pontosnews.gr
Παρασκευή, 20/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Τουρκία στη Μαύρη Θάλασσα

3/04/2014 - 12:35μμ
Россия выделила 1 млн долларов на развитие проектов в черноморском регионе
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Τουρκία στη Μαύρη Θάλασσα

Του Thomas de Waal

Ύστερα από έναν ακόμη εκλογικό θρίαμβο στις δημοτικές εκλογές της Τουρκίας την Κυριακή, ο πρωθυπουργός Recep Tayip Erdogan έδωσε μια επιθετική νικητήρια ομιλία από το μπαλκόνι των γραφείων του κόμματός του στην Άγκυρα.

Αυτά που δεν είπε ο πρωθυπουργός ήταν τόσο ενδιαφέροντα όσο αυτά που είπε. Ήταν μια ομιλία ότι θα κυνηγήσει τους εσωτερικούς του εχθρούς –χτυπώντας τους ακόμη με μια «οθωμανική σφαλιάρα», με ειδικές αναφορές στην «Πενσυλβανία», το σπίτι του ισλαμιστή στοχαστή Fetullah Gullen.

Όταν πρόκειται για την εξωτερική πολιτική, ο Erdogan ονόμασε την Αίγυπτο, τη Συρία και τα Βαλκάνια, καθιστώντας σαφές ότι η αλληλεγγύη προς την πολιορκούμενη Μουσουλμανική Αδελφότητα και τους σουνίτες Σύριους, βρίσκεται ακόμη στο επάνω μέρος του μυαλού του. Αλλά δεν υπήρξε αναφορά για έναν άλλο στενότερο όμιλο τουρκικών μουσουλμάνων που αναζητούσαν τη στήριξη της Άγκυρας- οι Τατάροι της Κριμαίας. Τα προβλήματά τους είναι στο ραντάρ του υπουργού Εξωτερικών, Ahmet Davutoglu, αλλά προφανώς όχι του ίδιου του Erdsogan. Ούτε είχε καμία αναφορά του Καυκάσου.

Η εντύπωση ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική στη Μαύρη Θάλασσα, είναι χαμένη. Έχοντας σφυρηλατήσει ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με τον πρόεδρο Vladimir Putin, ο Erdogan βρίσκεται σε δύσκολη θέση αναφορικά με την ουκρανική κρίση και ήταν σιωπηλός για την Κριμαία, προς απογοήτευση των Τατάρων.

Ο Νότιος Καύκασος θα πρέπει να είναι ένα κλασικό παράδειγμα της τουρκικής ικανότητας να προβάλει τον εαυτό της ως «trading state» στην περίφημη διατύπωση του Kemal Kirisci.

Η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος τόσο της Γεωργίας όσο και του Αζερμπαϊτζάν και έχει σημαντικές εμπορικές σχέσεις με την Αρμενία μέσω Γεωργίας, παρά τα κλειστά σύνορα μεταξύ τους. Θεωρητικά θα πρέπει να είναι κινητήρια δύναμη της αλλαγής, της οικονομικής ανάπτυξης και μια πύλη για την Ευρώπη, για όλες τις τρεις χώρες.

Ωστόσο, κάθε ένα από τα τρία κράτη του Νοτίου Καυκάσου συνεχίζει να οδηγεί τις δικές του τοπικές ατζέντες και δείχνει λίγο ενδιαφέρον στο να αφήσει την Τουρκία να μετατρέψει την οικονομική της δύναμη σε πολιτική επιρροή στην περιοχή.

Η Τουρκία έχει έντονο ενδιαφέρον στην επίλυση της σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αλλά είναι δεμένη κόμπο. Η Αρμενία κατέστησε σαφές ότι δεν θα ανεχθεί κανένα ρόλο της Τουρκίας στη διαμάχη, μέχρι η Τουρκία να εξομαλύνει τις σχέσεις. Αυτό ήταν το μήνυμα που έλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Davutoglu όταν μετέφερε κάποιες τουρκικές ιδέες στο Γιέρεβαν τον Δεκέμβριο. Αλλά το Αζερμπαϊτζάν κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει το αντίθετο: ότι δεν υπάρχει ομαλοποίηση μεταξύ Αρμενίας-Τουρκίας εάν δεν υπάρξει πρόοδος στο Καραμπάχ.

Η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας θα μπορούσε να αντέξει κάποια τουρκική «ήπια» δύναμη, και δεν υπάρχει καμία έλλειψη ιδεών στο υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με αυτό το τμήμα της γειτονιάς. Αλλά για να σπάσει αυτό το αδιέξοδο θα χρειαστεί κάποια ηγεσία από την εξουσία, αν και αυτό δεν φαίνεται να είναι στις προτεραιότητες του προσφάτως θριαμβευτή πρωθυπουργού.

Πηγή: capital.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η γκαλερί του Γιώργου Τσαγκαράκη στη Γλυφάδα. Παρασκευή 20 Μαρτίου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

«Ξήλωσαν» γκαλερί γνωστού εμπόρου τέχνης – Πάνω από 300 πλαστοί πίνακες και 200.000 ευρώ

20/03/2026 - 7:47μμ
Ιρανικοί πύραυλοι έπεσαν κοντά στα τείχη της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ και κοντά σε ιερούς τόπους, Παρασκευή 20 Μαρτίου 2026 (φωτ.: X / Yosef Goldberger)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιερουσαλήμ: Πύραυλος έπεσε κοντά Ναό της Αναστάσεως – Στο στόχαστρο ιεροί τόποι τριών θρησκειών

20/03/2026 - 6:11μμ
Yποχρεωτικοί ψεκασμοί σε όλα τα οχήματα στο λιμάνι της Μυτιλήνης, Τρίτη 17 Μαρτίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ηλίας Μάρκου)
ΕΛΛΑΔΑ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος για τον αφθώδη πυρετό – Φόβοι εξάπλωσης στην υπόλοιπη Ελλάδα

20/03/2026 - 5:49μμ
Περιπολικό της ΕΛΑΣ (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Βέροια: 20χρονος «έσπασε» στην ανάκριση για τον άγριο ξυλοδαρμό της 24χρονης

20/03/2026 - 4:56μμ
Ο Τσακ Νόρις χαιρετά το κοινό στην τελετή έναρξης της 15ης φιλανθρωπικής δράσης Shoe Box, στη Βουδαπέστη. 24 Νοεμβρίου 2018 (φωτ.: EPA / Marton Monus)
ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο Τσακ Νόρις, ο «σκληρός» της οθόνης

20/03/2026 - 4:24μμ
Οι εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη βιομηχανική πόλη Ρας Λαφάν στο Κατάρ, περίπου 80 χλμ. βορειοανατολικά της Ντόχα (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)
ΚΟΣΜΟΣ

Ενεργειακό σοκ χωρίς προηγούμενο: Πετρέλαιο στα ύψη, «κολλημένο» το 20% της παγκόσμιας προσφοράς

20/03/2026 - 3:54μμ
Από την άφιξη Ελλήνων πολιτών με τα κατοικίδιά τους από τη Μέση Ανατολή (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Γεραπετρίτης: Πάνω από 2.000 Έλληνες έχουν επαναπατριστεί από την εμπόλεμη ζώνη

20/03/2026 - 3:30μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Αφθώδης πυρετός: Αυστηρά μέτρα απολύμανσης στο λιμάνι και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης

20/03/2026 - 3:02μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Aaron Schwartz)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Αντιδράσεις για την απόφαση του Τραμπ να εγκρίνει την κυκλοφορία χρυσού νομίσματος με τη μορφή του

20/03/2026 - 1:39μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Κάθειρξη 10 ετών στον Π. Ψωμιάδη για τα «45άρια» της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης

20/03/2026 - 12:46μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τμήμα από το εξώφυλλο του βιβλίου

Ο «Καθαρμός» του Σπ. Πετρουλάκη παρουσιάζεται στην Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας

35 λεπτά πριν
Η γκαλερί του Γιώργου Τσαγκαράκη στη Γλυφάδα. Παρασκευή 20 Μαρτίου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

«Ξήλωσαν» γκαλερί γνωστού εμπόρου τέχνης – Πάνω από 300 πλαστοί πίνακες και 200.000 ευρώ

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από την 1η Συνάντηση της Τουρκικής Κοινότητας των Βαλκανίων, η οποία φιλοξενήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2025 στα Σκόπια (πηγή:   Humanitarian Relief Foundation)

Η επικίνδυνη στρατηγική της Τουρκίας

2 ώρες πριν
Τη βαλίτσα την έφεραν μαζί τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, που εγκαταστάθηκαν στην Κίσσαμο. Δωρεά της Μητρόπολης Κισσάμου και Σελίνου στο Μουσείο Μικρασιατικής Μνήμης στα Χανιά (φωτ.: flashnews.gr)

Μαθητές απ’ όλη όλη την Κρήτη για τον μικρασιατικό ελληνισμό – Διαγωνισμός δημιουργικής γραφής

2 ώρες πριν
Ο Αλέξης Χαρίτσης στο προγραμματικό συνέδριο της Νέας Αριστεράς, Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.:  EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Νέα Αριστερά: Παραιτείται ο Αλέξης Χαρίτσης από την προεδρία

2 ώρες πριν
Ιρανικοί πύραυλοι έπεσαν κοντά στα τείχη της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ και κοντά σε ιερούς τόπους, Παρασκευή 20 Μαρτίου 2026 (φωτ.: X / Yosef Goldberger)

Ιερουσαλήμ: Πύραυλος έπεσε κοντά Ναό της Αναστάσεως – Στο στόχαστρο ιεροί τόποι τριών θρησκειών

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign