pontosnews.gr
Δευτέρα, 11/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σεξουαλική κακοποίηση: Ένοχο μυστικό;

18/01/2013 - 12:00μμ
Σεξουαλική κακοποίηση: Ένοχο μυστικό;
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η σεξουαλική κακοποίηση είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο στην εποχή μας. Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις οι θύτες μένουν ατιμώρητοι.

Της Κωστελίδου Δόμνας

Σεξουαλική κακοποίηση είναι ο εξαναγκασμός σε ερωτική  πράξη χωρίς την θέληση του ενός, αλλά και οποιαδήποτε λεκτική ή σωματική συμπεριφορά σεξουαλικού χαρακτήρα που προσβάλλει το άτομο.

Τα περιστατικά βιασμού είναι πολύ περισσότερα απ΄ όσα γνωρίζουμε, καθώς θα πρέπει να λάβουμε υπ΄ όψη και τις περιπτώσεις που δεν αποκαλύπτονται. Και, δυστυχώς, μάλλον υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις, επειδή τα θύματα φοβούνται να πουν τι έχει συμβεί ή τι συμβαίνει κατ’ εξακολούθηση και το κρατούν μυστικό.

Ο βιασμός διαπράττεται από διάφορα πρόσωπα, από άνδρες και γυναίκες, ανεξάρτητα από τα κοινωνικά στρώματα στα οποία ανήκουν. Τις περισσότερες φορές τα θύματα είναι γυναίκες και αντιμετωπίζονται με δυσπιστία ακόμη και στις μέρες μας. Δεν είναι λίγες οι φορές που θεωρούνται υπεύθυνες από την κοινωνία, αλλά ακόμη και οι ίδιες, πολλές φορές, κατηγορούν τους εαυτούς τους για το συμβάν.

Αν και επικρατεί η άποψη ότι οι δράστες είναι τις περισσότερες φορές άγνωστοι με το θύμα, έχει διαπιστωθεί ότι οι περισσότερες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης γίνονται μέσα στην οικογένεια, από φίλους ή γνωστούς του θύματος.

Σεξουαλική κακοποίηση στην οικογένεια
Είναι από τις πιο επώδυνες περιπτώσεις, καθώς συνήθως ο βιασμός είναι αιμομικτικός και τις περισσότερες φορές θύτης είναι ο πατέρας και θύμα η κόρη του. Συνήθως δεν γίνεται μόνο μία φορά, αλλά κατ’ εξακολούθηση, διότι το θύμα φοβάται να αποκαλύψει τι συμβαίνει και ουσιαστικά καλύπτει τον δράστη.Το θύμα που βρίσκεται σε μικρή ηλικία, νιώθει ένοχο, φοβάται την κοινωνική κατακραυγή και ντρέπεται.

Πολλές φορές και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας γνωρίζουν τι συμβαίνει και δεν το αποκαλύπτουν, γίνονται ουσιαστικά συνένοχοι. Είναι τραγικό να γνωρίζει, για παράδειγμα, η μητέρα, ότι η κόρη της κακοποιείται σεξουαλικά απο τον πατέρα της και να μη λέει τίποτα σε κανέναν, φοβούμενη για τον τρόπο που θα αντιδράσει ο κοινωνικός περίγυρος.

Αυτές οι περιπτώσεις προκαλούν τα μεγαλύτερα τραύματα στα παιδιά, διότι αν ο θύτης είναι άγνωστος, το παιδί ίσως σιγά-σιγά να το ξεπεράσει αν λαμβάνει την ανάλογη στοργή και υποστήριξη από την οικογένεια.
Αν όμως ο θύτης είναι μέσα στην οικογένεια, το παιδί δεν μπορεί να στραφεί πουθενά για βοήθεια, αφού τα τραύματα προκαλούνται από το ίδιο το περιβάλλον του.
Οι ψυχολογικές επιπτώσεις που έχουν τα παιδιά είναι ποικίλες. Στην εφηβεία τους είναι πολύ δύσκολο να αναπτύξουν υγιείς σχέσεις και είναι πολύ συχνό να πάσχουν από κατάθλιψη, να έχουν άγχος, θυμό, έλλειψη επικοινωνίας και άλλα.

Σεξουαλική κακοποίηση ανάμεσα σε συζύγους
Αυτή η μορφή σεξουαλικής κακοποίησης δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, καθώς υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι όταν δύο άτομα έχουν ερωτική σχέση δεν μπορεί να υπάρξει βιασμός.

Κάτι τέτοιο, όμως δεν ισχύει, καθώς όταν ο ένας προβαίνει σε ερωτική πράξη, χωρίς τη θέληση του άλλου, θεωρείται σεξουαλική καοποίηση, ανεξάρτητα από τη σχέση που έχουν τα δύο άτομα μεταξύ τους. Συνήθως, τα θύματα είναι οι γυναίκες.

Αυτή είναι μία τραυματική εμπειρία, καθώς οι γυναίκες χάνουν την εμπιστοσύνη τους στον σύντροφό τους και πληγώνονται. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο αυτού του είδους η σεξουαλική κακοποίηση είναι εξ’ ίσου σημαντική ( ή και σημαντικότερη) με την αντίστοιχη από έναν άγνωστο.
 
Συνέπεις
Τα θύματα υφίστανται σοβαρό ψυχολογικό τραυματισμό. Συνήθως, περνούν από τρεις φάσεις μετά την εμπειρία του εγκλήματος.

Στην πρώτη φάση
Yπάρχει έντονη συναισθηματική και ψυχολογική αναστάτωση. Τα θύματα κρατούν μυστικό τον βιασμό και νιώθουν θλίψη και αγωνία.

Στη δεύτερη φάση
Tα θύματα προσπαθούν να ξεχάσουν και να το ξεπεράσουν, δικαιολογώντας την πράξη του δράστη και ενοχοποιώντας τους εαυτούς τους.

Στην τρίτη φάση
Aισθάνονται κατάθλιψη και την ανάγκη να μιλήσουν σε κάποιον. Επίσης, παύουν να δικαιολογούν τον δράστη.

Τα θύματα αργούν να ξεπεράσουν το περιστατικό, νιώθουν φόβο, θυμό, ανησυχία. Πλένονται συνεχώς, έχουν εφιάλτες και κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας. Σε περίπτωση που δεν μιλήσουν και δεν λάβουν την απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη, μπορεί να οδηγηθούν σε τρέλα ή και αυτοκτονία.

Αντιμετώπιση
Είναι πολύ δύσκολο να το αντιμετωπίσουν μόνοι τους οι άνθρωποι που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση.

Το πρώτο που πρέπει να κάνουν είναι να αποκαλύψουν αμέσως το περιστατικό στην οικογένεια, σε φίλους, ή σε γνωστούς και φυσικά να το καταγγείλουν στην αστυνομία.

Ύστερα, επιβάλλεται να στραφούν άμεσα σε ψυχολογική βοήθεια από ειδικούς για να τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν το τραύμα που έχουν υποστεί.
Όσον αφορά τον κοινωνικό περίγυρο και την οικογένεια του θύματος, θα πρέπει να είναι δίπλα στους ανθρώπους αυτούς και όχι να τους απομονώνουν και να τους κατηγορούν.

Πρόληψη
Είναι σημαντικό να υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση, έτσι ώστε να γνωρίζουμε όλοι τι είναι η σεξουαλική κακοποίηση, ότι μπορεί να συμβεί στον καθένα και ότι δεν ευθύνονται τα θύματα.

Η δικαιοσύνη, πολλές φορές, δεν είναι με το μέρος των θυμάτων στις περιπτώσεις αυτές. Οι δράστες μπορεί να μην τιμωρούνται όσο θα έπρεπε ή να μην τιμωρούνται καθόλου, με αποτέλεσμα τα περιστατικά να μην μειώνονται. Γι΄αυτό θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία όλων μας.

Κωστελίδου Δόμνα Pontos-News.Gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Pexels)
ΥΓΕΙΑ

«Θεραπείες-θαύματα» με βλαστικά κύτταρα: Τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς

11/05/2026 - 9:35πμ
Επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου «MV Hondius» στην αεροπορική βάση του Αϊντχόβεν, στην Ολλανδία, στις 10 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA/ROB ENGELAAR)
ΥΓΕΙΑ

Χανταϊός: Ασθενής είναι ο Έλληνας επιβάτης του «MV Hondius» που επιστρέφει στην Ελλάδα

10/05/2026 - 11:10μμ
Σκόνη από την αφρικανική ήπειρο στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας, Παρασκευή 8 Μαΐου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Ποιοι πρέπει να προσέξουν περισσότερο – Οι οδηγίες των ειδικών για τις επόμενες ημέρες

9/05/2026 - 2:41μμ
Αξιωματικοί της ισπανικής Πολιτοφυλακής και  αστυνομικοί προετοιμάζουν το κέντρο επιχειρήσεων που στήθηκε στο λιμάνι της Γραναδίγια ντε Αμπόνα στην Τενερίφη, για την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου MV Hondius (φωτ.: EPA / Miguel Barreto)
ΥΓΕΙΑ

Χανταϊός: Στα Κανάρια Νησιά ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την απομάκρυνση των επιβατών του MV Hondius – Οι ειδικοί αποκλείουν τον κίνδυνο νέας πανδημίας

9/05/2026 - 10:21πμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΥΓΕΙΑ

Νέα μελέτη δείχνει ότι όσπρια και σόγια μπορεί να προστατεύουν από την υπέρταση

8/05/2026 - 6:53μμ
Το κτήριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας 
στη Γενεύη από τη νοτιοδυτική πλευρά (φωτ.: en.wikipedia.org/wiki/World_Health_Organization/Thorkild Tylleskar)
ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: «Δεν συνιστά πανδημία» ο χανταϊός στο κρουαζιερόπλοιο – Σε συναγερμό 12 χώρες

7/05/2026 - 8:27μμ
Το ολλανδικό κρουαζιερόπλοιο «Hondius» που έχει μετατραπεί σε πλωτή καραντίνα (φωτ.: EPA / Elton Monteiro)
ΥΓΕΙΑ

Χανταϊός: Ο ΠΟΥ εξετάζει το ενδεχόμενο μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο

5/05/2026 - 1:59μμ
(Πηγή: pixabay.com/users/kaboompics-1013994)
ΥΓΕΙΑ

7χρονος κατάπιε ελατήριο από γομολάστιχα που σφηνώθηκε στον πνεύμονα – Πώς σώθηκε

4/05/2026 - 12:35μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/silviarita-3142410)
ΥΓΕΙΑ

Η «χαρτογράφηση» της εμμηνόπαυσης: Ο πρώτος άτλας του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος

30/04/2026 - 11:53πμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/pdpics-44804)
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του μαστού: Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τον προσυμπτωματικό έλεγχο

29/04/2026 - 10:37πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το ουκρανικής κατασκευής drone που εντοπίστηκε στη Λευκάδα, σε καρέ από ερασιτεχνικό βίντεο

Οπλισμένο ουκρανικό drone στη Λευκάδα και σιγή από την κυβέρνηση

6 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Συναγερμός για τον χανταϊό στο κρουαζιερόπλοιο MV Hondius – Σε προληπτική απομόνωση ο 70χρονος Έλληνας

25 λεπτά πριν
Ο Μάριος Ηλιόπουλος πανηγυρίζει την κατάκτηση του πρωταθλήματος από την ΑΕΚ, μετά το τέλος του αγώνα με τον Παναθηναϊκό. Κυριακή 10 Μαΐου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γεωργία Παναγοπούλου)

Μάριος Ηλιόπουλος για το πρωτάθλημα της ΑΕΚ: Αφιερωμένο στους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης

52 λεπτά πριν
Σόφη Ζαννίνου και Αφροδίτη Χατζημηνά στην πρόβα για το τραγούδι «Αστερομάτα» (πηγή: ΑΝΤ1)

Συγκίνησε η αναφορά στη Γενοκτονία των Ποντίων στο YFSF – Ξέσπασε σε δάκρυα η Σόφη Ζαννίνου

1 ώρα πριν
Περιπολικό σε αγροτική περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης  (φωτ.: αρχείο EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Θρίλερ στην Κρήτη με 28χρονη μητέρα τεσσάρων παιδιών – Τα αίματα στην κλούβα, ο σπασμένος προφυλακτήρας και οι αντιφάσεις

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια του Μουσείου Ποντίων της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης, στη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού. Κυριακή 10 Μαΐου 2026 (φωτ.: kozan.gr)

Κοζάνη: Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Ποντίων της Ευξείνου Λέσχης – «Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης αποτελεί χρέος όλων μας»

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign