pontosnews.gr
Σάββατο, 28/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πώς να σβήστε την πασχαλινή καούρα

20/04/2014 - 7:23μμ
Δέκα κόλπα για να μην φουσκώνεις μετά το φαγητό
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πώς να σβήστε την πασχαλινή καούρα

Μετά την νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας ακολουθεί η πασχαλινή κρεπάλη. Από το βράδυ της Ανάστασης μέχρι και την Δευτέρα του Πάσχα άπαντες καταναλώνουν πολλές ποσότητες φαγητού, πολλά γλυκά και πολύ αλκοόλ.
 
Σύμφωνα με στοιχεία ένας στους δυο ενήλικας θα ταλαιπωρηθεί από πόνους στο στομάχι του και όλα θα του κάτσουν βαριά. από το βράδυ της Ανάστασης και μέχρι να έρθει η Δευτέρα του Πάσχα.
 
Οι καούρες είναι το κυριότερο σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, της πάθησης που οφείλεται στην κακή λειτουργία του οισοφαγικού σφιγκτήρα, η οποία εκτιμάται ότι ταλαιπωρεί τέσσερις στους δέκα Έλληνες.
Για.. καλή χώνεψη
 
Μην καπνίζετε αμέσως μετά το φαγητό ενώ καλό θα ήταν να αποφύγετε τα αναψυκτικά πριν ή μετά την κατανάλωση των πλούσιων εδεσμάτων.Το αλκοόλ με μέτρο.
 
Μη φορτώνετε το στομάχι σας.Προτιμήστε  τα μικρά γεύματα μασάτε καλά και χωρίς βιασύνη.
 
Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό αφού  διευκολύνεται η «άνοδος» του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο. Εάν θέλετε οπωσδήποτε να ξεκουραστείτε, βάλτε δύο μαξιλάρια στην πλάτη σας, ώστε να είστε ανασηκωμένοι και να παρεμποδίζεται η παλινδρόμηση.
 
Κάντε μια βόλτα μετά το γεύμα.
 
Φοράτε χαλαρά ρούχα
 
 Ανακούφιση από τα  βότανα
 
Το φαρμακείο της φύσης έχει προνοήσει πριν από μας για μας.
 
Η μέντα χάρη στη σπασμολυτική της δράση,χαλαρώνει τους μυς του πεπτικού συστήματος και το αφέψημα από τα φύλλα της βοηθά στην ανακούφιση του πόνου.
 
Τα αφεψήματα χαμομηλιού και φασκόμηλου λειτουργούν ως ήπια κατασταλτικά στην αντιμετώπιση της γαστρίτιδας και της δυσπεψίας.
 
Μασήστε μαστίχα ύστερα από κάθε γεύμα. Διεγείρει την παραγωγή και την κατάποση σιέλου, δρώντας έτσι προστατευτικά στα ενοχλήματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
 
Ο μαραθόσπορος ή το γλυκάνισο ή το τζίτζερ  ηρεμούν το στομάχι και διευκολύνουν την πέψη.
 
Πότε να πάρω φάρμακο;
 
Εάν δεν ταλαιπωρείσαι από καούρες συχνά, τότε μπορείς να επιλέξεις τα αντιόξινα ή τα αλγινικά φάρμακα. Τα πρώτα καταστέλλουν τα οξέα του στομάχου και ανακουφίζουν σε λιγότερο από μία ώρα, ενώ τα αλγινικά, που δρουν εντός 5 λεπτών, είναι μια νέα κατηγορία φαρμάκων που παρεμποδίζουν τα γαστρικά οξέα να παλινδρομήσουν προς τον οισοφάγο.
 
Εάν οι καούρες σε ταλαιπωρούν καθημερινά, τότε πιθανόν ο γαστρεντερολόγος να σας συστήσει πιο δραστικά φάρμακα.
 
Tips για καλή χώνευση
 
Στην περίπτωση που νηστεύετε, φροντίστε το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου να φάτε λαδερό φαγητό

* Το βράδυ της Ανάστασης προτιμήστε να καταναλώσετε μαγειρίτσα, αντί για τηγανητή συκωταριά, διότι η μαγειρίτσα θα βοηθήσει το στομάχι σας να «δεχτεί» πιο εύκολα το κρέας μετά τη νηστεία.

 Προσέξτε ιδιαίτερα τι ποσότητα κατανάλωσης λίπους από αυγά, γαρδουμπάκια, τηγανιτά εντόσθια, γλυκά με πολλά λιπαρά, πέτσα και ορατού λίπος του οβελία.
 Προτιμήστε το κατσίκι από το αρνί, γιατί έχει λιγότερα λιπαρά. Από τα πιο άπαχα μέρη του ζώου είναι η «σέλα» και το μπούτι.

* Να μασάτε πολύ καλά την κάθε σας μπουκιά, για να διευκολύνετε την πέψη.

* Να καταναλώσετε αλκοόλ με μέτρο, διότι αν υπερβείτε τα τρία ποτηράκια μπορεί να επιβαρυνθούν προϋπάρχοντα προβλήματα, όπως η χολοκυστοπάθεια, η γαστρίτιδα, το έλκος, η οισοφαγίτιδα, τα εκκολπώματα και οι κολίτιδες (είναι προβλήματα του παχέος εντέρου).

Αποφύγετε να τσιμπολογάτε από τις πιατέλες.

Καταναλώστε σαλάτες ώστε να «κόβετε» την πείνα σας.

Αποφεύγετε την κατανάλωση φρούτων αμέσως μετά το φαγητό, διότι τα συστατικά των φρούτων απορροφώνται με διαφορετικό ρυθμό από αυτά του κρέατος και των άλλων φαγητών, και αυτή η διαφορά μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία.

* Να πίνετε άφθονο νερό.

* Να αποφύγετε την υπερκατανάλωση ροφημάτων με ανθρακικό.

* Αν υπάρχει δυνατότητα επιλογής, να προτιμάτε τα κρέατα που έχουν ψηθεί στην σχάρα ή στην σούβλα από αυτά του φούρνου, της γάστρας κ.τ.λ.

* Να αποφύγετε να ξαπλώσετε ή να ασχοληθείτε με κοπιώδεις δραστηριότητες μετά το φαγητό. Εάν θέλετε να διευκολύνετε την πέψη, να κάνετε έναν ήρεμο περίπατο, με αργό βήμα.

* Το βράδυ της Κυριακής και της Δευτέρας του Πάσχα, φάτε κάτι ελαφρύ (λ.χ. γιαούρτι με φρούτα, σαλάτα με άπαχο κρέας ή άπαχο τυρί, μια καταπραϋντική χορτόσουπα, σαλάτα με δυο αυγά βραστά).

Εάν έχετε ιστορικό προβλημάτων στο πεπτικό σύστημα, καλό θα ήταν να αποφύγετε τα φαγητά με πολλά μπαχαρικά και καρυκεύματα.

Εάν έχετε ιστορικό καρδιοπάθειας, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί ως προς την ποσότητα του φαγητού, του αλατιού και του αλκοόλ που θα καταναλώσετε.

Πηγή: iatropedia.com

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: Sabine van Erp / Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Τρίτη ηλικία: Περιστατικά κακοποίησης ηλικιωμένων μένουν κρυφά, γιατί τα θύματα φοβούνται

18/02/2026 - 1:22μμ
(Φωτ.: M Ameen / Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Βρέφος έλαβε θεραπεία για όγκο όσο ήταν ακόμη μέσα στη μήτρα – «Σήμερα είναι τριών μηνών και χαρούμενος»

17/02/2026 - 3:25μμ
Εικόνα από τη συσκευασία του προϊόντος «Mushroom Muscimol Gummies»
ΥΓΕΙΑ

ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται ζελεδάκια και παρόμοια γλυκίσματα που περιέχουν μουσκιμόλη

10/02/2026 - 7:01μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/geralt-9301)
ΥΓΕΙΑ

«ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» την παχυσαρκία – Δωρεάν πρόγραμμα σε πανεπιστημιακές κλινικές

10/02/2026 - 12:24μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΥΓΕΙΑ

Υπ. Υγείας: Μέσα στο 2026 η ένταξη των νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά

9/02/2026 - 1:52μμ
(Φωτ.: freepik)
ΥΓΕΙΑ

Διεθνής Ημέρα Κατά του Καρκίνου: Τέσσερις στους δέκα καρκίνους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί – Κυριότερη αιτία το κάπνισμα

4/02/2026 - 10:55πμ
Απεικόνιση της τελικής μορφής του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΥΓΕΙΑ

Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης – Παραδίδεται αρχές του 2027 για άμεση λειτουργία

1/02/2026 - 11:30πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΥΓΕΙΑ

Ραγδαία αύξηση των περιστατικών άνοιας στην Ελλάδα έως το 2050, σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή έκθεση

28/01/2026 - 4:13μμ
(Φωτ. αρχείου: Pixabay.com/Marjonhorn)
ΥΓΕΙΑ

Foodwatch: Μήνυση κατ’ αγνώστων για την ανάκληση παρτίδων βρεφικού γάλακτος από Nestlé και Lactalis

21/01/2026 - 5:06μμ
(Φωτ.: Pixabay / Adriano Gadini)
ΥΓΕΙΑ

Τα κιλά επιστρέφουν μετά τη διακοπή των φαρμάκων αδυνατίσματος, δείχνει μεγάλη ανάλυση

10/01/2026 - 12:44μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Κατωμέρης)

Ηλίας Λογοθέτης: Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο σοφός του ελληνικού θεάτρου

23 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

ΚΥΣΕΑ: Έκτακτη συνεδρίαση για τις εξελίξεις στο Ιράν

51 λεπτά πριν
Γραμμένη με τρακτέρ η φράση «Δεν έχω οξυγόνο» σε χωράφι έξω από τη Θεσσαλονίκη (φωτ. αρχείου: MotionTeam / Βασίλης Βερβερίδης)

ΠΟΕ: 28 Φεβρουαρίου 2026 – «Δεν έχω οξυγόνο» …ακόμη

1 ώρα πριν
Ο Ρεζά Παχλαβί (φωτ. αρχείου: EPA / Jim Lo Scalzo)

Επίθεση στο Ιράν: Η τελική νίκη πλησιάζει, εκτιμά ο γιος του τελευταίου σάχη – Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ: Κοσμητεία)

ΕΚΠΑ: Έφυγε από τη ζωή η Κωνσταντινουπολίτισσα πρώην κοσμήτορας της Φιλοσοφικής, Ελένη Καραμαλέγκου

2 ώρες πριν
Εικόνα από το «Δέντρο της Μνήμης» - Μνημείο για την τραγωδία των Τεμπών στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: MotionTeam/Βασίλης Βερβερίδης)

Ποντιακό μοιρολόι για την τραγωδία στα Τέμπη από τον Βασίλη Ντιμερτζίδη και τον Παναγιώτη Κογκαλίδη

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign