pontosnews.gr
Τρίτη, 17/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το σπάνιο μανιτάρι της αθανασίας φυτρώνει στην ελληνική γη

15/02/2014 - 9:00πμ
Το σπάνιο μανιτάρι της αθανασίας φυτρώνει στην ελληνική γη
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το σπάνιο για τη χώρα μας είδος μανιταριού, γανόδερμα το λαμπερό, βρίσκεται δύσκολα στην Ελλάδα, υπάρχει σε αφθονία μόνο στο Πήλιο, και καθώς δεν τρώγεται –επειδή είναι πάρα πολύ σκληρό, σαν ξύλο–, εδώ και λίγο καιρό κυκλοφορεί με τη μορφή κάψουλας από φαρμακευτική εταιρεία ως συμπλήρωμα διατροφής, ή ως αποξηραμένες φέτες στα Γρεβενά.

Το μανιτάρι της αθανασίας, ή ganoderma lucidum, όπως είναι η λατινική του ονομασία, έχει πλήθος ευεργετικές ιδιότητες.

Ένα κομμάτι φέτας που βράζει σε νερό γίνεται ένα τέλειο αφέψημα που έχει ευεργετικές ιδιότητες και βοηθά στη χοληστερόλη, στην υπέρταση, στην αϋπνία, στο στρες, στην κατάθλιψη, στη μείωση του σακχάρου και των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, καταπολεμά την ανδρική υπογονιμότητα, τονώνει το ανοσοποιητικό κ.ά.

«Το γανόδερμα το λαμπερό, όπως είναι γνωστό αυτό το είδος, –ganoderma lucidum η λατινική του ονομασία– συναντάται πάνω σε νεκρά ξύλα πλατύφυλλων ή κωνοφόρων. Είναι και το ίδιο πολύ ξυλώδες, γι’ αυτό και δεν τρώγεται, συνήθως δε οι συλλέκτες μανιταριών ούτε καν το μαζεύουν, γιατί δεν το χρειάζονται», είπε στο Έθνος ο συλλέκτης μανιταριών, συγγραφέας και πλέον ειδικός πάνω στα μανιτάρια, Γιώργος Κωνσταντινίδης.

Το μανιτάρι της αθανασίας ή ganoderma lucidum, όπως είναι η λατινική του ονομασία, έχει πλήθος ευεργετικές ιδιότητες. Τα θεραπευτικά οφέλη του είναι γνωστά εδώ και 4.000 χρόνια. Οι συλλέκτες μανιταριών δεν το μαζεύουν, γιατί είναι σκληρό σαν ξύλο και δεν τρώγεται.

Σύμφωνα με την περιγραφή του κ. Κωνσταντινίδη, το καπέλο του μανιταριού έχει μήκος 15 εκατοστά, είναι μονοετές και ακανόνιστα κυκλικό. Η επάνω επιφάνειά του είναι σκληρή, γυαλιστερή, με ομόκεντρες αυλακώσεις, κίτρινη, κεραμιδόχρωμη ή καφεκοκκινωπή.

«Το μανιτάρι αυτό δεν τρώγεται, ωστόσο επιστημονικές έρευνες του αναγνωρίζουν θεραπευτική δράση: ενεργειακή φόρτιση, τόνωση του ανοσοποιητικού, παρεμπόδιση εμφάνισης και ανάπτυξης όγκων, αναλγητική, αντιφλεγμονώδης, αντιηπατιτιδική, αντιοξειδωτική, αντιιική, αντιτασική, καρδιοτονωτική, αποτοξινωτική, αντι-ΗΙV κ.ά.», σημείωσε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Τις ιδιότητες αυτές του γανοδέρματος είχαν ανακαλύψει σχεδόν 4.000 χρόνια πριν οι Κινέζοι, και η αποξηραμένη σκόνη του χρησιμοποιούνταν από μέλη της δυναστείας των Μινγκ, τα οποία έλεγαν πως είχαν ανακαλύψει «το μυστικό της μακροζωίας», ενώ στην Ιαπωνία –όπως και σε άλλες χώρες– είναι γνωστό ως Ρέισι, το μανιτάρι της αθανασίας.

Το έλαιο
Στην Ασία είναι τόσο διαδεδομένο το έλαιο που προέρχεται από τους σπόρους του μανιταριού, που αποτελεί ένα από τα πιο ακριβά είδη. Είναι χαρακτηριστικό πως για ένα κιλό έλαιο χρειάζονται περίπου 1.000 κιλά μανιταριών, που βρίσκονται δύσκολα σε περιοχές συχνά απάτητες από τον άνθρωπο.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι το γανόδερμα περιέχει ενεργούς πουσακχαρίτες, εργοστερόλες, αλκαλοειδή, ακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες, αλλά και 75% νερό.

Αν και δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές παρενέργειες από την υπερδοσολογία του –καθώς είναι μη τοξικό ακόμη και σε μεγάλες δόσεις–, συνιστάται η περιορισμένη κατανάλωσή του, καθώς σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ζαλάδα, ξηροστομία ή διάρροια, όχι όμως κάτι σοβαρότερο.

  • Πηγή: Εφ. Έθνος
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Pixabay / Vasily Sukovatitsyn)
ΥΓΕΙΑ

Άτμισμα και κάπνισμα στους εφήβους: Γιατί η Ελλάδα ανησυχεί όλο και περισσότερο

15/03/2026 - 5:55μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/alicia_harper-16897639/)
ΥΓΕΙΑ

Γυμναστική και διατροφή όπλα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου

7/03/2026 - 9:27πμ
(Φωτ. αρχείου: Sabine van Erp / Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Τρίτη ηλικία: Περιστατικά κακοποίησης ηλικιωμένων μένουν κρυφά, γιατί τα θύματα φοβούνται

18/02/2026 - 1:22μμ
(Φωτ.: M Ameen / Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Βρέφος έλαβε θεραπεία για όγκο όσο ήταν ακόμη μέσα στη μήτρα – «Σήμερα είναι τριών μηνών και χαρούμενος»

17/02/2026 - 3:25μμ
Εικόνα από τη συσκευασία του προϊόντος «Mushroom Muscimol Gummies»
ΥΓΕΙΑ

ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται ζελεδάκια και παρόμοια γλυκίσματα που περιέχουν μουσκιμόλη

10/02/2026 - 7:01μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/geralt-9301)
ΥΓΕΙΑ

«ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» την παχυσαρκία – Δωρεάν πρόγραμμα σε πανεπιστημιακές κλινικές

10/02/2026 - 12:24μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΥΓΕΙΑ

Υπ. Υγείας: Μέσα στο 2026 η ένταξη των νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά

9/02/2026 - 1:52μμ
(Φωτ.: freepik)
ΥΓΕΙΑ

Διεθνής Ημέρα Κατά του Καρκίνου: Τέσσερις στους δέκα καρκίνους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί – Κυριότερη αιτία το κάπνισμα

4/02/2026 - 10:55πμ
Απεικόνιση της τελικής μορφής του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΥΓΕΙΑ

Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης – Παραδίδεται αρχές του 2027 για άμεση λειτουργία

1/02/2026 - 11:30πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΥΓΕΙΑ

Ραγδαία αύξηση των περιστατικών άνοιας στην Ελλάδα έως το 2050, σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή έκθεση

28/01/2026 - 4:13μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Yποχρεωτικοί ψεκασμοί σε όλα τα οχήματα στο λιμάνι της Μυτιλήνης, Τρίτη 17 Μαρτίου 2026  (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ηλίας Μάρκου)

Συναγερμός στη Λέσβο για τον αφθώδη πυρετό: Σε καραντίνα όλο το νησί

5 λεπτά πριν
Από την εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Ευαγγελίστριας στη Νέα Ιωνία Βόλου (φωτ.: Flickr / Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος)

Νέα Ιωνία Βόλου: Συγκίνηση για τα 100 χρόνια από τον πρώτο προσφυγικό ναό

29 λεπτά πριν
Οι Κωστής Χατζηδάκης,  Σταύρος Παπασταύρου και Νίκος Παπαθανάσης λίγο πριν από τη συνέντευξη Τύπου, Τρίτη 17 Μαρτίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Πακέτο 5,3 δισ. για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις: Ποιοι κερδίζουν και τι αλλάζει

54 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από τον επετειακό χορό του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Καστοριάς, Παρασκευή 13 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Σπουδαστών Καστοριάς)

Καστοριά: Από την προετοιμασία στο γλέντι – Τα 25 χρόνια του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών σε μια βραδιά

1 ώρα πριν
O Αλί Λαριτζανί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, 31 Μαΐου 2024 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Ιράν: Γιατί ο θάνατος Λαριτζανί αλλάζει τα πάντα – Ο άνθρωπος που κρατούσε όρθιο το σύστημα

2 ώρες πριν
«Nα σκάσουν οι ζηλιάρηδες» στα νέα ελληνικά, σε ψηφιδωτό στην είσοδο οικίας στην αρχαία πόλη της Σύεδρας (φωτ.: Anadolu)

Ψηφιδωτό 1.500 ετών με ελληνική επιγραφή-έκπληξη βρέθηκε στην Τουρκία

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign