pontosnews.gr
Κυριακή, 28/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κυριακή των Βαΐων: Τι γιορτάζουμε σήμερα

Τα έθιμα της ημέρας αυτής

28/04/2024 - 8:35πμ
H Κυριακή των Βαΐων σε μονή του Αγίου Όρους (φωτ. αρχείου: Eurokinissi)

H Κυριακή των Βαΐων σε μονή του Αγίου Όρους (φωτ. αρχείου: Eurokinissi)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σήμερα η εκκλησία μας γιορτάζει την Κυριακή των Βαΐων. Ποια είναι, όμως, τα ήθη και τα έθιμα της ημέρας αυτής;

Την ημέρα αυτή γιορτάζουμε την πανηγυρική είσοδο του Κυρίου Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ. Τότε, ερχόμενος ο Ιησούς από τη Βηθανία στα Ιεροσόλυμα, έστειλε δύο από τους Μαθητές του και του έφεραν ένα γαϊδουράκι. Έτσι κάθισε πάνω του για να μπει στην πόλη.

Ο δε λαός, ακούγοντας ότι ο Ιησούς έρχεται, πήρε αμέσως στα χέρια του βάγια από φοίνικες και βγήκε να τον υποδεχτεί. Άλλοι με τα ρούχα τους, άλλοι κόβοντας κλαδιά από τα δέντρα, έστρωναν το δρόμο απ’ όπου θα περνούσε ο Ιησούς.

Και όλοι μαζί, ακόμα και τα μικρά παιδιά, φώναζαν: «Ωσαννά· ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ».

Ο Χριστός εισέρχεται στα Ιεροσόλυμα «επί πώλου όνου». Έτσι πορεύεται, και οι Ισραηλίτες τον υποδέχονται με τιμές βασιλικές. Εκείνος δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στις τιμές, δεν περιορίζεται στο πανηγύρι, στην πρόσκαιρη δόξα, αλλά προχωρεί στο σταυρό και την Ανάσταση.

Η είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα είναι τελικά η είσοδος του μαρτυρίου στην επίγεια ζωή του Κυρίου. Σε λίγες ημέρες θα μαρτυρήσει και θα θανατωθεί στο σταυρό, για να θανατώσει το θάνατο και να χαρίσει τη ζωή.

Τα Βάγια στις εκκλησίες και τα έθιμα

Την Κυριακή των Βαΐων όλοι οι ναοί στολίζονται με κλαδιά από βάγια ή φοίνικες και άλλα νικητήρια φυτά, όπως δάφνη, ιτιά, μυρτιά και ελιά. Μετά τη λειτουργία μοιράζονται στους πιστούς.

Η Εκκλησία καθιέρωσε ήδη από τον 9ο αιώνα το έθιμο αυτό, μια και όπως αναφέρει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης: «Όχλος πολύς […] έλαβον τα βαΐα των φοινίκων και εξήλθον εις υπάντησιν αυτώ».

Τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, στα Ιεροσόλυμα, ο επίσκοπος έμπαινε στην πόλη «επί πώλου όνου», αναπαριστώντας το γεγονός, ενώ στα βυζαντινά γινόταν «ο περίπατος του αυτοκράτορα» από το παλάτι προς τη μεγάλη εκκλησία. Στη διαδρομή αυτή ο αυτοκράτορας μοίραζε στον κόσμο βάγια και σταυρούς, και ο Πατριάρχης σταυρούς και κεριά.

Με τα βάγια οι πιστοί στόλιζαν τους τοίχους των σπιτιών και το εικονοστάσι τους.

Τα «βαγιοχτυπήματα»

Τα «βαγιοχτυπήματα», τα παλαιότερα χρόνια, ήταν πολύ δημοφιλή με τα νιόπαντρα ζευγάρια.

Στους ναούς τους τα προμήθευαν τα ζευγάρια που είχαν παντρευτεί τη χρονιά εκείνη ή και μόνο οι νιόπαντρες γυναίκες, για το καλό του γάμου τους.

Πίστευαν πως η γονιμοποιός δύναμη που κρύβουν τα φυτά αυτά θα μεταφερόταν και στις ίδιες και η μια χτυπούσε την άλλη με τα βάγια. Τα «βαγιοχτυπήματα» σιγά-σιγά άρχισαν να γίνονται και από τις άλλες γυναίκες και τα παιδιά τις μιμούνταν και όπως χτυπιούνταν μεταξύ τους εύχονταν: «Και του χρόνου, να μη σε πιάν’ η μύγα».

Δυνάμεις ιαματικές και αποτρεπτικές, μαζί με τις γονιμοποιές, αποδίδονταν στα βάγια και γι’ αυτό έπρεπε μετά την εκκλησία όλα να τα «βατσάσουν» για το καλό. Τα δέντρα, τα περβόλια, τα κλήματα, τις στάνες, τα ζώα, τους μύλους, τις βάρκες.

Από ένα κλαδάκι κρεμούσαν στα οπωροφόρα, για να καρπίζουν και στα κηπευτικά, για να μην τα πιάνει το σκουλήκι: «Μέσα βάγια και χαρές, όξω ψύλλοι, κόριζες!».

Τα βάγια κρατούσαν την πρώτη θέση στο εικονοστάσι, και μ’ αυτά κάπνιζαν οι γυναίκες τα παιδιά για το κακό το μάτι.

Τα έθιμα ανά περιοχές

Στη Λέσβο τα παιδιά, μετά την εκκλησία, στόλιζαν ένα δεμάτι από κλαδιά δάφνης με κόκκινα ή πράσινα πανάκια από καινούργιο φουστάνι, κρεμούσαν κι ένα κουδούνι και καθώς πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι ψάλλοντας και λέγοντας εξορκισμούς για τους ψύλλους και τα ποντίκια, έδιναν και ένα κλαράκι δάφνης στη νοικοκυρά.

Στο τέλος ζητούσαν και το χάρισμά τους λέγοντας «Χρόνια πολλά, εν ονόματι Κυρίου, δό μ’ τ’ αυγό να φύγω».

Στην Ανατολική Ρωμυλία, τα κορίτσια έφτιαχναν με τα βάγια στεφάνια, τους έδεναν μια κόκκινη κλωστή και τραγουδώντας όλες μαζί πήγαιναν και τα πέταγαν στο ρέμα. Όπως το νερό παρέσυρε τα βάγια, εκείνο που ήταν πρώτο «εξασφάλιζε» στην ιδιοκτήτριά του να είναι πρώτη στο γυρισμό, πρώτη στο χορό και στο δικό της σπίτι η μάνα της θα έφτιαχνε τα φασόλια και θα τις φίλευε όλες, μαζί με ελιές.

Στη Τήνο, την Κυριακή των Βαΐων, τα παιδιά τριγύριζαν στους δρόμους κρατώντας μαζί με το στεφάνι τους την «αργινάρα», μια ξύλινη ή και σιδερένια ροκάνα που τη στριφογύριζαν με δύναμη. Μέσα σε εκκωφαντικό θόρυβο κατέληγαν στη θάλασσα, όπου πετούσαν στο στεφάνι στο νερό.

Τα έθιμα της περιφοράς των κλαδιών αποτελούν συνέχεια του αρχαίου εθίμου της «ειρεσιώνης» κατά το οποίο ένα κλαδί στολισμένο με καρπούς περιφέρονταν στους δρόμους προκειμένου να αναγγείλει τον ερχομό της άνοιξης.

Με την επικράτηση του Χριστιανισμού το έθιμο διαφοροποιήθηκε αφού τη θέση του κλαδιού την πήραν τα βάγια σχηματισμένα σε διάφορα σχήματα με πιο κλασικό αυτό του ψαριού. Αυτό ήταν το βασικό σημάδι των χριστιανών την εποχή των διωγμών, και φυσικά λόγω του ακρωνυμίου ΙΧΘΥΣ (Ιησούς Χριστός Θεού Υιός Σωτήρ).

Παρά το γεγονός ότι είναι Σαρακοστή, το ψάρι καταλύεται λόγω της σπουδαιότητας της γιορτής. Έτσι και το παιδικό τραγούδι ήταν: «Βάγια, Βάγια των βαγιών, τρώνε ψάρι και κολιό, κι ως την άλλη Κυριακή με το κόκκινο αυγό!».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων στη Μητρόπολη Αθηνών (φωτ.: Χρήστος Μπόνης/ Αρχιεπισκοπή Αθηνών)
ΠΙΣΤΗ

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ευχή για μια χρονιά χωρίς πολλά προβλήματα, δυσκολίες και εμπόδια στη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων

25/12/2025 - 3:11μμ
Ο πατριαρχικός ναός του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι (πηγή: ΕΡΤ)
ΠΙΣΤΗ

Χριστούγεννα στο Φανάρι: Δείτε live τη Θεία Λειτουργία

25/12/2025 - 8:00πμ
Μέρος φορητής εικόνας του 1879, στην οποία αριστάνεται η Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια (πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης)
ΠΙΣΤΗ

Αγία Αναστασία: Η «Καρά Κιζ» των Τούρκων, η Φαρμακολύτρια των Ελλήνων

22/12/2025 - 9:05πμ
Ο αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας/Μάρκελλος Πετρόπουλος)
ΠΙΣΤΗ

Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος της Αυστραλίας καταδικάζει τη φονική επίθεση στο Σίδνεϊ και προσεύχεται για τα θύματα

16/12/2025 - 12:22πμ
(Φωτ.: Facebook Βασίλης Τσενκελίδης)
ΠΙΣΤΗ

Η Παναγία Σουμελά κατέφθασε στην Αθήνα – Μια ιστορική στιγμή πίστης και μνήμης για τον ποντιακό ελληνισμό

10/12/2025 - 11:36μμ
Με μεγαλοπρέπεια και συγκίνηση πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Καμπέρα, η τελετή ενθρόνισης του πρώτου επισκόπου της πόλης, θεοφιλεστάτου Αθηναγόρου (φωτ.: Bourdo Photography)
ΠΙΣΤΗ

Με λαμπρότητα έγινε η ενθρόνιση του πρώτου επισκόπου Καμπέρας, Αθηναγόρου

6/12/2025 - 4:14μμ
Στη Μονή Γενεθλίου Θεοτόκου Κλεισούρας όπου μόνασε η Οσία Σοφία (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Καστοριάς)
ΠΙΣΤΗ

Στους Αγίους Πάντες Καλλιθέας η τιμία χείρα της Οσίας Σοφίας της Κλεισούρας

5/12/2025 - 5:59μμ
(Φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)
ΠΙΣΤΗ

Πατήσια: Έρχεται στο ναό του Αγίου Ελευθερίου η ιερά εικόνα της Παναγίας Σουμελά

4/12/2025 - 9:44πμ
(Εικ.: Αγιογραφία orthodoxwiki.org/ freepik)
ΠΙΣΤΗ

Η Μικρασιάτισσα Αγία Βαρβάρα: Ο βίος, ο μαρτυρικός θάνατος από τον πατέρα της και τα έθιμα της Δράμας

4/12/2025 - 9:10πμ
(Φωτ.: Υπουργείο Τουρισμού)
ΠΙΣΤΗ

Όλγα Κεφαλογιάννη: Η υπουργός Τουρισμού στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

3/12/2025 - 4:36μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έργα της Σοφίας Αμπερίδου στη δίγλωσση έκδοση «Το κρυφό βλέμμα» (φωτ.: Facebook / Σοφία Αμπερίδου)

Όταν ο Χριστός κατεβαίνει στη γη: Ένα ποντιακό παραμύθι του Δωδεκαημέρου

19 λεπτά πριν
Δέντρο έχει πέσει πάνω σε αυτοκίνητο εν κινήσει στην οδό Βασιλέως Γεωργίου (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Θεσσαλονίκη: Σκηνικό θρίλερ με θυελλώδεις ανέμους, πτώσεις δέντρων και πινακίδων

47 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Τάσος Χ. Μουρτίδης)

Τσαντάι και Μωμο’έρια αύριο στα Πεύκα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

Greek Basketball League: Νίκησε στην Καρδίτσα ο ΠΑΟΚ – Άνετα ο Προμηθέας το Περιστέρι

2 ώρες πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA/Shawn Thew)

Τηλεφωνική επικοινωνία ευρωπαίων ηγετών μετά τη συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι

2 ώρες πριν
Το σημείο στην οδό Λοκρίδος όπου έπεσε ο άτυχος άνδρας (φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)

Γκύζη: Άνδρας έπεσε στο κενό αφού μαχαίρωσε τη γυναίκα του

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign