pontosnews.gr
Δευτέρα, 21/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η μαγεία της λέξης Πόντος κατά Μπαμπινιώτη

7/06/2015 - 4:23μμ
Η μαγεία της λέξης Πόντος κατά Μπαμπινιώτη
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Πόντος: Λέξεις όπως Εύξεινος Πόντος, Ελλήσποντος, ποντοπόρα πλοία, καταποντίζω κ.ά. μάς οδηγούν σε μιαν άλλη «θαλασσινή λέξη», τη λ. πόντος. Η κυριολεκτική σημασία τής λ. πόντος είναι «θαλάσσιο πέρασμα», «θάλασσα που λειτουργεί κυρίως ως πέρασμα από τη μια στεριά σε μιαν άλλη». Τέτοιος ήταν λ.χ. ο Εύξεινος πόντος, η επικίνδυνη για τη διάβαση των πλοίων Μαύρη Θάλασσα, ο Άξεινος Πόντος, που ευφημιστικά και αποτρεπτικά ονομάστηκε Εύξεινος Πόντος, «θάλασσα που καλοδέχεται τους ξένους που την διαπλέουν».

Αν η λ. αλς χρησιμοποιήθηκε, όπως είδαμε, στην ποίηση, η λ. πόντος χρησιμοποιήθηκε στον πεζό λόγο ως μια ακόμη λέξη για τη θάλασσα, την κλειστή θάλασσα που λειτουργεί ως πέρασμα (Εύξεινος Πόντος, Έλλης πόντος > Ελλήσποντος, Προποντίς «η θάλασσα τού Μαρμαρά») ή ως καθορισμένων ορίων επιμέρους θάλασσα (ό,τι δηλ. και το πέλαγος) σε χρήσεις όπως Αιγαίος πόντος, Σαρωνικός πόντος, Ικάριος πόντος, Σικελικός πόντος κ.ά.

Όπως προκειμένου για τη λ. θάλασσα έτσι και για τη λ. πόντος ένα πλήθος παράλληλων συνθέτων χρησιμοποιήθηκαν στην αρχαία για να δηλώσουν διάφορες ιδιότητες τής θάλασσας: ποντοβαφής, ποντόβροχος, ποντογενής, ποντοθήρης, ποντοκράτωρ, ποντομέδων, ποντοναύτης, ποντοπαγής, ποντοπλάνητος, ποντοτίνακτος, ποντοχάρυβδις κ.ά.

Λέξεις συγγενείς, που χρησιμοποιούμε και σήμερα είναι το επίθετο πόντ-ιος που σήμαινε ό,τι το θαλάσσιος (πόντιο ύδωρ, πόντιο πέλαγος, πόντια κύματα, πόντια ακτή κ.λπ.) και το επίθετο
ποντ-ικός που δήλωνε κάθε τι που αναφέρεται στον Πόντο ως γεωγραφική τοποθεσία: ποντικόν δένδρεον, ποντική ρίζα (=γλυκόριζα) και ποντικός μυς «η νυφίτσα». Ό,τι ονομάζουμε ποντικός (ποντίκι), το γνωστό τρωκτικό, προέρχεται από το ποντικός μυς, μυς των ποντοπόρων πλοίων (κατά παράλειψιν τού μυς· πβ. και αρουραίος μυς, ο μυς των αγρών). Αξίζει εδώ να αναφερθεί
–για την περιπετειώδη ιστορία των λέξεων– ότι υπήρχε και το ποντικόν κάρυον (ποντικό καρύδι) που, κατά παράλειψιν τού κάρυον, το ποντικόν έγινε findik στα Τουρκικά, απ’ όπου η λ. φουντούκι που ξαναπήραμε ως αντιδάνειο. Σήμερα χρησιμοποιούμε επίσης τη συχνή στον Όμηρο λ. ποντοπόρος «αυτός που διασχίζει τη θάλασσα», καθώς και το πολύ εύχρηστο στην αρχαία γλώσσα ρήμα καταποντίζω «βυθίζω στη θάλασσα».

Η ρίζα από την οποία ξεκίνησε η λ. πόντος είναι η ΙΕ [ινδοευρωπαϊκή] ρίζα *pent- που σήμαινε «πέρασμα». Από την ίδια ρίζα υποστηρίζεται από μερικούς ότι προήλθαν στην Ελληνική το ρ. πατώ, με αρχική σημ. «βαδίζω, περπατώ» και το ουσ. πάτος που σήμαινε αρχικά τον «δρόμο». Η ίδια ρίζα έδωσε το λατ. pons/pontis «γέφυρα», που πέρασε και σε άλλες γλώσσες, απ’ αυτό μάλιστα έγινε και το pontifex «ποντίφηξ», που λόγω τής σπουδαιότητας των ελάχιστων την αρχαία εποχή γεφυρών και τής χρήσης τους ως ελεγχόμενων διαβάσεων, το αξίωμα τού ποντίφηκος ήταν εξαιρετικά σημαντικό, ανατιθέμενο σε ανώτατους ιερείς με αρμοδιότητα την κατασκευή και τη συντήρηση γεφυρών, γεγονός που τους προσπόριζε δύναμη και κύρος. Από την ίδια ρίζα είναι και το ρ. find/finden «ευρίσκω» των γερμανικών γλωσσών.

  • Από το άρθρο με τίτλο «Η θάλασσα στη γλώσσα μας», που φιλοξενείται στο babiniotis.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Istiklalden/instagram)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν ο Ερντογάν τραγούδησε παραδοσιακό τραγούδι από τον Πόντο – Η μελωδία από τη Ριζούντα που ακούστηκε στη Σαμψούντα

20/09/2026 - 11:57μμ
(Φωτ.: spnx.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός και έναρξη της νέας πολιτιστικής χρονιάς στον Σύλλογο Ποντίων Ν. Ξάνθης

20/09/2026 - 6:56μμ
Το χειρόγραφο τηλεγράφημα σε έντυπο της Eastern Telegraph Company, με το μήνυμα γραμμένο με μολύβι και λατινικούς χαρακτήρες. Ο ένοπλος είναι ο Τοπάλ Οσμάν (πηγή:  Ψηφιομνήμων ΑΠΘ / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης· εικ.: pontosnews.gr)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Σαν σήμερα, 1920: Το τηλεγράφημα των 39 λέξεων που προειδοποιούσε για σφαγές στον Πόντο

20/09/2026 - 3:55μμ
Ο μητροπολίτης Καστορίας τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση για τους καταδικασθέντες από τα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας. Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: fouit.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αμάσεια 1921: Τα ονόματα των Ποντίων της αγχόνης ακούστηκαν ξανά, στην Καστοριά

20/09/2026 - 11:39πμ
Η Λένα Νίτσου-Ψαθά φωτογραφίζεται μπροστά από την ιστορική φωτογραφία του Δημήτρη Ψαθά με τον πρωταγωνιστή της κωμωδίας του Εταιρεία Θαυμάτων Δημήτρη Χορν. Κάτω ο συγγραφέας εικονίζεται με τον πρωταγωνιστή της κωμωδίας του Ο εαυτούλης μου Νίκο Σταυρίδη (φωτ.: Μάνος Βλαστός)
ΠΟΝΤΟΣ

Η «Γη του Πόντου» στη μικρή οθόνη; Το όνειρο της Λένας Νίτσου-Ψαθά

20/09/2026 - 9:40πμ
Η επιστολή της Ευδοξίας Αποστολίδου, με ημερομηνία 2 Απριλίου 1921. Επάνω δεξιά διακρίνεται η ιδιόχειρη σύσταση του μητροπολίτη Χαλδίας Λαυρεντίου (πηγή: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Άνευ ουδενός υποστηρίγματος»: Η επιστολή μιας Πόντιας μητέρας για τα τέσσερα ορφανά της

19/09/2026 - 10:30μμ
Οικογενειακή φωτογραφία πριν από το φετινό τουρνουά, που ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Χριστόφορου Κοσκενίδη (φωτ.: Οργανωτική Επιτροπή)
ΠΟΝΤΟΣ

Από το Ταράζ στην Ελλάδα με μια μπάλα: Οι Πόντιοι του Καζακστάν κρατούν τη μνήμη ζωντανή στα γήπεδα

19/09/2026 - 7:22μμ
Στιγμιότυπο από το 19ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ που έγινε πέρυσι στην Καρδίτσα (πηγή:. livemedia.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

20ό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ: Στη μνήμη του Γιώργου Παρχαρίδη αφιερωμένη η γιορτή του πολιτισμού

19/09/2026 - 11:05πμ
Ο Βαυαρός γλωσσολόγος Μιχαήλ Δέφνερ μελέτησε ιδιαίτερα τη διάλεκτο των ελληνόφωνων μουσουλμάνων του Όφεως, την οποία περιέγραψε αξιοποιώντας τις πληροφορίες του εκπαιδευτικού και λόγιου Ιωάννη Παρχαρίδη (εικ.: Βιβλιοθήκη Κ.Θ. Δημαρά/en.wikipedia.org/wiki/Of,_Trabzon/ Selehattin Sezeroglu )
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Μιχαήλ Δέφνερ: Ο Γερμανός φιλέλληνας που χαρτογράφησε γλωσσικά μυστικά του Πόντου και αμφισβητήθηκε

18/09/2026 - 9:07μμ
(Φωτ.: facebook σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου "Ποντιακή Λύρα")
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου «Ποντιακή Λύρα»: Πότε αρχίζουν τα μαθήματα ποντιακών χορών και εικαστικών

18/09/2026 - 1:57μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ / EUROKINISSI)

Υπόθεση Μαζωνάκη: Στον ανακριτή ο υπνοθεραπευτής – Τι υποστηρίζει ο ΙΣΑ για τους ελέγχους στο ιατρείο

4 λεπτά πριν
(Φωτ.: pixabay.com)

Θεσσαλονίκη: Βρέθηκαν μόνα τους στον δρόμο δύο κοριτσάκια 2 και 4 ετών – Στη σύλληψη του πατέρα τους προχώρησε η Αστυνομία

31 λεπτά πριν
(Φωτ.: sofia_zacharaki/Instagram)

Ενθρονίστηκε ο νέος αρχιεπίσκοπος Καναδά Απόστολος – «Ενότητα» το μήνυμα για τη νέα περίοδο της Αρχιεπισκοπής

58 λεπτά πριν
«The New York Times», 6 Νοεμβρίου 1921: δημοσίευμα για τις αναφορές σχετικά με τις σφαγές και τις εκτελέσεις Ελλήνων στον Πόντο (φωτ.: The New York Times, 6 Νοεμβρίου 1921, σελ. 22)

21 Σεπτεμβρίου 1921: Η Αμάσεια μέσα από τα μάτια των Αμερικανών

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Έγκλημα στην Ηγουμενίτσα: Νεκρή 25χρονη σε ποδηλατόδρομο – Ο 27χρονος σύντροφός της ομολόγησε

2 ώρες πριν
(Φωτ.: SamosToday-Radio Cafe 102.4/A.T.K.)

Σάμος: Απέναντι από τις χαμένες πατρίδες, η μνήμη μένει ζωντανή – Με θέα τα μικρασιατικά παράλια, τιμήθηκαν οι Έλληνες της Μικράς Ασίας

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV