pontosnews.gr
Κυριακή, 21/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Τουρκία στη Μαύρη Θάλασσα

3/04/2014 - 12:35μμ
Россия выделила 1 млн долларов на развитие проектов в черноморском регионе
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Τουρκία στη Μαύρη Θάλασσα

Του Thomas de Waal

Ύστερα από έναν ακόμη εκλογικό θρίαμβο στις δημοτικές εκλογές της Τουρκίας την Κυριακή, ο πρωθυπουργός Recep Tayip Erdogan έδωσε μια επιθετική νικητήρια ομιλία από το μπαλκόνι των γραφείων του κόμματός του στην Άγκυρα.

Αυτά που δεν είπε ο πρωθυπουργός ήταν τόσο ενδιαφέροντα όσο αυτά που είπε. Ήταν μια ομιλία ότι θα κυνηγήσει τους εσωτερικούς του εχθρούς –χτυπώντας τους ακόμη με μια «οθωμανική σφαλιάρα», με ειδικές αναφορές στην «Πενσυλβανία», το σπίτι του ισλαμιστή στοχαστή Fetullah Gullen.

Όταν πρόκειται για την εξωτερική πολιτική, ο Erdogan ονόμασε την Αίγυπτο, τη Συρία και τα Βαλκάνια, καθιστώντας σαφές ότι η αλληλεγγύη προς την πολιορκούμενη Μουσουλμανική Αδελφότητα και τους σουνίτες Σύριους, βρίσκεται ακόμη στο επάνω μέρος του μυαλού του. Αλλά δεν υπήρξε αναφορά για έναν άλλο στενότερο όμιλο τουρκικών μουσουλμάνων που αναζητούσαν τη στήριξη της Άγκυρας- οι Τατάροι της Κριμαίας. Τα προβλήματά τους είναι στο ραντάρ του υπουργού Εξωτερικών, Ahmet Davutoglu, αλλά προφανώς όχι του ίδιου του Erdsogan. Ούτε είχε καμία αναφορά του Καυκάσου.

Η εντύπωση ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική στη Μαύρη Θάλασσα, είναι χαμένη. Έχοντας σφυρηλατήσει ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με τον πρόεδρο Vladimir Putin, ο Erdogan βρίσκεται σε δύσκολη θέση αναφορικά με την ουκρανική κρίση και ήταν σιωπηλός για την Κριμαία, προς απογοήτευση των Τατάρων.

Ο Νότιος Καύκασος θα πρέπει να είναι ένα κλασικό παράδειγμα της τουρκικής ικανότητας να προβάλει τον εαυτό της ως «trading state» στην περίφημη διατύπωση του Kemal Kirisci.

Η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος τόσο της Γεωργίας όσο και του Αζερμπαϊτζάν και έχει σημαντικές εμπορικές σχέσεις με την Αρμενία μέσω Γεωργίας, παρά τα κλειστά σύνορα μεταξύ τους. Θεωρητικά θα πρέπει να είναι κινητήρια δύναμη της αλλαγής, της οικονομικής ανάπτυξης και μια πύλη για την Ευρώπη, για όλες τις τρεις χώρες.

Ωστόσο, κάθε ένα από τα τρία κράτη του Νοτίου Καυκάσου συνεχίζει να οδηγεί τις δικές του τοπικές ατζέντες και δείχνει λίγο ενδιαφέρον στο να αφήσει την Τουρκία να μετατρέψει την οικονομική της δύναμη σε πολιτική επιρροή στην περιοχή.

Η Τουρκία έχει έντονο ενδιαφέρον στην επίλυση της σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αλλά είναι δεμένη κόμπο. Η Αρμενία κατέστησε σαφές ότι δεν θα ανεχθεί κανένα ρόλο της Τουρκίας στη διαμάχη, μέχρι η Τουρκία να εξομαλύνει τις σχέσεις. Αυτό ήταν το μήνυμα που έλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Davutoglu όταν μετέφερε κάποιες τουρκικές ιδέες στο Γιέρεβαν τον Δεκέμβριο. Αλλά το Αζερμπαϊτζάν κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει το αντίθετο: ότι δεν υπάρχει ομαλοποίηση μεταξύ Αρμενίας-Τουρκίας εάν δεν υπάρξει πρόοδος στο Καραμπάχ.

Η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας θα μπορούσε να αντέξει κάποια τουρκική «ήπια» δύναμη, και δεν υπάρχει καμία έλλειψη ιδεών στο υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με αυτό το τμήμα της γειτονιάς. Αλλά για να σπάσει αυτό το αδιέξοδο θα χρειαστεί κάποια ηγεσία από την εξουσία, αν και αυτό δεν φαίνεται να είναι στις προτεραιότητες του προσφάτως θριαμβευτή πρωθυπουργού.

Πηγή: capital.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΕΛΛΑΔΑ

Απεβίωσε η Λίλα Μαραγκού, σημαντική μορφή της ελληνικής αρχαιολογίας

21/12/2025 - 12:15πμ
Ακινητοποιημένα φορτηγά διεθνών μεταφορών στο τελωνείο του Προμαχώνα (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγροτικά μπλόκα: Αλυσιδωτές επιπτώσεις στην αγορά και τον τουρισμό – Ακυρώσεις στο 50% των κρατήσεων

20/12/2025 - 8:00μμ
Όπλα, ναρκωτικά και χρήματα ανάμεσα στα κατασχεθέντα (φωτ.: Ελληνική Αστυνομία)
ΕΛΛΑΔΑ

Αττική: Εγκληματική οργάνωση και με ανήλικα μέλη διακινούσε κοκαΐνη σε σχολεία – Τους βασάνιζαν για πειθαρχία

20/12/2025 - 5:19μμ
Ουκρανοί στρατιώτες προσπαθούν να καταρρίψουν ρωσικούς πυραύλους (φωτ.: Western OTO NGU)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η Ρωσία κλιμακώνει τα πλήγματα κατά μήκος του Εύξεινου Πόντου

20/12/2025 - 4:44μμ
Ανοιχτά διόδια στο Δροσοχώρι Ιωαννίνων (πηγή: ΕΡΤ)
ΕΛΛΑΔΑ

Ιωάννινα: Δικογραφία για το άνοιγμα διοδίων από αγρότες στο Δροσοχώρι

20/12/2025 - 3:04μμ
Αμερικανικά στρατιωτικά μέσα σε επιχειρησιακή ανάπτυξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. (φωτ.: EPA / Matt Herbst)
ΚΟΣΜΟΣ

Μαζικά αμερικανικά πλήγματα στη Συρία: Νεκρά τουλάχιστον 5 στελέχη του Ισλαμικού Κράτους

20/12/2025 - 2:39μμ
Φορτηγά στην ουρά, στον Προμαχώνα (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

«Δεν είναι σύγκρουση με τους αγρότες»: Η κυβερνητική γραμμή ενώ αυξάνεται η πίεση και στα τελωνεία

20/12/2025 - 1:18μμ
Η ιστορική γέφυρα του 1931 που ένωνε Αϊόβα και Ουισκόνσιν (πηγή: Glomex)
ΚΟΣΜΟΣ

Ένα «μπαμ» και τέλος εποχής: Η Black Hawk Bridge έπεσε στον Μισισιπή

20/12/2025 - 11:44πμ
Μία από τις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα (πηγή: US Justice Department)
ΚΟΣΜΟΣ

Σοκ από τα αρχεία Έπσταϊν: Κλίντον, Τζάκσον και Τζάγκερ στα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα

20/12/2025 - 10:44πμ
Αγρότες της Αργολίδας στην παλαιά εθνική οδό Άργους-Κορίνθου στα Δερβενάκια (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Χριστούγεννα στα μπλόκα: Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες σε όλη τη χώρα

20/12/2025 - 9:56πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)

Απεβίωσε η Λίλα Μαραγκού, σημαντική μορφή της ελληνικής αρχαιολογίας

4 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Σουρμένων)

Η ένωση Ποντίων Σουρμένων γιορτάζει τα Χριστούγεννα με χορό και παραδοσιακή μουσική

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Super League: Χριστουγεννιάτικη γκέλα ο Ολυμπιακός – Νίκες-ανάσα για Άρη, Βόλο

5 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/epona.gr)

Live το «Αντάμωμαν 2025» της ΕΠΟΝΑ στο Εκθεσιακό Κέντρο του Περιστερίου

5 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την περσινή χριστουγεννιάτικη γιορτή του συλλόγου (φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Ν.Ξάνθης)

Ο Άγιος Βασίλης θα περάσει μια βόλτα από τον Σύλλογο Ποντίων στην Ξάνθη

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Greek Basketball League: «Καθάρισε» στο τέλος ο Παναθηναϊκός – Στην παράταση ο Άρης

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign