pontosnews.gr
Πέμπτη, 17/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το χάπι που άλλαξε μια για πάντα τη ζωή των γυναικών

24/09/2012 - 12:06μμ
Το χάπι που άλλαξε μια για πάντα τη ζωή των γυναικών
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Έχει ονομαστεί η μεγαλύτερη επιστημονική ανακάλυψη του 20ού αιώνα. Ανακαλύφθηκε σε μια εποχή πολιτικών και κοινωνικών ανακατατάξεων πριν από 50 χρόνια και άλλαξε μια για πάντα τη ζωή των γυναικών. Ο λόγος, βέβαια, για το αντισυλληπτικό χάπι.

Το 1961, η ζωή της γυναίκας ήταν πολύ διαφορετική. Οι περισσότερες γυναίκες παντρεύονταν σε μικρή ηλικία και ο ρόλος τους περιοριζόταν στο σπίτι και στην ανατροφή των παιδιών, ενώ ο εργασιακός στίβος ήταν ανδρική υπόθεση.

Σήμερα, οι γυναίκες επιλέγουν εάν θα κάνουν παιδιά, εάν θα εμπλουτίσουν την εκπαίδευσή τους, καθώς και εάν θα επικεντρωθούν σε μια καριέρα με τους δικούς τους όρους. Το χάπι είχε θεμελιώδη ρόλο σε αυτήν την αλλαγή. Οι επιστήμονες που είναι υπεύθυνοι για τη σχετική έρευνα τα τελευταία 40 χρόνια υποστηρίζουν πως τότε δεν είχε προβλεφθεί η επαναστατική επίδραση της ανακάλυψης του χαπιού. Επισημαίνουν, μάλιστα, πως ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμα του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα αναφορικά με τη γυναικεία υγεία.

Στην αρχή, το χάπι το συνταγογραφούσαν μόνο σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που είχαν τεκνοποιήσει, αλλά δεν επιθυμούσαν άλλα παιδιά. Η κατάσταση άρχισε να αλλάζει το 1974, όταν επιτράπηκε στις κλινικές οικογενειακού προγραμματισμού της Βρετανίας η χορήγηση του αντισυλληπτικού χαπιού σε ανύπαντρες γυναίκες. Σήμερα, σύμφωνα με την τελευταία ανασκόπηση στην Αγγλία και την Ουαλία, 2 εκατομμύρια γυναίκες λαμβάνουν το χάπι, ενώ παράλληλα οι γυναίκες του Ηνωμένου Βασιλείου σε ποσοστό 70% πήραν το χάπι κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Το αντισυλληπτικό χάπι απελευθέρωσε και τα δύο φύλα. Πριν, οι γυναίκες στηρίζονταν εξ ολοκλήρου στον άνδρα στον τομέα της αντισύλληψης, με αποτέλεσμα το χάπι να τους δώσει τη δυνατότητα ελέγχου. Ο έλεγχος της αναπαραγωγικής υγείας και του χρόνου τεκνοποίησης ενδυνάμωσε τις γυναίκες, επιδρώντας σημαντικά στη δυναμική των σχέσεων και στον θεσμό της οικογένειας.

Με έναν ιδιαίτερο τρόπο μάλιστα επηρέασε, σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμα και τις γυναίκες που δεν το έλαβαν ποτέ, γιατί κλόνισε την υπόσχεση του ανδρός που ενείχε μια απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη, αυτή του γάμου. Από τη στιγμή που υπήρχε το χάπι, η γυναίκα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για την αποφυγή της εγκυμοσύνης. Σε μια παλιά μελέτη που εξέταζε τις επιδράσεις του χαπιού γράφτηκε ότι το χάπι όχι μόνο μείωνε τον αριθμό των γάμων λόγω μη προγραμματισμένης κύησης, αλλά επίσης καθυστερούσε τον γάμο, μειώνοντας την ανάγκη να παντρευτεί κανείς, ώστε να έχει ενεργή σεξουαλική ζωή.

Το αντισυλληπτικό χάπι, λοιπόν, συνιστά δίχως άλλο μια σημαντική κοινωνιολογική αλλαγή που διαχώρισε τη συντροφική σχέση από την τεκνοποίηση. Στη Βρετανία του 1960 λιγότεροι από ένας στους 100 ενήλικες κάτω από την ηλικία των 50 είχαν συζήσει με τον σύντροφό τους. Η αναλογία αυτή σήμερα είναι ένας στους 6. Το χάπι, λοιπόν, όχι μόνο έδωσε στις γυναίκες την ελευθερία να έχουν σεξουαλικές σχέσεις με τους δικούς τους όρους, αλλά άλλαξε και τη δυναμική των σχέσεων, επηρεάζοντας τους ρόλους των δύο φύλων. Όπως ήταν φυσιολογικό, κάποια άτομα ανταποκρίθηκαν καλύτερα από άλλα σε αυτήν την αλλαγή.

Κάποιες γυναίκες, μάλιστα, λένε πως η ύπαρξη του χαπιού τούς δημιουργεί μια επιπλέον πίεση, καθώς οι άνδρες αυτόματα υποθέτουν πως το λαμβάνουν. Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν πως, αν ένα ανδρικό αντισυλληπτικό χάπι ήταν αυτήν τη στιγμή διαθέσιμο, οι γυναίκες πλέον ίσως να μην εμπιστεύονταν τους άνδρες και να συνέχιζαν τη δική τους αγωγή.

Ακόμα ένα αποτέλεσμα της ευρείας χρήσης του αντισυλληπτικού χαπιού ήταν ότι πλέον μειώθηκε ο αριθμός των διαθέσιμων παιδιών για υιοθεσία, δίνοντας ταυτόχρονα άλλη αξία στην επιθυμία ενός ανθρώπου να γίνει γονέας.

Ως προς τον έλεγχο του πληθυσμού, συγκεκριμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν βρέθηκε η επίδραση του χαπιού να είναι σημαντική, από τη στιγμή που οι δεκαετίες του ’20 και του ’60 είχαν παρόμοιο αριθμό άτεκνων γυναικών. Βέβαια, στη 10ετία του ‘60 η ατεκνία ήταν επιλογή, ενώ στη δεκαετία του ‘20 ήταν συνέπεια των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών που ανάγκαζαν πολλούς άνδρες να εργάζονται μακριά από το σπίτι τους για πολλά χρόνια.

Το χάπι έχει επηρεάσει τις γυναίκες με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με την ηλικία τους. Στις νέες γυναίκες η επίδρασή του επικεντρώνεται στον τρόπο ζωής τους. Όταν όμως μια γυναίκα συνεχίζει να παίρνει το χάπι για 10-15 χρόνια, φαίνεται πως έχει λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσει καρκίνο στις ωοθήκες και τη μήτρα.

Ίσως η πιο σημαντική κριτική της ευρείας λήψης του αντισυλληπτικού χαπιού είναι ότι, ενώ προστατεύει θαυμάσια από μια μη προγραμματισμένη εγκυμοσύνη, δεν παρέχει καμία προστασία απέναντι στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Οι γυναίκες λοιπόν που αντικαθιστούν το προφυλακτικό με το αντισυλληπτικό χάπι έχουν αυξημένο κίνδυνο τόσο να προσβληθούν από κάποιο ΣΜΝ όσο και να το μεταδώσουν.

Πηγή bbc

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ. Παλλαντζάς,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: pixabay.com/users/pasja1000-6355831)
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του προστάτη: Τα νέα δεδομένα για τη διάγνωση και τα 19 περιστατικά την ημέρα στην Ελλάδα

15/09/2026 - 5:02μμ
Δείγματα αίματος στο Κλινικό Κέντρο των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ – Φωτογραφία αρχείου (φωτ.: National Cancer Institute / Daniel Sone)
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος και θρόμβωση: Αρτηριακά επεισόδια στο 8% των ασθενών διεθνούς μελέτης

13/09/2026 - 6:23μμ
Μηχάνημα πλασμαφαίρεσης σε κέντρο αιμοδοσίας (φωτ.: Wikimedia Commons)
ΥΓΕΙΑ

Πλασμαφαίρεση: Πότε γίνεται και ποιοι είναι οι κίνδυνοι – Τι λέει η Α’ Νεφρολογική Κλινική του ΑΠΘ

12/09/2026 - 2:02μμ
(Φωτ.: Pixabay / Steve Buissinne)
ΥΓΕΙΑ

Φως τη νύχτα: Οι αλλαγές που προκαλεί στην καρδιά, σύμφωνα με νέα μελέτη

11/09/2026 - 2:47μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΥΓΕΙΑ

Πλασμαφαίρεση: Τι είναι η θεραπεία που μπήκε στο μικροσκόπιο μετά το θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη

10/09/2026 - 11:18πμ
Έναρξη σχολικής χρονιάς στο 33ο Δημοτικό Πειραιά (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΥΓΕΙΑ

Σχολική τσάντα: Πόσο πρέπει να ζυγίζει – Πέντε συμβουλές για παιδιά και γονείς

9/09/2026 - 8:26μμ
Μια γυναίκα ελέγχει το κινητό της δίπλα σε οθόνη που προβάλλει εικονίδια μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA / Sedat Suna)
ΥΓΕΙΑ

Social media με προειδοποίηση κινδύνου; Τι έδειξε δοκιμή σε νέους

6/09/2026 - 6:19μμ
(Φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/EUROKINISSI)
ΥΓΕΙΑ

Ιός του Δυτικού Νείλου: Στους 24 οι θάνατοι στην Ελλάδα – Συναγερμός σε 69 δήμους

3/09/2026 - 12:13μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/maleni_ferrari-6847801/)
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του μαστού: Η τεχνητή νοημοσύνη τον εντοπίζει έως και 10 χρόνια πριν από τη διάγνωση

23/08/2026 - 10:45πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΥΓΕΙΑ

Καύσωνας ενόψει: Γιατί η υπερβολική ζέστη είναι πιο επικίνδυνη από ό,τι πιστεύαμε για τους 60+

21/08/2026 - 10:51μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Europa League: Λύτρωσε τον Ολυμπιακό ο Γιάρεμτσουκ

4 ώρες πριν
Η είσοδος της πολυκατοικίας στην οδό Καρνεάδου στο Κολωνάκι. Σε ιατρείο που στεγάζεται εκεί ο Γιώργος Μαζωνάκης φέρεται να έπαθε την ανακοπή, προτού μεταφερθεί στο «Ελπίς». Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)

Θάνατος Μαζωνάκη: Η έρευνα ανοίγει τώρα και στους ελέγχους του ιατρείου – Τι απαντά ο ΙΣΑ

4 ώρες πριν
Πρόσφυγες αμέσως μετά την αποβίβασή τους από πλοία που τους μετέφεραν από τη Μικρά Ασία στη Θεσσαλονίκη, το 1922 (φωτ.: American National Red Cross photograph collection / Library of Congress)

Θεσσαλονίκη: Όταν 20.000 πρόσφυγες έφτασαν μέσα σε δύο ημέρες

5 ώρες πριν
Συγγενείς κοιτούν φωτογραφίες θυμάτων, 16 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Narendra Shrestha)

Νεπάλ: 6.150 αγνοούμενοι μετά τις πλημμύρες – 1.298 σοροί παραμένουν χωρίς ταυτότητα

5 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο στο κλειστό Δημοτικό Θέατρο του Δημαρχείου Ηλιούπολης, Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Ilioupoli Press)

Ηλιούπολη: Οι «Φωτιές» της Σμύρνης και η σέρρα καθήλωσαν – Ηχηρές απουσίες από τη βραδιά μνήμης

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάταλι Σκιαδοπούλου)

Κύπελλο Ελλάδας: Νίκες για ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό, Άρη και Αστέρα στην 3η στροφή

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV