pontosnews.gr
Πέμπτη, 25/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Από αύριο η παράσταση «Σμύρνη μου αγαπημένη»

29/10/2014 - 1:57μμ
14 сентября – День памяти Геноцида греков Малой Азии
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στις 30 Οκτωβρίου ανεβαίνει στη σκηνή ΘΕΑΤΡΟΝ του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» η Φιλιώ, η πρωταγωνίστρια της νέας παράστασης Σμύρνη μου αγαπημένη που φέρει την υπογραφή της Μιμής Ντενίση.

Μέσα από την προσωπική και οικογενειακή ιστορία της Φιλιώς ξεδιπλώνεται η ιστορία της Σμύρνης την περίοδο 1917-23. Το έργο έγραψε και σκηνοθέτησε η γνωστή ηθοποιός, μετά από πολυετή έρευνα στα πλούσια αρχεία του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού –όπως είπε–, το οποίο έχει κάνει και την παραγωγή του έργου.

Η Μιμή Ντενίση διάβασε μαρτυρίες Ελλήνων, Τούρκων, Λεβαντίνων, καθώς και πάνω από εκατό βιβλία ιστορικών, περιηγητών, λογοτεχνών, δημοσιογράφων αλλά και απλών ανθρώπων της εποχής. Επίσης, χρησιμοποίησε υλικό από διδακτορικές διατριβές και μελέτες που δεν έχουν εκδοθεί, με αποτέλεσμα πολλά στοιχεία σχετικά με τα δραματικά γεγονότα της Σμύρνης να γίνονται για πρώτη φορά γνωστά στο ευρύ κοινό, μέσα από το έργο.

Τη ζωντανή μουσική έχει αναλάβει η Εστουδιαντίνα, που μάλιστα πραγματοποίησε ολοκληρωμένη έρευνα γύρω από τη μουσική της Ιωνίας. Τα κοστούμια είναι εποχής και τα σκηνικά πολυτελή, όπως και σε όλες τις παραστάσεις που ανεβάζει η Μιμή Ντενίση. Στην παράσταση χρησιμοποιείται αυθεντικό φωτογραφικό υλικό.

Παράλληλα στο φουαγέ του ΘΕΑΤΡΟΝ θα φιλοξενείται από 10 Νοεμβρίου η έκθεση «Η Σμύρνη των Ελλήνων» από την Ένωση Σμυρναίων. Το υλικό της έκθεσης προέρχεται κατά μεγάλο μέρος από τις συλλογές της Ενώσεως Σμυρναίων και περιλαμβάνει βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, φωτογραφίες, πορτρέτα και κειμήλια που διασώθηκαν από τις φλόγες και την καταστροφή της Σμύρνης το 1922. Στόχος της έκθεσης είναι να αναδειχθούν όψεις της ελληνικής Σμύρνης, κυρίως κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα έως το 1922, και να καταδειχθούν οι υψηλότατες επιδόσεις των Ελλήνων της Σμύρνης στις επιστήμες, την παιδεία, τα γράμματα, τις τέχνες, την οικονομία, το εμπόριο, τον αθλητισμό και την κοινωνική πρόνοια.

Το έργο

Μια αρχόντισσα της Σμύρνης, η Φιλιώ, θυμάται και νοσταλγεί τη ζωή της εκεί. Ο νους της φεύγει από την προσφυγική γειτονιά όπου ζει πια και ξαναζεί τη χρυσή εποχή της κοσμοπολίτικης Σμύρνης, όταν ήταν το μαργαριτάρι της Ανατολής, ο Παράδεισος της Ιωνίας αλλά και η Πόλη των Απίστων για τους Οθωμανούς.

Ο άντρας της Φιλιώς, φανατικός Έλληνας και βενιζελικός, όπως και ο πατέρας της και τα παιδιά της, ζουν με το όνειρο της Μεγάλης Ιδέας. Ο αδελφός του και η οικογένειά του, επίσης πετυχημένοι έμποροι, βασιλικοί και φανατικοί Μικρασιάτες, θέλουν την Σμύρνη αυτόνομη. 

Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο οικογένειες, η αρμονική συνύπαρξη με Τούρκους και Λεβαντίνους, οι ανεκπλήρωτοι, απαγορευμένοι έρωτες ανάμεσα στις διαφορετικές φυλές, τα γλέντια τους, τα τραγούδια, τα όνειρά τους, κυριαρχούν στο έργο.

Σημαντικό ρόλο παίζουν όμως και τα ιστορικά γεγονότα που επηρεάζουν τη ζωή όλων ερήμην τους, από τον ερχομό των Ελλήνων ως ελευθερωτών μέχρι την καταστροφή της μοναδικής πόλης και την αναγκαστική μετανάστευση. Μέσα από την ιστορία της οικογένειας ξετυλίγεται και η ευρύτερη ιστορία της πόλης.

Πρωταγωνιστούν οι: Μιμή Ντενίση, Τάσος Χαλκιάς, Τάσος Νούσιας, Χριστίνα Αλεξανιάν, Κρατερός Κατσούλης, Δημήτρης Μακαλιάς, Κατερίνα Γερονικολού, Μιχάλης Μητρούσης, Κώστας Βουτσάς, Μαρία Εγγλεζάκη, Λευτέρης Ζαμπετάκης, Νέδη Αντωνιάδη, Αναστασία Σκοπελίτη, Νέλη Αλκάδη, Χρήστος Βελιάνο, Χριστίνα Δρεμέτσικα, Εβελίνα Κυπραίου, Δήμητρα Μιχαηλίδου, Άγγελος Μπέσσας, Ζαχαρένια Φραγκιαδάκη, Ηλίας Νομικός, Ηλίας Παπακωνσταντίνου, Νικόλας Γκιούλης.

Συμμετέχει ζωντανά η ορχήστρα Εστουδιαντίνα, με τους μουσικούς Κυριάκο Γκουβέντα, Νίκο Μέρμυγκα, Γιάννη Τσέρτο και Γιάννη Πλαγιαννάκο, και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Ανδρέα Κατσιγιάννη.

Τα τραγούδια ερμηνεύουν o Mπάμπης Τσέρτος και η Σοφία Μέρμηγκα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Ερμούπολη και η Άνω Σύρος, από το βιβλίο των φωτογράφων Daniel Baud-Bovy / Frédéric Boissonnas, «Des Cyclades en Crète au gré du vent», Γενεύη 1919 (πηγή: travelogues.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ερμούπολη: Η πόλη που ιδρύθηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες συμπληρώνει δύο αιώνες ιστορίας

24/06/2026 - 2:47μμ
Η ερμηνεύτρια στα ερείπια του ναού, πριν από τη συναυλία (φωτ.: facebook / Μπέττυ Χαρλαύτη)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μπέττυ Χαρλαύτη: Ερμήνευσε το αρχαιότερο τραγούδι του κόσμου στη γη που το γέννησε, την Ιωνία

23/06/2026 - 11:46μμ
Μετά το τέλος της παράστασης «Στ’ Αϊ-Γιαννιού του Κλήδονα, ριζικά και στροβιλίσματα στου θέρους τα γυρίσματα», Σάββατο 14 Ιουνίου 2026 
(φωτ.: Μικρασιατικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μελισσίων «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε»)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Από τη Μικρά Ασία έως την Ικαρία: Τα «ριζικά» του Κλήδονα ξεκλείδωσαν στα Μελίσσια

21/06/2026 - 4:37μμ
Μία από τις όψεις του Πολιτιστικού Κέντρου Μικρασιατικής Μνήμης (φωτ.: Facebook / Νίκος Σταυρέλης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κέντρο Μικρασιατικής Μνήμης στην Κόρινθο: Δεκατρία χρόνια μετά, το έργο ψάχνει ακόμη το δρόμο του

18/06/2026 - 11:17πμ
(Φωτ.: Wikimedia Commons – Büyükada Greek Orphanage Collection)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Συμφωνία-ορόσημο για το Ελληνικό Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου – Νέα εποχή για το ιστορικό ξύλινο μνημείο

15/06/2026 - 11:49μμ
Του Αϊ-Γιάννη οι φωτιές στην προσφυγική γειτονιά της Δυτικής Παραλίας στην Καλαμάτα, Σάββατο 13 Ιουνίου 2026 (φωτ.: messinialive.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κλήδονας στην Καλαμάτα: Οι Μικρασιάτες αναβίωσαν το αγαπημένο έθιμο, με φωτιές και γλέντι

14/06/2026 - 8:14μμ
Στιγμιότυπο από το 6ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατικών Συλλόγων, στο γήπεδο του Παναθλητικού Ομίλου Ατσαλένιου (φωτ.: Δήμος Ηρακλείου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατικών Σωματείων: Η Νέα Ιωνία υποδέχεται τη μεγάλη γιορτή μνήμης και παράδοσης

12/06/2026 - 11:16πμ
Η Έλλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου διά χειρός Έλλης Σολομωνίδου-Μπαλάνου (πηγή: ΕΡΤ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Έλλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου (1931-2026): Η Αθήνα αποχαιρέτησε μια σπουδαία προσωπικότητα

12/06/2026 - 8:55πμ
Η Αγγέλα Χρήστου Μαγγανά είναι το μικρό κοριτσάκι στη φωτογραφία του εργοστασίου πλινθοκεραμοποιίας του Μικρασιάτη Αντώνιου Κατσιάνου (φωτ.: facebook.com/karampou)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Πέθανε η Μικρασιάτισσα Αγγέλα Χρήστου-Μαγγανά από τις Οινούσσες

10/06/2026 - 3:29μμ
Στιγμιότυπο από την τελετή αποφοίτησης, Παρασκευή 5 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Giannis Demirtzoglou)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Συγκίνηση στο Ζωγράφειο της Κωνσταντινούπολης: Η «σκυτάλη» πέρασε στους επόμενους απόφοιτους

6/06/2026 - 3:15μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Mario Guzman)

Μουντιάλ 2026: Νέα φιέστα του Μεξικού και πρόκριση στους «32» – Με 3-0 νίκησε την Τσεχία

11 λεπτά πριν
Άνθρωποι αναζητούν σημεία ζωής στα χαλάσματα (φωτ.: EPA / Rayner Pena)

Βενεζουέλα: Δεκάδες κτήρια έχουν καταρρεύσει ή υποστεί ζημιές στη Λα Γουάιρα – Μεγαλώνει ο αριθμός των θυμάτων

39 λεπτά πριν

Έπεσε πυροσβεστικό ελικόπτερο που επιχειρούσε στη Βάλια Κάλντα

1 ώρα πριν
Μέρος του εξωφύλλου του βιβλίου «Πύλες εξόδου προς την Αμερική. Η οικονομία της υπερατλαντικής μετανάστευσης στα ελληνικά λιμάνια (1890-1940)» (φωτ.: ertnews.gr)

Από τα ελληνικά λιμάνια στο αμερικανικό όνειρο – Η άγνωστη οικονομία της υπερατλαντικής μετανάστευσης

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Ηλίας Σπυριούνης)

Υπουργείο Παιδείας: Ανακοινώθηκαν οι βαθμολoγίες ΓΕΛ και ΕΠΑΛ για της Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Miguel Sierra)

Μουντιάλ 2026: Έκπληξη από τη Νότια Αφρική – 1-0 τη Νότια Κορέα και πρόκριση στους «32»

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign