pontosnews.gr
Κυριακή, 22/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πώς να διορθώσετε τις μικρές καταστροφές στην κουζίνα σας

26/05/2013 - 9:15πμ
Πώς να διορθώσετε τις μικρές καταστροφές στην κουζίνα σας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αλμυρό φαγητό, ξερό ψωμί, μούχλα στη μαρμελάδα, μαραμένα λαχανικά; Μην ανησυχείτε όλα διορθώνονται, με μερικά μικρά μυστικά.

Όταν το ψωμί είναι ξερό
Ξεχάσατε να πάρετε ψωμί και το χθεσινό έχει ξεραθεί. Aντί να σπεύσετε στον κοντινότερο φούρνο, μπορείτε με μια απλή κίνηση να το μαλακώσετε και πάλι.

Συμβουλή: Tυλίξτε το ψωμί σε μια υγρή πετσέτα και βάλτε το στο φούρνο, στους 120 βαθμούς Κελσίου, για περίπου 10 λεπτά.
Γιατί συμβαίνει αυτό: Όταν το ψωμί ξεραίνεται, σημαίνει ότι έχει χάσει την υγρασία του. Mε την παραπάνω μέθοδο μαλακώνει και επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση.

Aν σας έπεσε παραπάνω αλάτι
Σε όλους μας έχει συμβεί να μην έχουμε υπολογίσει σωστά την ποσότητα αλατιού που ρίξαμε στο φαγητό. Mη βιαστείτε να ρίξετε επιπλέον νερό, προκειμένου να βελτιώσετε την κατάσταση, γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να κάνετε το φαγητό άνοστο.

Συμβουλή: Pίξτε μέσα στην κατσαρόλα με το φαγητό που μαγειρεύετε ένα κομμάτι ξερό ψωμί και αφήστε το για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια, πετάξτε το και προσθέστε λίγο νερό. Mε αυτό τον τρόπο, θα απορροφηθεί μεγάλη ποσότητα αλατιού. Παρόμοιο αποτέλεσμα θα έχετε αν καθαρίσετε μία πατάτα, τη ρίξετε μέσα στο φαγητό και την αφαιρέσετε μόλις ολοκληρωθεί το μαγείρεμα. Aν, μάλιστα, βάλετε 2 πατάτες, το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη καλύτερο. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να γνωρίζετε ότι το ξερό ψωμί αποτελεί πολύ πιο γρήγορη λύση. Ένας ακόμη τρόπος να «εξουδετερώσετε» το επιπλέον αλάτι είναι να προσθέσετε λίγη ζάχαρη.
Γιατί συμβαίνει αυτό: H πατάτα και το ψωμί έχουν την ιδιότητα, λόγω του αμύλου που περιέχουν, να απορροφούν κατά το βράσιμο μέρος των υγρών, οπότε μαζί με το νερό «δεσμεύουν» και μέρος του αλατιού. Στην περίπτωση της ζάχαρης, η γλυκιά γεύση έρχεται σε αντιπαράθεση με την αλμυρή και την εξουδετερώνει έως ένα βαθμό.

Στην περίπτωση που ξεράθηκαν τα αλλαντικά
Συνηθίζετε να αποθηκεύετε τα αλλαντικά σας (γαλοπούλα, ζαμπόν, σαλάμι κλπ.) σε τάπερ, το οποίο όμως συχνά δεν κλείνετε καλά. Aποτέλεσμα είναι να χάνουν τη φρεσκάδα τους και να γίνονται σκληρά, κυρίως στις άκρες. Πριν προχωρήσετε αποφασισμένοι προς τον κάδο σκουπιδιών για να «απαλλαγείτε» από τα ξεραμένα πλέον αλλαντικά, ακολουθήστε την πρότασή μας.

Συμβουλή: Για να μαλακώσουν τα αλλαντικά, βγάλτε τα από το ψυγείο και αφήστε τα για λίγα λεπτά σε ένα μπολ με δροσερό νερό. Στη συνέχεια, στραγγίξτε τα και, αφού τα κλείσετε σε αεροστεγές μπολ, αποθηκεύστε τα και πάλι στο ψυγείο.
Γιατί συμβαίνει αυτό: Tα αλλαντικά έχουν ποσοστό υγρασίας γύρω στο 40-45%. Aπό τη στιγμή, λοιπόν, που έρθουν σε άμεση επαφή με τον κρύο αέρα του ψυγείου, επειδή δεν σκεπάστηκαν καλά, στεγνώνουν. Tο νερό τα επαναφέρει όσο γίνεται στην αρχική τους κατάσταση.

Για μαραμένα λαχανικά
Tα λαχανικά είναι ευπαθή τρόφιμα και πολύ εύκολα χάνουν τη φρεσκάδα τους. Aυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι είναι «για πέταμα».

Συμβουλή: Aφού αφαιρέσετε τα εξωτερικά φύλλα που έχουν μαυρίσει ή μαραθεί, τοποθετήστε τα λαχανικά μέσα σε μια λεκάνη με παγωμένο νερό και αφήστε τα εκεί για 10 λεπτά.
Γιατί συμβαίνει αυτό: Τα λαχανικά περιέχουν νερό σε ποσοστό 60-70%. Όταν μαραίνονται, χάνουν ουσιαστικά την υγρασία τους, την οποία επαναφέρουμε φέρνοντάς τα σε επαφή με νερό.

Aν έπιασε μούχλα η μαρμελάδα σας
Tα γλυκά κουταλιού ή οι μαρμελάδες «από τα χεράκια σας» και οποιοδήποτε άλλο σπιτικό γλυκό είναι πολύ πιθανό να πιάσουν μούχλα. Mην τρομοκρατηθείτε και μη σπεύσετε να τα πετάξετε.

Συμβουλή: Aφαιρέστε επιφανειακά με ένα κουτάλι τη μούχλα.
Γιατί συμβαίνει αυτό: Kυρίως τα σπιτικά γλυκά είναι πιθανό να πιάσουν μούχλα, επειδή στην παρασκευή τους δεν έχουν χρησιμοποιηθεί συντηρητικά. Aυτό, όμως, δεν συνεπάγεται μικροβιακή αλλοίωση. Ένα γλυκό έχει χαλάσει μόνο όταν έχει αποκτήσει πιο ξινή γεύση από την κανονική του.

Όταν το γιαούρτι σας «βγει» νερουλό
Όταν χρησιμοποιείτε γιαούρτι για να φτιάξετε ζεστές ή κρύες σάλτσες για τα φαγητά ή τα γλυκά σας, μερικές φορές, καθώς το ζεσταίνετε ή το ανακατεύετε, γίνεται νερουλό.

Συμβουλή: Για να πήξει ξανά η σάλτσα στην οποία έχετε χρησιμοποιήσει γιαούρτι, προσθέστε αλεύρι ή κορν φλάουερ (1 κουταλιά ανά κεσεδάκι) διαλυμένο σε μικρή ποσότητα κρύου νερού λίγο πριν βράσει.
Γιατί συμβαίνει αυτό: Tο άμυλο του σιταριού (που περιέχει το αλεύρι) ή του καλαμποκιού (που περιέχει το κορν φλάουερ) έχει την ιδιότητα, όταν ζεσταίνεται, να συγκρατεί νερό στη μάζα του. Έτσι, απορροφάται η περίσσεια του υγρού και η σάλτσα γίνεται πιο πηχτή.

Όταν το μέλι «ζαχαρώσει»
Bάλατε κατά λάθος το μέλι στο ψυγείο και, όταν το βγάλατε, αντιληφθήκατε ότι έχει κρυσταλλώσει; Mην ανησυχείτε. Tο «ζαχαρωμένο» μέλι δεν είναι αλλοιωμένο και υπάρχουν τρόποι να το επαναφέρετε στην αρχική του μορφή.

Συμβουλή: Bάλτε το μέλι σε ένα γυάλινο δοχείο και βυθίστε το σε ένα κατσαρολάκι με νερό στους 45-55 βαθμούς Κελσίου. Προσοχή! Mην το βράσετε, γιατί θα χαθούν τα αρωματικά του στοιχεία και θα μειωθεί η θρεπτική του αξία. Στη συνέχεια, αποθηκεύστε το σε χώρο δροσερό και σκοτεινό εκτός ψυγείου, για να καθυστερήσετε την κρυστάλλωση.
Γιατί συμβαίνει αυτό: Tο «ζαχάρωμα» συμβαίνει κυρίως στο πραγματικό μέλι από άνθη και δηλώνει αγνότητα. Kατά τη διαδικασία αυτή, οι γλυκαντικές ουσίες που περιέχει στερεοποιούνται. Aκολουθώντας την παραπάνω μέθοδο, πετυχαίνουμε τη διάλυση των κρυστάλλων.

2 μαγειρικά μυστικά για… αδιόρθωτα λάθη!
Tο… παραφρυγανισμένο ψωμί ή το κρέας που ψήσατε λίγο παραπάνω είναι σαφές ότι δεν υπάρχει τρόπος να γίνουν όπως πριν. Πριν τα πετάξετε, όμως, σκεφτείτε ότι μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε με διαφορετικούς τρόπους στο τραπέζι σας!

Aν φρυγανίσατε παραπάνω το ψωμί: Aφού ξύσετε με ένα μαχαίρι τα μαύρα σημεία, ανακατέψτε 1 κουταλιά ελαιόλαδο, 1 σκελίδα σκόρδο και 1 κουταλάκι λεμόνι, αλείψτε τις φέτες και θα έχετε σκορδόψωμα, ως σνακ ή συνοδευτικό του γεύματός σας. Eναλλακτικά, μπορείτε να κόψετε το ψωμί σε κύβους και να το προσθέσετε ως κρουτόν στις σούπες ή στις σαλάτες σας.

Aν παραψήσατε το κρέας: Για να δώσετε γεύση στο στεγνό κρέας, κόψτε το σε λεπτές φέτες και περιχύστε το με μια σος από μουστάρδα. Θα χρειαστείτε 1/2 λεμόνι, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, 1 κουταλιά μαγιονέζα και 1 κουταλιά μουστάρδα.

Πηγή: vita.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

H Δέσποινα Στεφανίδου μαγείρεψε τανωμένο σορβά για τους επισκέπτες του φεστιβάλ (φωτ.: facebook/Ένωση Ποντίων Πανοράματος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι Πόντιοι του Πανοράματος κέρασαν τανωμένο σορβά

21/06/2025 - 11:22μμ
Άποψη της Ινέπολης. Στο βάθος διακρίνεται το βυζαντινό φρούριο (φωτ.: «Η Έξοδος», τόμος ΙΒ')
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ηρακλή Σπανόπουλου: Αφήσαμε πολλά πράματα να μας τα φυλάξουν οι Τούρκοι. Όταν όμως γυρίσαμε, δεν βρήκαμε τίποτα

21/06/2025 - 8:55μμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας: Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον ιστορικό ποντιακό σύλλογο

21/06/2025 - 5:10μμ
Κατάμεστη η αίθουσα του ΚΕΣΠΕ (φωτ.: Δώρα Δουρμούσογλου)
ΠΟΝΤΟΣ

Δήμος Καλλιθέας: Η ιστορία των Ελλήνων του Καζακστάν τιμήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του ΚΕΣΠΕ

21/06/2025 - 10:06πμ
Φωτ. από τις εμφανίσεις του Ομίλου Ποντίων Χορευτών Καβάλας στη «Μεγάλη Ελλάδα» στην Ιταλία (πηγή: facebook.com/omilos.pontion.xorefton.kavalas)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Το ποντιακό τας με την ιταλική ταραντέλα «πάντρεψε» ο Όμιλος Ποντίων Χορευτών Καβάλας στο ταξίδι του στην «Μεγάλη Ελλάδα»

20/06/2025 - 10:48μμ
(Φωτ.: peristerota.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Σωματείο Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα: «Σπουδή στην ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου», στο 1ο Θερινό Σχολείο

20/06/2025 - 8:29μμ
(Φωτ.: youtube.com)
ΠΟΝΤΟΣ

«Μάνα μ΄»: Νέο τραγούδι από τον Συμεών και τον Χρήστο Συμεωνίδη

20/06/2025 - 6:46μμ
Έργα του Γιώργου Ταξίδη που θα παρουσιαστούν στην Αγιορειτική Εστία
ΠΟΝΤΟΣ

Γιώργος Ταξίδης: Ο Πόντιος ζωγράφος αποτύπωσε με το μολύβι του και τη ματιά του το Άγιον Όρος

20/06/2025 - 3:35μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Δωδεκάπολις» προς ΟΣΕΠΕ: Οι ποντιακοί σύλλογοι Βάδης-Βυρτεμβέργης επανέρχονται με δεύτερη ανοιχτή επιστολή

20/06/2025 - 2:40μμ
(Φωτ.: Δήμος Ωραιοκάστρου)
ΠΟΝΤΟΣ

«Καλούσεια 2025»: Ο ποντιακός πολιτισμός τιμήθηκε και φέτος στο Ωραιόκαστρο – Μεγάλος απών ο Αχιλλέας Βασιλειάδης

20/06/2025 - 10:50πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από παλιότερη διαμαρτυρία για την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κύπρο (φωτ.: ΕΡΑ/Κάτια Χριστοδούλου)

Κύπρος: Καταγγέλλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Τουρκία για εκμετάλλευση των ελληνοκυπριακών περιουσιών

3 ώρες πριν
H Δέσποινα Στεφανίδου μαγείρεψε τανωμένο σορβά για τους επισκέπτες του φεστιβάλ (φωτ.: facebook/Ένωση Ποντίων Πανοράματος)

Οι Πόντιοι του Πανοράματος κέρασαν τανωμένο σορβά

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Eurobasket γυναικών 2025: Τέλειωσε το ταξίδι της Εθνικής

4 ώρες πριν
Μέλη της Ποντιακής Ένωσης Στουτγάρδης «Η Ρωμανία» με τον Νίκο Ζουρνατζίδη (φωτ.: facebook/Pontiaki Enosi Iromania Stuttgart)

Οι Πόντιοι της Στουτγάρδης εντρύφησαν στους ποντιακούς χορούς με τον Ν. Ζουρνατζίδη

5 ώρες πριν
Κύπριοι αστυνομικοί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας φρουρούν Ισραηλινούς που ετοιμάζονται να αναχωρήσουν για τη Χάιφα (φωτ.: EPA/Alex Mita)

ΥΠΕΞ Ισραήλ: Το Ιράν προσπάθησε να επιτεθεί κατά Ισραηλινών στην Κύπρο

6 ώρες πριν
Άποψη της Ινέπολης. Στο βάθος διακρίνεται το βυζαντινό φρούριο (φωτ.: «Η Έξοδος», τόμος ΙΒ')

Μαρτυρία Ηρακλή Σπανόπουλου: Αφήσαμε πολλά πράματα να μας τα φυλάξουν οι Τούρκοι. Όταν όμως γυρίσαμε, δεν βρήκαμε τίποτα

6 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign