Ιακώβ (Μέρος Γ’)

8/07/2025 - 9:10πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φωτ. αρχείου από επιχείρηση της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση πυρκαγιάς (ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI)

Άγιο Όρος: Απανθρακωμένος εντοπίστηκε ο οδηγός του φορτηγού που έπεσε σε γκρεμό

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Champions League: Δεν μπόρεσε την ανατροπή ο Παναθηναϊκός

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)

Τα μυστικά της Ρωσικής Εκκλησίας, στο κέντρο της Αθήνας: Φωτογραφική ξενάγηση στις κατακόμβες

4 ώρες πριν
Η παραλία Κοκάρη στην Κερασούντα. Καρτ ποστάλ από τη συλλογή του Στέργιου Θεοδωρίδη (φωτ.: αρχείο Στέργιου Θεοδωρίδη)

Τα «μπάνια του λαού» στον Ανατολικό Πόντο: Κολύμπι για όλους, «σέρφινγκ» για τους άνδρες

4 ώρες πριν
H 17χρονη Ελένη Καρακασίδου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Specialist στην κατηγορία Power Point (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Παναγιώτης Ασλανίδης)

Ελένη Καρακασίδου: Η Ποντιοπούλα από την Καλαμαριά είναι η νέα παγκόσμια πρωταθλήτρια της Microsoft Office Specialist στο PowerPoint

5 ώρες πριν
(Πηγή φωτ.: glomex)

Έξι τραυματίες από τη σύγκρουση λεωφορείου με ΙΧ στη Συγγρού

5 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign