pontosnews.gr
Κυριακή, 5/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Εύξεινος Λέσχη Νάουσας ζητά στέγη για την Βιβλιοθήκη της Αργυρούπολης από τον Δήμο

16/01/2014 - 12:15μμ
Η Εύξεινος Λέσχη Νάουσας ζητά στέγη για την Βιβλιοθήκη της Αργυρούπολης από τον Δήμο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η Εύξεινος Λέσχη Νάουσας ζητά το διατηρητέο παραδοσιακό κτίριο «ΤΟΥΡΠΑΛΗ» επί της οδού Δ. Σολωμού, από τον Δήμαρχο της πόλης, κ. Αναστάσιο Καραμπατζό, προκειμένου να στεγάσει την ιστορική συλλογή βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Αργυρούπολης, καθώς και τα ιερά κειμήλια και τιμαλφή που μετέφεραν οι πρόγονοί μας κατά τον ξεριζωμό τους στη νέα τους πατρίδα, τη Νάουσα. Ακολουθεί η επιστολή της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας στον Δήμαρχο της πόλης.

Προς: Δήμαρχο Ηρωϊκής Πόλεως Νάουσας
Κ. Αναστάσιο Καραμπατζό
Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας
 
Αξιότιμε Δήμαρχε,

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας πληροφορήθηκε από δημοσίευμα στον τοπικό τύπο για την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να αξιοποιηθεί το διατηρητέο παραδοσιακό κτίριο «ΤΟΥΡΠΑΛΗ»  επί της οδού Δ. Σολωμού. Πρόκειται ίσως για ευτυχή συγκυρία, καθόσον το τελευταίο χρονικό διάστημα το Σωματείο μας έχει εντείνει τις προσπάθειές του και έχει απευθύνει έκκληση προς όλους τους αρμόδιους φορείς και Αρχές προκειμένου να δοθεί επιτέλους λύση στο πάγιο αίτημα του Σωματείου μας και όλων των Ποντίων της Νάουσας για την εύρεση, εντός της πόλης, χώρου κατάλληλου να στεγάσει την ιστορική συλλογή βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Αργυρούπολης, καθώς και τα ιερά κειμήλια και τιμαλφή που μετέφεραν οι πρόγονοί μας κατά τον ξεριζωμό τους στη νέα τους πατρίδα, τη Νάουσα.

Το Σωματείο μας θεωρεί ιστορικό χρέος του να διασώσει άθικτη αυτήν την ανεκτίμητης ιστορικής και εθνικής αξίας πνευματική κληρονομιά. Ωστόσο, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές μας, η συντήρηση των βιβλίων και χειρογράφων, πολλά εκ των οποίων τυπώθηκαν τον 13ο αιώνα (!!!) δεν είναι δυνατή στο κτίριο του Συλλόγου μας, όπου εξ ανάγκης μέχρι σήμερα φιλοξενούνται χωρίς να υπάρχει ο κατάλληλος χώρος και τα αναγκαία τεχνικά μέσα συντήρησής τους. Η μάχη με τη φθορά του χρόνου είναι καθημερινή και άνιση. Τα δε ιερά σκεύη και τιμαλφή φιλοξενούνται προσωρινά στο Μουσείο Μπενάκη, μακριά από την πόλη μας, που είναι η φυσική τους θέση και ο ιστορικός δεσμός τους.

Όπως αντιλαμβάνεσθε, θα αποτελούσε όνειδος τόσο για το Σωματείο μας όσο και για την πόλη μας, της οποίας έχετε την τιμή να είσθε ο πρώτος δημότης, να αφήσουμε απροστάτευτο και σκορπισμένο όλον αυτόν τον πνευματικό πλούτο, την ιερή κληρονομιά που οι πρόγονοί μας κατάφεραν να διασώσουν κάτω από τις ολέθριες συνθήκες του ξεριζωμού και του διωγμού τους.  Έχουμε βάλει σκοπό να μην αφήσουμε κάτι τέτοιο να συμβεί. Και στον σκοπό μας αυτό από καιρό έχουν συστρατευθεί μαζί μας εξέχουσες προσωπικότητες της διανόησης και του πολιτισμού, πολιτικοί και θρησκευτικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι έχουν ενώσει την φωνή τους με την δική μας.

Το γεγονός ότι το διατηρητέο παραδοσιακό κτίριο «ΤΟΥΡΠΑΛΗ» είναι σήμερα διαθέσιμο για πολιτιστικούς σκοπούς, αποτελεί ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Το οφείλουμε στους Έλληνες της Αργυρούπολης που πέθαναν, ξεριζώθηκαν και διώχθηκαν ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΙΕΡΑ. Δεν υπάρχει Έλληνας όπου γης, Πόντιος και μη, που να μην έβαζε την υπογραφή του σ’ αυτό.

Για όλους αυτούς τους λόγους, γνωρίζοντας και την ευαισθησία σας σε θέματα πολιτισμού και παιδείας σας προτείνουμε:

Να μας παραχωρήσετε το συγκεκριμένο κτίριο:

Α) για την φύλαξη  των 972 σπάνιων αυτών βιβλίων. (χειρόγραφα, αρχέτυπα, παλαίτυπα)
Β) για τη λειτουργία Μουσείου για την φύλαξη των ιερών κειμηλίων  της Ιεράς Μητρόπολης Χαλδίας που φυλάσσονται στο Μπενάκειο  Μουσείο.
Γ) για την δημιουργία Κέντρου Μελετών Αργυρουπολιτών.
Είμαστε διατεθειμένοι να σας φέρουμε το συντομότερο δυνατό πλήρη τεχνική μελέτη της χρήσης και αξιοποίησης του συγκεκριμένου κτιρίου.
 
Συμπαραστάτες στο βαρυσήμαντο αίτημά μας είναι, μεταξύ πολλών άλλων:
1) Οι πολιτιστικοί σύλλογοι της πόλης μας.
2) Όλα τα ποντιακά Σωματεία του Ν. Ημαθίας
3) Ο καθηγητής Νίκος Λυγερός.
4) Ο εκδοτικός οίκος Λιβάνη
5) Ο εφοπλιστής κ. Δημήτριος Μελισσανίδης
6) O Πρωθυπουργός της χώρας μας κ. Αντώνης Σαμαράς ώστε αυτά τα βιβλία να πάρουν την θέση που τους αξίζει.

Με Τιμή
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                                                        
Φώτιος Φανιάδης                                                                                    

Ο Γεν. Γραμματέας
Ευριπίδης Κελεμουρίδης

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Βέροια: Άνοιξε ο δρόμος για το «Σπίτι του Πόντου» – Το ανακοίνωσε ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης

5/07/2026 - 7:52μμ
Εκτός από πιροσκί, ο Σύλλογος πρόσφερε και ποντιακή παράδοση (φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Καματερού «Δημήτριος Ψαθάς»)
ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων Καματερού «Δημήτριος Ψαθάς»: Το επικό challenge «Βρες ποιος ποντιακός χορός είναι και κέρδισε ένα πιροσκί»!

5/07/2026 - 4:15μμ
1923. Προσφυγικός καταυλισμός Καλαμαριάς (πηγή: ΙΑΠΕ/ Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου)
ΠΟΝΤΟΣ

Η πρώτη νύχτα στην Ελλάδα: Όταν οι Πόντιοι πρόσφυγες αντίκρισαν μια νέα πατρίδα

5/07/2026 - 9:28πμ
Το λάβαρο των «Ακριτών» στην κεντρική πλατεία Wupperfelder Markt, στην αγορά του Βούπερταλ (πηγή: Facebook / Ποντοκράτορας Τ.)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Γερμανία: Στην καρδιά του Βούπερταλ χτύπησε ο παλμός του Πόντου – Το μεγάλο υπαίθριο πανηγύρι του «Ακρίτα»

4/07/2026 - 3:30μμ
Στιγμιότυπο από το βιντεοκλίπ για το τραγούδι «Γουρπάνι σ', τουλουμόπο μ'» του Γιάννη Γκόσιου (πηγή: YouTube / 
Gkosios Official)
ΠΟΝΤΟΣ

«Γουρπάνι σ’, τουλουμόπο μ’»: Ένα ποντιακό τραγούδι γίνεται φόρος τιμής στη μνήμη, τις ρίζες και το αγγείον

4/07/2026 - 1:38μμ
Λαχταριστά ποντιακά μαντί από το 8ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας (φωτ.: facebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΠΟΝΤΟΣ

Θρυλόριο: Με το πολυαναμενόμενο 9ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας ανοίγουν οι καθιερωμένες εκδηλώσεις «Παρακάθ’ κι αροθυμίας»

4/07/2026 - 10:53πμ
ΠΟΝΤΟΣ

28ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων: Στον αέρα του διαδικτύου το πρώτο βίντεο-πρόσκληση για τον μεγάλο θεσμό

3/07/2026 - 6:06μμ
Στιγμιότυπο από την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας, τον Δεκαπενταύγουστο του 2023 (φωτ.: DHA)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Χωρίς Λειτουργία ο Δεκαπενταύγουστος, για 3η χρονιά – Οι Τούρκοι δίνουν άδεια μόνο για τα Εννιάμερα της Παναγίας

3/07/2026 - 9:15πμ
Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί μιλά σε εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στο Πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού στη Νίκαια, 18 Μαΐου 2025 (φωτ.: Δήμος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη / Ορέστης Νικολαΐδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Νέα έκκληση για τον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί – Στις 3 Αυγούστου η κρίσιμη δίκη για το άσυλο

2/07/2026 - 11:28μμ
Προς το παρχάρι Τσαγμάν, σε υψόμετρο 1.800 μέτρων στην περιοχή της Τόν(γ)ιας (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Πόντος: Ανέβασμα στα παρχάρια όπως παλιά – Κοπάδια και χοροί στα βουνά της Τραπεζούντας

2/07/2026 - 10:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Βέροια: Άνοιξε ο δρόμος για το «Σπίτι του Πόντου» – Το ανακοίνωσε ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης

12 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Κιλκίς: Τρεις συλλήψεις για τις πυρκαγιές που ξέσπασαν το Σάββατο

44 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

ΕΛΑΣ: Συνελήφθη στον Ωρωπό Αυστριακός καταζητούμενος για απάτη ύψους άνω των 63 εκατ. ευρώ

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Αλμωπία: 16χρονη υπέστη καρδιακή ανακοπή μέσα στο σπίτι της – Την έσωσε με ΚΑΡΠΑ η μητέρα της

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Λαχανά)

Πολιτιστικός Σύλλογος Λαχανά: Τα «Λαχανιώτικα 2026» πλησιάζουν, με φουλ ποντιακή παράδοση

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Οινόη Αττικής: Μεγάλη φωτιά σε αγροτοδασική έκταση

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign