pontosnews.gr
Σάββατο, 27/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μας χωρίζει μία Θάλασσα

9/10/2012 - 9:51πμ
Μας χωρίζει μία Θάλασσα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Γι’ άλλη μια φορά μας συγκίνησε ο Αντώνης Παπαδόπουλος με το έργο του «Μας χωρίζει μια θάλασσα», που παρουσίασαν στις 6 Οκτωβρίου 2012 στον κινηματογράφο ΣΙΝΕΑΚ ο Πολιτιστικός και Κοινωνικός σύλλογος ΕΝ ΠΛΩ και η Εφημερίδα Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ, σε συνεργασία με την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΦΕΣΙΩΝ, υπό την αιγίδα του ΟΠΑΝ και του ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ, στα πλαίσια των Εκδηλώσεων Μνήμης για τα 90 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Ο πολυτάλαντος Αντώνης Παπαδόπουλος δημιούργησε ένα συγκλονιστικό έργο, που μας μετέφερε στην Σμύρνη, το καλοκαίρι του 1922, για να «ζήσουμε» την καθημερινότητα ενός λαού ευτυχισμένου μέσα στις χαρές και τις λύπες του, τις μικρότητες και τις μεγαλοσύνες του, τις αγάπες και τα μίση του, ενός λαού που ζούσε στην περιοχή εκείνη της γης από αρχαιοτάτων χρόνων και είχε αναπτύξει πολιτισμό, τέχνες και γράμματα, εμπόριο και οικονομία κι ένα όνομα σεβαστό και υπολογίσιμο από όλες τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής.

Παρακολουθώντας στιγμιότυπα της ζωής μιας οικογένειας «γευόμαστε» την ιδιαιτερότητα της κουζίνας της, ακούμε τα τραγούδια της, «χορεύουμε» τους χορούς της, δακρύζουμε με τον πόνο της, αγωνιούμε με το πάθος της. Αυτό κατάφερε ο κ. Παπαδόπουλος με το σενάριο, τους στίχους των τραγουδιών και την σκηνοθεσία του. Μας έκανε και να κλάψουμε με την Καταστροφή, που την έδωσε με τον δικό του τρόπο, ώστε θα ’λεγε κανείς πως ζούσαμε στιγμές μνήμης μιας ατέλειωτης φωτιάς, απ’ την οποία εμείς οι ίδιο είχαμε γλιτώσει και τώρα πέρναγε μπροστά απ’ τα μάτια μας και τα έκαιγε, όπως τότε που έκαιγε τις ρίζες του ελληνισμού στην Ιωνία. Αυτός είναι ο Αντώνης Παπαδόπουλος! Συγχαρητήρια στον δημιουργό και σκηνοθέτη. Συγχαρητήρια και στους ηθοποιούς, που τόσο έντονα, ζεστά και αληθινά υποδύθηκαν τους ρόλους τους, στον συνθέτη της μουσικής και σε όλους τους ανθρώπους που εργάστηκαν για την παραγωγή της ταινίας. Τους συγχαίρουμε και τους ευχαριστούμε.

Την Εκδήλωση άνοιξαν με χαιρετισμό τους Μέλη του «Εν Πλώ» και της ΦΩΝΗΣ ΤΩΝ Πειραιωτών, κ.κ Γιάννης Κανατσέλης, Ηλίας Σκαφιδάς, Νίκος Κούβαρης, ενώ λίγα λόγια για την ταινία «ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΕΙ ΜΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ» απηύθυνε η Εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Εφεσίων κ. Ρίτσα Παπάζογλου. Αρκετά μεγάλο το ακροατήριο που προσήλθε, τόσο για να τιμήσει την επέτειο της θλιβερής επετείου της καταστροφής του 22, όσο και να δει και να μάθει για τα γεγονότα της εποχής από την εξαιρετική αυτή ταινία που είναι στην ουσία μια ζωντανή μαρτυρία, που καταγράφει με λεπτομέρεια την πραγματικότητα.

Ανάμεσα στους παρισταμένους διακρίναμε, εκτός των άλλων και τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Κερατσινίου π. Πολύκαρπο Δημητριάδη, τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Πρόδρομο Κολτουκτσόγλου του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πειραιά, τον Βουλευτή κ. Τάκη Μελά, τον Πολιτευτή κ. Βασίλη Κατσαφάδο, τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Δημήτρη Πάνου, τους κ.κ Προέδρους, Αντώνη Φαντόπουλο των Εφέδρων Αξιωματικών Πειραιά, Γιώργο Ζησιμάτο του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Θόδωρο Τσόντο των Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ», τον Αντιπρόεδρο της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας κ. Νίκο Κούβαρη, τους Κοινοτικούς Συμβούλους κ.κ. Αικατερίνη Δουρέκα, Αλέξανδρο Καράβη, Ιωακείμ Παπάκη, τον Υποψήφιο Διδάκτορα κ. Πέτρο Βιολάκη, τον κ. Γιώργο Συντιχάκη των Δρομέων Υγείας και τη Σύζυγό του, τον Υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων του «Εν Πλώ» κ. Γιώργο Τατσόπουλο, τους Ζωγράφους κ.κ. Βίκυ Τατσοπούλου, Δημήτρη Καραγιάννη, τον Δικηγόρο, Νομικό και Αντιπρόεδρο του «Εν Πλώ» κ. Ηλία Σκαφιδά, τους κ.κ Νίκο Μελά, Γιώργο Βαγιάκη, Γιώργο Μποζά, Βασίλη Παρτσινέβελο, τον Επιχειρηματία κ. Γιάννη Ηλία, τον πρώην Αντινομάρχη κ. Άγγελο Καστάνη, τον πρώην Πρόεδρο του Ε΄ Διαμερίσματος κ. Λεωνίδα Μελά, την κ. Κέρυ Μακρογαμβράκη, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου «Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ», τον Δημοσιογράφο κ. Σπύρο Κουσουρή, τις κυρίες Βαρβάρα Τσιάλτα, Ελένη Μελά, τον Μουσικό κ. Δημήτρη Λαουτάρη, τον Θιασάρχη Θεάτρου Σκιών και Ποιητή κ. Μανώλη Λαουτάρη, τον παλιό Καταδρομέα κ. Βασίλη Παπαστεργίου, τον πρώην Γενικό της ΔΗΡΑΠ κ. Δημήτρη Κρητικό, το Λογοτέχνη κ. Διονύση Κουλεντιανό. Ευχαριστούμε πολύ τον δραστήριο Σύλλογο «Έν Πλώ», την Εφημερίδα «Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ» και την Πανελλήνια Ένωση Εφεσίων για αυτή τους την ωραία εκδήλωση τιμής και μνήμης και πιστεύουμε τέτοιες ενέργειες να γίνονται αφετηρία και άλλων συλλόγων και φορέων, προκειμένου να μαθαίνουμε γιατί μόνο τότε μπορούμε να αξιολογούμε σωστά το παρελθόν και να βαδίζουμε με ασφάλεια στο Μέλλον Μαρία Ν. Ταστσόγλου.

Πηγή: fonipeiraioton

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

H Μαρία-Σοφία Αραπίδου επίσης στον... φυσικό της χώρο, στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης (φωτ.: Facebook / Tsomakos photography)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωμόγεροι στην Κοζάνη: Μια λύρα, μια παρέα, μια ταυτότητα

27/12/2025 - 3:48μμ
(Στιγμιότυπο από το βίντεο)
ΠΟΝΤΟΣ

Ρωμαίικα τραγωδίας ‘ς σην Τραπεζούνταν – Οι λύρες παίρνουν φωτιά στο παρακάθ’

27/12/2025 - 3:20μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Γιάννες τη Θεώνες – Ένα ποντιακό ανέκδοτο με υπογραφή και εικόνες

27/12/2025 - 2:23μμ
Ψηφιδωτό δάπεδο στην Αδριανούπολη, στο Καραμπούκ της βόρειας Τουρκίας (φωτ.: DHA)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ζεύγμα του Εύξεινου Πόντου», ή αλλιώς η αρχαία Αδριανούπολη που μαγεύει με τα ψηφιδωτά της

27/12/2025 - 9:09πμ
(Φωτ.: facebook.com/lesxipontionnkavalas)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Λέσχη Ποντίων ν. Καβάλας: Χριστουγεννιάτικες στιγμές με ποντιακή λύρα και νταούλι

26/12/2025 - 5:34μμ
Εικόνα από το βιβλίο του Θάνου Βελλουδίου «Αερικά-Ξωτικά και Καλικάντζαροι» (εκδ. Τσιβεριώτης)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Τα Καλαντόφωτα, ή αλλιώς το Δωδεκαήμερο στον Πόντο, οι μάγισσες κινούνταν ανάμεσα στους ανθρώπους

26/12/2025 - 5:06μμ
Ο Νικηφόρος Β΄ Φωκάς σε χειρόγραφο του 15ου αιώνα. Το πορτρέτο είναι σχεδόν βέβαιο ότι αποτελεί φανταστική απεικόνιση. Δεξιά, γραμματόσημο του 1961 για την 1.000ή επέτειο από την ανακατάληψη της Κρήτης. Στο κέντρο δύο νομίσματα, στο ένα είναι με τη Θεοτόκο και στο άλλο με τον γιο του Βασίλειο (πηγή: Wikipedia)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Νικηφόρος Β’ Φωκάς: Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας που κυνηγούσε το φως και τον κατάπιε το σκοτάδι

26/12/2025 - 10:35πμ
Πιστοποιητικό της Ένωσης Ποντίων Καλλιθέας με ημερομηνία 29 Αυγούστου 1923, του Πόντιου πρόσφυγα Παναγιώτη Ασατίδη από την Τραπεζούντα (φωτ.: facebook/Trabzondan Esintiler)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Νικόλαου Παπαδόπουλου: Χριστούγεννα στο δρόμο! Αξιοθρήνητος ο κόσμος

25/12/2025 - 9:46μμ
Μυστηριακοί, πανέμορφοι και χειμωνιάτικοι Μωμόγεροι στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης, με το φακό του Αθανάσιου Γκάντου. Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / Αθανάσιος Γκάντος)
ΠΟΝΤΟΣ

Κοζάνη σημαίνει Μωμόγεροι – Χριστούγεννα στον Άγιο Δημήτριο και στον Τετράλοφο με το ποντιακό δρώμενο

25/12/2025 - 7:24μμ
Μωμόγεροι στα Αλωνάκια Κοζάνης, το 1954
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Μωμόγεροι – Μια ζωντανή μαρτυρία της ποντιακής ψυχής

25/12/2025 - 2:12μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Ένωση Ποντίων Αλεξάνδρειας)

Ποντιακό γλέντι με την Ένωση Ποντίων Αλεξάνδρειας

18 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαίου «Νέα Κοτύωρα»)

Χορός μέχρι πρωίας με τα «Νέα Κοτύωρα»

54 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Όμιλος Ποντίων Χορευτών Καβάλας)

Εορταστικό γλέντι με τους Πόντιους χορευτές της Καβάλας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Τριανταφυλλιά Γκίση)

Σήμερα ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Μανδάλου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Enosi Pontion Ambourgo)

Χριστουγεννιάτικη βραδιά με την Ένωση Ποντίων Αμβούργου

3 ώρες πριν
(Φωτ.: astynomia.gr)

ΕΛΑΣ: Συνελήφθη 29χρονη με 24,5 κιλά κάνναβης – Ετοιμαζόταν για ..εξαγωγή στη Βρετανία

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign