pontosnews.gr
Παρασκευή, 29/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ένωση Ποντίων Μενεμένης: Μας συστήνει τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων

22/03/2013 - 4:54μμ
Ένωση Ποντίων Μενεμένης: Μας συστήνει τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Ένωση Ποντίων Μενεμένης Εύξεινος Πόντος διοργάνωσε εκδήλωση την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013 στον δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.

Όταν η αστρονομία συναντά την αρχαιολογία, τα αποτελέσματα είναι σίγουρα αξιομνημόνευτα. Ο καθηγητής Αστρονομίας του Α.Π.Θ. κ. Ι. Σειραδάκης «σύστησε»  σε μαθητές και τοπικούς φορείς του δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης τον μηχανισμό τον Αντικυθήρων, στη διάρκεια διάλεξης στο κινηματοθέατρο «Αλ. Μινωτής, αποδεχόμενος την πρόσκληση της Ένωσης Ποντίων Μενεμένης «Εύξεινος Πόντος».

Μετά το τέλος της διάλεξής του ο καθηγητής απάντησε σε ερωτήσεις του κόσμου, ενώ κατά την παρουσίαση του δεν ξεχνούσε να αναφέρει και να ευχαριστεί τους ανθρώπους που εργάστηκαν μαζί του. Η απορία που κυρίως εκφράστηκε: Πώς κατάφεραν στην αρχαιότητα να κατασκευάσουν έναν τόσο περίπλοκο μηχανισμό, αφού επόμενος ανάλογος σε πολυπλοκότητα ήταν το ρολόι της Πράγας στα μέσα του 15ου αιώνα…

Μεγάλη συμμετοχή

«Καταπληκτική η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου σε μια διοργάνωση του δήμου. Είχα ένα πάρα πολύ ωραίο  και πολυπληθές ακροατήριο, το οποίο πραγματικά έμεινε να παρακολουθεί μέχρι την τελευταία στιγμή παρ’ όλο που κράτησε πολύ η διάλεξή μου. Προσπάθησα να εκλαϊκεύσω τα ευρήματά μας, ελπίζω να τα κατάλαβε ο κόσμος!», σχολίασε ο καθηγητής κ. Ι. Σειραδάκης.

Το παρόν έδωσαν ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο αντιδήμαρχος Γεώργιος Καζαντζίδης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαρία Καϊκατζάνη-Χαραλαμπίδου, Νικόλαος Σουσλόγλου και Νικόλαος Βαλάνος.

Παρακολούθησαν, επίσης μαθητές σχολείων της περιοχής και η διευθύντρια του εσπερινού ΕΠΑΛ Σταυρούπολης Νίκη-Άννα Λευκού, η υπεύθυνη επαγγελματικής εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης Θεοδώρα Σάρρου, η υποδιευθύντρια 2ου ΣΕΚ Σταυρούπολης Κατερίνα Ιωάννου, ο αιρετός του ΠΥΣΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος της 5ης ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης Χρήστος Βαϊτσίδης και ο πρόεδρος Ένωσης Ποντίων Αμπελοκήπων Χρήστος Κυριακίδης.

Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης ανέφερε «Θέλω να συγχαρώ τον πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ποντίων Μενεμένης, διότι πέρα από τις καθιερωμένες και γνωστές, παραδοσιακού τύπου εκδηλώσεις τις οποίες πραγματοποιεί πάντοτε με επιτυχία, μας εξέπληξε ευχάριστα με τη σημερινή εκδήλωση, που ήταν αφιερωμένη στην ανακάλυψη του μηχανισμού των Αντικυθήρων και στην ανάλυση του τρόπου λειτουργίας του με την πολύ όμορφη, αποδεικτική και μεταδοτική παρουσίαση στο κοινό, του διακεκριμένου καθηγητή κ. Σαρειδάκη. Εγώ τον μηχανισμό τον γνώριζα αλλά, δυστυχώς, ένας στους 20000 Έλληνες μπορεί να ξέρει για αυτόν».

Γνωρίζοντας τον μηχανισμό

«Ξέραμε ότι οι Αρχαίοι Έλληνες προέβλεπαν τις εκλείψεις, τώρα βρήκαμε τον τρόπο που το πετύχαιναν», τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής. Πρόκειται για τον αρχαιότερο υπολογιστή του κόσμου, ένας χειροκίνητος αστρονομικός ημερολογιακός μηχανικός υπολογιστής υψηλής ακριβείας με ηλικία άνω των 2100 ετών, αποτέλεσμα της τεχνογνωσίας των αρχαίων Ελλήνων.

Ένα τετραετές ημερολόγιο και συνάμα υπολογιστής που εντόπιζε τη θέση του Ήλιου και της Σελήνης στον ουρανό και προέβλεπε τις εκλείψεις. Η ανακάλυψή του έγινε το 1900 μ. Χ. από σφουγγαράδες στη Σύμη που βρήκαν το ναυάγιο ενός καραβιού φορτωμένου με έργα τέχνης και τον εν λόγω μηχανισμό.

Το καράβι είχε βυθιστεί τον 2ο αι. π. Χ. κοντά στο νησί των Αντικυθήρων, γεγονός που εξηγεί και την ονοματοδότηση του μηχανισμού. Τα θραύσματα του μηχανισμού φυλάσσονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, του οποίου η επισκεψιμότητα αυξήθηκε κατά 13% μετά την έκθεση του αρχαιότερου υπολογιστή.

Σήμερα, υπάρχουν έξι μοντέλα προσομοίωσης σον κόσμο. Δύο από αυτά βρίσκονται στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη φυλάσσεται στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις» και στην Αθήνα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Οι έρευνες για τον μηχανισμό ακολουθούν η μία την άλλη σε Ελλάδα και εξωτερικό, με την πιο πρόσφατη αυτήν του Α.Π.Θ. «The Antikythera Mechanism Research Project» που ξεκίνησε το 2001 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Ο μηχανισμός περιείχε ενσωματωμένο εγχειρίδιο χρήσης γραμμένο στα ελληνικά ή και αιγυπτιακές λέξεις σε ελληνικό αλφάβητο. Χρησιμοποιώντας τομογραφίες και τεχνικές ανάλυσης δεδομένων όπως το Volume Graphics έχουν διαβαστεί 3000 λέξεις από το εγχειρίδιο αυτό, ενώ προς δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό με κριτές βρίσκεται η τομογραφία του θραύσματος D, όπως το έχουν ονομάσει οι μελετητές του.

Για περισσότερες πληροφορίες και εξελίξεις γύρω από το θέμα, μπορείτε να επισκέπτεστε τον ιστότοπο http://www.antikythera-mechanism.gr

Παρατήρηση του δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης κ. Κυρίζογλου, είναι πως οι νέοι και όχι μόνο στερούνται ολοκληρωμένης γνώσης για τους σπουδαίους Έλληνες επιστήμονες, για αυτό και ως ανάδοχος του ΕΠΑΛ Αμπελοκήπων πρότεινε να πάρει το σχολείο το όνομα του Ήρωνα του Αλεξανδρινού, παγκοσμίου φήμης Έλληνα Αλεξανδρινού επιστήμονα μαθηματικών και εφευρέτη μηχανισμών και κατασκευών της αρχαίας εποχής.

Της Ελένης Μπεκιαρίδου
Πηγή: unitedreporters.gr

Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι Στάθης Ταξίδης και Χρήστος Εμμανουηλίδης με τις αναμνηστικές πλακέτες (φωτ.: Facebook / Ahepa Hellas District 25)
ΠΟΝΤΟΣ

«Η ποντιακή διάλεκτος είναι ζωντανή απόδειξη ιστορικής συνέχειας»

29/05/2026 - 8:11μμ
Ο Θεόφιλος Καστανίδης ομιλητής στην κατάμεστη  αίθουσα της Διακιδείου Σχολής Λαού Πατρών, Τετάρτη 27 Μαΐου 2026 (φωτ.: Οδυσσέας Ξεριζωτής)
ΠΟΝΤΟΣ

Μακρόνησος 1922-1923: Η άγνωστη τραγωδία 25.000 προσφύγων από τον Πόντο συγκλόνισε την Πάτρα

29/05/2026 - 6:09μμ
Στην Πλατεία Πόντου στον Καρέα για τα 107 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Πέμπτη 28 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Δήμος Βύρωνα)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Στον Καρέα τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων

29/05/2026 - 3:39μμ
Ο δικέφαλος αετός είναι ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα της βυζαντινής παράδοσης. Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, για τα 107 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Τρίτη 19 Μαΐου 2026 (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΝΤΟΣ

«Η Ρωμανία αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο»: Το μήνυμα της ΠΟΕ για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης

29/05/2026 - 2:05μμ
Λεπτομέρεια από το άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στον Μυστρά (φωτ.: EUROKINISSI / Γρηγόρης Βακιρλής)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο θρήνος του Πόντου «’Πάρθεν η Ρωμανία» και ο Κωνσταντίνος Π. Καβάφης – Όταν η ποντιακή μούσα συνάντησε τον Αλεξανδρινό

29/05/2026 - 10:00πμ
(Τμήμα του εξωφύλλου του βιβλίου)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ο Πόντος για τα παιδικά μάτια»: Ένα βιβλίο για παιδιά του Δημοτικού που κρατά ψηλά την ελπίδα της μνήμης

28/05/2026 - 11:30μμ
Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος στο κοιμητήριο του Θρυλορίου (φωτ. αρχείου: Facebook / Athina Nakousi)
ΠΟΝΤΟΣ

Θρυλόριο: Τη Δευτέρα 1 Ιουνίου, του Αγίου Πνεύματος, θα αναβιώσει το ποντιακό ταφικό έθιμο

28/05/2026 - 10:35μμ
(Φωτ.: Facebook/Argo WN)
ΠΟΝΤΟΣ

«Τ’ εμέτερον το λεφτοκάρ’» ρίζωσε στο Waiblingen της Γερμανίας ως σύμβολο μνήμης και συνέχειας

28/05/2026 - 9:10μμ
(Η σύνθεση των φωτογραφιών συνοδεύει την ανάρτηση του Κων. Καρακασίδη στο facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακά τραγούδια: Η τεχνητή νοημοσύνη και η «γενοκτονία» της ποντιακής διαλέκτου

28/05/2026 - 5:55μμ
(Φωτ.: kozan.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Παρέμβαση για τη 19η Μαΐου από τον Όμιλο Πολιτικού Προβληματισμού «Μιχάλης Χαραλαμπίδης»

28/05/2026 - 4:58μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης στην εναρκτήρια διάλεξη του νέου κύκλου ακαδημαϊκών εκδηλώσεων που διοργανώνει το Γραφείο Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα. Τετάρτη 27 Μαΐου 2026 (φωτ.: Φως Φαναρίου)

Από τη Χάλκη στη σύγχρονη γεωπολιτική: Οι «πειρασμοί» του 20ού αιώνα και το Οικουμενικό Πατριαρχείο

7 λεπτά πριν

«Ακρίτες» Ασπροπύργου: Στο φουλ οι μηχανές για το διήμερο «Πανοΰρ Αγίας Τριάδας»

41 λεπτά πριν
Ο δήμαρχος Παντελής Τσακίρης υποδέχθηκε τον μαθητή Γιάννη Ισκεντερίδη (φωτ.: Δήμος Ωραιοκάστρου)

Μαθητής από το Ωραιόκαστρο ξεχώρισε με έργο για το Ολοκαύτωμα σε διεθνές συνέδριο στην Πολωνία

51 λεπτά πριν
Καναδός στρατιωτικός της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας του ΝΑΤΟ κρατά τη σημαία της Συμμαχίας κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης στο Αϊζκράουκλε της Λετονίας, στις 4 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Valda Kalnina)

Drone σε πολυκατοικία στη Ρουμανία: Ποιες επιλογές έχει το ΝΑΤΟ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: glomex / ΕΡΤ 2 Σπορ)

Απογειώθηκε στα 8,49 μ. ο Τεντόγλου στην Κύπρο

2 ώρες πριν
Οι Στάθης Ταξίδης και Χρήστος Εμμανουηλίδης με τις αναμνηστικές πλακέτες (φωτ.: Facebook / Ahepa Hellas District 25)

«Η ποντιακή διάλεκτος είναι ζωντανή απόδειξη ιστορικής συνέχειας»

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign