pontosnews.gr
Παρασκευή, 8/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η σύγχρονη ελληνική τέχνη στη Ρώμη

3/12/2012 - 11:48πμ
Η σύγχρονη ελληνική τέχνη στη Ρώμη
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Κάθε πολίτης του κόσμου έχει στην καρδιά του ένα κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού.

Αυτά τα λόγια ήχησαν σήμερα, Τρίτη 27 Νοεμβρίου, στο Complesso del Vittoriano, ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία της Ρώμης στην καρδιά της πόλης (αντίστοιχο του Αγνώστου Στρατιώτη του Συντάγματος) από τον Λουί Γκοντάρ, διακεκριμένο καθηγητή αρχαιολογίας και πολιτιστικό σύμβουλο της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Ιταλίας με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής στους εκθεσιακούς χώρους του μνημείου με τίτλο «Elenico Plurale. Εργα από τη συλλογή Σωτήρη Φέλιου» που τέθηκε υπό την αιγίδα τόσο της Προεδρίας όσο και του υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας. 

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει χωρίς την Ελλάδα και η Ελλάδα χωρίς την Ευρώπη. Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι τη στιγμή της μεγάλης οικονομικής ύφεσης η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί. Εκφράζω τα βαθύτερα αισθήματα του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Γκοντάρ.

Ογδονταοκτώ έργα 25 ελλήνων παραστατικών ζωγράφων της συλλογής του Σωτήρη Φέλιου από το 1980 μέχρι σήμερα βρίσκουν περίοπτη θέση στην κεντρική αίθουσα του Vittoriano σε μια πρωτοβουλία που επιχειρεί να διαλύσει τα στερεότυπα ότι, εν αντιθέσει με το πλούσιο παρελθόν, η Ελλάδα έχει φτωχό πολιτιστικό παρόν, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο επιμελητής της έκθεσης, ιταλός κριτικός τέχνης Τζουλιάνο Σεραφίνι, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Τρίτη το πρωί στους χώρους του μνημείου. «Η τέχνη δεν έχει χρόνο», τόνισε ο κ. Σεραφίνι, αναφερόμενος στο εν λόγω στερεότυπο. «Αν και θα μπορούσε να ειπωθεί ότι η ελληνική τέχνη δεν είχε κατά τη διάρκεια των αιώνων την ίδια ροή με την ιταλική λόγω ιστορικών συνθηκών, ωστόσο, έχει σύγχρονο πρόσωπο. Μέσα από τα έργα κάθε καλλιτέχνη της έκθεσης αναδεικνύεται μια ισχυρή προσωπικότητα».

«Σ’ αυτήν τη θερμή φθινοπωρινή σεζόν παρουσιάζουμε μια έκθεση από την Ελλάδα. Εχουμε πολύ στενή σχέση με την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό», ανέφερε ο Αλεσάντρο Νικοζία, διευθυντής του συγκροτήματος Vittoriano. Και ο έλληνας πρεσβευτής στην Ιταλία, Μιχαήλ Καμπάνης συμπλήρωσε: «Η συλλογική έκθεση των ελλήνων ζωγράφων στην καρδιά της αιώνιας πόλης είναι ευκαιρία να μεταφέρουμε την παντοτινή Ελλάδα στην Ιταλία. Την Ελλάδα που ξεχάστηκε. Την Ελλάδα του πολιτισμού, της έμπνευσης, της τέχνης – όχι μόνο της κλασικής αλλά και της σύγχρονης».

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, μάλιστα, στη συνέντευξη Τύπου, τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από την πώληση του καταλόγου της έκθεσης θα διατεθούν για την επαναλειτουργία της έδρας Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης Tor Vergata. Η έδρα θα ενεργοποιηθεί από τις αρχές του 2013.
«Η συλλογή, της οποίας μέρος της παρουσιάζεται σήμερα στη Ρώμη είναι μια όψη της δικής μου δημιουργίας μέσα από τις συγκινήσεις που μου δίνει η ζωγραφική», ανέφερε με τη σειρά του ο ίδιος ο συλλέκτης Σωτήρης Φέλιος. «Η ομορφιά της ζωγραφικής μας παρασύρει πέρα από το εφήμερο και η έκθεση που είναι μπροστά μας έγινε δυνατή διότι ο κ. Γκοντάρ και ο κ. Νικοζία την αγκάλιασαν».
 
Η έκθεση χωρίζεται σε επτά ενότητες. Πρόκειται για τις: Μεταξύ μνήμης και πραγματικότητας (με έργα των Αργύρη, Β. Παπανικολάου, Ασαργιωτάκη, Μπιτσάκη, Παπακώστα, Λεβίδη, Κερεστετζή και Μακρή). Το ακραίο σώμα (με έργα των Ρόρρη, Δασκαλάκη, Καρρά, Ψυχοπαίδη). Ταξίδι στο επέκεινα (με έργα του Μπότσογλου). Μεταφυσική της ύπαρξης (με έργα του Μποκόρου). Το πρωτόγονο έργο (με έργα του Μαντζαβίνου). Διαστροφή της απεικόνισης (με έργα των Μανουσάκη, Μισούρα, Κατσιπάνου, Σακαγιάν, Σίσκου και Μπήτσικα). Ξαναβρίσκοντας τη φύση (με έργα των Κ. Παπανικολάου, Φιλοπούλου, Τσακάλη). Στην έκθεση παρουσιάζεται και ένα έργο του Γιάννη Μόραλη εκτός ενοτήτων.

Ηταν σημαντική, τέλος, λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνέντευξη Τύπου, η αναφορά ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το Complesso del Vittoriano να φιλοξενήσει και έκθεση των αριστουργημάτων της Εθνικής μας Πινακοθήκης. «Είμαστε σε συνεννόηση με τους ανθρώπους του Μουσείου», επιβεβαίωσε η διευθύντριά της Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, η έκθεση έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2015 και αναζητεί… χορηγό. «Σκοπός μου είναι να οργανωθούν παρουσιάσεις των αριστουργημάτων της Εθνικής Πινακοθήκης, έργων κυρίως του 20ου αιώνα, σε μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου. Αυτό είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα το οποίο, ωστόσο, χρειάζεται υποστήριξη», μας είπε η κυρία Λαμπράκη-Πλάκα. Οπως κατέληξε, πέραν των σποραδικών παρουσιάσεων, μια ανθολογία της ελληνικής τέχνης που να καλύπτει όλον τον 20ο αιώνα συστηματικά δεν έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα στο εξωτερικό.

Η έκθεση «Elenico Plurale. Εργα από τη συλλογή Σωτήρη Φέλιου» διοργανώνεται από το Ιδρυμα «Η Αλλη Αρκαδία». Θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2013.

Πηγή: tovima.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI /Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός στο Κερατσίνι: Άνδρας έπεσε από μπαλκόνι εγκαταλελειμμένου κτιρίου

8/05/2026 - 8:36πμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Βροχές, αφρικανική σκόνη και μικρή πτώση της θερμοκρασίας αναμένονται σήμερα

8/05/2026 - 8:08πμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Τροχαίο με πατίνι: Ολοκληρώθηκε το πολύωρο χειρουργείο του 12χρονου μετά το σοβαρό ατύχημα

7/05/2026 - 11:29μμ
Οι δύο ηγέτες σε παλαιότερη συνάντηση (φωτ.:  EPA / Stefan Wermuth)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Προθεσμία έως την 4η Ιουλίου για να εφαρμόσει η ΕΕ την εμπορική συμφωνία

7/05/2026 - 11:00μμ
Το πορτρέτο του 21χρονου Νικήτα βρισκόταν στην είσοδο του Ι.Ν Αγίας Κυριακής στον Χώνο Μυλοποτάμου, όπου τελέστηκε η νεκρώσιμη ακολουθία (φωτ.: Στέφανος Ραπάνης/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Στη φυλακή ο 54χρονος και η σύζυγός του για τη δολοφονία του 21χρονου Νικήτα στην Αμμουδάρα

7/05/2026 - 10:15μμ
Ο Ρούμεν Ράντεφ, ηγέτης του συνασπισμού «Προοδευτική Βουλγαρία» (φωτ.: EPA/BORISLAV TROSHEV)
ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ρούμεν Ράντεφ

7/05/2026 - 8:01μμ
Ρώσοι στρατιώτες παρελαύνουν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για την πρόβα της ετήσιας στρατιωτικής παρέλασης, ενόψει των εορτασμών για την Ημέρα της Νίκης στο κέντρο της Μόσχας (φωτ.: EPA/MAXIM SHIPENKOV)
ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα: «Δρακόντεια» μέτρα ασφαλείας για τον Πούτιν στην παρέλαση για την «Ημέρα της Νίκης» στις 9 Μαΐου

7/05/2026 - 6:07μμ
Σε τρεις συλλήψεις μελών της  Greek Mafia, προχώρησαν οι Αρχές για την εμπλοκή τους στη δολοφονία Μοσχούρη στο Χαλάνδρι (φωτ.: Αρετή Τηλιακού/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Γιώργος Μοσχούρης: Βαριά ποινική δίωξη για τη δολοφονία του στο Χαλάνδρι – Εννέα κακουργήματα και έξι πλημμελήματα βαραίνουν τρεις συλληφθέντες

7/05/2026 - 5:42μμ
(Πηγή: allwyn.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Ευρωπαϊκή πρωτιά για την Allwyn Hellas και το Pamestoixima.gr στα SBC Awards 2026

7/05/2026 - 4:53μμ
Εικαστική εγκατάσταση στην Κωνσταντινούπολη, πριν από λίγα χρόνια, με αφορμή τις πολυάριθμες γυναικοκτονίες (φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: 133 γυναικοκτονίες σε τέσσερις μήνες – Τα περισσότερα θύματα δολοφονήθηκαν μέσα στο σπίτι τους

7/05/2026 - 3:33μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο/Νίκος Παπαχρήστου)

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Καππαδοκία, μετά την επίσκεψη στην Ελλάδα 

18 λεπτά πριν
(Εικ.: ΧΚ)

2o Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεάτρου στην ποντιακή διάλεκτο: Αναλυτικά το πρόγραμμα των παραστάσεων του νέου θεσμού

46 λεπτά πριν
(Φωτ.: ertnews.gr)

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Αντίστροφη μέτρηση για την έκπτωση φόρου έως 4%

1 ώρα πριν
Μέρος της αφίσας για την εκδήλωση μνήμης του Ποντιακού Συλλόγου Βίγλας Άρτας «Οι Πρόσφυγες» (φωτ.: facebook/Οι Πρόσφυγες- Ποντιακός σύλλογος Βίγλα Άρτας)

Ποντιακός Σύλλογος Βίγλας Άρτας «Οι Πρόσφυγες»: Μνημόσυνο και τιμητική εκδήλωση για τα 353.000 θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI /Βασίλης Παπαδόπουλος)

Συναγερμός στο Κερατσίνι: Άνδρας έπεσε από μπαλκόνι εγκαταλελειμμένου κτιρίου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Καιρός: Βροχές, αφρικανική σκόνη και μικρή πτώση της θερμοκρασίας αναμένονται σήμερα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign