pontosnews.gr
Τρίτη, 3/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Πυρρίχιος πληροί τα κριτήρια ένταξης στον κατάλογο της UNESCO

12/03/2014 - 11:34πμ
Ο Πυρρίχιος πληροί τα κριτήρια ένταξης στον κατάλογο της UNESCO
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο Πυρρίχιος πληροί τα κριτήρια ένταξης στον κατάλογο της UNESCO. Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.

Εκατοντάδες πολιτών συμμετείχαν στο Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Πυρρίχιος Χορός – Σέρρα. Ένα μνημείο Προφορικής και Άυλης κληρονομιάς της UNESCO» που διοργάνωσε στις 18 Νοεμβρίου 2013 ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων σε συνεργασία με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και τον Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Π.Ο.Ε. στην αίθουσα της Ένωσης Ποντίων Νικαίας – Κορυδαλλού.

Ο αρχαιότερος Πολεμικός Χορός της Ελλάδας, ο Πυρρίχιος ή Σέρρα ως Προφορική και Άυλη Κληρονομιά του τόπου μας αποτελεί έναν θησαυρό ανεκτίμητης αξίας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και την Παγκόσμια Ιστορία. Οι λόγοι που συντελούν ώστε ο Πυρρίχιος χορός να πληροί όλα τα κριτήρια ένταξης στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία Προφορικής και Άυλης Κληρονομιάς ήταν ο κεντρικός θεματικός άξονας του Συνεδρίου. Τον κύκλο ομιλιών άνοιξε με την εισήγησή του ο Ερευνητής Λαογραφίας κ. Γιώργος Χατζηελευθερίου

η οποία ως θέμα είχε τον «Πυρρίχιο Χορό – Σέρρα». Συγκεκριμένα, στην ομιλία του ο κ. Χατζηελευθερίου τόνισε «Στην εισήγησή μου θα ακολουθήσω τη ρήση του μεγάλου Σταγειρίτη φιλόσοφου Αριστοτέλη, που λέει: «Αν κανείς θελήσει να εξετάσει τα πράγματα κατά τη γένεσή τους, σίγουρα θα έχει γι αυτά, ολοκληρωμένη αντίληψη. […] Στους Πόντιους δίδεται άτυπα μεν πραγματικά δε, η τιμή και το προνόμιο της διαφύλαξης και μεταλαμπάδευσης της ιερής αυτής Ελληνικής προγονικής πολιτισμικής κληρονομιάς. Γι’ αυτό έχουμε αναφέρετο δικαίωμα να διαλαλούμε: ΝΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 3000 ΧΡΟΝΩΝ».

Σειρά είχε ο Καθηγητής Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Κοσμήτωρ Φιλοσοφικής κ. Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης

με τίτλο ομιλίας «Η σημασία του Ποντιακού Ελληνισμού». Ο κ. Μικρογιαννάκης αναφέρθηκε στην πορεία του Ποντιακού Ελληνισμού στα βάθη αιώνων, στα χαρακτηριστικά του, στα ήθη έθιμα και την Ποντιακή Παράδοση καθώς και την ανεξίτιλη σφραγίδα του στην Ελληνική Ιστορία.

Εκ των κεντρικών ομιλητών ήταν και ο Πρόεδρος του Ελληνικού ICOMOS, Γραμματέας της Ελληνικής και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παγκρατείου Αθλήματος Δρ. Αθανάσιος Νακάσης ο οποίος και εστίασε στην «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά» με την «Περίπτωση του Πυρριχίου Χορού». Στην ομιλία του μεταξύ άλλων είπε «O χορός αποτελεί μια από τις πρωιμότερες εκφάνσεις της τέχνης, βασικό στοιχείο πολλών πολιτισμών, με αρκετές ωστόσο παραλλαγές λόγω των διαφορετικών σε κάθε περίπτωση θρησκευτικών και κοινωνικών επιδράσεων και καταβολών. Στην αρχαία Ελλάδα ο χορός είχε κατεξοχήν ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Παράλληλα ήταν και μέσο λατρείας, που δεν έλειπε από καμία θρησκευτική τελετή. […] Η σύνδεση του Πυρρίχιου χορού με την αρχαία ελληνική παράδοση τεκμαίρεται από πληθώρα φιλολογικών πηγών (δεν είναι τυχαίο ότι μίλησαν γι’ αυτόν ο Όμηρος, ο Σωκράτης, ο Λυσίας, ο Πλάτων, ο Ξενοφών, ο Λουκιανός, και στα νεότερα χρόνια ο Λόρδος Βύρων, ο Αλέξανδρος Ραγκαβής, ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Μενέλαος Λουντέμης. και πολλοί άλλοι).

Ακόμα τεκμαίρεται από απεικονίσεις σε διάφορα έργα τέχνης (γλυπτά, αγγειογραφία κτλ), ενώ η επιβίωσή του ανά τους αιώνες, από γενιά σε γενιά, καθώς κι η ένταξή του με τη μορφή του ποντιακού χορού σέρα στη σύγχρονη κοινωνική ζωή, κατατάσσουν τον Πυρρίχιο στον κατάλογο με τα αγαθά της άυλης πολιτισμικής μας κληρονομιάς ».

Ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική κ. Ιωάννης Μαρωνίτης στην εισήγησή του τόνισε «Ο Ποντιακός Ελληνισμός έχει αφήσει την ανεξίτηλη σφραγίδα του στην Ελληνική Ιστορία. Ο Πυρρίχιος Χορός ή Σέρρα πληρεί αδιαμφισβήτητα τα κριτήρια ένταξης στον Κατάλογο Προφορικής και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς καθώς είναι ο αρχαιότερος πολεμικός χορός, έχει διασωθεί για αιώνες και χαρακτηρίζει την Ελληνική παράδοση».

Η Γενική Γραμματέας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κα Χριστίνα Χαφουσίδου μετέφερε το μήνυμα που απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γεώργιος Παρχαρίδης στο οποίο και ανέφερε χαρακτηριστικά «Ο Ποντιακός Ελληνισμός περνώντας από δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης κατάφερε να διατηρήσει την Παράδοση, τα ήθη και τα έθιμά του αφήνοντας μία τεράστια Πολιτιστική Κληρονομιά όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και σε όλη την Υφήλιο».

Από το Συνέδριο δεν θα μπορούσε να λείψει και χορευτική παρουσίαση του Πυρριχίου Χορού από το Χορευτικό της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας – Κορυδαλλού – Μουσική επιμέλεια: κ. Δημήτρης Καρασαββίδης με την ορχήστρα του.

Ενώ το χορευτικό συγκρότημα «Το Εκπαιδευτικόν Αρχαιοπρεπές Οπλιτικόν Άγημα Λεωνίδας» παρουσίασε την αρχαία κινησιολογία του Πυρριχίου Χορού ενθουσιάζοντας τους παρευρισκόμενους.

Με πληροφορίες από το unescopireas.gr

Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: Αρχείο Ν. Σωματαρίδη. Εικ.: Χ.Κ)
ΠΟΝΤΟΣ

Νίκος Σωματαρίδης: Ο φοιτητής του 1960 που έγραψε «Το τραγούδι της χαμένης πατρίδας»

2/11/2026 - 11:49μμ
Ο Νίκος Σωματαρίδης στο σπίτι του, τον Σεπτέμβριο του 2022, συνομιλώντας με την Αλεξία Ιωαννίδου (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Πέθανε ο Νίκος Σωματαρίδης – Μια ζωή αφιερωμένη στον ποντιακό πολιτισμό

2/11/2026 - 7:25μμ
(Πηγή: kulturportali.gov.tr)
ΠΟΝΤΟΣ

Ίμερα: Κινδυνεύει ο ιερός ναός του Αγίου Ιωάννη στον Πόντο; Αγωνία για το μνημείο του ποντιακού ελληνισμού

2/11/2026 - 3:47μμ
Ο Θωμάς Αλεξιάδης υπογράφει αντίτυπο του βιβλίου του, Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Δήμος Σερβίων)
ΠΟΝΤΟΣ

Η ιστορία του Πόντου μέσα από την έρευνα του Θωμά Αλεξιάδη

2/11/2026 - 3:25μμ
Το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας σήμερα, όπου λειτουργεί το λύκειο Kanuni Anadolu (φωτ.: Προσωπικό αρχείο Νουρτζάν Γιαζιτζί Μετίν)
ΠΟΝΤΟΣ

Τραπεζούντα: Στα σχολεία των Ελλήνων χτυπά ακόμη το κουδούνι – Μια ιστορία πέρα από το περίφημο Φροντιστήριο

2/11/2026 - 9:51πμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΠΟΝΤΟΣ

Πιερία: Πόντιοι, Θρακιώτες και Μικρασιάτες τίμησαν μαζί τις αλησμόνητες πατρίδες

2/11/2026 - 9:25πμ
ΠΟΝΤΟΣ

Ουζουνγκιόλ: Η Ευδοξία Κοκκινασίδου, ο Σωκράτης Κωνσταντινίδης και ο Αντέμ Εκίζ σε μια ιδιαίτερη συνάντηση

1/11/2026 - 11:00μμ
Μέλη του «Ευξείνου Πόντου» Στοκχόλμης παρουσιάζουν ποντιακούς χορούς, στην ετήσια συνάντηση του σωματείου. Σάββατο 31 Οκτωβρίου (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο «Εύξεινος Πόντος» γλέντησε ποντιακά στη Στοκχόλμη – Παρών το Κιλκίς

1/11/2026 - 7:45μμ
Ο μικρός πυρριχιστής στο χορό του «Ξενιτέα» Νταχάου και Περιχώρων (πηγή: TikTok / @fani.gkavanozi)
ΠΟΝΤΟΣ

Ούτε δύο χρονών και χορεύει σέρρα – Το αίμα νερό δεν γίνεται! (βίντεο)

1/11/2026 - 5:50μμ
Ορφανά παιδιά στο προαύλιο του Κολεγίου Ανατόλια στη Μερζιφούντα, όπου λειτουργούσε ορφανοτροφείο της Near East Relief, περ. 1921-1922 (πηγή: Συλλογή Gertrude Anthony / The Bancroft Library, University of California, Berkeley)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία των Ποντίων: Η έκθεση που «θάφτηκε» – Ένας Αμερικανός ναύαρχος «φίμωσε» εργαζόμενη της Near East Relief

1/11/2026 - 5:03μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: Αρχείο Ν. Σωματαρίδη. Εικ.: Χ.Κ)

Νίκος Σωματαρίδης: Ο φοιτητής του 1960 που έγραψε «Το τραγούδι της χαμένης πατρίδας»

5 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Αργύρης Μαντίκος)

Κακοκαιρία «Agneta»: Μήνυμα του 112 σε 6 περιοχές για περιορισμό μετακινήσεων

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Έκρηξη στην Πλάκα: Στη φυλακή οι τρεις κατηγορούμενοι – Συντετριμμένος δήλωσε ο 55χρονος

6 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Neil Hall)

Βρετανία: Υπόθεση Πελικό αλά αγγλικά – Εννέα άνδρες κατηγορούνται ότι βίαζαν επί χρόνια μια γυναίκα αφού την νάρκωνε ο σύζυγός της

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Έλενα Γκοντσαρόβα)

Super League: Πρώτη νίκη για Ατρόμητο – Ισοπαλία στη Νίκαια

7 ώρες πριν
Περήφανοι απόγονοι Μικρασιατών προσφύγων στην τελετή μετακομιδής του σκηνώματος του Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτου στο «Ιωνικό Κέντρο», Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2026  (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Βλάχος)

Άγιος Γεώργιος Νεαπολίτης: Σε κλίμα κατάνυξης και με πλήθος πιστών η μετακομιδή του Ιερού Σκηνώματός του στο «Ιωνικό Κέντρο»

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV