pontosnews.gr
Δευτέρα, 16/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βαρθολομαίος: Ή μουσείο ή ναός η Αγία Σοφία

3/03/2013 - 9:45πμ
Βαρθολομαίος: Ή μουσείο ή ναός η Αγία Σοφία
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τι επισημαίνει στην κυβέρνηση Ερντογάν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για τη συμπλήρωση 1481 ετών από την ανοικοδόμηση του κοσμήματος της Ορθοδοξίας από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό, στις 23 Φεβρουαρίου 532.

Το μεγαλύτερο σύμβολο του Ελληνισμού μετά τον Παρθενώνα, ο υπέρλαμπρος ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη συμπλήρωσε 1481 έτη από την ημέρα της θεμελίωσής της από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό, στις 23 Φεβρουαρίου 532. Επ’ ευκαιρία αυτής της επετείου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος έκανε σημαντικές επισημάνσεις στην εφημερίδα «Μιλιέτ».

Τέλος στη φημολογία που καλλιεργούν ακραίοι κύκλοι του τουρκικού κατεστημένου περί μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τζαμί έβαλε ο πρώτος των πρώτων εκ των ιεραρχών στην Ορθόδοξη Εκκλησία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης που παρεχώρησε στην εφημερίδα «Μιλλιέτ», ο Παναγιώτατος υπογραμμίζει ότι εάν είναι να λειτουργήσει ως χώρος λατρείας θα πρέπει να είναι ως χριστιανικός ναός.

«Οικοδομήθηκε ως εκκλησία και δεν κτίστηκε ως τζαμί» εξηγεί και σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι θα ήταν προτιμότερο να παραμείνει μουσείο. Χωρίς να θίγει ευθέως τους κινδύνους, ο Πατριάρχης υπονοεί ότι η διατήρηση της Αγίας Σοφίας ως μουσείο δεν οξύνει τα πνεύματα και δεν μπορεί να αποτελέσει σημείο πιθανής αντιπαράθεσης μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων.

Μήνυμα στην κυβέρνηση Ερντογάν

Με ξεκάθαρο ύφος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθύνεται προς την κυβέρνηση του κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν με το κύρος και το σθένος που διαθέτει εκ της θέσεως και της προσωπικότητάς του.

«Εμείς προτιμούμε να διατηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς. Έγινε μουσείο και έτσι θα πρέπει να παραμείνει. Ευρισκόμενος πέρυσι στην Τραπεζούντα, στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, όπου τέλεσα Θεία Λειτουργία, επισκέφθηκα και την εκεί Αγία Σοφία. Την περίοδο εκείνη γινόταν συζήτηση για την μετατροπή της εκεί Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Στους δημοσιογράφους που με ρώτησαν είπα ότι καλύτερα να παραμείνει μουσείο διότι με τον τρόπο αυτό θα είναι ανοικτή σε όλους. Όσον αφορά την Αγία Σοφία της Πόλεως, αυτή λειτούργησε ως Χριστιανική εκκλησία για περισσότερο από 1.000 χρόνια. Εάν πρόκειται να λειτουργήσει ως χώρος λατρείας, θα πρέπει να ανοίξει ως χριστιανικός ναός» δηλώνει ο κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος κάνει τιτάνειο αγώνα να διατηρήσει μνημεία του Ελληνισμού στη γειτονική χώρα σε συνεργασία με την μειονότητα των Ρωμιών στην Πόλη και στις ΗΠΑ.

Αγώνας για τα μνημεία του Ελληνισμού

Ανήμερα του Σταυρού πέρυσι, το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανακοίνωσε ότι αγόρασε έναντι 400 χιλιάδων ευρώ τον ναό των Ταξιαρχών στα Μουδανιά της Προύσας, που ανοικοδομήθηκε στη δεκαετία του 780. Στις 17 Ιουλίου, μάλιστα, ο Οικουμενικός Θρόνος είχε αντιδράσει έντονα για την πρόθεση της γενικής διεύθυνσης Βακουφίων να μετατρέψει σε τζαμί το βυζαντινό ναό της Αγίας Σοφίας στη Νίκαια της Βιθυνίας. Γι’ αυτό και έκανε αυτές τις επισημάνσεις με τη συνέντευξή του στη «Μιλιέτ» για την Αγία Σοφία.

Τι σημαίνει για τον Ελληνισμό

Ο ναός της Ύπατης Σοφίας του Ένσαρκου Λόγου του Θεού, η οποία είναι γνωστή ως Αγία Σοφία ή ναός της του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολης αποτελεί τον ιστορικό καθεδρικό ναό της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ο οποίος συνδέθηκε με όλα τα κρίσιμα γεγονότα του Ελληνισμού.

Ο αρχικός ναός οικοδομήθηκε ως βασιλική το 337 από τον Κωνστάντιο Β’ και καταστράφηκε από πυρκαγιά το 404. Επισκευάστηκε και εγκαινιάστηκε το 415 από τον Θεοδόσιο Β’ έως ότου καταστράφηκε από τα γεγονότα που συνέβησαν κατά τη Στάση του Νίκα.

Μετά την αποκατάσταση της τάξεως από τον στρατηγό Βελισσάριο στο όνομα του αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α’, στις 23 Φεβρουαρίου 532 ετέθη ο θεμέλιος λίθος για την ανοικοδόμηση του μεγαλοπρεπούς ναού που σώζεται και κοσμεί την Κωνσταντινούπολη ως σήμερα, αποτελώντας τη ζωντανή ιστορική μαρτυρία του Ελληνισμού.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο αυτοκράτορας μόλις είδε το έργο που αποπεράτωσαν οι γεωμέτρες Ανθέμιος εκ Τραλλέων και Ισίδωρος ο Μιλήσιος ανεφώνησε την ιστορική φράση: «Δόξα τω Θεώ τω καταξιώσαντί με τοιούτον έργον επιτελέσαι. Νενίκηκά σε, Σολομών!».

Το δέος στην όψη της Αγίας Σοφίας δεν σχετίζεται μόνο με την αρχιτεκτονική και την τεχνοτροπία του έργου. Εκεί μέσα υπάρχουν τα λείψανα της αίγλης και της πολιτιστικής ανωτερότητας του Ελληνισμού στη γλώσσα, στη λατρεία, στην απόδοση των μορφών, στην τέχνη και στην ιστορική συνέχεια από τα πανάρχαια χρόνια ως σήμερα.

Το ηθικό βάρος από την κληρονομιά 1481 ετών από την ημέρα που αποφασίστηκε η ανοικοδόμηση ενός ναού όπου απασχολούνταν χίλιοι ιερείς, ψάλτες και αναγνώστες για τη σωτηρία κλήρου και λαού, σύμφωνα με την σωζόμενη «Νεαρά» του Ηρακλείου, αποδεικνύει τη φύση και τη θέση των Ελλήνων στην ιστορία. Μπορεί ο Θεοδόσιος να κατήργησε την Ακαδημία του Πλάτωνα, ωστόσο στην Αγία Σοφία συνεχίστηκαν οι φιλοσοφικές αναζητήσεις και ο επιστημονικός κάματος αναλόγως με τα μέτρα και τα σταθμά της εποχής (που δεν μπορούμε να κρίνουμε εκ των υστέρων εμείς).

Το σίγουρο είναι ότι επέλεξαν την αυθεντικότητα του πνεύματος έναντι της τρωτότητας στην ύλη κατά τον ρουν των αιώνων. Την καλύτερη περιγραφή έκανε ο Αλεξανδρινός ποιητής Κ. Π. Καβάφης στον αιώνα που πέρασε: «Είμαστε φτιαγμένοι για τα σπουδαία και τα μεγάλα».

Ας καταλάβουμε επιτέλους τι φάρα είμαστε με πυξίδα τη Ρωμιοσύνη, πέρα από πάθη κι εφιάλτες.

Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου

Πηγή: newsbomb.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στο ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στα Φίχτια Αργολίδος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΠΙΣΤΗ

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως σήμερα: Γιατί θεωρείται «σταθμός» στη Σαρακοστή

15/03/2026 - 8:56πμ
Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος (κέντρο) στη διάρκεια της Ακολουθίας των Χαιρετισμών (φωτ.: EUROKINISSI/Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΠΙΣΤΗ

Θεσσαλονίκη: Ακολουθία Χαιρετισμών με χορωδία 1.000 μαθητών παρουσία του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου – Μήνυμα στους νέους να αντιταχθούν στην παρακμή

13/03/2026 - 11:00μμ
Ο μητροπολίτης Αγκύρας Γρηγόριος στην Παναγία των Βλαχερνών, Γ' Στάση των Χαιρετισμών. Παρασκευή 13 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Φως Φαναρίου)
ΠΙΣΤΗ

Χαιρετισμοί στην Παναγία των Βλαχερνών – Εκεί όπου «γεννήθηκε» ο Ακάθιστος Ύμνος

13/03/2026 - 6:13μμ
(Φωτ.: Χρηστός Μπόνης / Αρχιεπισκοπή Αθηνών)
ΠΙΣΤΗ

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή για τους Γ’ Χαιρετισμούς – Θα ψάλουν 1.000 μαθητές και μαθήτριες

12/03/2026 - 9:45πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΙΣΤΗ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε δείπνο ιφτάρ στο Προεδρικό Μέγαρο της Άγκυρας με τον Ερντογάν

10/03/2026 - 11:52μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΙΣΤΗ

Τα «βήματα» του Αποστόλου Παύλου στην Πιερία ζωντανεύουν με drones και laser

25/02/2026 - 7:47μμ
(Φωτ.: ec-patr.org/Νίκος Παπαχρήστου)
ΠΙΣΤΗ

Υποδοχή της Σαρακοστής στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

24/02/2026 - 12:19μμ
(Φωτ.:greek.vema.com.au/Μάρκελλος Πετρόπουλος)
ΠΙΣΤΗ

Στιγμές κατάνυξης για τους ομογενείς της Αυστραλίας στον Εσπερινό της Συγχωρήσεως

23/02/2026 - 12:20μμ
(Φωτ.: Ιερά Σύνοδος/Χρήστος Μπόνης)
ΠΙΣΤΗ

Ιερώνυμος: «Θέλω να ζήσω, αλλά μπορώ να ζήσω και χωρίς να είμαι εν ενεργεία αρχιεπίσκοπος»

22/02/2026 - 3:23μμ
Παλαιότερο στιγμιότυπο από τη δοξολογία στο ναό Μεταστάσεως της Θεοτόκου της Καθολικής Εκκλησίας Μυτιλήνης, για τον Άγιο Βαλεντίνο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας)
ΠΙΣΤΗ

Στη Μυτιλήνη η «ελληνική έδρα» του Αγίου Βαλεντίνου

14/02/2026 - 11:21πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)

Οι «Αργοναύτες» του Κιλκίς υποδέχθηκαν το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας

39 λεπτά πριν
Ανθισμένες ροδακινιές στην Κουλούρα Ημαθίας (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)

Βροχές στο Ιόνιο, νεφώσεις στην υπόλοιπη χώρα

1 ώρα πριν
Οι συντελεστές της ταινίας «One Battle After Another» που απέσπασε 6 χρυσά αγαλματίδια (φωτ.: EPA / Chris Torres)

Όσκαρ 2026: Θρίαμβος για την ταινία «Η μια μάχη μετά την άλλη» – Η ελληνική νίκη της λαμπερής βραδιάς

3 ώρες πριν
Άποψη του Independent Quest, ενός πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, νηολογημένου στην Πορτογαλία, το οποίο αναχωρεί από το λιμάνι της Αμβέρσας, εν μέσω των νέων ναυτιλιακών στρατηγικών της ΕΕ, μετά το κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ (φωτ.: EPA/Olivier Hoslet)

Επικοινωνία Τραμπ-Στάρμερ για το Στενό του Ορμούζ – Τουλάχιστον άλλες τρεις εβδομάδες πολέμου σχεδιάζει το Ισραήλ

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάταλι Σκιαδοπούλου)

Super League: Στραβοπάτησε στο Περιστέρι η ΑΕΚ – Άνετα ο ΠΑΟΚ τον Λεβαδειακό

10 ώρες πριν
Μέλη της Ποντιακής Αδελφότητας Νότιας Αυστραλίας παρουσιάζουν ποντιακούς χορούς στη διάρκεια ελληνικού φεστιβάλ (φωτ.: facebook/ Pontian Brotherhood of SA Inc.)

Η μοναδικότητα των ποντιακών χορών από την Ποντιακή Αδελφότητα Νότιας Αυστραλίας – Ομάλ’, Τρυγόνα και Κότσαρι στην καρδιά της Αδελαΐδας

11 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign