pontosnews.gr
Παρασκευή, 20/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κυριακή των Βαΐων: Τι γιορτάζουμε σήμερα

Τα έθιμα της ημέρας αυτής

28/04/2024 - 8:35πμ
H Κυριακή των Βαΐων σε μονή του Αγίου Όρους (φωτ. αρχείου: Eurokinissi)

H Κυριακή των Βαΐων σε μονή του Αγίου Όρους (φωτ. αρχείου: Eurokinissi)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σήμερα η εκκλησία μας γιορτάζει την Κυριακή των Βαΐων. Ποια είναι, όμως, τα ήθη και τα έθιμα της ημέρας αυτής;

Την ημέρα αυτή γιορτάζουμε την πανηγυρική είσοδο του Κυρίου Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ. Τότε, ερχόμενος ο Ιησούς από τη Βηθανία στα Ιεροσόλυμα, έστειλε δύο από τους Μαθητές του και του έφεραν ένα γαϊδουράκι. Έτσι κάθισε πάνω του για να μπει στην πόλη.

Ο δε λαός, ακούγοντας ότι ο Ιησούς έρχεται, πήρε αμέσως στα χέρια του βάγια από φοίνικες και βγήκε να τον υποδεχτεί. Άλλοι με τα ρούχα τους, άλλοι κόβοντας κλαδιά από τα δέντρα, έστρωναν το δρόμο απ’ όπου θα περνούσε ο Ιησούς.

Και όλοι μαζί, ακόμα και τα μικρά παιδιά, φώναζαν: «Ωσαννά· ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ».

Ο Χριστός εισέρχεται στα Ιεροσόλυμα «επί πώλου όνου». Έτσι πορεύεται, και οι Ισραηλίτες τον υποδέχονται με τιμές βασιλικές. Εκείνος δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στις τιμές, δεν περιορίζεται στο πανηγύρι, στην πρόσκαιρη δόξα, αλλά προχωρεί στο σταυρό και την Ανάσταση.

Η είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα είναι τελικά η είσοδος του μαρτυρίου στην επίγεια ζωή του Κυρίου. Σε λίγες ημέρες θα μαρτυρήσει και θα θανατωθεί στο σταυρό, για να θανατώσει το θάνατο και να χαρίσει τη ζωή.

Τα Βάγια στις εκκλησίες και τα έθιμα

Την Κυριακή των Βαΐων όλοι οι ναοί στολίζονται με κλαδιά από βάγια ή φοίνικες και άλλα νικητήρια φυτά, όπως δάφνη, ιτιά, μυρτιά και ελιά. Μετά τη λειτουργία μοιράζονται στους πιστούς.

Η Εκκλησία καθιέρωσε ήδη από τον 9ο αιώνα το έθιμο αυτό, μια και όπως αναφέρει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης: «Όχλος πολύς […] έλαβον τα βαΐα των φοινίκων και εξήλθον εις υπάντησιν αυτώ».

Τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, στα Ιεροσόλυμα, ο επίσκοπος έμπαινε στην πόλη «επί πώλου όνου», αναπαριστώντας το γεγονός, ενώ στα βυζαντινά γινόταν «ο περίπατος του αυτοκράτορα» από το παλάτι προς τη μεγάλη εκκλησία. Στη διαδρομή αυτή ο αυτοκράτορας μοίραζε στον κόσμο βάγια και σταυρούς, και ο Πατριάρχης σταυρούς και κεριά.

Με τα βάγια οι πιστοί στόλιζαν τους τοίχους των σπιτιών και το εικονοστάσι τους.

Τα «βαγιοχτυπήματα»

Τα «βαγιοχτυπήματα», τα παλαιότερα χρόνια, ήταν πολύ δημοφιλή με τα νιόπαντρα ζευγάρια.

Στους ναούς τους τα προμήθευαν τα ζευγάρια που είχαν παντρευτεί τη χρονιά εκείνη ή και μόνο οι νιόπαντρες γυναίκες, για το καλό του γάμου τους.

Πίστευαν πως η γονιμοποιός δύναμη που κρύβουν τα φυτά αυτά θα μεταφερόταν και στις ίδιες και η μια χτυπούσε την άλλη με τα βάγια. Τα «βαγιοχτυπήματα» σιγά-σιγά άρχισαν να γίνονται και από τις άλλες γυναίκες και τα παιδιά τις μιμούνταν και όπως χτυπιούνταν μεταξύ τους εύχονταν: «Και του χρόνου, να μη σε πιάν’ η μύγα».

Δυνάμεις ιαματικές και αποτρεπτικές, μαζί με τις γονιμοποιές, αποδίδονταν στα βάγια και γι’ αυτό έπρεπε μετά την εκκλησία όλα να τα «βατσάσουν» για το καλό. Τα δέντρα, τα περβόλια, τα κλήματα, τις στάνες, τα ζώα, τους μύλους, τις βάρκες.

Από ένα κλαδάκι κρεμούσαν στα οπωροφόρα, για να καρπίζουν και στα κηπευτικά, για να μην τα πιάνει το σκουλήκι: «Μέσα βάγια και χαρές, όξω ψύλλοι, κόριζες!».

Τα βάγια κρατούσαν την πρώτη θέση στο εικονοστάσι, και μ’ αυτά κάπνιζαν οι γυναίκες τα παιδιά για το κακό το μάτι.

Τα έθιμα ανά περιοχές

Στη Λέσβο τα παιδιά, μετά την εκκλησία, στόλιζαν ένα δεμάτι από κλαδιά δάφνης με κόκκινα ή πράσινα πανάκια από καινούργιο φουστάνι, κρεμούσαν κι ένα κουδούνι και καθώς πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι ψάλλοντας και λέγοντας εξορκισμούς για τους ψύλλους και τα ποντίκια, έδιναν και ένα κλαράκι δάφνης στη νοικοκυρά.

Στο τέλος ζητούσαν και το χάρισμά τους λέγοντας «Χρόνια πολλά, εν ονόματι Κυρίου, δό μ’ τ’ αυγό να φύγω».

Στην Ανατολική Ρωμυλία, τα κορίτσια έφτιαχναν με τα βάγια στεφάνια, τους έδεναν μια κόκκινη κλωστή και τραγουδώντας όλες μαζί πήγαιναν και τα πέταγαν στο ρέμα. Όπως το νερό παρέσυρε τα βάγια, εκείνο που ήταν πρώτο «εξασφάλιζε» στην ιδιοκτήτριά του να είναι πρώτη στο γυρισμό, πρώτη στο χορό και στο δικό της σπίτι η μάνα της θα έφτιαχνε τα φασόλια και θα τις φίλευε όλες, μαζί με ελιές.

Στη Τήνο, την Κυριακή των Βαΐων, τα παιδιά τριγύριζαν στους δρόμους κρατώντας μαζί με το στεφάνι τους την «αργινάρα», μια ξύλινη ή και σιδερένια ροκάνα που τη στριφογύριζαν με δύναμη. Μέσα σε εκκωφαντικό θόρυβο κατέληγαν στη θάλασσα, όπου πετούσαν στο στεφάνι στο νερό.

Τα έθιμα της περιφοράς των κλαδιών αποτελούν συνέχεια του αρχαίου εθίμου της «ειρεσιώνης» κατά το οποίο ένα κλαδί στολισμένο με καρπούς περιφέρονταν στους δρόμους προκειμένου να αναγγείλει τον ερχομό της άνοιξης.

Με την επικράτηση του Χριστιανισμού το έθιμο διαφοροποιήθηκε αφού τη θέση του κλαδιού την πήραν τα βάγια σχηματισμένα σε διάφορα σχήματα με πιο κλασικό αυτό του ψαριού. Αυτό ήταν το βασικό σημάδι των χριστιανών την εποχή των διωγμών, και φυσικά λόγω του ακρωνυμίου ΙΧΘΥΣ (Ιησούς Χριστός Θεού Υιός Σωτήρ).

Παρά το γεγονός ότι είναι Σαρακοστή, το ψάρι καταλύεται λόγω της σπουδαιότητας της γιορτής. Έτσι και το παιδικό τραγούδι ήταν: «Βάγια, Βάγια των βαγιών, τρώνε ψάρι και κολιό, κι ως την άλλη Κυριακή με το κόκκινο αυγό!».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Παλαιότερο στιγμιότυπο από τη δοξολογία στο ναό Μεταστάσεως της Θεοτόκου της Καθολικής Εκκλησίας Μυτιλήνης, για τον Άγιο Βαλεντίνο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας)
ΠΙΣΤΗ

Στη Μυτιλήνη η «ελληνική έδρα» του Αγίου Βαλεντίνου

14/02/2026 - 11:21πμ
(Φωτ.: Νέα Τηλεόραση Κρήτης)
ΠΙΣΤΗ

Με λαμπρότητα και συγκίνηση η χειροτονία του νέου μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου, Τίτου

8/02/2026 - 10:18πμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο/Νίκος Παπαχρήστου)
ΠΙΣΤΗ

Βαρθολομαίος: Αισιοδοξία για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής Χάλκης – «Εγγίζει η ώρα που θα ανοίξουν και πάλιν αι πύλαι της»

6/02/2026 - 9:00μμ
Τοιχογραφία με παράσταση του Aγίου Βλασίου, αρχές 14ου αι. (πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Βέροιας)
ΠΙΣΤΗ

Από τη Σεβάστεια στη Βέροια: Πανηγυρικός εορτασμός του Αγίου Βλασίου με λατρευτικές και πολιτιστικές δράσεις

6/02/2026 - 5:09μμ
Ο πατριάρχης Φώτιος, επί θρόνου, συζητά με μαθητές του (από το χειρόγραφο του Σκυλίτζη, Εθνική Βιβλιοθήκη Μαδρίτης. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΙΣΤΗ

Άγιος Φώτιος ο Μέγας: Ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως που «φώτισε» τον Χριστιανισμό με τη σοφία του

6/02/2026 - 9:04πμ
Στη Μονή Γενεθλίου Θεοτόκου Κλεισούρας όπου μόνασε η Οσία Σοφία (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Καστοριάς)
ΠΙΣΤΗ

Η Κοζάνη υποδέχεται το απόγευμα το λείψανο της Οσίας Σοφίας της Κλεισούρας

5/02/2026 - 11:57πμ
Άποψη της ιεράς μονής Τιμίου Προδρόμου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΙΣΤΗ

Σέρρες: Φρουρός αιώνων η ιερά μονή Τιμίου Προδρόμου στο Μενοίκιο όρος

2/02/2026 - 7:41μμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευλογεί τους πιστούς στον ιστορικό ναό της Υπαπαντής (φωτ.: romfea.gr)
ΠΙΣΤΗ

Βαρθολομαίος: Η ανθρωπότητα έχει ανάγκη από τον Θεό για να απολαύσει τα αγαθά της ειρήνης και της αγάπης – Αποκαλυπτήρια ψηφιδωτού και πολίτικα τραγούδια

2/02/2026 - 3:59μμ
Ένα πύρινο ποτάμι στο λιμάνι της Τήνου, στις 30 Ιανουαρίου (φωτ.: αρχείο EUROKINISSI)
ΠΙΣΤΗ

Τήνος: Η νύχτα φωτίστηκε από τα «Φαναράκια» για τα 203 χρόνια από την εύρεση της εικόνας της Ευαγγελίστριας

1/02/2026 - 9:49πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)
ΠΙΣΤΗ

ΑΠΘ: Εγκαινιάστηκε η έδρα «Μητροπολίτης Δράμας Παύλος» στη Θεολογική Σχολή

29/01/2026 - 4:12μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αριστερά μία από τις ιστορικές φωτογραφίες του Βέλγου συλλέκτη, και δεξιά ένα σκίτσο που Ανέστη Λαζαρίδη

Ένα ακόμη πρόσωπο αποκτά όνομα – Ο Μικρασιάτης Ανέστης Λαζαρίδης ανάμεσα στους 200 της Καισαριανής

15 λεπτά πριν
(Πηγή: Glomex)

Σύνδεση με τον Βόσπορο: Πώς γιορτάζουν οι Έλληνες της Πόλης τις Απόκριες

47 λεπτά πριν
Πρωτοσέλιδα βρετανικών εφημερίδων για τη σύλληψη του Άντριου, Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Adam Vaughan)

Υπόθεση Άντριου: Η σύλληψη που βάζει βόμβα στα θεμέλια του βρετανικού Στέμματος

1 ώρα πριν
Ο Βούλγαρος βαρυποινίτης που κατηγορείται για τη δολοφονία στις φυλακές Δομοκού, οδηγείται στα δικαστήρια Λαμίας, Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Άρης Μαρτάκος)

Έγκλημα στις Φυλακές Δομοκού: Τι υποστηρίζει ο 38χρονος Βούλγαρος βαρυποινίτης

2 ώρες πριν
Αναμνηστική φωτογραφία μετά την εκδήλωση (φωτ.:  Facebook / Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου)

Μακροχώρι Βέροιας: Όταν η Αποκριά του Πόντου ζωντανεύει μέσα από μνήμες και αφηγήσεις

2 ώρες πριν
Έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Σερρών, Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI)

Σέρρες: Σοκάρει η ιατροδικαστική έκθεση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του 17χρονου – Δέχτηκε πάνω από 30 χτυπήματα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign