pontosnews.gr
Σάββατο, 19/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πώς να σβήστε την πασχαλινή καούρα

20/04/2014 - 7:23μμ
Δέκα κόλπα για να μην φουσκώνεις μετά το φαγητό
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πώς να σβήστε την πασχαλινή καούρα

Μετά την νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας ακολουθεί η πασχαλινή κρεπάλη. Από το βράδυ της Ανάστασης μέχρι και την Δευτέρα του Πάσχα άπαντες καταναλώνουν πολλές ποσότητες φαγητού, πολλά γλυκά και πολύ αλκοόλ.
 
Σύμφωνα με στοιχεία ένας στους δυο ενήλικας θα ταλαιπωρηθεί από πόνους στο στομάχι του και όλα θα του κάτσουν βαριά. από το βράδυ της Ανάστασης και μέχρι να έρθει η Δευτέρα του Πάσχα.
 
Οι καούρες είναι το κυριότερο σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, της πάθησης που οφείλεται στην κακή λειτουργία του οισοφαγικού σφιγκτήρα, η οποία εκτιμάται ότι ταλαιπωρεί τέσσερις στους δέκα Έλληνες.
Για.. καλή χώνεψη
 
Μην καπνίζετε αμέσως μετά το φαγητό ενώ καλό θα ήταν να αποφύγετε τα αναψυκτικά πριν ή μετά την κατανάλωση των πλούσιων εδεσμάτων.Το αλκοόλ με μέτρο.
 
Μη φορτώνετε το στομάχι σας.Προτιμήστε  τα μικρά γεύματα μασάτε καλά και χωρίς βιασύνη.
 
Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό αφού  διευκολύνεται η «άνοδος» του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο. Εάν θέλετε οπωσδήποτε να ξεκουραστείτε, βάλτε δύο μαξιλάρια στην πλάτη σας, ώστε να είστε ανασηκωμένοι και να παρεμποδίζεται η παλινδρόμηση.
 
Κάντε μια βόλτα μετά το γεύμα.
 
Φοράτε χαλαρά ρούχα
 
 Ανακούφιση από τα  βότανα
 
Το φαρμακείο της φύσης έχει προνοήσει πριν από μας για μας.
 
Η μέντα χάρη στη σπασμολυτική της δράση,χαλαρώνει τους μυς του πεπτικού συστήματος και το αφέψημα από τα φύλλα της βοηθά στην ανακούφιση του πόνου.
 
Τα αφεψήματα χαμομηλιού και φασκόμηλου λειτουργούν ως ήπια κατασταλτικά στην αντιμετώπιση της γαστρίτιδας και της δυσπεψίας.
 
Μασήστε μαστίχα ύστερα από κάθε γεύμα. Διεγείρει την παραγωγή και την κατάποση σιέλου, δρώντας έτσι προστατευτικά στα ενοχλήματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
 
Ο μαραθόσπορος ή το γλυκάνισο ή το τζίτζερ  ηρεμούν το στομάχι και διευκολύνουν την πέψη.
 
Πότε να πάρω φάρμακο;
 
Εάν δεν ταλαιπωρείσαι από καούρες συχνά, τότε μπορείς να επιλέξεις τα αντιόξινα ή τα αλγινικά φάρμακα. Τα πρώτα καταστέλλουν τα οξέα του στομάχου και ανακουφίζουν σε λιγότερο από μία ώρα, ενώ τα αλγινικά, που δρουν εντός 5 λεπτών, είναι μια νέα κατηγορία φαρμάκων που παρεμποδίζουν τα γαστρικά οξέα να παλινδρομήσουν προς τον οισοφάγο.
 
Εάν οι καούρες σε ταλαιπωρούν καθημερινά, τότε πιθανόν ο γαστρεντερολόγος να σας συστήσει πιο δραστικά φάρμακα.
 
Tips για καλή χώνευση
 
Στην περίπτωση που νηστεύετε, φροντίστε το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου να φάτε λαδερό φαγητό

* Το βράδυ της Ανάστασης προτιμήστε να καταναλώσετε μαγειρίτσα, αντί για τηγανητή συκωταριά, διότι η μαγειρίτσα θα βοηθήσει το στομάχι σας να «δεχτεί» πιο εύκολα το κρέας μετά τη νηστεία.

 Προσέξτε ιδιαίτερα τι ποσότητα κατανάλωσης λίπους από αυγά, γαρδουμπάκια, τηγανιτά εντόσθια, γλυκά με πολλά λιπαρά, πέτσα και ορατού λίπος του οβελία.
 Προτιμήστε το κατσίκι από το αρνί, γιατί έχει λιγότερα λιπαρά. Από τα πιο άπαχα μέρη του ζώου είναι η «σέλα» και το μπούτι.

* Να μασάτε πολύ καλά την κάθε σας μπουκιά, για να διευκολύνετε την πέψη.

* Να καταναλώσετε αλκοόλ με μέτρο, διότι αν υπερβείτε τα τρία ποτηράκια μπορεί να επιβαρυνθούν προϋπάρχοντα προβλήματα, όπως η χολοκυστοπάθεια, η γαστρίτιδα, το έλκος, η οισοφαγίτιδα, τα εκκολπώματα και οι κολίτιδες (είναι προβλήματα του παχέος εντέρου).

Αποφύγετε να τσιμπολογάτε από τις πιατέλες.

Καταναλώστε σαλάτες ώστε να «κόβετε» την πείνα σας.

Αποφεύγετε την κατανάλωση φρούτων αμέσως μετά το φαγητό, διότι τα συστατικά των φρούτων απορροφώνται με διαφορετικό ρυθμό από αυτά του κρέατος και των άλλων φαγητών, και αυτή η διαφορά μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία.

* Να πίνετε άφθονο νερό.

* Να αποφύγετε την υπερκατανάλωση ροφημάτων με ανθρακικό.

* Αν υπάρχει δυνατότητα επιλογής, να προτιμάτε τα κρέατα που έχουν ψηθεί στην σχάρα ή στην σούβλα από αυτά του φούρνου, της γάστρας κ.τ.λ.

* Να αποφύγετε να ξαπλώσετε ή να ασχοληθείτε με κοπιώδεις δραστηριότητες μετά το φαγητό. Εάν θέλετε να διευκολύνετε την πέψη, να κάνετε έναν ήρεμο περίπατο, με αργό βήμα.

* Το βράδυ της Κυριακής και της Δευτέρας του Πάσχα, φάτε κάτι ελαφρύ (λ.χ. γιαούρτι με φρούτα, σαλάτα με άπαχο κρέας ή άπαχο τυρί, μια καταπραϋντική χορτόσουπα, σαλάτα με δυο αυγά βραστά).

Εάν έχετε ιστορικό προβλημάτων στο πεπτικό σύστημα, καλό θα ήταν να αποφύγετε τα φαγητά με πολλά μπαχαρικά και καρυκεύματα.

Εάν έχετε ιστορικό καρδιοπάθειας, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί ως προς την ποσότητα του φαγητού, του αλατιού και του αλκοόλ που θα καταναλώσετε.

Πηγή: iatropedia.com

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: Pixabay / Marjonhorn)
ΥΓΕΙΑ

Γεννήθηκαν στη Βρετανία τα πρώτα μωρά με DNA από 3 ανθρώπους

17/07/2025 - 12:33μμ
Επιχρωματισμένη ηλεκτρονική μικρογραφία του βακτηρίου της σύφιλης Treponema pallidum. Αρκετά σπειροειδή βακτήρια έχουν επισημανθεί με χρυσό (φωτ.: NIAID)
ΥΓΕΙΑ

Σύφιλη-Βλενόρροια: Αυξήθηκαν τα περιστατικά στην Ελλάδα εν μέσω Covid-19 – Ποιοι οι βασικοί ένοχοι

12/07/2025 - 5:33μμ
Εθελοντική αιμοδοσία (φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος)
ΥΓΕΙΑ

Νοσοκομεία Θεσσαλονίκης: Ανάγκη για δεκάδες χιλιάδες μονάδες αίματος κάθε χρόνο

12/07/2025 - 11:02πμ
(Φωτ.: Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Τα «dupes» καλλυντικά κρύβουν κινδύνους για την υγεία, προειδοποιούν ειδικοί

11/07/2025 - 4:20μμ
(Φωτ.: EPA / Jim Gathany / Centers for Disease Control)
ΥΓΕΙΑ

ΕΟΔΥ: Εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για το 2025

9/07/2025 - 4:55μμ
(Φωτ.: EPA / Andy Rain)
ΥΓΕΙΑ

Καύσωνας στην Ευρώπη: Ίσως να κόστισε τη ζωή σε 2.300 ανθρώπους

9/07/2025 - 3:57μμ
(Πηγή: iSea)
ΥΓΕΙΑ

iSea: Γνωρίζουμε στ’ αλήθεια τι τρώμε; – Είδη που κινδυνεύουν με αφανισμό, πωλούνται με… ψευδώνυμο

7/07/2025 - 1:18μμ
Αθηναίοι και τουρίστες προστατεύονται με όποιo τρόπο μπορούν από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καυτό ήλιο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
ΥΓΕΙΑ

Τι συμβαίνει στον οργανισμό κατά τον καύσωνα – Πρόληψη και αντιμετώπιση

6/07/2025 - 6:52μμ
Δείγμα του μύκητα Aspergillus flavus, στο εργαστήριο (φωτ.: Bella Ciervo)
ΥΓΕΙΑ

Τοξικός μύκητας της «κατάρας των Φαραώ» μετατρέπεται σε φάρμακο κατά της λευχαιμίας

24/06/2025 - 4:29μμ
(Πηγή: pixabay.com/ PDPics)
ΥΓΕΙΑ

Ανοσοθεραπεία δίνει ελπίδα σε ασθενείς με καρκίνο

1/06/2025 - 6:17μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καταστροφές σε βαν της αστυνομίας κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο Έπινγκ (πηγή: Χ / 
UK News in Pictures)

Αγγλία: Σοβαρά επεισόδια έξω από ξενοδοχείο για αιτούντες άσυλο

3 ώρες πριν
Λεπτομέρεια από την αφίσα

Οι Μικρασιάτες της Μυτιλήνης γιορτάζουν την Αγία Παρασκευή

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA /
Sean Gallup / POOL)

Στη Σλοβενία έγινε νόμιμη η υποβοηθούμενη αυτοκτονία – Προηγήθηκε δημοψήφισμα

4 ώρες πριν
Το μπαλκόνι του διαμερίσματος του Πέτρου Φιλιππίδη (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Σενάρια εμπρησμού για τη φωτιά στο σπίτι του Πέτρου Φιλιππίδη

5 ώρες πριν
Αφίσα για το 27ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων (πηγή: ΕΡΤ3)

27ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων: Δήλωση παρουσίας από το Βέρμιο, στη συνάντηση-θεσμό

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου Κ23: «Χάλκινη» η Εμμανουηλίδου

6 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign