pontosnews.gr
Δευτέρα, 16/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Πυρρίχιος πληροί τα κριτήρια ένταξης στον κατάλογο της UNESCO

12/03/2014 - 11:34πμ
Ο Πυρρίχιος πληροί τα κριτήρια ένταξης στον κατάλογο της UNESCO
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Πυρρίχιος πληροί τα κριτήρια ένταξης στον κατάλογο της UNESCO. Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.

Εκατοντάδες πολιτών συμμετείχαν στο Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Πυρρίχιος Χορός – Σέρρα. Ένα μνημείο Προφορικής και Άυλης κληρονομιάς της UNESCO» που διοργάνωσε στις 18 Νοεμβρίου 2013 ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων σε συνεργασία με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και τον Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Π.Ο.Ε. στην αίθουσα της Ένωσης Ποντίων Νικαίας – Κορυδαλλού.

Ο αρχαιότερος Πολεμικός Χορός της Ελλάδας, ο Πυρρίχιος ή Σέρρα ως Προφορική και Άυλη Κληρονομιά του τόπου μας αποτελεί έναν θησαυρό ανεκτίμητης αξίας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και την Παγκόσμια Ιστορία. Οι λόγοι που συντελούν ώστε ο Πυρρίχιος χορός να πληροί όλα τα κριτήρια ένταξης στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία Προφορικής και Άυλης Κληρονομιάς ήταν ο κεντρικός θεματικός άξονας του Συνεδρίου. Τον κύκλο ομιλιών άνοιξε με την εισήγησή του ο Ερευνητής Λαογραφίας κ. Γιώργος Χατζηελευθερίου

η οποία ως θέμα είχε τον «Πυρρίχιο Χορό – Σέρρα». Συγκεκριμένα, στην ομιλία του ο κ. Χατζηελευθερίου τόνισε «Στην εισήγησή μου θα ακολουθήσω τη ρήση του μεγάλου Σταγειρίτη φιλόσοφου Αριστοτέλη, που λέει: «Αν κανείς θελήσει να εξετάσει τα πράγματα κατά τη γένεσή τους, σίγουρα θα έχει γι αυτά, ολοκληρωμένη αντίληψη. […] Στους Πόντιους δίδεται άτυπα μεν πραγματικά δε, η τιμή και το προνόμιο της διαφύλαξης και μεταλαμπάδευσης της ιερής αυτής Ελληνικής προγονικής πολιτισμικής κληρονομιάς. Γι’ αυτό έχουμε αναφέρετο δικαίωμα να διαλαλούμε: ΝΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 3000 ΧΡΟΝΩΝ».

Σειρά είχε ο Καθηγητής Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Κοσμήτωρ Φιλοσοφικής κ. Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης

με τίτλο ομιλίας «Η σημασία του Ποντιακού Ελληνισμού». Ο κ. Μικρογιαννάκης αναφέρθηκε στην πορεία του Ποντιακού Ελληνισμού στα βάθη αιώνων, στα χαρακτηριστικά του, στα ήθη έθιμα και την Ποντιακή Παράδοση καθώς και την ανεξίτιλη σφραγίδα του στην Ελληνική Ιστορία.

Εκ των κεντρικών ομιλητών ήταν και ο Πρόεδρος του Ελληνικού ICOMOS, Γραμματέας της Ελληνικής και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παγκρατείου Αθλήματος Δρ. Αθανάσιος Νακάσης ο οποίος και εστίασε στην «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά» με την «Περίπτωση του Πυρριχίου Χορού». Στην ομιλία του μεταξύ άλλων είπε «O χορός αποτελεί μια από τις πρωιμότερες εκφάνσεις της τέχνης, βασικό στοιχείο πολλών πολιτισμών, με αρκετές ωστόσο παραλλαγές λόγω των διαφορετικών σε κάθε περίπτωση θρησκευτικών και κοινωνικών επιδράσεων και καταβολών. Στην αρχαία Ελλάδα ο χορός είχε κατεξοχήν ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Παράλληλα ήταν και μέσο λατρείας, που δεν έλειπε από καμία θρησκευτική τελετή. […] Η σύνδεση του Πυρρίχιου χορού με την αρχαία ελληνική παράδοση τεκμαίρεται από πληθώρα φιλολογικών πηγών (δεν είναι τυχαίο ότι μίλησαν γι’ αυτόν ο Όμηρος, ο Σωκράτης, ο Λυσίας, ο Πλάτων, ο Ξενοφών, ο Λουκιανός, και στα νεότερα χρόνια ο Λόρδος Βύρων, ο Αλέξανδρος Ραγκαβής, ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Μενέλαος Λουντέμης. και πολλοί άλλοι).

Ακόμα τεκμαίρεται από απεικονίσεις σε διάφορα έργα τέχνης (γλυπτά, αγγειογραφία κτλ), ενώ η επιβίωσή του ανά τους αιώνες, από γενιά σε γενιά, καθώς κι η ένταξή του με τη μορφή του ποντιακού χορού σέρα στη σύγχρονη κοινωνική ζωή, κατατάσσουν τον Πυρρίχιο στον κατάλογο με τα αγαθά της άυλης πολιτισμικής μας κληρονομιάς ».

Ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική κ. Ιωάννης Μαρωνίτης στην εισήγησή του τόνισε «Ο Ποντιακός Ελληνισμός έχει αφήσει την ανεξίτηλη σφραγίδα του στην Ελληνική Ιστορία. Ο Πυρρίχιος Χορός ή Σέρρα πληρεί αδιαμφισβήτητα τα κριτήρια ένταξης στον Κατάλογο Προφορικής και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς καθώς είναι ο αρχαιότερος πολεμικός χορός, έχει διασωθεί για αιώνες και χαρακτηρίζει την Ελληνική παράδοση».

Η Γενική Γραμματέας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κα Χριστίνα Χαφουσίδου μετέφερε το μήνυμα που απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γεώργιος Παρχαρίδης στο οποίο και ανέφερε χαρακτηριστικά «Ο Ποντιακός Ελληνισμός περνώντας από δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης κατάφερε να διατηρήσει την Παράδοση, τα ήθη και τα έθιμά του αφήνοντας μία τεράστια Πολιτιστική Κληρονομιά όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και σε όλη την Υφήλιο».

Από το Συνέδριο δεν θα μπορούσε να λείψει και χορευτική παρουσίαση του Πυρριχίου Χορού από το Χορευτικό της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας – Κορυδαλλού – Μουσική επιμέλεια: κ. Δημήτρης Καρασαββίδης με την ορχήστρα του.

Ενώ το χορευτικό συγκρότημα «Το Εκπαιδευτικόν Αρχαιοπρεπές Οπλιτικόν Άγημα Λεωνίδας» παρουσίασε την αρχαία κινησιολογία του Πυρριχίου Χορού ενθουσιάζοντας τους παρευρισκόμενους.

Με πληροφορίες από το unescopireas.gr

Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Θαμμένος σχεδόν 8 μέτρα κάτω από τη σύγχρονη Τραπεζούντα βρέθηκε ο αρχαίος ποτάμιος λιμένας, ο τρίτος γνωστός σε όλο τον κόσμο (φωτ.: IHA)
ΠΟΝΤΟΣ

Στην Τραπεζούντα εντοπίστηκε ο τρίτος γνωστός ποτάμιος λιμένας στον κόσμο – Αρχαιολογική ανατροπή

16/02/2026 - 7:12μμ
(Φωτ.: facebook/Pan-Pontian Federation of U.S.A and Canada)
ΠΟΝΤΟΣ

Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ-Καναδά: Nα απαιτούμε δικαιοσύνη δεν αποτελεί πράξη εχθρότητας

16/02/2026 - 6:34μμ
(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης: Νέο Διοικητικό Συμβούλιο ανέδειξαν οι εκλογές της Κυριακής – Αναλυτικά τα ονόματα των εκλεγέντων

16/02/2026 - 12:00μμ
(Στιγμιότυπο από το βιντεοκλίπ του τραγουδιού)
ΠΟΝΤΟΣ

Ματθαίος Τσαχουρίδης: Το νέο του τραγούδι φέρει διπλή υπογραφή Καλιοντζίδη

15/02/2026 - 4:06μμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Ένας αιώνας μετά: Η Τουρκία αρχίζει το κυνήγι των χαμένων θησαυρών της Τραπεζούντας – Η υπόθεση πηγαίνει στη ρωσική κατοχή του Πόντου

15/02/2026 - 3:38μμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Αργοναύτες Waiblingen/Jjphotography Ioannis Ioakimidis)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Waiblingen «Οι Αργοναύτες»: Με την ευλογία του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα γιορτάστηκε η επέτειος 35 χρόνων από την ίδρυσή του

15/02/2026 - 10:28πμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Κορυδαλλού «Εύξεινος Πόντος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Κορυδαλλού «Εύξεινος Πόντος»: Χόρεψαν, γιόρτασαν, γλέντησαν, και το ευχαριστήθηκαν!

14/02/2026 - 11:09μμ
Στο φόντο η θεατρική ομάδα της ΕΛΘ στο έργο του Φ. Κτνίδη «Ο ξενιτέας», 1946 (εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

ΕΛΘ: «Η ποντιακή μητρόπολις του ελληνικού Βορρά» – Με αφορμή τις εκλογές για ανάδειξη νέου ΔΣ

14/02/2026 - 9:44μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Φάρος» Αγίας Βαρβάρας: Τρελό αποκριάτικο γλέντι στήθηκε Παρασκευή και 13

14/02/2026 - 6:53μμ
(Πηγή: Εύξεινος Λέσχη Βέροιας)
ΠΟΝΤΟΣ

«Μνήμη Πόντου»: Το game που κάνει την ιστορία παιχνίδι και κλείνει 4 χρόνια ζωής

14/02/2026 - 11:46πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Super League: Πήρε τον βαθμό στο Περιστέρι ο Πανσερραϊκός

11 λεπτά πριν
Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ το 2018 (φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)

Πέθανε σε ηλικία 99 ετών η κυρία των γραμμάτων Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ – Από το προσφυγικό σπιτάκι στον Βύρωνα στην κορυφή της Σορβόνης

38 λεπτά πριν
Ο Σήφης Βαλυράκης (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γεωργία Παναγοπούλου)

Δίκη Βαλυράκη: Στο μικροσκόπιο η κατάθεση που αντικρούει το άλλοθι των δύο κατηγορούμενων ότι δεν είχαν βγει για ψάρεμα

1 ώρα πριν
Θαμμένος σχεδόν 8 μέτρα κάτω από τη σύγχρονη Τραπεζούντα βρέθηκε ο αρχαίος ποτάμιος λιμένας, ο τρίτος γνωστός σε όλο τον κόσμο (φωτ.: IHA)

Στην Τραπεζούντα εντοπίστηκε ο τρίτος γνωστός ποτάμιος λιμένας στον κόσμο – Αρχαιολογική ανατροπή

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Pan-Pontian Federation of U.S.A and Canada)

Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ-Καναδά: Nα απαιτούμε δικαιοσύνη δεν αποτελεί πράξη εχθρότητας

2 ώρες πριν
Η πρώτη ταυτοποίηση έγινε και αφορά τον ψηλό άνδρα με το λευκό πουκάμισο: Θεωρείται ότι είναι ο Βασίλης Παπαδήμας από την Πύλο

Καισαριανή: Εμπειρογνώμονες του ΥΠΠΟ μεταβαίνουν στο Βέλγιο για να διαπιστώσουν την αυθεντικότητα των φωτογραφιών

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign