pontosnews.gr
Σάββατο, 12/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος

27/05/2013 - 8:21πμ
Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τη μνήμη του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου εορτάζει η εκκλησία μας στις 27 Μαΐου. Το λείψανό του βρίσκεται στο ναό που χτίστηκε προς τιμήν του στο Προκόπι Ευβοίας, όπου κάθε χρόνο χιλιάδες πιστοί προστρέχουν στη χάρη του, προσευχόμενοι και ελπίζοντας ότι θα κάνει το θαύμα του δίνοντάς τους αυτό που επιθυμούν.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος γεννήθηκε το 1690 στη Ρωσία. Οι γονείς του, πιστοί χριστιανοί, βάπτισαν τον γιο τους και τον μεγάλωσαν σύμφωνα με τις επιταγές του Χριστιανισμού.

Όταν έφτασε στην κατάλληλη ηλικία, ο Άγιος Ιωάννης κατετάγη στον ρωσικό στρατό. Την εποχή του Ρωσοτουρκικού Πολέμου αιχμαλωτίστηκε και δόθηκε σκλάβος σε έναν Τούρκο αξιωματικό (αγά) που καταγόταν από το χωριό Προκόπι της Μικράς Ασίας. Στον τόπο του, ο αφέντης του επιχείρησε να τον πείσει να αλλαξοπιστήσει, ενώ ταυτόχρονα ο Άγιος δεχόταν πιέσεις και εξευτελισμό και από τους Τούρκους της περιοχής.

Αντιστάθηκε όμως σθεναρά, και όταν ο αγάς είδε την ενάρετη συμπεριφορά του, του επέτρεψε να παραμείνει χριστιανός. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του κοιμόταν στο στάβλο μαζί με τα ζώα των οποίων τη φροντίδα του είχε αναθέσει. Έτρωγε ελάχιστα, τα ρούχα του ήταν φτωχικά, και ήταν αναγκασμένος να περπατά χωρίς υποδήματα. Σε αυτόν το στάβλο ο Άγιος προσευχόταν, ενώ τα βράδια συχνά επισκεπτόταν μια εκκλησία που ήταν εκεί κοντά, αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο.

Το αφεντικό του πλούτισε και έγινε από τους ισχυρότερους άντρες της περιοχής. Όταν κάποια στιγμή ο Τούρκος αξιωματικός επισκέφτηκε τη Μέκκα για προσκύνημα, ή κατ’ άλλους έφυγε για μάχη, ο Άγιος Ιωάννης με θαυμαστό τρόπο έστειλε από το Προκόπι ένα πιάτο με ρύζι στο αφεντικό του. Όλοι αναγνώρισαν το θαύμα όταν ο Τούρκος, γυρίζοντας από τη Μέκκα, έφερε το πιάτο μαζί του.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος κοιμήθηκε στις 27 Μαΐου 1730 και το σκήνωμά του τοποθετήθηκε σε μαρμάρινη λάρνακα στον Άγιο Γεώργιο.

Εκατό χρόνια μετά, το 1832, λέγεται ότι στρατιώτες του Τούρκου Οσμάν Πασά, που είχαν συλήσει το ναό, πέταξαν το λείψανο σε σωρό ξύλων για να καεί, όμως το λείψανο έμεινε ανέπαφο! Οι Τούρκοι φοβήθηκαν και τοποθέτησαν πάλι το σώμα στη λάρνακα, αυτήν τη φορά στον νέο ναό του Αγίου Βασιλείου. Ο κόσμος πιστεύει στα θαύματα του Αγίου και χιλιάδες, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, καταφεύγουν στον ιερό ναό για να θεραπευτούν. Το προσκύνημα γίνεται στην Καππαδοκία μέχρι το 1924.

Με την Ανταλλαγή των Πληθυσμών, το Ιερό Λείψανο του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου μεταφέρθηκε στο Νέο Προκόπι Ευβοίας. Ήταν Οκτώβριος, και η μεταφορά έγινε με το πλοίο «Βασίλειος Δεστούνης», το οποίο ναύλωσε ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Το 1930 θεμελιώθηκε μεγαλοπρεπής ναός προς τιμή του Αγίου, που αποπερατώθηκε το 1951. Έκτοτε χιλιάδες πιστοί προσκυνούν το σκήνωμά του προσβλέποντας σε ένα θαύμα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΠΙΣΤΗ

Ελπιδοφόρος: Ο Άγιος Νικόλαος στο Σημείο Μηδέν, σύμβολο ελπίδας 25 χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου

11/09/2026 - 12:08πμ
(Φωτ.: Δημήτρης Κωνσταντινίδης/hub.uoa.gr)
ΠΙΣΤΗ

ΕΚΠΑ: Με αγιασμό από τον Ιερώνυμο η έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς – 190 χρόνια ιστορίας

9/09/2026 - 10:18μμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε τα θυρανοίξια του παρεκκλησίου των Παμμεγίστων Ταξιαρχών του νέου πτωχοκομείου Darülaceze. Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Φως Φαναρίου)
ΠΙΣΤΗ

Τουρκική επίθεση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο: «Βλέπουν» CIA πίσω από το Φανάρι και τη Χάλκη

9/09/2026 - 1:15μμ
(Φωτ.: Γιάννης Δεμιρτζόγλου/fosfanariou.gr)
ΠΙΣΤΗ

Παναγία Γκιόκσου: Η παλιά Ρωμιοσύνη της Χαλκηδόνας ξανάσμιξε στο ιστορικό Αγίασμα

9/09/2026 - 9:22πμ
Με τον υπουργό Οικονιμικών Κυριάκο Πιερρακάκη συναντήθηκε σήμερα ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών (φωτ.: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ)
ΠΙΣΤΗ

Ιερώνυμος σε Πιερρακάκη: Σχέδιο για φοιτητικές εστίες και στέγη για νέες οικογένειες

8/09/2026 - 10:32μμ
Στιγμιότυπο από την ετήσια Θεία Λειτουργία στον αρμενικό ναό του Τιμίου Σταυρού, στο νησί Ακνταμάρ της λίμνης Βαν, την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Anadolu / Emre Ilıkan)
ΠΙΣΤΗ

Οι Αρμένιοι επέστρεψαν στο Ακνταμάρ της Τουρκίας – Ο Τίμιος Σταυρός έγινε ξανά τόπος λατρείας, για μία ημέρα

8/09/2026 - 12:44μμ
(Φωτ.: youtube/Οικουμενικό Πατριαρχείο)
ΠΙΣΤΗ

Ο Βαρθολομαίος προειδοποιεί: «Μας εκδικείται η φύσις» – Η οικολογική κρίση και η ανθρώπινη πλεονεξία

7/09/2026 - 12:12πμ
(archbishopelpidophoros/instagram)
ΠΙΣΤΗ

Ελπιδοφόρος: «Ο Βαρθολομαίος άνοιξε τον δρόμο για μια θεολογική θεώρηση της Οικολογίας»

3/09/2026 - 8:53μμ
(Φωτ.: jerusalem-patriarchate.info)
ΠΙΣΤΗ

Βουλή: Προς ψήφιση το Μνημόνιο Συνεργασίας με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

3/09/2026 - 11:41πμ
(Φωτ.: EPA / Khaled Elfiqi
ΠΙΣΤΗ

Αγία Αικατερίνη Σινά: Παρέμβαση των ΗΠΑ για το καθεστώς της ιεράς μονής

3/09/2026 - 1:10πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Neil Hall)

Φρίκη στη Βρετανία: Ένας 52χρονος ομολόγησε ότι ενθάρρυνε βιασμούς αναίσθητων γυναικών σε διαδικτυακό φόρουμ

16 λεπτά πριν
Στην αποβάθρα της Σμύρνης περιμένοντας τη σωτηρία. Πίσω διακρίνεται η καμένη πόλη (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο ΙΕΕΕ / Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)

Ο Μικρασιατικός Σύλλογος «Ο Άγιος Γεώργιος» τιμά τη μνήμη των θυμάτων της Καταστροφής της Σμύρνης

35 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Ultimate Championship: Εντυπωσιακός και δεύτερος ο Καραλής με 6,15μ.

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: 
EPA-DPA / Hubert Michael Boesl)

ΗΠΑ: Η CIA αποχαρακτήρισε απόρρητα έγγραφα για την Αλ Κάιντα πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001

2 ώρες πριν
Από την περσινή αναβίωση του εθίμου (φωτ.: facebook / Μικρασιατικός Σύλλογος Καισαριανής)

Μικρασιατικός Σύλλογος Καισαριανής: Ήρθε η ώρα για το πατροπαράδοτο κεσκέκι!

2 ώρες πριν
(Από την αφίσα της έκθεσης)

Σύνδεσμος Μικρασιατών «Οι αλησμόνητες πατρίδες»: Έκθεση Φωτογραφίας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μικρά Ασία – 104 Χρόνια Μετά»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV