pontosnews.gr
Τρίτη, 16/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

O Βαρθολομαίος ένας πράσινος Πατριάρχης

6/12/2012 - 10:09πμ
Οι Τούρκοι «ξέχασαν» το «Οικουμενικός»
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, εξήρε η εφημερίδα «New York Times», σε άρθρο της, σημειώνοντας ότι λόγω της σοβαρής περιβαλλοντολογικής του δραστηριότητας, δικαίως του έχει αποδοθεί ο τίτλος του «Πράσινου» Πατριάρχη.

Στο άρθρο, που αναδημοσιεύει ο «Εθνικός Κήρυκας» της Νέας Υόρκης, επισημαίνεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει διακηρύξει ότι η φροντίδα για το περιβάλλον είναι θρησκευτικώς επιτακτική και για περισσότερο από μία δεκαετία έχει επιδοθεί στο να συγκαλεί συνέδρια, στα οποία συμμετέχουν θεολόγοι και επιστήμονες, όπως η Δρ. Τζέιν Γκούνταλ, ειδήμων στους χιμπατζήδες, τους οποίους αποκαλεί τους «πιο στενούς μας συγγενείς».

Και ενώ οικονομολόγοι και πολιτικοί προτείνουν και προτρέπουν περισσότερη ανάπτυξη και κατανάλωση για να ξεπεραστούν οι οικονομικές κρίσεις, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επιμένει πως η πραγματική κρίση είναι πολιτιστική και πνευματική και μπορεί να ξεπεραστεί μόνο όταν απομακρυνθούμε από τον αχαλίνωτο υλισμό, επισημαίνει η εφημερίδα, παραθέτοντας τη δήλωσή του, ότι όλοι οι άνθρωποι οφείλουμε να κάνουμε την διάκριση «ανάμεσα σ’ αυτό που θέλουμε και σ’ αυτό που χρειαζόμαστε».

Αναφορά γίνεται και στην εγκύκλιο που εξέδωσε ο πνευνατικός ηγέτης των Ορθοδόξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η βιοποικιλία, η οποία είναι το έργο της Θείας Σοφίας, δεν δόθηκε στην ανθρωπότητα για να το καταχραστεί», ενώ «η ανθρώπινη επικυριαρχία επί της γης δεν σημαίνει δικαίωμα απληστίας και καταστροφής των πηγών παραγωγής αγαθών της γης». Ξεχώριζε, δε, «τους ισχυρούς του Κόσμου τούτου», λέγοντας πως χρειάζεται να αποκτήσουν «μία καινούργια νοοτροπία και να σταματήσουν να καταστρέφουν τον πλανήτη για κέρδος ή για βραχυπρόθεσμα συμφέροντα».

Στο άρθρο σημειώνεται ότι και άλλοι θρησκευτικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Πάπα Βενέδικτου του 16ου, του Δαλάι Λάμα και του Αρχιεπισκόπου της Καντουαρίας της Αγγλίας, έχουν ζητήσει μία πιο σοβαρή διαχείριση του περιβάλλοντος, αλλά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τους έχει ξεπεράσει όλους, ενώ μερικοί θεολόγοι χαρακτηρίζουν τη στάση του ως «επαναστατική».

Συγκεκριμένα, αναφέρει τι έχει πει σχετικά ο Μητροπολίτης Διοκλείας, καθηγητής Θεολογίας στην Οξφόρδη Κάλλιστος Γουέαρ: «Παραδοσιακά, στον Χριστιανισμό αμαρτία ήταν αυτό που έκανες σε βάρος άλλων ανθρώπων, αλλά ο Βαρθολομαίος επέμενε πως ό,τι κάνεις εναντίον των ζώων, του αέρα, του νερού, της γης, μπορεί να είναι αμαρτωλό, όχι απλώς αφροσύνη, κι αυτό είναι μία μεγάλη αλλαγή».

Συνεργάτες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου λένε, επίσης, ότι τα θέματα του περιβάλλοντος είναι μέρος της ατζέντας του να εκσυγχρονίσει μία βαθύτατα συντηρητική Εκκλησία.

Στο άρθρο αναφέρεται, τέλος, ότι η Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξακολουθεί να διατηρεί το πρωτείο ανάμεσα στα 300 εκατομμύρια των Ορθοδόξων Χριστιανών ανά τον Κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο/John Mindala /Archons/Orthodox Observer)
ΠΙΣΤΗ

Σε εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Ντόναλντ Τραμπ

16/09/2025 - 12:00πμ
Η Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΙΣΤΗ

Μονή Σινά: Νέος ηγούμενος ο αρχιμανδρίτης Συμεών Παπαδόπουλος

14/09/2025 - 3:14μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΙΣΤΗ

Μονή Σινά: Ανακοινώθηκε η επιστολή παραίτησης του Δαμιανού – Τι φοβάται και τι συμβουλεύει

12/09/2025 - 2:12μμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο/Νίκος Παπαχρήστου)
ΠΙΣΤΗ

Επίσκεψη Βαρθολομαίου στη Θεσσαλονίκη

7/09/2025 - 12:50μμ
Η Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά (φωτ.: EUROKINISSI)
ΠΙΣΤΗ

Πατριαρχείο Ιεροσολύμων: «Πιστοποιείται αναμφιβόλως» ότι η επιστολή παραίτησης Δαμιανού δεν προέρχεται από τον ίδιο

6/09/2025 - 10:43μμ
Ο Αρχιεπίσκοπος Σινά Δαμιανός στο Προεδρικό Μέγαρο, σε συνάντηση με τον Κώστα Τασούλα (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας / Θοδωρής Μανωλόπουλος)
ΠΙΣΤΗ

Μονή Αικατερίνης Σινά: Παραιτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός

4/09/2025 - 1:33μμ
Στιγμιότυπο από παλιότερη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στις ΗΠΑ (φωτ.: Ορθόδοξος Παρατηρητής/Δημήτριος Πανάγος)
ΠΙΣΤΗ

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Επίσκεψη Βαρθολομαίου στις ΗΠΑ – Πότε θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ

2/09/2025 - 12:00μμ
Στιγμιότυπο από την θεία λειτουργία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την αρχή της Ινδίκτου  (φωτ.: Νίκος Παπαχρήστου, Οικουμενικό Πατριαρχείο)
ΠΙΣΤΗ

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Με λαμπρότητα η γιορτή της Ινδίκτου στο Φανάρι

2/09/2025 - 8:38πμ
Από αριστερά, οι ψηφισθέντες επίσκοποι Καμπέρας Αθηναγόρας και ο Κερασούντος Χριστόφορος (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας/Μάρκελλος Πετρόπουλος)
ΠΙΣΤΗ

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Ένας υπερήφανος Πόντιος εξελέγη επίσκοπος Κερασούντος

1/09/2025 - 1:55μμ
Ετήσιο μνημόσυνο για τους ιερείς, τους κτήτορες και τους ευεργέτες της Νέας Κίου (φωτ.: Αργολικές ειδήσεις / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΠΙΣΤΗ

Νέα Κίος Αργολίδας: Τιμήθηκαν οι ιερείς, οι κτήτορες και οι ευεργέτες της πόλης

31/08/2025 - 4:15μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο/John Mindala /Archons/Orthodox Observer)

Σε εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Ντόναλντ Τραμπ

34 λεπτά πριν
Παλαιστίνιοι ερευνούν ανάμεσα στα ερείπια συγκροτήματος κατοικιών μετά από ισραηλινό πλήγμα στην πόλη της Γάζας (φωτ.: EPA/Haitham Imad)

Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου καλεί τις ΗΠΑ να «φρενάρουν» το Ισραήλ

1 ώρα πριν
Η παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης (φωτ.: 'Ελλη Τσολάκη)

Θεσσαλονίκη: Δύο νεκροί στα νερά του Θερμαϊκού

2 ώρες πριν
«Χορεύουμε για τον Ηλία» ο τίτλος της εκδήλωσης που ήταν αφιερωμένη στον Ηλία Ιορδανίδη (φωτ.: Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης)

Για τον Ηλία – Η μνήμη του Ιορδανίδη στην Αργυρούπολη, στο δημαρχείο αλλά και παντού

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΛΟΠ)

Παγκόσμιος πρωταθλητής πάλης ο Κουγιουμτσίδης!

3 ώρες πριν
Πλακάτ έξω από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης (φωτ.: EUROKINISSI)

Τέμπη: Να μην κλείσει η υπόθεση ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων – Καταγγέλλουν κενά και παραλείψεις

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign