pontosnews.gr
Πέμπτη, 11/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το πρώτο βιβλίο για την γενοκτονία στα Ισπανικά

9/12/2012 - 11:20πμ
Το πρώτο βιβλίο για την γενοκτονία στα Ισπανικά
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το βιβλίο του Θεοφάνη Μαλκίδη “El Genocidio Griego” αφιερωμένο στις γυναίκες και στα παιδιά που δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας και είναι το πρώτο στην Ισπανική γλώσσα.

Η γενοκτονία αποτελεί ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας  του οποίου η καταδίκη (θα)  πρέπει να είναι καθολική, ενώ το χρονικό διάστημα, όσο μεγάλο και να είναι αυτό,  που περνά, δε θα πρέπει να μειώνει στο ελάχιστο το έγκλημα και την ευθύνη αυτών που το διέπραξαν.

Ο 20ος αιώνας αποτελεί αναμφισβήτητα μία φάση όπου το έγκλημα της γενοκτονίας εμφανίστηκε και επανεμφανίστηκε συνεχώς και με μεγάλη συχνότητα. Η γενοκτονία των Αρμενίων, των Ασσυρίων,  των Ελλήνων, το Ολοκαύτωμα, υπήρξαν πράξεις από ανελεύθερα καθεστώτα που παραβίασαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, αφαιρώντας εκατομμύρια  ζωές και εξαφανίζοντας ιστορία και πολιτισμό χιλιάδων ετών.

Είναι γεγονός ότι μετά τη  βίαιη εκδίωξη του Ελληνισμού και την έλευση των υπολειμμάτων αυτού του ιδιαίτερου και πλούσιου κομματιού  του ελληνικού έθνους στον ελλαδικό χώρο, το ζήτημα  της Γενοκτονίας του έμεινε στο περιθώριο. Η πρώτη περίοδος της προσφυγιάς και οι τεράστιες δυσκολίες που υπήρξαν, μαζί με την πολιτική της ελληνοτουρκικής φιλίας και της λήθης που ακολουθήθηκε  δεν επέτρεψαν να αναδειχθεί τόσο ο πολιτισμός και η ιστορική του διαδρομή.

Όλα αυτά μέχρι πολύ πρόσφατα όταν το δικαίωμα στη μνήμη προβλήθηκε ως κεντρικό αίτημα, μαζί με το δικαίωμα στη γνώση, στην ιστορία, στην αναφορά στην ιδιαίτερη πατρίδα μας, παράλληλα με το ζητούμενο της αναγνώρισης της γενοκτονίας. Αυτή που για διάφορους, εν πολλοίς γνωστούς λόγους οι οποίοι σχετίζονται με τις εγχώριες και ξένες πολυποίκιλες δεσμεύσεις και συμφέροντα,  δεν προχώρησε, αφού σημειώθηκε μία  ομολογουμένως προκλητική αδιαφορία του ελληνικού κράτους, ενώ οι κινήσεις του ελλαδικού συστήματος απονοενεχοποιούν  την Τουρκία, τιμώντας τον πρωτεργάτη   του εγκλήματος.  Πως αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί το γεγονός  ότι από το 1994 που ψηφίστηκε το σχετικό νομοσχέδιο για την καθιέρωση της ημέρας μνήμης της γενοκτονίας, το ελλαδικό θεσμικό σύστημα και πολιτική τάξη,  συνεχίζει να αδιαφορεί για την διεθνοποίηση του εγκλήματος και αρκετές φορές παρεμποδίζει τις  σχετικές προσπάθειες;  Μάλιστα αυτά συμβαίνουν την περίοδο κατά την οποία  πολιτικοί, κυβερνήτες, βουλευτές, ακαδημαϊκοί, επιστήμονες και ερευνητές, σε όλον τον κόσμο   έχουν πειστεί  για την τέλεση του εγκλήματος και εκδίδουν σχετικές αναγνωρίσεις και ψηφίσματα.

Το βιβλίο για τη  Γενοκτονία των Ελλήνων, το πρώτο στην Ισπανική γλώσσα, αποτελεί συμβολή στην προσπάθεια ανάδειξης ενός ζητήματος της γενοκτονίας των Ελλήνων, ζήτημα το οποίο έμεινε στο περιθώριο για λόγους και συμφέροντα έξω από την ιστορική αλήθεια και τη δικαιοσύνη και θέλει να συνεισφέρει στην μεγάλη προσπάθεια που γίνεται σε όλον τον κόσμο για την διεθνοποίηση του μαζικού εγκλήματος.

Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στις γυναίκες και στα παιδιά που  δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας, αποτελώντας μία ιδιαίτερη πτυχή του μαζικού εγκλήματος ενάντια στους Έλληνες. Αυτό που ονομάστηκε  δολοφονία του μέλλοντος, τη δολοφονία της συνέχειας του έθνους με την εκκαθάριση των γυναικών και των παιδιών.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ο Θεοφάνης Μαλκίδης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη από γονείς πρόσφυγες από την Αδριανούπολη της Ανατολικής Θράκης. Είναι διδάκτωρ κοινωνικών επιστημών και είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών η οποία το 2007 αναγνώρισε,  μετά από ψηφοφορία μεταξύ των μελών της,  τη Γενοκτονία των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

Έχει πραγματοποιήσει παρεμβάσεις για το ζήτημα της Γενοκτονίας,  εκτός και εντός Ελλάδας και για τη δραστηριότητά του έχει βραβευθεί  από φορείς,   τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό.

Το 2009 μίλησε στην πρώτη εκδήλωση των προσφυγικών σωματείων για τη Γενοκτονία έξω από το κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ενώ το 2010, προσκλήθηκε από τη Δημοκρατία της Αρμενίας, για να μιλήσει στο Διεθνές Συνέδριο για  τη Σύμβαση για την Πρόληψη και την Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας.

Το 2009 πραγ­μα­το­ποί­η­σε τις συ­νο­μι­λί­ες με την αρ­μό­δια ε­πι­τρο­πή του ιδρύμα­τος που εί­ναι υ­πεύ­θυ­νο για τη λει­τουρ­γί­α της ε­λεύ­θε­ρης δια­δι­κτυα­κής ε­γκυ­κλο­παί­δειας γουικιπιντία, το ο­ποί­ο έ­δω­σε την ά­δεια λει­τουρ­γί­ας της γουικιπιντία στην πο­ντια­κή διά­λε­κτο (http//pnt.wikipedia.org.)

Επιμελήθηκε το διδακτικό εγχειρίδιο για τη  «Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου» στην αγγλική γλώσσα (έκδοση Σύλλογος Ποντίων Σικάγο «Ξενιτέας») και το μετέφρασε και στην ελληνική.

Μεταξύ των κειμένων του είναι τα εξής: «Η πολιτική  της Ελλάδας και της Τουρκίας για τη Θράκη, μετά την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ», «Η γενοκτονία των Αρμενίων», «Η Γενοκτονία των Ελλήνων»

Τα κείμενα του Θ. Μαλκίδη έχουν μεταφρασθεί στην αγγλική, γαλλική,  ιταλική, ισπανική, ρωσική,  τουρκική, βουλγαρική, αρμενική και αλβανική γλώσσα.

Διαβάστε περισσότερα για την Γενοκτονία των Ποντίων στη σχετική ενότητα του Pontos-News.gr

Πηγή: elliniki-gnomi.eu

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

To εμβληματικό γλυπτό της νίκης στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης και χάρτης των μυστικών συμφωνιών των συμμάχων κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου (πηγή φωτογραφιών: Αρχείο Βλάση Αγτζίδη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Οι σφαγές των Ελλήνων και οι νουθεσίες του Λένιν

10/06/2026 - 9:39μμ
Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών στο «Food for Good», Κυριακή 7 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Μέριμνα Ποντίων Κυριών)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Καλαμαριά: Ποντιακές γεύσεις με σκοπό την προσφορά στο «Food for Good»

10/06/2026 - 8:51μμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθαίνω ποντιακά: Οι 8 σημασίες του ρήματος γομώνω – Και ένα όμορφο τραγούδι

10/06/2026 - 4:15μμ
(Φωτ.: facebook.com/Πολιτιστικός Σύλλογος Νιψας Έβρου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αλεξανδρούπολη: Βιωματικό ταξίδι στην ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου για τους μαθητές του 3ου Δημοτικού

10/06/2026 - 9:23πμ
Αριστερά η Δέσποινα Τσουλφίδου σε πρόσφατη φωτογραφία, και δεξιά από την αφίσα του ντοκιμαντέρ «Πατρίδας νοσταλγία» (εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Δέσποινα Τσουλφίδου: Η γλυκιά γιαγιάκα που μίλησε για τον πόνο της Γενοκτονίας και της Ανταλλαγής σε διεθνές κοινό, οδηγήθηκε στην τελευταία της κατοικία

9/06/2026 - 9:07μμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Περιστερίου/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Περιστερίου έδωσε δυναμικό «παρών» σε δύο σημαντικές εκδηλώσεις της πόλης

9/06/2026 - 7:21μμ
Ντοκουμέντα που περιλαμβάνονται στο Αρχείο της Επιτροπείας Ποντίων Κωνσταντινουπόλεως (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Δεν θα απομείνουν πλέον Πόντιοι»: Έγγραφα καταγράφουν την Ιστορία την ώρα που γράφεται

9/06/2026 - 5:28μμ
Ο Κυριάκος Σαχανίδης στην εκδήλωση προς τιμήν του, Σάββατο 6 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης»
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Τίμησαν τον Κυριάκο Σαχανίδη για την προσφορά του στον ποντιακό ελληνισμό

9/06/2026 - 3:17μμ
(Φωτ.: otavoice.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Νέα «κιβωτός» για την παράδοση και την ιστορία του Πόντου – Οι «Αργοναύτες» Κιλκίς απέκτησαν το δικό τους Πολιτιστικό Κέντρο

9/06/2026 - 1:44μμ
(Φωτ.: maxitis.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Οι μαθητές της Αξιούπολης κράτησαν ζωντανή τη μνήμη του Πόντου μέσα από ιστορίες, μουσικές και παραδόσεις

9/06/2026 - 11:52πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

LEN Champions League: Για έβδομη φορά στον τελικό τα κορίτσια του Ολυμπιακού

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Greek Basketball League: Σε πέμπτο ματς ο τίτλος – Ο Παναθηναϊκός έκανε το 2-2 στη δεύτερη παράταση

3 ώρες πριν
Τεθωρακισμένο όχημα της αστυνομίας σε περιπολία στην περιοχή Ντάνκερν Γκάρντενς του Μπέλφαστ στη Βόρεια Ιρλανδία, στις 10 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Adam Vaughan)

Νέα νύχτα έντασης στο Μπέλφαστ: Εκτοξευτήρες νερού απέναντι σε διαδηλωτές – Φόβοι για επέκταση των ταραχών

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Πτήσεις: Καθυστερήσεις έως και μία ώρα την Πέμπτη στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

4 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για τον Καβάφη στο Κίεβο, 6 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Greece in Ukraine)

Ο Καβάφης «συνάντησε» το Κίεβο: Βραδιά ποίησης και πολιτισμού με τη συμμετοχή της ελληνικής κοινότητας

4 ώρες πριν
Νεαρός Αθηναίος ολοκληρώνει ένα γκράφιτι για την ενδοοικογενειακή βία (φωτ.: EUROKINISSI/Αντώνης Νικολόπουλος)

Ωρωπός: Την χτυπούσε, βιντεοσκοπούσε την κακοποίησή της και αναρτούσε τα βίντεο στα social media

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign